Eurooppa Koti ja perhe Muu maailma Talous Uutiset Ympäristö ja luonto

Poronlihasta kymmenen kertaa kalliimpaa kuin häränfileestä

Pixabay CC BY-SA 4.0 Deed Simo Räsänen

Japanilaiset ovat pitkään olleet kiinnostuneita Pohjoismaista, ja Arktiksesta yleisesti. Poronsarven uskotaan Aasiassa parantavan miesten potenssia, ja revontulten naisten hedelmällisyyttä. Myös suomalainen musiikki sekä Muumit ovat suosittuja Japanissa.

Ruijassa toimiva poronlihaa myyvä yhtiö Finnmarks Rein aikoo käyttää japanilaisten Pohjola-innostusta poronlihan myyntiin- ja kalliilla.

”Japanilaisilla on sana ichiban, joka merkitsee parhaista parhainta ja siihen aiomme iskeä”, sanoo yhtiön toimitusjohtaja Are Figved.

Hän arvioi poronlihan voivan olla Japanissa kalliimpaa, kuin 50% rasvaa sisältävä Wagyu-häränfile, joka maksaa noin 400 euroa kilolta. Figvedin mukaan poronlihan kilohinta voisi Japanissa olla jopa 500 euroa.

Tavallinen häränfile maksaa noin 50 euroa kilo.

”Meidän ei pidä olla halvempia, kuin Wagyu, vaan mieluummin kalliimpia”, sanoo Are Figved. ”Toivottavasti vienti alkaa ensi vuonna, ja tokiolaiset jonottavat poronlihaa”.

Finnmarks Rein on jo neljä vuotta valmistellut poronlihan vientiä Japaniin. Enää puuttuu vientilupa.

Norjan maatalousministeri Geir Pollestad toppuuttelee Figvedin vientihanketta.

”Vienti ulkomaille on hieno juttu, mutta pääosan poronlihasta pitäisi jatkossakin olla ruokaa norjalaisille”, ministeri Pollestad kommentoi.

Johtaja Are Figved ei ole varma, riittävätkö Norjan porot suurisuuntaiseen vientikauppaan Kauko-itään. Tasapaino Norjan markkinoitten ja Japaniin viennin välillä on kysymysmerkki.

Norja, Ruotsi ja Venäjä ovat maailman suurimmat poronlihan tuottajat. Norja saattaa joutua tuomaan poroja, viedäkseen niitten lihaa Japaniin.

”Mietimme sitä, sitten kun se on ajankohtaista”, Figved kuittaa.

Myös saamelaisen ruuan yhdistys Slow Food Sapmi aprikoi vientiä. Puheenjohtaja Per-Erik Kuoljok pitää ajatusta viennistä huonona.

”Poronlihan markkinointi on aina hyvä asia, mutta poronhoito on ekologinen elinkeino, ja tuntuu merkilliseltä rahdata poronlihaa toiselle puolen maapalloa”, hän pohtii.

Kuoljokin mukaan poronlihan vienti Japaniin ei sovi yhteen ilmastonmuutoksen kanssa.

”Poronhoitajat kamppailevat kynsin ja hampain pärjätäkseen ja sinällään on hyvä,  jos se on heille taloudellisesti kannattavaa. Kuulostaa kuitenkin ikävältä, jos raha on poronhoidon keskiössä. Mitä me teemme rahalla, jos meillä ei ole maailmaa jossa elää?”

Lähde SVT

8 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Ilkka

Poronlihan vienti ei sovi yhteen ilmastonmuutoksen kanssa, mutta Afrikkalaisten tuonti ei sitten vaikuta mitään, niinkö ?

Ruoste Iskee

Jaa..Eli Norja toisi poroja venäjältä.. no, järki kadonnut jos meinaa noiden rottien kanssa alkaa bisneksiin. Myös voi olla monta meiltä siitä kuuluuko poro edes oikesti Suomen luontoon, minusta ei. Sama jos laskettaisiin sonnit ja lehmät myös metsiin.

John Quiman

Poro on tunturipeurasta kesytetty muoto. Alun perin luontoon kuuluva, siinä kuin lehmätkin, mutta kun on kesytetty ja muutettu karjaksi, ovat lukumäärät karanneet kauas siitä, mitä luonnonvaraisina olisivat.

Lehmiä on pidetty metsissäkin, vaikka helpommalla pääsee hoitaja, jos ovat aidatuilla alueilla.

Ruoste Iskee

Tiedän kyllä että lehmiä on päästetty metsiin, olen sentään lapsuuteni käyttänyt maatilalla hommia tehden, mutta ei kyllä läheskään sama määräisesti mitä lappalaiset tekee karjansa kanssa joka muuten tuhoaa kuin rutto ruokamaita muilta eläimiltä. Lappaisten karjan pitäisi olla aidatulla alueella kuten nykyään täytyy muunkin karjan olla. Outo käsitys sääskien purijoilla kasvattaa karjansa muiden omistamilla mailla, mitä luulet tapahtuvan jos oikea Suomalainen päästää lehmänsä 100 päisenä vaeltelemaan toisen omistajan taimikkometsään?

Ilkka

Tunturilapin alueella ei ole taimikkometsää, en ole sellaiseen ainakaan törmännyt vaikka olen sielläpäin liikkunut.

John Quiman

Valittavat laidunmaidensa kohtalosta tuon tuostaan, miten joku pilaa heidän laidunmaitaan tai jotain muuta. Asia olisi ratkaistu sillä, että poroja pidettäisiin aidatuilla alueilla kuten karjaa yleensäkin. Silloin voisi pitää enemmänkin poroja.

Vaan valittaisivat, jos tuota ehdotettaisiin, että pitää noudattaa perinteitä. Melko lailla vastustavat kehitystä ja vaativat sillä perusteella kaikenlaisia oikeuksia muiden ohi.

Ilkka

Texas:n kuuluisa pitkäsarvinen nauta periytyy Iberian naudasta jota Espanjalaiset toivat mukanaan. Kanta jäi omilleen ja muuttui vähitellen villiksi, kunnes taas kesyyntyi uusien tulokkaiden alettua pitämään sitä lihakarjana.

John Quiman

Jos poronlihaa tuotetaan, ei luonto tee eroa, kuka sen syö ja mitä se maksaa.