Eurooppa Politiikka

Puolalainen kansanedustaja sammutti hanukkakynttilät jauhesammuttimella – sanoi toimineensa ”saatanallista, talmudilaista ja rasistista voitonjuhlaa” vastaan

Oikeistolaisen Konfederaatio-puolueen kansanedustaja Grzegorz Braun jauhotti hanukkakynttilät Puolan parlamentin, Sejmin, tiistaiaamun istunnon alkaessa. Kuva: X.

Puolan oikeistolaisen Konfederaatio-puolueen ykköskansanedustaja sammutti menoran jauhesammuttimella videolle tallentuneessa välikohtauksessa.

Oikeistolaisen Konfederaatio-puolueen Grzegorz Braun erotettiin parlamentin istunnosta sen jälkeen, kun hän oli käyttänyt jauhesammutinta sammuttaakseen hanukkakynttilät, jotka oli sytytetty seremoniassa, johon osallistuivat puolalais-juutalaiset johtajat ja Israelin suurlähettiläs.

Välikohtauksen jälkeen hän puolusteli tekoaan ja totesi: ”Itse asiassa olen palauttamassa normaaliutta ja tasapainoa ja lopettamassa saatanalliset, talmudilaiset ja rasistiset voitonjuhlat.”

Braun tuomittiin kuitenkin koko muussa poliittisessa kentässä. Sen lisäksi, että puhemies erotti hänet parlamentin istunnosta, hän ilmoitti myös, että hän aikoo tehdä Braunista rikosilmoituksen syyttäjille, kertoo puolalainen uutistoimisto Wprost.

Välikohtaus sattui keskellä kiireistä päivää parlamentissa. Tiistaiaamuna tuleva pääministeri Donald Tusk esitteli hallitustaan ja sen ohjelmaa. Alahuone, Sejm, oli sen jälkeen keskustellut asiasta ennen luottamusäänestystä, jonka Tusk voitti illalla.

Parlamentin käsittely jouduttiin kuitenkin keskeyttämään sen jälkeen, kun Braun lähestyi sytytettyä menoraa ja suihkutti sitä seinältä irrottamallaan jauhesammuttimella.

”Tämän rasistisen, heimokohtaisen, villin talmudilaisen kultin teoille ei voi olla sijaa Sejmin tiloissa”, hän julisti. Muut parlamentin jäsenet reagoivat tähän buuauksella. ”Ette ole tietoisia tämän viattomasti hanukaksi kutsutun teon viestistä”, hän jatkoi. ”Palautan normaalitilan tekemällä lopun saatanallisista, rasistisista voitonjuhlista, koska se on tämän juhlan viesti.”

Sejmin puhemies Szymon Hołownia ilmoitti tämän jälkeen, että hän sulkee Braunin pois istunnon käsittelystä. Puhuessaan tiedotusvälineille istuntosalin ulkopuolella Hołownia kutsui Braunin toimia ja sanoja ”skandaalimaisiksi”.

Hołownia on yksi Tuskin tulevan hallituskoalition johtajista. Tusk itse kutsui Braunin toimia ”häpeällisiksi” ja ”mahdottomiksi hyväksyä”.

Skandaaliin puuttui myös Laki ja oikeus -puolueen (PiS) johtaja Jarosław Kaczyński. Kaczyński ehdotti, että tapaus on osa laajempaa suuntausta, jossa kirkkoihin ja hautajaisseremonioihin kohdistetaan hyökkäyksiä, joita hänen mukaansa tapahtuu kuukausittain ja joita nykyinen parlamentin enemmistö rohkaisee. Hänen mielestään tämä malli on seurausta sallivasta suhtautumisesta tällaisiin tekoihin.

Poistuvan hallituspuolueen (PiS) varapuheenjohtaja Piotr Gliński kiirehti tuomitsemaan Braunin teot ”hirvittävän rajan ylittämisenä”.

Israelin Puolan-suurlähettiläs Yacov Livne jakoi videon välikohtauksesta ja totesi, että se oli tapahtunut pian kynttilöiden sytyttämisen jälkeen.

”Häpeällistä”, hän kirjoitti.

Yhdysvaltain suurlähettiläs Mark Brzezinski sanoi, että välikohtaus on tuomittava ankarimmin, koska se oli ”selvästi antisemitistinen ja esimerkki ilkeästä vihasta”.

Lähde: Wprost

1 Kommentti
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
John Quiman

Demokratiassa omankäden oikeus ei ole suotavaa. Samaa ”oikeutta” käyttävät itsensä kaikkialle liimaavat ilmastohörhöt ja merkittäviä teitä tukkivat elokapinalaiset. Ei kai niitä voi kieltää, jos politiikan huipulla ollaan yhtä lapsellisia. No, ei niitä kyllä kielletäkään niin kauan kuin suvakkius kukoistaa.

Uusimmat uutiset