Kotimaa Maahanmuutto

Opiskelun perusteella haettujen oleskelulupien määrä on kasvanut

Kuvituskuva: Pixabay (CC0-lisenssi).

Suomeen on tullut tänä vuonna selvästi enemmän opiskelijoita ulkomailta kuin aikaisempina vuosina. Maahanmuuttovirasto kertoi ulkomailta tulleiden opiskelijoiden määrän kasvusta viime perjantaina.

Opiskeluun perustuvia oleskelulupia on myönnetty tänä vuonna lokakuun loppuun mennessä 54 prosenttia enemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan. Ulkomailta tulleiden opiskelijoiden määrä on kasvanut selvästi myös koronaa edeltävää aikaan verrattuna. Aiempana ennätysvuotena 2016 myönnettiin 6348 ensimmäistä opiskeluun perustuvaa oleskelulupaa. Tänä vuonna opiskeluun perustuvia oleskelulupia on myönnetty jo ainakin 7060. Tänä vuonna myös kokonaiset perheet ovat hakeneet useammin Suomeen opiskelijan mukana.

Suomeen saapuu eniten opiskelijoita Kiinasta, Venäjältä, Bangladeshista, Intiasta ja Vietnamista. Opiskelijoiden muutto Suomeen helpottui uuden lainsäädännön myötä viime huhtikuussa. Nykyisin opiskelijat pystyvät saamaan oleskeluluvan koko opintojensa ajaksi. Aikaisemmin oleskelulupa haettiin opintoja varten kahdeksi vuodeksi kerrallaan.

Oleskelulupaa ei edellytetä EU-maiden, Liechtensteinin, Sveitsin, Islannin tai Norjan kansalaisilta, joten kyseisistä maista tulevan ulkomaalaiset opiskelijat eivät näy oleskelulupatilastoissa.

Suurin osa oleskelulupaa opiskelun perusteella hakevista on tulossa opiskelemaan korkeakouluihin. Opiskelun perusteella hakevista noin 95 prosenttia saa oleskeluluvan. Opiskelijan oleskelulupaan vaaditaan myönnetyn opiskelupaikan lisäksi riittävä rahoitus Suomessa elämiseen ja vakuutus, joka korvaa mahdolliset sairauden hoidosta johtuvat kulut.

On kuitenkin syytä huomioida että, Suomen korkeakouluilla on apurahajärjestelmät, jotka mahdollistavat rahoitusta Suomessa elämiseen opiskelijan oleskelulupaa hakeville. Joskus apurahat saattavat jopa kattaa ulkomaalaisten opiskelijoiden lukukausimaksut tai osan niistä.

Lähde: Keskisuomalainen-sanomalehti numero 14.11.2022 sivu 16, Maahanmuuttovirasto

 

60 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Mummo

1000 tulee ensi vuoden alusta. 23:n Valtonen ohjelmassa Vesterbacka tärisi innosta, kun tarvitaan se 6000 väh. per vuosi ja meillä niin hienosti, että veronmaksajan alkusumma per lukio/ muu 16 v. opiskelija on vaan jokaiselle 63 egeä kuukaudessa.

Toisessa lähetyksessä heti perään, jotta 2 viikossa pitää työllistää ukrainalainen. Kyllä meillä on hienoa, ei näin hienoa ole muualla.

Feikki autisti toikin äijä…

ike

Jotenkin en pääse yli tuosta matemaatikosta, ehkä siksi että en siitä mitään ymmärrä. Ehkä matematiikka on sitten parhaimmillaan kun sitä ei ymmärrä. Onkohan se jonkinlainen henkinen kokemus. Yritystä täytyy olla. Meillä ei edes ole. On ihmisiä jotka ovat niin paljon edellä aikaansa että kukaan ei voi heitä hyväksyä. https://en.wikipedia.org/wiki/Grigori_Perelman. Matematiikka on myös filosofia.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Galina Manttari
John Quiman

Hyvin erikoinen tyyppi. huvitti, kun oli kieltäytynyt jostain palkinnosta siksi, että hänen mielestään palkinnon jakajilla ei ollut kykyjä arvioida hänen työtään.

Siitä tuli mieleen, kun eräs uskovainen halusi, että tulisin heidän kirkkoonsa puhumaan. Kysäisin, että miksi sinne tulisin, eivät ne halua kuulla mitä minulla on asiaa. Hän yritti taivutella ja sanoi lopulta, että sitten siellä seurakunta taputtaa puheelleni. Kysäisin häneltä, että mitä iloa siitä olisi, että 100 idioottia taputtaa puheelle, jota eivät edes ymmärrä. Siihen loppui kysely.

ike

Toden puhujia harvoin rakastetaan.

