Eurooppa Muu maailma Politiikka

Maailman rikkain mies ostaa sananvapauden 44 miljardilla dollarilla

Elon Musk. Kuva: Flickr.

Elon Musk ei pitänyt siitä, miten Twitter moderoi puhetta. Niinpä hän osti Twitterin.

Twitterin hallitus hyväksyi maanantaina Teslan toimitusjohtajan Elon Muskin ostotarjouksen, joka voi muuttaa perusteellisesti Washingtonin suosikkialustalla sallittujen keskustelujen ja haukkumasanojen sisältöä sekä sitä, kuka saa sanoa mielipiteensä.

Musk – maailman rikkain ihminen – aikoo maksaa noin 44 miljardia dollaria sosiaalisen median alustasta, joka on joutunut keskelle keskustelua siitä, minkälainen verkkokeskustelu on sallittua. Musk on kuvaillut itseään ”sananvapauden absolutistiksi” ja kritisoinut Twitteriä siitä, että se ei salli kaikkien näkemysten jakamista alustalla.

Twitterin toimitusjohtaja Parag Agrawal sanoi suunnitellusta myynnistä kertovassa lehdistötiedotteessa: ”Twitterillä on tarkoitus ja merkitys, joka vaikuttaa koko maailmaan.”

Musk lisäsi: ”Sananvapaus on toimivan demokratian perusta, ja Twitter on digitaalinen tori, jossa keskustellaan ihmiskunnan tulevaisuuden kannalta elintärkeistä asioista.” Musk sanoi haluavansa tehdä Twitterin algoritmeista avoimen lähdekoodin, torjua roskapostia ja todentaa kaikkien ihmisten tilit sekä muita, tarkemmin määrittelemättömiä ”uusia ominaisuuksia”.

Musk uudelleentwiittasi pian sen jälkeen lainauksensa lehdistötiedotteesta raketti- ja sydänhymiöiden ympäröimänä: ”Yesss!!!”.

Osana ostosopimusta Musk ottaisi yhtiön myös yksityisomistukseen. Tämä tarkoittaisi, että SEC:llä olisi vähemmän taloudellista valvontaa ja että se olisi yleisesti ottaen vähemmän läpinäkyvä. Tämä vaikeuttaisi lainsäätäjien sääntelyä tietyin tavoin.

Valkoisen talon lehdistösihteeri Jen Psaki sanoi: ”Riippumatta siitä, kuka omistaa tai johtaa Twitteriä, presidentti on jo pitkään ollut huolissaan siitä vallasta, joka suurilla sosiaalisen median alustoilla on jokapäiväiseen elämäämme. Presidentti Joe Biden on jo pitkään väittänyt, että teknologia-alustat on saatava vastuuseen aiheuttamistaan haitoista”.

Musk haluaa palauttaa käyttökieltoon määrättyjä Twitter-tilejä

Muskin aiemmat kehotukset pysyvien käyttökieltojen poistamiseksi voisivat mahdollistaa entisen presidentin Donald Trumpin paluun alustalle. Twitter kielsi Trumpin pysyvästi, koska hän rikkoi väkivaltaan yllyttämisen vastaisia sääntöjä 6. tammikuuta 2021 tapahtuneen kapinahankkeen jälkeen. Trump kuitenkin kertoi Fox Newsille maanantaina, ettei hän aio palata alustalle ja pysyy omassa Truth Social -palvelussaan.

”Toivon, että Elon ostaa Twitterin, koska hän tekee siihen parannuksia. Hän on hyvä mies, mutta aion pysyä TRUTHissa”, Trump sanoi Fox Newsille ennen kuin Muskin osto virallistettiin. Trumpin tiedottaja Taylor Budowich vahvisti Politicolle, että Trump ei aio palata Twitteriin.

Republikaanilainsäätäjät kiittelivät Muskin haltuunottoa ja sanoivat, että se on vastaus heidän huoliinsa siitä, että heidän poliittisia näkemyksiään sensuroidaan.

”Olen toiveikas, että Elon Musk auttaa hillitsemään Big Techin historiaa sensuroida käyttäjiä, joilla on erilainen näkemys”, senaattori Marsha Blackburn (R-Tenn.) twiittasi yrityskaupan vahvistamisen jälkeen.

Vastaavasti konservatiivinen edustaja Jim Jordan (R-Ohio) twiittasi: ”Sananvapaus tekee paluuta”.

