Eurooppa Politiikka

Macron menettää parlamentin enemmistön tyrmäävässä äänestyksessä

Emmanuel Macron. Kuva: Flickr.

Äänestäjät riistivät Ranskan presidentiltä ehdottoman enemmistön kansalliskokouksessa, mikä oli ensimmäinen kerta vuosikymmeniin.

Ranskan presidentin Emmanuel Macronin kannalta katastrofaalinen tulos on se, että hänen keskustalainen liittoumansa ei saa ehdotonta enemmistöä parlamentin jälkiäänestyksessä, jossa sekä vasemmisto että oikeisto saivat merkittäviä voittoja.

Ranskan presidentin kannalta merkittävässä käänteessä äänestäjät tukivat massiivisesti oikeistolaista Kansallista liittoumaa sekä vasemmistoliittouma NUPESia, mikä vei Macronilta enemmistön, osoittavat parlamenttivaalien toisen kierroksen jälkeiset alustavat ennusteet.

Poliittisen mielipidemittausltoimisto IPSOS:n mukaan Macronin koalitio Ensemble! sai 234 paikkaa, kun taas äärivasemmistolaisen Mélenchonin johtama NUPES sai 141 paikkaa ja oikeistolainen Kansallinen liittouma 90 paikkaa.

Useat puolueen raskassarjalaiset, kuten kansalliskokouksen puhemies Richard Ferrand ja entinen sisäministeri Christophe Castaner menettivät paikkansa. Myös terveysministeri Brigitte Bourguignon näyttää menettävän paikkansa ja joutuisi eroamaan.

Oikeusministeri Eric Dupont-Moretti sanoi Ranskan televisiokanavalla BFMTV:ssä puhuessaan, että tulokset olivat ”ensi sijassa pettymys”.

Yli puolet äänioikeutetuista jätti äänestämättä

Nämä parlamenttivaalit olivat jälleen kerran pitkälti äänestäjien välinpitämättömyyden määrittelemät – yli puolet jäi kotiin nukkumaan, 54 prosenttia äänestäjistä. Ranskan ”ennätyskuumaa helleaaltoakin” ehdittiin syyttää kansan äänestyshaluttomuudesta.

Audrey Paillet, 19, joka äänesti Boussy-Saint-Antoinen kaupungissa Pariisin kaakkoisosassa, oli surullinen siitä, että niin harvat kävivät äänestämässä.

”Jotkut ihmiset ovat taistelleet äänestääkseen. On sääli, että suurin osa nuorista ei tee niin”, hän totesi.

Macronilla vain suhteellinen enemmistö parlamentissa

Toisella kierroksella ratkaistiin parlamentin alahuoneen, kansalliskokouksen, kokoonpano. Viime sunnuntain ensimmäisellä äänestyskierroksella Macronin puoluekoalitio oli niskan päällä NUPES-liiton kanssa, mikä herätti epäilyjä siitä, että Ranskan presidentin suosio olisi jyrkässä laskussa.

Tämä on ensimmäinen kerta sitten François Mitterrandin 1980-luvun, kun vaaleilla valitulla presidentillä on vain suhteellinen enemmistö parlamentissa.

Kun tulos vahvistetaan, parlamentti on käytännössä halvaantunut, ja Macronin on vaikea hyväksyä mitään lainsäädäntöä, mukaan lukien hänen kiistanalaiset suunnitelmansa Ranskan eläkejärjestelmän uudistamiseksi. Tulokset johtavat todennäköisesti viikkoja kestäviin neuvotteluihin, kun Macron etsii liittolaisia kilpailevista puolueista. Konservatiivinen Les Républicains -puolue, jonka ennustetaan saavan 75 paikkaa, on mahdollinen liittolainen, mutta Macron tarvitsee todennäköisesti kymmeniä liittolaisia, jotta hän voi saada politiikkansa läpi.

Huhtikuussa Macron voitti toisen mandaattinsa 59 prosentin äänimäärällä, kun oikeistolainen Marine Le Pen sai 41 prosenttia äänistä.

Macron yritti dramatisoida äänestyksen panosta ja kehotti ranskalaisia antamaan hänelle toimivan enemmistön, kun hän oli lähdössä matkalle Itä-Eurooppaan, johon kuului pysähdys Ukrainassa. Hän varoitti äänestäjiä, etteivät he saa enää lisätä ”ranskalaista sekasortoa maailman sekasortoon”.

NUPES-liittoa johtaa äärivasemmistolainen Jean-Luc Mélenchon, presidentinvaalien kolmas mies, joka ajaa enemmän vero- ja menopolitiikkaa, haluaa irtautua Naton integroidusta komentokeskuksesta ja olla tottelematta EU:n perussopimusten osia, joista hän on eri mieltä.

Le Penin puolue tarjosi tervetulleen ja arvokkaan yllätyksen

Enemmistö joutuu kohtaamaan myös vahvistuneen Rassemblement nationalin eli Kansallisen liittouman (RN). Se on toisen kierroksen suuri yllättäjä. Kansallisen liittouman tulos oli arvioiden mukaan noin 67-100 paikkaa ja se voitti sen jälkeen, kun puolue oli kampanjoinut taustalla Ensemblen ja vasemmiston välisen kaksintaistelun varjossa.