Ilkka Forsten

” Miksi vaihtaisin yhden diktaattorin kahdeksantuhannen mailin etäisyydeltä, kahdeksaantuhanteen diktaattoriin mailin etäisyydellä. ”

-Mel Gibson elokuvassa Patriot –

Känkkä

Sama kaveri taisi aikoinaan kieltäytyä jostain palkinnosta siksi, että hänen kehittämänsä ratkaisumalli sovelsi matematiikkaa ja fysiikkaa, eikä pelkkää matematiikkaa, mikä olisi hänen mielestään ollut todellinen ratkaisu.

Rahan haaskausta

Opiskelemaan tänne? Eihän noiden kanssa tule koulunkäynnistä mitään, yhtä kaaosta ja kiusaamista, opettajatkin helisemässä. Pisakin on muuttunut jo pissatutkimukseksi.

Jukka

Mainituista maista tulleista on varmaan meille hyötyäkin, ainakin osasta tulijoista. Mutta kun asylym-sanan räkijät tulevat, tilanne on jo aivan toinen.,

Jukka

Minulla oli luokassani venäläisiä, virolaisia, kiinalaisia, japanilaisia, nepalilainen, vietnamilaisia. Lähes kaikki upeita koululaisia ja lapsia. Mutta sitten oli toinen sakki. Somalit, irakilaiset, afgaanit, tsetseenit, syyrialaiset jne. Suurin osa huh heijaa ja hyvät hermot opelle ja suvaitsevaisuutta multikultiin! Minulla oli lujilla välillä molempiin.

Minulla on puhdas omatunto. Kohtelin opena kaikkia lapsia tasapuolisesti, tulivat mistä tahansa, tai olivat mitä tahansa, kaikki olivat samalla viivallla. Siitä olen ylpeä!

Vetsa

Teidän puhdasomatuntoisten ei olisi pitänyt hyväksyä sitä, että ”se toinen mainitsemasi sakki” terrrorisoi muiden kunnollisten oppilaiden koulunkäyntiä. Te olette syyllisiä, omatuntonne on musta, olisitte meneet vaikka lakkoon.

Jukka

En antanut terrorisioida kenenkään lapsen. Oli mistä tahansa, tai naama minkävärinen tahansa, ihan sama oliko rikkaan vai köyhän penska. Kaikki olivat samalla viivalla. Ja se toimi ainakin minun luokassa. Se oli silloin, kun luokassa oli vielä enemmistönä suomalaiset.

Ilkka Forsten

Kikkailen vähän sanoilla tapani mukaan, mutta eikös nykykäsityksen mukaan kaikki ole suomalaisia, siis silloinkin kun luokasta suurin osa on jotain muuta perimää kuin härmästä lähtöisin ? Jos on päällä paita missä on Suomen leijona, ja julistaa kuuluvasti haiste vity, täytyy toiseuttamisen välttämiseksi nimittää puikulapäätäkin kantaväestöksi.

Jukka

Minulle on vieläkin suuri ero ja tulee aina olemaan, onko suomalainen vai ”suomalainen!”

John Quiman

Poikkeuksiakin on. Tunsin yhden nuoren, joka oli puoliksi n-keri. Äitinsä oli suomalainen yksinhuoltaja, joten kodin kulttuuri oli suomalainen. Hän kasvoi suomalaisten lasten kanssa, kävi koulun suomeksi, äidinkieli oli suomi, eikä kotonakaan muuta puhuttu kuin suomea jne. Hänestä totesin jollekulle, että jos laittaisi verhon väliin, pidettäisiin häntä täysin suomalaisena nuorena. Näitä poikkeuksia on hyvin vähän.

Hiljainen hyväksyjä

Itsehän sanoit, että ”ne toiset” vaati hyviä hermoja opettajalta. No arvaa minkälaisia hermoja ne vaati niiltä oppilailta jotka olisi tahtoneet opiskella ja miten oppimaan keskittymisen kävi. Hysyttelemällä ja vähättelemällä ongelmaa olet syyllinen nykytilateeseen. Olisit tuonut asian ilmi ja pitänyt siitä isoa ääntä, nyt se on myöhäistä.