Myöhemmin maanantaina Fox Newsin juontaja Tucker Carlson twiittasi: ”Olemme palanneet”. Carlson ei ollut twiitannut maaliskuun lopun jälkeen, kun Twitter pakotti poistamaan yhden hänen twiittinsä, koska se rikkoi yrityksen sääntöjä.

Demokraattinen edustaja Pramila Jayapal (D-Wash) sen sijaan twiittasi: ”Verottakaa rikkaita” ja lisäsi järkyttyneenä: ”On absurdia, että yhdellä henkilöllä on varaa ostaa Twitter yli 40 miljardilla dollarilla, kun taas työssäkäyvät perheet eri puolilla maata joutuvat joka päivä valitsemaan, ostavatko he ruokaostokset vai reseptilääkkeet.”

Muskin lahjoituksia nykyisin useammin republikaaneille

Edistysmieliset ryhmät ovat ilmaisseet huolensa siitä, että Muskin omistama Twitter voisi lisätä “kiusaamista ja vihapuhetta”, joka kohdistuu tiettyihin vähemmistöryhmiin alustalla. Tämä saattaisi karkottaa nämä ryhmät.

”Herra Musk: sananvapaus on hienoa, vihapuhetta ei voida hyväksyä. … Älkää antako Twitterin muuttua vihapuheen tai demokratiaamme horjuttavien valheiden petrimaljaksi”, NAACP:n puheenjohtaja Derrick Johnson sanoi lausunnossaan.

Vaikka Musk on julkisesti ottanut laajasti kantaa politiikkaan, hän ei ole käyttänyt merkittävää osaa omaisuudestaan poliittisiin menoihin. Miljardööri on antanut lähes 100 000 dollaria lainsäätäjille vuodesta 2004 lähtien, ilmenee kampanjarahoitusilmoitusten analyysistä. Tämä on vastakohta hänen ”PayPal-mafian” jäsenelleen Peter Thielille, joka on antanut miljoonia pelkästään tällä vaalikaudella.

Vuosikymmenen ajan Musk lahjoitti suunnilleen tasaisesti molemmille puolueille, sillä hän lahjoitti tuhansia dollareita demokraattien senaattorikampanjakomitealle sekä republikaanien kansalliselle kampanjakomitealle. Hän antoi lahjoituksia entiselle presidentille Barack Obamalle vuonna 2011 ja Hillary Clintonille vuonna 2015.

Sittemmin Musk on kuitenkin alkanut lahjoittaa useammin republikaaneille. Hän antoi 33 900 dollaria kansalliselle republikaanien kampanjakomitealle ja republikaanien super PAC:lle, joka keskittyi republikaanien enemmistön säilyttämiseen vuonna 2018. Ja vuodesta 2020 lähtien Musk on antanut 2 800 dollarin lahjoitukset republikaanisenaattoreille. Thom Tillisille (N.C.), John Cornynille (Texas), Susan Collinsille (Maine) ja muille, mutta ei yhdellekään demokraatille.

Vähän ennen kuin uutinen Muskin yritysostosta julkistettiin, hän twiittasi: ”Toivon, että jopa pahimmat kriitikkoni pysyvät Twitterissä, sillä sitä sananvapaus tarkoittaa.”

 

Lähde: Politico

15 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Lukija

Rahalla saa sananvapautta 🙂 mikään ei oo muuttunut. Internet oli ennen hyvä juttu, mutta nyt siitä on tullut tämmöinen kyttäämispaikka. Missä valtiot kontroloivat ihmisten puhe ja ilmaisun vapautta. Joka ei edes tapahdu oikeassa elämässä. Vaan netissä.

Hh1488

Ollaa mukamansa huolissaan, miks eivät sit ole huolissaan millainen valta medialla yleensäkin on maailmassa. Valtamedia varsinkin ohjaa 100-0 ihmisten mielipiteitä ja ajatusmaailmaa. 95% länsimaiden ihmisistä ei omaa minkäänlaista omaa mielipidettä, vaan kaikki on medioiden ammentamaa. Mediat käytännössä päättää kaikesta.

Rudi

Muskin sananvapaus punnitaan tulevaisuudssa. Itse en tämän varajeesuksen sananvapausagendaan isommin luota. Hänellä kun on tarkoitus tehdä tällä rahaa, ja silloin arvot katoavat tai ainakin muuttuvat tarkoituksenmukaisiksi.

