Kotimaa Maahanmuutto Politiikka

Maahanmuuttovirasto: Noin 13 000 saanut tilapäistä suojelua – päätöksen saa nyt entistä nopeammin

Venäjän hyökkäyksen jälkeen Suomessa on jätetty 20 380 tilapäisen suojelun hakemusta. Päätöksiä hakemuksiin on 27.4. mennessä tehty 13 134. Päätöksentekoa on saatu nopeutettua osa-automaation avulla, kerrotaan Maahanmuuttoviraston julkaisemassa tiedotteessa.

Suomi myöntää tilapäistä suojelua Venäjän hyökkäyksen takia Ukrainasta paenneille. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun tilapäinen suojelu on käytössä Suomessa ja koko EU:ssa.

Tällä hetkellä Maahanmuuttovirasto tekee päivässä noin tuhat päätöstä tilapäisen suojelun hakemuksiin. Päätöksenteko on nyt nopeaa, kun hakemuksessa on kaikki tarvittavat tiedot.

– Saamme tällä viikolla tehtyä päätökset kaikkiin niihin tilapäisen suojelun hakemuksiin, jotka eivät ole puutteellisia esimerkiksi valokuvan osalta, kertoo turvapaikkayksikön johtaja Antti Lehtinen.

Lähes kaikki tehdyt päätökset ovat myönteisiä (12 999). Pieni osa hakemuksista on rauennut (135) hakijan peruutettua hakemuksensa.

Tilapäisen suojelun hakemusten päivittäiset määrät ovat puolestaan vakiintuneet sodan alkuvaihetta alhaisemmalle tasolle. Poliisi ja rajaviranomaiset rekisteröivät tällä hetkellä päivittäin noin 100-300 tilapäisen suojelun hakemusta. Maaliskuun puolessa välissä hakemuksia jätettiin yli 1 200 päivässä. Ukrainan kansalaiset ovat jättäneet suurimman osan tilapäisen suojelun hakemuksista (20 116.)

Tähän mennessä vain pieni osa Ukrainasta paenneista hakenut suojelua Suomesta. Ukrainasta paenneet ovat jättäneet Euroopassa yli 2,3 miljoonaa tilapäisen suojelun hakemusta.

Automaatiota hyödynnetään ensimmäistä kertaa suojelua koskevassa päätöksenteossa
Keskeinen keino tilapäisen suojelun hakemusten käsittelyn nopeuttamisessa on ollut osa-automaation käyttöönotto.

Maahanmuuttovirasto ei käytä automaatiota turvapaikkahakemusten käsittelyssä, koska päätöksenteko vaatii aina yksilöllistä selvittämistä. Tilapäistä suojelua myönnetään rajatulle kohderyhmälle, eikä siihen sovelleta yksilöllistä harkintaa suojelun tarpeesta kuten turvapaikanhakijan kohdalla.

– Automaatiota käytettiin nyt ensimmäistä kertaa suojeluasioissa. Olemme pystyneet hyödyntämään viraston muissa oleskelulupatyypeissä saatua osaamista ja toimintoja automatisoinnissa, ja hakijoille tässä onnistuminen näkyy käsittelyn huomattavana nopeutumisena, kertoo Lehtinen.

Maahanmuuttovirasto on jo pidempään hyödyntänyt osa-automaatiota muiden oleskelulupahakemusten, kuten esimerkiksi työperusteisten oleskelulupien, ja kansalaisuushakemusten käsittelyssä.

Maahanmuuttovirasto käyttää päätöksenteossaan osa-automaatiota, koska lainsäädäntö ei tällä hetkellä mahdollista täysin automaattista päätöksentekoa. Osa-automaatio tarkistaa luvan kriteerien täyttymistä ja muodostaa päätösehdotuksen automaattisesti käsittelijän tarkastettavaksi ja vahvistettavaksi.