John Quiman

Mikään ei ole helpompaa kuin toisten arvosteleminen.

Jukka

Minä pidin huolen, että kaikki saivat opiskella rauhassa. Yksikään maahanmuuttanut ei saanut terrosioida luokkaani. Eikä kukaan muukaan. Minun luokassa oli työrauha ja työnteon arvostus. Silloin tyhminkin oppii! Ja nyt tuo yksinkertainen totuus on unohdettu nykykoulusta!

Sari Saarela

Tänä vuonna myös kokonaiset perheet ovat hakeneet useammin Suomeen opiskelijan mukana.” – Eli on siis taas luotu uusi porsaanreikä maahantulolle. Todella upeeta…

Jukka

Tulijat, siis kokonaiset perheet ovat niin innokkaita opiskelemaan suomea, tähtitiedettä, teoreettista filosofiaa, gynekologiaa, psykologiaa, teknistä fysiikkaa, tuotantotaloutta, matematiikkaa, ……………..

Ikuinen opiskelu

Tervetuloa koko maailma suomeen ”opiskelemaan” ilmaiseksi, täällä satumaassa tarjotaan myös ilmainen terveydenhoito, asuminen ja toimeentulo. Ottakaa sairaat ja vanhuksetkin mukaan opiskelemaan.

Kata

https://www.youtube.com/watch?v=sNfQ2ALKZlU

Milloin täällä?Onko ollut yletyisen tai mainotuisen uutisissa…

otto suni

Ylenanto ei ole halunnut uutisoida ja muutoinkin tuntuu siltä, että kaikki on Putinin vikaa eli kun tänne tunkee elintasopakoloisia eri ”termeillä” niin sillä Suomi nousuun!

John Quiman

Pelkäävät, että suomalaisetkin innostuisivat protestoimaan.

Kata

No ko innostuisivatki niin mieki lähen!

Peksi

No sitä ne YLE:n femakot pelkää kusi sukassa. Valehtelavat mitä tahansa pitääksen kansan tietämättömänä tosiasioista.Lukisivatpa vaihtoehtomediaa niin näkisivät mitä kansa ajattelee oikeasti. Onko rasimi Ylen valehtelulla vähentynyt, häh?Onko se lisääntynyt, no ON.

John Quiman

Näkyy kansan mielipidettä aika paljon valtamediankin kommentoinneissa, jos uskaltavat kommentointimahdollisuutta antaa.

Kata

https://www.msn.com/en-us/news/world/protests-and-strikes-erupt-across-europe-as-soaring-inflation-cost-of-living-drives-winter-of-discontent/ar-AA140R0h

Semmoista melskettä on Euroopassa mutta Yrzylä sai 2000/kk lissää palkkaa ja mepit 650e/kk…
Vattu mitä touhua.

ike

Elämme uutispimennossa, mitä YLE:n tulee.

Kata

On se uskomatonta ja macaroonikin vain jakelee haastatteluja(niin trudde II) vaikka tällaista mieltä on kansa ollut jo keltaliiveistä alkaen!

Allu

Nyt YLE väittää, että covidpandemian seurauksena 80% uskoo tieteeseen enemmän kuin ennen, vain kuulemma mitätön joukkio uskoo tieteeseen vähempi kuin ennen. Onko näin? Media käyttää tiedettä härskisti ihmisten ajatusten hallintavälineenä. Sillä on loppupeleissä haitallinen vaikutus tieteen uskottavuuteen ja se voi johtaa vaihtoehtoisiin ajatustapoihin laajemminkin.

John Quiman

Jos homma on terveellä pohjalla, ei tieteeseen ole tarkoitus uskoa. Käytännössä on kuitenkin niin, että valtaosa tieteen väittämien kannattajista on tiedeuskovaisia, siis yhdenlainen uskonnollinen seurakunta.

Mitä tulee korona-tiedemiehiin, joita haluttiin uskottavan, ei ollut kyse tieteestä lainkaan, vaan ihan puhtaasti politiikasta, jota valjastettiin joukko tiedemiehiä tukemaan ja eri mieltä olevat pyrittiin kaikin keinoin vaientamaan, mikä on erityisen epätieteellistä.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by John Quiman
niitä uusia Fazereita ?

Onkos muuten Hyysärisanomat vieläkään uskaltanut uutisoida siitä bussissa tapahtuneesta marakattiryöstöstä ?

Koijareitako?

