Kotimaa Maahanmuutto

Maahanmuuttovirasto selvitellyt turvapaikanhakijoiden rahojen palauttamista tuloksetta

Maahanmuuttovirasto otti syksyllä 2015 käyttöön ”Moni-kortit” eli prepaidkortit, joille maksettiin vastaanottorahaa, lisäksi kortille on voinut maksaa esimerkiksi palkkaa, jos turvapaikanhakija on ollut töissä. Sopimuksen päätyttyä osa niiden varoista jäi siirtämättä asiakkaille.

Maahanmuuttovirasto päätti sopimuksen korttitoimittaja Moni Nordicin kanssa vuonna 2019. Tämän jälkeen vastaanottokeskuksissa otettiin valtakunnallisesti kilpailutuksen kautta käyttöön uusi maksukorttiratkaisu. Asiakkaiden korteilla olevat varat oli määrä siirtää brittiläiselle PFS-kortille. Siirron jälkeen osa asiakkaista ilmoitti, että osaa varoista ei oltu siirretty.

Asiakkailta koottujen tietojen mukaan useimmiten rahasummat ovat vaihtelevia. Yksittäisillä turvapaikanhakijoilla voi olla tilillä jopa tuhansia euroja. Näiden tietojen perusteella arvio on, että palauttamattomia varoja on noin 60 000 euroa, joista suurin osa on palkkasaatavia.

Maahanmuuttovirasto katsoo, että asiakasvaroista ja niiden palauttamisesta on vastuussa palveluntuottaja Moni Nordic tai sen yhteistyökumppanit, joiden tehtävänä on ollut hallinnoida varoja.

Maahanmuuttovirastolla ei ole tarkkaa tietoa asiakas- tai rahamääristä, jota tilanne koskee. Virasto ei ole pyynnöistä huolimatta saanut korttitoimittajalta tietoja tilittämättömistä varoista ja siitä, kuinka montaa kortinhaltijaa ongelma koskee.

Moni-kortti palveluiden tarjoaja Moni Nordic Oy:n puheenjohtaja Antti Pennanen kertoi kesäkuussa 2019 Lännen Medialle ongelmien taustalla olevan Britannian EU-eroon liittyviä sopimus- ja regulaatioteknisiä seikkoja. – Rahat ovat jumissa Moni-korttien liikkeellelaskijan, brittiläisen IDT Financial Services’in tileillä, joihin meillä ei ole pääsyä.

Myöhemmin Moni Nordic Oy:stä ei tavoiteta enää ketään, eikä Helsingin toimipiste ole käytössä.

Maahanmuuttovirasto tiedotti asiasta tänään

– Tilanne on erittäin ikävä varoja menettäneille asiakkaille ja kiusallinen Maahanmuuttovirastolle. Varat kuuluvat ihmisille, joilla ei heidän heikon asemansa takia ole käytännössä mahdollisuutta itse selvittää varojen sijaintia tai ryhtyä tarvittaviin oikeudellisiin toimiin niiden palauttamiseksi. Tämän takia olemme pyrkineet monin tavoin edesauttamaan asian ratkaisua, sanoo vastaanottoyksikön johtaja Pekka Nuutinen tiedottee.

Maahanmuuttoviraston ja Moni Nordicin välillä on myös siviilioikeudellisia erimielisyyksiä, jotka eivät liity Moni-korttien käyttäjien varoihin. Nämä erimielisyydet koskevat lähinnä Moni Nordicin sopimukseen perustuneita velvoitteita palveluntarjoajan vaihtamistilanteessa ja eräiden Moni Nordicin laskujen oikeellisuutta. Lisäksi osapuolilla on erimielisyyttä arvonlisäverojen palautuksista.

