Eurooppa Politiikka Talous

Puolalaiset maanviljelijät aloittavat 30 päivän saarron Ukrainaa vastaan – takavarikoivat ukrainalaista viljaa tarkastettavaksi

Puolalaiset maanviljelijät aloittavat 30 päivän saarron Ukrainaa vastaan. Kuvakaappaus: YouTube.

Mielenosoittajat kippasivat viikonloppuna ukrainalaisia viljoja kuorma-autoista ja ottivat näytteitä tutkittavaksi laboratorioissa.

Puolalaiset maanviljelijät aloittivat 9. helmikuuta 30 päivän mielenosoituksen, jossa he tukkivat teitä ja rajanylityspaikkoja Ukrainan kanssa vastalauseena EU:n ilmastopolitiikalle ja halpojen elintarvikkeiden tuonnille Ukrainasta.

Protestit, joita järjestettiin 260 paikkakunnalla, johtivat valtaviin jonoihin Ukrainan vastaisella rajalla, ja vain kaksi kuorma-autoa päästettiin läpi joka tunti. Yhdellä rajanylityspaikalla maanviljelijät kaatoivat viljaa kolmesta rekasta ja ottivat näytteitä, jotka testataan laboratorioissa sen varmistamiseksi, täyttävätkö ne EU:n vaatimukset.

Maanviljelijöiden traktoreissa oli Puolan lippuja ja banderolleja, joissa luki ”EU:n politiikka tuhoaa maan ja puolalaisen maanviljelijän” ja ”Vihreää sotkua” – viitaten vihreään kehityssopimukseen – ja jotka alkoivat tukkia suurimpiin kaupunkeihin johtavia teitä varhain 9. helmikuuta.

Yksi kiivaimmista mielenosoituksista tapahtui Bydgoszczin kaupungissa, jossa joukko maanviljelijöitä yritti tunkeutua paikalliseen prefektuuriin tavatakseen alueen prefektin.

Poliisi ei saanut maanviljelijöitä suostuteltua poistumaan rauhanomaisesti, ja lopulta se käytti pippurisumutetta saadakseen mielenosoittajat poistumaan, mutta ei ennen kuin ambulanssi oli kutsuttava auttamaan yhtä loukkaantunutta.

Bydgoszczissa, kuten muissakin Puolan suurissa kaupungeissa, kuten Poznańissa ja Krakovassa, useat sadat traktorit saapuivat kaupunkiin ja polttivat renkaita yhdessä kaupungin liikenneympyröistä.

Mielenosoitukset tapahtuvat samaan aikaan, kun samankaltaisia mielenosoituksia on järjestetty eri puolilla EU:ta, muun muassa Saksassa, Ranskassa, Belgiassa, Portugalissa, Romaniassa, Liettuassa, Latviassa, Alankomaissa ja Kreikassa.

Ne kuvastavat laajempaa tyytymättömyyttä maanviljelijöiden keskuudessa, sillä ilmastopolitiikan vaikutukset alaan ovat johtaneet kustannusten nousuun ja ”epäreiluun kilpailuun” Ukrainan kaltaisten maiden taholta.

Viimeisimpään toimintaan Puolassa kehotti maanviljelijöiden liitto Rural Solidarity. Se on arvostellut Puolan hallituksen ”passiivisuutta” Ukrainasta tuotavien elintarvikkeiden lisääntyvän tuonnin edessä.

Maanviljelijät haluavat, että EU:n ja Ukrainan välistä kauppasopimusta tarkistetaan radikaalisti, ja he vaativat myös, että EU:n vihreän sopimuksen (Green Deal) maatalouteen liittyvät määräykset poistetaan. Kyseessä on joukko poliittisia aloitteita, joilla pyritään saavuttamaan ilmastoneutraalius vuoteen 2050 mennessä. He ovat vakuuttuneita siitä, että ympäristöä koskevien lisävaatimusten asettaminen johtaa maataloustuotannon vähenemiseen Euroopassa.

Lähde: Remix

3 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Ilkka

” Kunnianhimoinen vihreä siirtymä ” saattaa kohtapuoliin olla pelkkä muisto tyhmyyden tiivistämästä ajanjaksosta. Lieneekö ihan sattuma, että jo Suomessakin aletaan kysymään mitä olemme hyötyneet vihreästä politiikasta vai onko siitä ollut pelkästään haittaa ? Gretakin on ollut ihmeen hiljaa viime aikoina. Ainoa joka yhä jaksaa nillittää asiasta tuntuu olevan YK:n pääsihteeri, joka valehtelee ilmaston lämmenneen 3 C astetta esiteollisesta ajasta tähän päivään.

Peter Kreisler

Nasa:n mukaan ilmasto kylmenee hidasta vauhtia, mutta ehkä he erehtyvät ja Greta on oikeassa.

Ilkka

Koulunsa kesken jättänyt autisti onkin hyvä johtamaan ihmisten ajattelua, ja ihmetellä täytyy miten ne koulunsa loppuun asti käyneet uskovat kuulemansa. Sekin väittämä että maapallon pyörimisliike on hidastumassa, ei pidä paikkaansa. Päin vastoin, liike on nopeutunut. Niin ikään maapallon magneettiset navat on siirtyneet kaiken aikaa pois siitä mitä yhä pidetään virallisena totuutena. Mutta ehkä nämäkään asiat ei vaikuta mitään eikä mihinkään. Sen sijaan auton tyhjäkäynti yli kahden minuutin tuhoaa miljardeilta elämänmahdollisuudet, jos on uskominen Gretan satuihin.