Suomalaisten veronmaksajien piikkiinkö näitä vielä koulutetaan täällä? Ja kinuskeissa on ilmennyt vakoilua. Kenkää vaan!

John Quiman

Kiinalaiset ovat tosiaan riskiryhmää, sillä niiden joukossa on paljon Kiinan kommunistisen puolueen vakoojia.

ike

Eivät vielä ole heränneet suomalaiset päättäjät tuohon kiinan uhkaan. Uskomattomia tumpeloita kun katsoo mitä kiinalaiset tekevät kaikkialla. No raha puhuu. Ei heistä pidetä edes siperiassa jonka ovat noin epävirallisesti kaapanneet, tai ”ostaneet”. Aina löytyy joku suomen lähetystön edustaja joka puhuu ”virallista totuutta” kun on elänyt maassa jo kauan.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Galina Manttari
John Quiman

Kerroin kaukoidässä eräälle vitsin, joka kuvaili j-laisten pihiyttä. En maininnut j-lasia, mutta tyyppi nauroi vitsille ja totesi, että tuo oli kiinalainen.

ike

Suomen suurin uhka ovat kirjeenvaihtajat jotkaneivät kyseenalasta mitään. Esim. suomen palkoilla elää kiinassa aika hyvin.

Ilkka Forsten

Mannerheim sanoi sotavuosina viisaat sanat. ” Suomi on maailman helpoin valtio vakoiltavaksi, ottaa vain sanomalehden kouraan ja lukee mitä on tapahtumassa.”

Juha

Kommunismi nyt vaan on se yhteiskunnan syöpä. Omituisesti 99.9 % lammaskansasta kannattaa kommunismia vaikka edelliset sukupolvet sotivat kolme sotaa kommunismia vastaan. Sankarvainajat kuohkeuttavat kirkkomaita kun pyörivät hyrrinä haudoissaan.

Piikkilampaat

Tuovat koko karvaisen sukunsa ja voin taata että ei paljoa opiskella, ja ne jotka opiskelee, saa sen ilmaiseksi, kun valmistuvat, lähtevät muihin maihin töihin.

Tuumailija

Opiskelemaan ohituskaistalla, vaikka taustalla on afganistanin kiertokoulu tms. paikallinen insinööriahjo, koulussa kaikki helpotettuna ja kännykkä käytössä kokeissa ”kieli”ongelmien vuoksi.

Eikä nuo pois lähde kulumallakaan, kun isät ja vaarit saavat täyttä kansaneläkettä, muilla sukulaisilla sekä itsellä pyörii täydet sosiaalietuudet, idioottifirmat palkkaavat hyvesignaloinniksi näitä ja eivät uskalla heittää pellolle liittojen rasismisyytösten vuoksi vaikkei kaveri osaa edes aakkosia kun kunniavelka velvoittaa…..

Kinuskit, inkkarit ja vietkongit tietävät että muualla maksetaan oikeasta tietotaidosta kovaa rahaa, on heillä hieman eri lähtökohdatkin kuin itämään tietäjillä, toki ei heihinkään kaikkiin voi yleistää oppimishalukkuutta ja tavoitteellisuutta vaikka se on niissä kulttuureissa vallitseva.

John Quiman

Jos kehitysmaista otetaan porukkaa opiskelemaan, pitää opiskeltavat aiheet tarjota sen mukaan, mikä palvelee niiden maiden tarpeita ja pitää olla opiskelijalla velvoite tehdä sitä työtä kotimaassaan vaikkapa kymmenen vuotta.

Sillä tavalla autetaan kehitysmait. Ei se mitään auta, jos yksi kehitysmaalainen opiskelee ja sen jälkeen työskentelee länsimaissa.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by John Quiman
ike

Unohdit olennaisen. Aika harva nk. kehitysmaa on enää kehitysmaa. No tuosta voi keskustella. Olen jotenkin ymmärtänyt että sinulla on jotakin tietoa tuosta. Ongelma on myös että länsimaihin on muodostunut organisaatioita joita on vaikea purkaa, tarvitaan niitä tai ei. Siis ongelma alkaa olla aika paljon myös länsimaitten. Haluasin purkaa suomessa vaikka SDP:n, tuskinpa siihen pystyisin, vaikka olisi kuinka hyvä näyttö korruptiosta. Korruptio tuossa skaalassa ei ole rikos, se on politiikkaa.

Ilkka Forsten

Voisiko joku järkiperusteisesti selittää miksi mukaan pitää saada koko perhe Bangladeshistä ?

