Eurooppa Muu maailma Politiikka

Nato: Valmistautukaa vuosikymmenen sotaan Venäjän kanssa

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg vastaanottaa viralliset hakemuskirjeet Natoon liittymisestä Klaus Korhoselta (Suomen Natoon akkreditoitu suurlähettiläs) ja Axel Wernhoffilta (Ruotsin Natoon akkreditoitu suurlähettiläs). Kuva: Flickr (CC BY-NC-ND 2.0).

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg varoittaa jälleen kerran sodasta Venäjän kanssa. Hän haluaa, että Yhdysvallat ja Eurooppa valmistautuvat ”vuosikymmenien” sotaan Venäjän kanssa.

Saksalaisen Welt-sanomalehden haastattelussa norjalainen toteaa, että Venäjä ”suuntaa koko taloutensa sotaan” ja vieläpä pitkittyneeseen sotaan.

”Koska Venäjä sopeuttaa koko taloutensa sotaan, meidän on tehtävä enemmän turvallisuutemme eteen”, Stoltenberg sanoi Weltille.

Stoltenbergin mukaan Nato ei tavoittele sotaa Venäjää vastaan, mutta hän väittää, että presidentti Vladimir Putin on se, joka todennäköisesti hyökkää useampaan maahan Ukrainan sodan jälkeen.

”Jos Putin voittaa Ukrainassa, ei ole mitään takeita siitä, etteikö Venäjän aggressio leviäisi muihin maihin. Pelote toimii vain, jos se on uskottava”, Nato-johtaja sanoi.

”Meidän on kuitenkin valmistauduttava mahdolliseen vastakkainasetteluun, joka voi kestää vuosikymmeniä.”

Stoltenberg sanoi, että Nato-maiden on sekä tuettava Ukrainaa asetoimituksilla että investoitava omiin sotilaallisiin voimavaroihinsa. Nato-johtaja haluaa muun muassa, että Euroopan aseteollisuus lisää tuotantoa.

Putin: Nato-maat eivät kiinnosta

Vaikka Nato varoittaa, että Putin todennäköisesti hyökkää Nato-maihin, Venäjän presidentti itse väittää, että tämä on ”täysin poissuljettu asia”.

Aiemmin viime viikolla yhdysvaltalainen toimittaja Tucker Carlson haastatteli Putinia ja kysyi, onko olemassa skenaario, jossa Venäjä hyökkää esimerkiksi Puolaan tai Latviaan.

”Tällaisia skenaarioita on vain yksi. Jos Puola hyökkää Venäjää vastaan. Miksi? Koska Puola ei kiinnosta meitä. Latvia eikä mikään muukaan maa. Miksi tekisimme niin? Se ei yksinkertaisesti kiinnosta meitä. Se on pelkkää pelottelua”, Putin vakuutteli yleisölle.

Lähde: Welt

11 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Marko Kristian

Miten se venäjä nyt sotisi kaikenmaailman natomaiden kanssa ja nyt jo koko naton kanssa, kun koko ajan mediassa on ”asiantuntijat” kertonut kuinka venäjä on heikko, aseet rahat ja ruokakin loppu, ja Ukrainakin ollut 2-vuotta ihan juuri voittamassa?
No kuten jokainen järkevä tietää, niin meille on valehdeltu 2-vuotta joka päivä, jotta saavat ukrainalaisten kustannuksella heikennettyä venäjää.

Peter Kreisler

Heikentynyt länsi tarvitsee sodan Venäjää vastaan, erityisesti niin että Eurooppa on sodassa Venäjää vastaan. Näin saadaan mahdollinen Yhdysvaltain taloudellinen kilpailija pois pelistä. Olisihan Venäjän kanssa asiallisissa väleissä oleva Eurooppa todella vahva tekijä kun Venäjällä on lähes kaikki maailman luonnonrikkaudet ja raaka-aineet sekä Euroopassa korkea teknologia ja mahdollisuudet niiden hyödyntämiseen.
Ukrainan sota on surkuhupaisa näytelmä, sillä Nato olisi halutessaan voinut lopettaa sodan heti sen alussa tulemalla Puolan kautta Ukrainaan ja vain asettumalla paikoilleen. Krimin ja joidenkin Itä-Ukrainan alueiden osalta olisi saattanut tulla neuvottelujen paikka tai konflikti. Nyt länsi on saanut aikaiseksi tilanteen, jossa tuloksena voi olla aivan jotain muuta kuin lännessä haluttiin, nimittäin kansallissosialistinen Ukraina.