Asiaa selvitetty myös muiden viranomaisten kanssa

Maahanmuuttovirasto teki heinäkuussa 2020 poliisille asiasta tutkintapyynnön, koska viraston omat toimivaltuudet asian selvittämisessä ovat rajatut. Helsingin poliisilaitos teki 26.3.2021 asiassa tutkimatta jättämispäätöksen, koska katsoi, että Moni Nordicin ei ole aihetta epäillä syyllistyneen asiassa rikokseen. Poliisin arvion mukaan kyseessä on sopimusoikeudellinen vahingonkorvausasia. Suomen poliisin toimivalta ei ulotu Moni Nordicin kansainvälisten yhteistyökumppanien tutkimiseen.

Maahanmuuttovirasto pyytää vielä syyttäjäviranomaisen arvioimaan esitutkintalain mukaisen esitutkinnan kynnyksen täyttymistä asiassa.

Maahanmuuttovirasto on selvittänyt asiaa myös Finanssivalvonnan kanssa. Moni Nordic on toiminut yhteistyössä kansainvälisen IDT-pankin kanssa, jonka toiminta ei ole Suomen viranomaisten valvonnan alaista. Maahanmuuttoviraston saamien tietojen mukaan IDT-pankki katsoo, että varat eivät ole heidän hallussaan.

Maahanmuuttovirasto on selvittänyt ilmenneitä ongelmia myös sopimuslakimiehen avustuksella. Tällä hetkellä Maahanmuuttovirasto on selvittämässä mahdollisuutta tehdä tutkintapyyntö Gibraltarin ja Englannin viranomaisille asian ratkaisemiseksi.

Korttiasiakkaita on tiedotettu selvitysprosessista ja toimintaohjeista asiakastiedotteella ja vastaanottokeskuksissa.

Maahanmuuttovirasto ohjaa asiakkaita ottamaan yhteyttä Valtiokonttoriin

Kansalaisen tavoittaman Nuutisen mukaan kateissa olevista varoista ja niiden palauttamisesta vastaa Moni Nordic tai sen asiaan liittyvät yhteistyökumppanit. Mikäli valtiolle kuitenkin osoitetaan asiassa korvausvaatimuksia, niin ne käsittelee Valtiokonttori.

Puuttuvat summat perustuvat täysin turvapaikanhakijoiden omiin ilmoituksiin, joiden mukaan asia koskee noin sataa henkilöä ja vähintään 60 000 euroa. – Migrillä ei ole pääsyä turvapaikanhakijoiden Moni-korttien tilitapahtumiin ja/tai saldoihin, joten Migri ei ole kyennyt todentamaan sitä kenen rahoja on kateissa tai sitä kuinka paljon rahoja on kateissa, Nuutinen vastaa.

11 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Ilkka Forsten

Minultakin on kateissa kolme miljoonaa, odotan että joku tekee jotain sillä itselläni ei ole vastuuta mistään, enkä ole velvollinen toisettaumisen riskit huomioiden puhumaan totta edes siteeksi.

Marita

En voi ymmärtää, kuinka joku on voinut elää Suomessa ilman rahaa, kun tilille on tullut tuhansia euroja, jos niihin ei pääse käsiksi. Onko täällä etuudet maahanmuuttajille niin suuret, että voi jäädä tuhansia euroja ja on kuitenkin tullut toimeen, ovatkohan ne silloin tarpeellisia ollenkaan.

Irma

Suomalaisilta veronmaksajilta valtion toimesta rosvottua rahaa jaetaan säkkikaupalla maahamme tunkeutuneille hyödyttömille, mitään osaamattomille rikollisille huijareille.Joka helvetin kuranaama ja hottentotti on poistettava tästä maasta lopullisesti. Meillä ei ole varaa tähän roskasakkiin ja ihmissaastaan. Ongelmajätettä kaikki tyynni.

Ilkka Forsten

Ratkaisu asiaan = 7.92 x 57 mauser tulinopeudella 1400 laukausta / min. Tämän lisäksi kompostointikulut sekä alueen maisemointi. Kaikki on vain siitä kiinni millaisia nyhveröitä suvaitaan elimissä joilla ei ole vastuuta mistään. Tosimiehet asialle soijanakkien sijaan, niin loppuu turhat maksut ja mietinnät.