John Quiman

Musk siirteli satelliittejaan Ukrainan yläpuolelle, jotta ukrainalaiset voisivat käyttää nettiä. Se ei varmaan ollut ilmaista, etenkään kun ne olivat pois muualta, siis maksavilta asiakkailta. Mistä tiedät hänen tarkoituksensa – niin etpä tiedä, mutta oletat jonkin tuiki tavanomaisen tulkinnan perusteella.

Rudi

Niin teen eli oletan. Johtuu varmaan siitä että olen hyvin skeptinen kaikenlaisten julistajien totuuksiin, mutta samalla annan itselleni oikeuden olla väärässäkin mikäli faktat niin tukevat, eli kyseessä oli oma olettamani. Satelliitteja siirtelemällä toisten netinkäyttö lisääntyi ja toisten väheni, niiden maksavien. Sehän oli vain poliittinen teko, joku voisi puhua myös hyvesignaloinnista.

John Quiman

Että Trump rikkoi väkivaltaan yllyttämisen sääntöjä Twitter-tilillään?

Kun Trump kuuli rauhattomuuksista Capitolin suunnalla, hän twiittasi suunnilleen näin: ”ottakaa rauhassa, menkää kotiin”. Tämän twiitin Twitter poisti viiden minuutin kuluttua.

Missään kohden Trump ei yllyttänyt mihinkään rauhattomuuteen, saatikka sitten väkivaltaan puheissaan tai muissa viesteissään.

samuel

vai on maailman rikkain mies Jacob Rothchild(1000bil) vaihtanut nimensa ja naamansa

juu

Näinköhän Parag Agrawal jatkaa toimarina? Hän nimittäin sanoi jo vuosia sitten että ei usko sananvapauteen, ja että twitterin tehtävä on ”ohjata keskustelua oikeaan suuntaan”

John Quiman

Niin, ohjata keskustelua hänen haluamaansa suuntaan. Jostain kumman syystä joillakin on hillitön himo päästä määräämään, että mikä on sitä oikeaa keskustelun suuntaa. Hehän eivät tietenkään siedä vapaata sanaa, koska monet voisivat ilmaista ajatuksia, joista he eivät pidä.

Kata

https://www.youtube.com/watch?v=gpv2n3nseuQ

Puopolo ja eurostoliiton ”demokratian säilyttäminen”…eikö ihmiset herää koskaan?

Kata

https://www.instagram.com/p/Cc0nWbwOdEs/?utm_source=ig_web_copy_link

Libtardeilla käy hermoon kun sanavapaus ei olekaan yksin heille..ja näin oivan vastauksen keksi musta mies jolle yksi lipilaari yritti syöttää omaa rätsismiään.Oli hyvä vastaus ja pösilö meni lankaan! 😀

Tarkennetaas...

Ei se mitään sananvapautta ostanut. Se osti Twitterin. Tai siis osti ja osti… Löikö se pöytään dollareita vaiko osakkeita/bittirahoja?
Minun sananvapauteeni tuo ei vaikuta tuon taivaallista koska en seuraa mitään ”sosialista mediaa” enkä ole missään niistä. Enkä ole ainut. Niin että yleistys on vähän niin ja näin.

Tuumailija

Jos Twitterin haluaa sananvapaaksi, tarkoittaa se sitä että sieltä poistuu kaikki anonyymit tilit, tulee vahva tunnistus ja jonkinlainen muodollinen maksu. Vapaudella on hintansa markkinataloudessa.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Tuumailija
Tarkennetaas...

Mutta eihän twitter ole koko maailma. Ei siis voida puhua sananvapausesta.

Sitäpaitsi, meillä kaikila on mahdllisuus luoda ona keskustelufoorumi joka makaa omilla servereillä eikä ole globalsitien pilvissä.

Tätä asiaa Korhonen tai muut eivät ymmärrä kun uhriutuvat että ”fakebook pisti tilit” tai ”meidän serverit suljettiin” tai ”twitteri-tilit suljettiin”. Ei ole pakko kantaa rahaa globalisteille. Kun tekee itse on riippumaton. Niin helppoa se on. Kyse on älystä ja viitseliäisyydestä.

Meillä voisi Espanjan, Ranskan ja Saksan tapaan olla oma internetti jossa ei suodatettaisi tai valvottaisi mitään. Ja jonka nopeus olisi 54Gb/s. Mutta suomalaisia ei kiinnosta rakentaa sitä. Jos jotakuta kiinnostaa niin kannattaa etsiä hakusanoilla FreiFunk ja Guifinet.