Eurooppa Maahanmuutto Talous

Maahanmuuttajanaiset ”tikittävä aikapommi”

Kuva: Flickr / (CC BY-SA 2.0) / Udey Ismail.

Länsförsäkringarin (Maakuntavakuutusyhtiö) eläke-ekonomisti Trifa Chireh kirjoittaa DN Debatt -artikkelissa, että ulkomailla syntyneiden naisten korkea työttömyysaste on eläkejärjestelmän ”tikittävä aikapommi”.

”Nykyään lähes joka toinen (43 %) Euroopan ulkopuolella syntyneistä naisista on työtön, ja 25 % työvoimasta on työttömänä. Nykyisessä eläkejärjestelmässä suurin osa näistä naisista on riippuvaisia valtion etuuksista, kuten vanhustenhoitotuesta ja asumislisistä.”

Näin sanoo Länsförsäkringarin eläke-ekonomisti Trifa Chireh Dagens Nyheter -lehden artikkelissa.

Hän mainitsee Ruotsin valtiopäivien arviointi- ja tutkimussihteeristön työmarkkinatoimijoiden haastattelujen tulokset. Niistä käy ilmi, että vastikään maahan tulleet matalasti koulutetut naiset käyvät kotouttamisohjelman puitteissa valmistavaa ja perehdyttävää koulutusta ilman, että he ”lähestyvät työmarkkinoita merkittävästi”.

Valtiontalouden tarkastusviraston tarkastelu osoittaa, että jopa 70 % julkisesta työvoimatoimistosta poistuneista kotouttamisohjelman osanottajista, joilla ei ollut työpaikkaa, jätti työelämän kokonaan.

Hän ehdottaa useita toimenpiteitä, kuten eläkemaksun korottamista, useampien ulkomaalaissyntyisten naisten saamista työelämään kohdennetuilla kieliohjelmilla ja alentamalla palkkauskustannuksia sekä kokopäivätyön tekemistä säännöksi. Muita ehdotuksia ovat eläketiedotuksen kohdentaminen maahanmuuttajanaisille ja eläkejärjestelmän marginaalivaikutusten vähentäminen.

”Nyt on hallituksen, eläkeryhmän ja etenkin työministeriön tehtävä tehdä aloite kattavista toimista, joilla varmistetaan, että myös ulkomaalaissyntyiset saavat kohtuullisen eläkkeen”, sanoo hän. Jos toimiin ei ryhdytä nyt, se tulee kalliiksi Ruotsille ja tuleville eläkeläisille”, kirjoittaa Chireh Dagens Nyheterissä.

Lähde: Dagens Nyheter

3 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Marko Kristian

Kuvituskuvan somalit on kyllä ihan ihania, ei varmaa ollu sama akka mutta ihan samannäkönen kun perjantaina kauppajonossa yritti kiilata ja sitten sylki päälle kun siitä sanoin.

Marko Kristian

Taas puhutaan väärästä asiasta, ei maahanmuuttajissa ole mitään vikaa.
Sen sijaan turvapaikkajärjestelmää hyväksikäyttävät islamistit on uhka.

Ilkka

Mitään tekemättömät siirtyvät eläkkeelle, ja nyt on huoli siitä kuinka he tulevat toimeen. Kysymys kuuluu, miten ne on tulleet toimeen tähän asti ? Vastaus, kymmenen muijaa ja yksi isä, jolla on kaikkien kanssa kaksitoista lasta tuottaa ihan hauskasti tuloja, ei se että he ” eläköityvät ” muuta tätä yhtälöä mihinkään, suvakkien mielestä partaisetkin ” lapset ” on lapsia ja ne pitää elättää kantaväestön toimesta. Viemärivaltio Ruotsi loistaa taas viisaudellaan.