Kotimaa Terveys ja hyvinvointi

Metsähallituksen metsästys- ja kalastuslupien hinnat nousevat vuoden 2024 alussa

Kuvituskuva Pixapay

Metsästyksen suosituimmat vuorokausiluvat kallistuvat 17 eurosta 20 euroon ja kalastuksen vuorokausiluvat puolestaan 10 eurosta 15 euroon. Uudet hinnat perustuvat maa- ja metsätalousministeriön asetukseen ja vapakalastusluvissa Metsähallituksen omaan päätökseen. Valtion alueille lunastetaan vuosittain noin 85 000 metsästyslupaa ja noin 100 000 kalastuslupaa.

Metsästyslupien hinnat kallistuvat kesken metsästyskauden, eli ennen vuodenvaihdetta metsästäjät voivat vielä hankkia lopputalveksi ja kevääksi lupia vanhoilla hinnoilla. Sama ei koske kalastusta: ensi vuoden lupia ei voi hankkia etukäteen nykyisillä, halvemmilla hinnoilla.

Jos metsästäjä on varannut luvan verkkokaupassa ja aikoo maksaa sen myöhemmin, hänen täytyy muistaa hoitaa maksu kuluvan vuoden aikana saadakseen luvan nykyisellä, edullisemmalla hinnalla.

Hinnankorotusten taustalla ovat kasvaneet kustannukset. Esimerkiksi kalastuskohteiden istutukset ovat kallistuneet niin, että osa Metsähallituksen kalastuskohteista on tällä hetkellä tappiollisia.

Metsähallitus ei tavoittele metsästys- ja kalastuslupien myynnillä voittoa, vaan tarkoituksena on mahdollistaa monipuoliset eränkäyntimahdollisuudet valtion alueilla eri puolilla Suomea. Lupatuloilla myös kunnostetaan riistan ja kalojen elinympäristöjä esimerkiksi ennallistamalla soita ja koskia.

”Kalastuskohteiden kustannukset ovat hiljalleen nousseet. Esimerkiksi kalaistutusten hinta on noussut viimeisen 10 vuoden aikana keskimäärin noin 30 prosenttia. Vapalupien hintoja on tarkistettu viimeksi seitsemän vuotta sitten”, kalastuksen johtava asiantuntija Olli Urpanen Metsähallituksesta kertoo.

Vuorokauden mittaisen vapaluvan hinta nousee 10 eurosta 15 euroon. Kausiluvan hinta puolestaan muuttuu 25 eurosta 30 euroon. Kohteilla, joille istutetaan kirjolohta, vuorokausiluvan hinta on 25 euroa aiemman 18 euron sijaan. Vapalupa mahdollistaa esimerkiksi perhokalastuksen tai kalastamisen virvelillä.

Myös pyydyslupien hinnat muuttuvat vuodenvaihteessa maa- ja metsätalousministeriön uuden asetuksen mukaisesti. Pyydyslupa-alueet on aiemmin jaettu kahteen hintaluokkaan, mutta vuodenvaihteen jälkeen halvempi, kahdeksan euron hintaluokka poistuu. Esimerkiksi yhden verkon tai kolmen katiskan käyttö maksaa jatkossa 12 euroa kalenterivuodelta.

Metsästäjien keskuudessa suosituin lupa on kanalintulupa, jonka vuorokausihinta nousee 17 eurosta 20 euroon. Muun pienriistan metsästykseen oikeuttava vuorokausilupa kallistuu 10 eurosta 12 euroon. Vastaavat kausiluvat nousevat puolestaan 130 eurosta 160 euroon ja 80 eurosta 90 euroon.

Hirvenmetsästäjien henkilökohtainen kausilupa Pohjois-Suomessa (metsästyslain 8 §:n alue) kallistuu 45 eurosta 55 euroon. Vuorokausiluvan hinta nousee koko maassa 15 eurosta 20 euroon.

Kalastuksen vuoden 2024 vapa- ja pyydyslupien myynti alkaa pääasiassa 18. joulukuuta. Suurin osa pohjoisen Lapin luvista tulee myyntiin 4. tammikuuta, pohjoisten jokien luvat kuitenkin vasta huhtikuussa. Eteläiset koskikohteet tulevat myyntiin 8. tammikuuta.

Metsästyslupien myynti jatkuu koko ajan, mutta vuodenvaihteen jälkeen hinnat nousevat.

Lue lisää

Metsästys- ja kalastuskohteiden esittelyt hintoineen ja lupien myyntipäivät ovat nähtävillä Eräluvat.fi-sivustolla.

Maa- ja metsätalousministeriön uusi maksuasetus (mmm.fi).

Uusimmat uutiset