Ensimmäisen kierroksen jälkeen viime sunnuntaina tehdyt mielipidemittaukset antoivat Marine Le Penin oikeistolaiselle kansallismieliselle puolueelle – joka valittiin uudelleen pohjoisessa vahvassa vaalipiirissään Hénin-Beaumontissa – enintään 45 paikkaa.

”Macronin seikkailu on tullut tiensä päähän”, Le Pen sanoi. “Kansallisen liittouman parlamentin edustajaryhmästä tulee ylivoimaisesti suurin poliittisen perheemme historiassa”.

Sen ansiosta RN pystyy helposti muodostamaan parlamentaarisen ryhmän, mikä mahdollistaa enemmän voimavaroja ja puheenvuoroja.

 

Lähde: Politico, Euronews

10 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
juha II

Hyvä, että tuokin limanuljaska menettää muutaman sulan riikinkukon pyrstöstään.

Voi sanoa, että Ranskan kansan ja Macronin halveksunta on molemminpuolista!

Runtiti-pou

Onko voittaja vielä enemmän Venäjän taskussa kuin Macron? Vai Rothschildien yaskussako kaikki ovat?

Ilkka Forsten

Niin se valta vaihtuu pikku hiljaa. Meilläkin jotkut kuvittelee ettei mikään onneksi voi muuttua, mutta oletteko varmoja ?

Rami

Hyvä jos tuolla globalistilla menee huonosti.

Ainainen vesittäjä

Täytyy muistaa että LePen olisi saanut kaksissa viimevaaleissa ylivoimaisen äänivyöryn mutta molemmilla keroilla juuri ennen äänestystä se on mennyt heittämään kylmää vettä äänestäjiensä niskaan. Viimeksi ilmoitti että ei aio hakea eroa EU:sta eikä lähde sitä tukemaan.

En oikein ymmärrä maksetaanko sille tällaisesta vai eikö se halua päästä Ranskan presidentiksi? Onhan sillä varmasti nyt jo mukavat oltavat rahavirtoineen. Ja se pääsee haukkumaan muiden epäonnistumisia. Mutta että miksi ihmeessä?

Runtiti-pou

Juutinraumalaisen kanssa aviossa oleva Le Pen on täysi huijari

Ilkka Forsten

Muuan Timo Soini toimi samalla tavalla. Puolue sai vaaleissa äänivyöryn joka olisi tuonut hallituspaikan silloiselle PS:le, ja sitten ei mentykään mukaan. Kukaan ei ole tähän päivään mennessä selittänyt järkevästi mikä oli olevinaan esteenä ?

Muistaisin että selitykseksi tarjoiltiin jotain niin haperoa kuin, ” meillä ei ole tällä hetkellä riittävästi ministeritason ainesta, ” josta saa aiheen kysyä, onko sillä mitään väliä, sillä ei tätä maata johda nytkään älyköistä koostuva lauma vaan toinen toistaan sekopäisempiä puunhalaajia. Jos sillä olisi oikeasti merkitystä miten älykäitä ministerien pitää olla, meillä olisi huutava pula kaiken aikaa ryhmästä joka kelpaisi kyseiseen toimeen.

Riitta Väisänen ( Speden speli myöskin vapaa ajalla, ) pyrki aikoinaan eduskuntaan, ( ja ei kaikkien onneksi koskaan päässyt ) mutta elämään jäi hänen esittämänsä lause. Hän itse julisti että ei ymmärrä siitä työstä yhtään mitään, mutta kai sitä oppii kun mukaan vaan pääsee… Jotenkin minusta tuntuu että tälläkin hetkellä siellä on riitta väisäsiä ja ymmärryksen taso on luokkaa ” en mä tiijä. ” Viimeksi RKP:n huuhkaja nillitti siitä miten tärkeää on saada lisää ruotsinkielistä opetusta kouluihin, koska ” kansainvälistyminen ” vaatii kielitaitoa. Totta, mutta etelärannikon kalastaja-slangi ei ole mikään maailmankieli, sitä puhuu se itsetärkeä kansan-osa joka yhä kuvittelee että että suomi on ruotsin alusmaa. Titta ulle titta…Tällä valtavalla sanavarastolla minäkin tulen luomaan mahti-imperiumin minkä rinnalla kalpenee Fazer ja Finlayson, tai sitten päädyn kalajalostamoon alipalkatuksi turskan perkaajaksi jonkun Håkanin alaisuuteen.. Hänen kanssaan sitten katsomme uutta lastensarjaa jossa pääroolia näyttelee sankarikoira Hin tin tin, ja minun on myönnettävä, että olen vähintään muunsukupuolinen sillä muu olisi rasistista ja toiseuttavaa håkanin kannalta ja synnyttäisi ajatuksen, että ” muumitkin ” ovat omalla tavallaan erikoista ryhmää sillä yhdellekään ei ole piirretty per***eikää. Kiitos Tove Jansson.

Raksaäijä

Vähän valoa, toivottavasti.

Kata

Hienoa että ranskalaiset heräilevät.Tämäkin lipevä ”oikeusvaltioperiaate”pätykkä on sitä jangliiteriporukkaa!Mummo tosin ei enää pääse liiteriin.
Enfin, les gens ont du sens!

defund viva-YLE

Saakohan äärivasemmistolainen pakkoverolla pönkätty veromedia YLE tästä kipukohtauksia? Se media, joka nyt tekee vihreän langn hommaa!

Uusimmat uutiset