John Quiman

Sillä voidaan maksimoida elättien määrä ja luoda sitä haluttua sekamelskaa. Tai, eikös se ollut jotain monikylttyyrisyyttä?

ike

Anteeksi, luulin että Ilkka kysyi järkevää syytä.

John Quiman

Suvakin mielestä se on järkevää. Tosin suvakille järki on vain sana, minkä se on jostain oppinut.

Jukka

Ilkka kysyi järkevää syytä ja John vastasi hyvin järkevästi!

ike

Ei.

Ilkka Forsten

Olen täysin samaa mieltä, ja siksi kapinoin minäkin kuten parhaat puunhalaajat mutta eri syistä. Suomalaisia on mennyt ympäri maailman opiskelemaan moneksi vuodeksi, yhdelläkään ei taida olla koko suku mukana ? Että jos nyt taas aletaan toistamaan ikuisuus manraa ” kyllähän sitä suomalaisetkin ” niin sitten vaan faktoja pöytään koska ja missä näin on tapahtunut ? Ja ennen kuin joku on löytävinään selityksen, sanon etten hyväksy sitä selitykseksi jos koko perhe on ensin muuttanut vaikkapa Yhdysvaltoihin työn perässä, ja heidän jälkikasvunsa on päätynyt opiskelemaan kohdemaassa. Ne mitä nyt TAAS otetaan tänne opiskelun nimissä, on pelkkiä elintasohuijareita, joita ei YK:n tarkoittamat ihmisoikeudet tue vaikka mitä muuta väitettäisiin.

ike

En myöskään usko että mikään maa olisi maksanut suomalaisen opiskelijan opiskelukustannukset.

Ilkka Forsten

U.S ja A nimisessä valtiossa niin sanottu korkeakouluopinto maksaa vaivaiset 250 000 dollaria, joka on siis velkarahaa suurimmalla osalla opiskelijoista. Tokihan he nyt sen verran lahjoittavat tiedonhaluiselle ulkomaan elävälle.

Kata

Paitsi jos on kuten Forrest Gump,hyvä urheilja niin saa stipendin ja ”valmistuu” joksikin..Ja nythän Joe yritti maksattaa lainat veronmaksajiien rahoilla muttei kai vielä onnistunut.

Sari Saarela

Ei ole vaikea arvata, millä bangladeshiläispesue elätetään, kun kk-opinnot ovat ohi, ja sillä halvatun surkealla kielitaidolla ei töitä saa….

Ilkka Forsten

Mutta mutta.. Eikös hallitus koko ajan selitä että suomalaisten ei tarvitse saada edes palveluita omalla kielellään, joten saamme ne varmaan Bangladeshin murteella tarjottuina, eikä allahu akbar ole yhtään vaikea käsittää, se tarkoittaa samaa joka paikassa ja joka kielellä. Totta kai he työllistyvät, KELA on suuri työnantaja, sillä on toimipisteitä ympäri suomen.

Muistaakseni Janitskinia syytettiin siitäkin, kun hän julkaisi MV- Lehdessä kuvan jossa somalimuija työntää lastenrattaita äijän kävellessä kourat taskussa, ja taustalla on KELA:n rakennus suuren neonvalomainoksen kanssa. Kuvatekstinä oli. ” Somaliperhe matkalla töihin.” 😂

ike

Olet asian ytimessä. Noita yleisiä töitä pitäisi kyllä purkaa. Ei voi olla totta että suurin osa suomen kansasta kohta tekee ”töitä” kunnalle tai kaupungille. Kyllä meistä kehitysmaa saadaan vähemmälläkin vihervasemmiston vaikuttamisella.

Typerää touhua

Kyllä maailman pummit tulee, kun oikeen kutsuu.

Jukka

Ja Suomihan kutsuu! Emme ole köyhiä, emmekä kippeitä, kun kutsumme kaikaa ympäri maapallon. Olkaa tervetulleita TE KAIKKI raskautetut, köyhät, sorretut, rikolliset, tyhjäntoimittajat, laiskat, tappajat, raiskaajat, terroristit. Oikeuslaitoksemme hyysäävät teidän asiat teille parhainpäin teitte mitä tahansa tai olette tehneet tai olette tekemättä mitään. Olettehan oikeutettuja ylenpalttisiin ihmisoikeuksiin. Heillekin, joille se ei edes kuuluisi!

Tapio

”Ilmainen” opetus ei Eu väelle nykyehdoilla on järjetöntä