Fakta: Tilapäinen suojelu Ukrainasta paenneille

– Tilapäistä suojelua haetaan Suomessa poliisilta tai rajaviranomaiselta. Tämän jälkeen – – Maahanmuuttovirasto myöntää tilapäisen suojelun oleskeluluvan.
– Työnteon voi aloittaa heti, kun poliisi tai rajaviranomainen on rekisteröinyt tilapäisen suojelun hakemuksen.
– Tilapäistä suojelua voidaan myöntää Ukrainan kansalaisille, jotka eivät voi palata takaisin Ukrainaan Venäjän hyökkäyksen takia.
– Suojelua voidaan myöntää myös niille Venäjän hyökkäyksen takia paenneille EU:n ja Schengen-sopimuksen ulkopuolisten maiden kansalaisille ja kansalaisuudettomille, jotka ovat oleskelleet laillisesti Ukrainassa ja joiden paluu lähtömaahan turvallisesti ja pysyvästi ei ole mahdollista.
– Suojelua voidaan myöntää myös ukrainalaisten ja Ukrainassa kansainvälistä suojelua tai vastaavaa kansallista suojelua saaneiden perheenjäsenille, jos perheside on muodostettu Ukrainassa ennen Venäjän hyökkäystä.

10 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Juha

Kyllä nämä sotapakolaiset varmasti muuttavag takaisin Ukrainaan kun maa on ensin puhdistettu natseista ja natosta. Venäjän raja tosin siirtynee Dnepr joelle joka on luontainen ikivanha rajalinja. Kriminhän Nikita Hrutsov liitti aikanaan Ukrainan hallintoalueeseen.. liekö ukrainalaisen vaimonsa Ninan ehdotuksesta. Muutenkin venäjänkieliset alueet kuuluisivat luontaisesti Venäjään, mutta liitettiin Ukrainaan kommunistiajan hallinnollisten sekoilujen vuoksi.

No Ukrainan länsialueella on nytkin rauhallista ja tuskin Venäjä Dnepriä ylittää. Siellä olisi siviileillä turvallista olla. Mutta ymmärrettävästi taloudelliset seikat ajavat ihmisiä myös evakkoon.

Sari Saarela

Keskeinen keino tilapäisen suojelun hakemusten käsittelyn nopeuttamisessa on ollut osa-automaation käyttöönotto.”
Ts jokaikinen Euroopan ulkopuolelta tullut onnenonkija saa automaattisesti luvan jäädä maahan, kunhan vain muistaa valehdella olevansa pakolaispolo Ukrainasta. Great….

Irma

Haluaisin kysyä että onko esim. tilapäistä suojelua myönnetty Itä-ukrainan venäläisille joita barbaariset ukrainalaiset ovat kiduttaneet ja murhanneet Nato-rikollisten myötävaikutuksella n. 8-vuoden ajan ennenkuin Venäjä lopulta päätti toimia?.

Natoon

Jos näin on niin heitä lähimpänä on heidän oma maansa ja ihannevaltionsa Venäjä mistä voi hakea tilapäistä suojelua. Vai onko niin, että edes Venäjä ei halua omia roistojaan maahansa?

jegros vekkuli

LOL Miksi ne 2014 maahan saapuneet venäläiset eivät lähteneet heti takaisin venäjälle kun noin kovia kokivat? Siis oikeasti pitäisikö uskoa, että venäjä miehittää osia ukrainasta ja miehitysjoukot joutuvatkin barbaarisen kidutuksen ja murhien kohteeksi ja silti onnistuvat pitämään alueen miehitettynä? Logiikka hohoi! minne olet kadonnut?

Eka Kettunen

Turvapaikan pitäisi olla aina tilapäinen.

Olisivat omassa maassaan

Miksei ne vaaan muuta sinne maansa länsiosaan. Eihän sielä sodita. Sitä soditaan 800km idempänä.

Natoon

No siksi kun ryssien mielestä ukrainalaisilla ei ole oikeutta olemassa oloonsa! Ryssä hyökkäsi Ukrainaan joka puolelta ja koko maa on ollut vaarassa joutua taistelutantereeksi. Ne eivät halua ottaa riskiä jäädä ryssän vallan alle. Ovat luvanneet palata sitten kun tilanne rauhoittuu.

Piikkilampaat

Koko Ukraina on enemmän kun vaarassa sillä jokainen kyllä tajuaa että ryssä on aikeissa varastaa koko maa.

murre riepunen

Hallituksen jämäkkään otteeseen sopisi, vaihtokauppan ehdotus, afrikan maista sekä muslimi alueilta klampsineet vaihdetaan Ukranaista tulleisiin, annetaan lähtöpassit niille joille sopeutuminen tänne tuntuu työläältä, jopa mahdottomalta.

Uusimmat uutiset