Ilkka

No ei nyt sentään. NATO ei voi mennä minkään suvereenin valtion alueelle ja ilmoittaa että sota päättyy tähän. Ukraina ei ole natomaa, jos olisi Putinin haave olisi jäänyt lähtökuoppiinsa. Nyt hän mellastaa koska olettaa ettei länsi mahda mitään pitkässä juoksussa. Venäjällä ei ole mitään muuta tarjota maailmalle kuin kaasua ja öljyä. Viime mainittu alkaa menettämään merkityksensä jos ” vihreä siirtymä ” ajetaan läpi. Kaasukin voidaan tuoda muualta, kuten on tuotukin. Venäjän kansantalous on kääpiö ottaen huomioon millaiset maa-alat sille kuuluu ja paljonko kansaa on rajojen sisäpuolella. Sotatalouteen siirtyminen tulee ennen pitkää kurjistamaan kaduntallaajan elämän niin ettei sodalle enää löydy kannatusta. Jo nyt, mikäli venäjällä olisi edes alkeellinen demokratia, olisi tulevissa Presidentinvaaleissa ääniä saanut ihan muu henkilö kuin Putin. Hän keksi jälleen uuden rajoitteen, jolla syyttää niitä mitkä ei enää sotaa halua. Kun tämän pitää mielessä, ymmärtää paremmin mihin pikkutsaari pyrkii ja millä keinoilla. Pelko vallan menetyksestä oikeuttaa keksimään syytteitä vastaehdokkaille, ja jos hän tekee sen omilleen, millainen isäntä hän olisi muiden mailla ?

Viljamzon _

Länsihän esti rauhanteon. Boris Johnson vielä silloin ollessaan UK:n PM:nä meni huhtikuussa 2022 Kiovaan ja lupasi kaiken tarvittavan avun Zelenskylle, jotta hän ei tekisi rauhaa venäjän kanssa, jonka työstäminen oli allekirjoituksia vaille valmis. Joo mutta länsi se tässä todellakin sotaa ajaa. Eivät sano sitä suoran niin hölmöt uskoo.

John Quiman

Ilman apuja Ukrainalla ei ollut vaihtoehtoja, apujen kanssa oli. Ei ukrainalaisilla ole ollut mitään halua antautua Venäjälle, vaikka kuinka niin toivoisit. Venäläinen propaganda tietysti puhuu tavallasi, että Ukraina sotii vain siksi, että toiset käskevät.

Ei länsi mitään sotaa aja. Venäjä sitä ajaa hyökkäyksellään ja miehittämällä jo aiemmin osan Ukrainaa. Ilman Venäjän imperialistista ajattelua ja toimia ei olisi sotaa, eikä Venäjä olisi 2014 miehittänyt osia Ukrainasta.

John Quiman

Jotkut ne uskovat, että ne, jotka ovat heidän kanssaan samaa mieltä, ovat järkeviä. Kovin on epäluotettava järjen mitta, etenkin, jos se joka niin uskoo, ei sittenkään ole kuin keskinkertaisuus.

Ilkka

Hyökkäsikö Suomi Neuvostoliitoa vastaan 1939, vai oliko sittenkin niin että sieltäpäin hyökättiin tänne ?

Peter Kreisler

Valko-venäläiset ja ukrainalaiset joukot hyökkäsivät Suomeen Georgialaisen (tarkemmin pohjois-ossetialaisen) diktaattorin käskyttäminä.

Ilkka

Mutta mikähän sen maan nimi oli ennen Neuvostoliittoa. Nyt sillä taitaa olla sama nimi kuin aiemmin, ja menetelmät ihan samat. Kerrataan nyt vielä sekin ettei Krimin alue ole mitään ikiaikaista venäläistä maaperää. Sen varasti Katariina Suuri valtakautenaan Turkilta. Jos jollain nyt olisi oikeus vaatia alueita omakseen, niin turkilla. Putinin versio oikeutuksesta on tyhjää huutamista jota ei historia tue.

John Quiman

Putin unohtaa myös sen, että Ukrainaan kuului ennen NL:oon liittämistä 1917 – 1921 Krim ja lisäksi Asovan meren rannat kokonaan, isot palat nykyistä Venäjää, kun Ukraina itsenäistyi hajoavasta keisarillisesta Venäjästä. Ukrainan liittäminen NL:oon muutti rajoja.

John Quiman

Valkovenäläiset ja ukrainalaiset olivat Neuvostoliiton käskyläisiä. Mainitsemasi Stalin, jonka äiti halusi tulevan papiksi isona, käskytti ja vastaanpanijat ammuttiin tai vietiin Siperiaan.