Viimeksi muokattu 2 vuotta sitten by Ilkka Forsten
Moktar.Gubta

Taasko sitä öyhötetään pää punaisen täällä? Ei teistä ole vastusta vanhalle, vanha ei niksuta, vanha osaa kirjoittaa. ;)Tuollaisella Humppa-Einarin nallipyssyllä ei saisi edes liekaslaista tankuttavaa köntsävähäpoikaharakkaa, sen jo s24 maahanmuuttopalstallakin kävit todistamassa. Nauretaanvartti huutonaurua yhdessä. 😉
Terveisin, Moktar

Kauko Aalto

Ei riitä, että näitä haetaan ympäri maailmaa, nyt on huolena, etteivät he saa heille kuuluvia rahoja [lue meille kuuluvia varoja]. Kyllä on järjetöntä ja kallista touhua, ei kauniimmin voi sanoa. Ei tätä täysipäinen ihminen mitenkään voi ymmärtää, vaikka olisi mensan jäsen.

Eka Kettunen

Maahanmuuttoviraston olisi varmaan kannattanut tarkistaa ne paljon puhutut taustat myös yhteistyökumppaniltaan, eikä olla taas sen hyväuskoisen hölmön roolissa.

Kaitsu

Kyllä rahaa tuntuu olevan, kunhan saajalla on vain suojaväri ja uskontokin alla-hu akbar mallia.
Näin sitä taas kansalaisten verorahat meni turrin turpaan.

Tuumailija

Näin se menee. Auta armias jos kysessä olisi kantapeikko jolla olisi palkkasaatavia työnantajalta, samalla sekunnilla nostaa kädet pystyyn liitto, työsuojelupiiri sekä kaikki muutkin tahot ja toteavat yhteen ääneen ; no can do!

Jos jostain saa apuja, niin tappelu kestää useita vuosia ja omaa rahaa palaa moninkertaisesti saataviin nähden.

Vaikka nämä ressukat ovat jotain hanttihommaa insinöörin koulutuksella saaneetkin, ei heillä ole samoja kuluja kuin normaalilla kansalaisella. Ei tarvitse murehtia sähkö-tai vesilaskuista, vuokrista, polttoaineista tms. peruskuluista, jotka maksetaan automaationa laskuttajalle. Sitten on mukava käydä alipalkatussa työssä nostamassa alle 10% verokirjalla työtuloa, joka sekään ei vaikuta tukiaisiin, toisin sanoen harrastetaan työntekoa siinä missä muiden on saatava siitä toimesta elanto sekä kustannettava kaikki kulut.

Jouni S.

Itsekin olen tottunut siihen, että asiakkaiksi kutsutaan sellaisia tahoja, jotka tuovat tullessaan rahaa sisään, mutta näiden korttien käyttäjät ovat kyllä jotakin ihan muuta, ei edes kehtaa kirjoittaa, mitä tulee mieleen. Tosin nykyhallituksen aikana on kaikki muutkin käsitteet käännetty päälaelleen, he kun eivät tuota(kaan) eroa ymmärrä.
Hyvin kyllä kuvaa päättäjiemme asennetta tämäkin sotku; rahaa järjestyy pikana, kun kysessä ovat muut kuin omat kansalaiset. Järjestelmä on hankittu ja kyhätty kiireellä, pahoja puutteita on jäänyt ja tyrimiset jäävät veronmaksajien tappioksi. Se kun ”ei ole keneltäkään pois”, vai onkohan sittenkin? Kantiksethan eivät pääse viranomaisia karkuun, joten heiltä voidaan kyllä ottaa… Jos ei tältä, niin seuraavilta sukupolvilta.

ike

Pieni sivuhyppy. Yle:n toimittajista on vielä joku joka ei aina keskeytä haastateltavaa vaikka hän ei aivan punavihreällä linjalla olekkaan. https://www.youtube.com/watch?v=v9mc67YTcT4. Ano Turtiainen puhuu selvää asiaa, taitaa olla ainoita eduskunnassa.

Viimeksi muokattu 2 vuotta sitten by Galina Manttari