Eurooppa Muu maailma Politiikka Talous

Puolan viljelijät kaatavat viljaa maahan protestina Ukrainan rajakiistan syventyessä

Kuvakaappaus: YouTube.

Volodymyr Zelenskiy syyttää Varsovaa ”’pilkkaamisesta'”, kun maanviljelijät tukkivat ukrainalaisen viljan rajalla.

Puolan ja Ukrainan katkera kiista maataloustuotteiden tuonnista on kärjistynyt, kun puolalaiset maanviljelijät heittivät viljaa tavarajunasta osana valtakunnallisia mielenosoituksia ja Volodymyr Zelenskyi syytti Varsovaa ”pilkkaamisesta”.

Ukrainan presidentti kuvaili maanantaina pitämässään videopuheessa puolalaisten maanviljelijöiden saartoa järjettömäksi aikana, jolloin Venäjä pommittaa hänen maataan. ”Tilanteessa ei ole kyse viljasta, vaan pikemminkin politiikasta”, hän väitti vierailtuaan rintamakaupunki Kupianskissa.

Hän lisäsi: ”Kupianskin lähellä, lähellä Venäjän rajaa, jossa vihollisen tykistö on jatkuvasti aktiivinen, Puolan rajalta tulevat uutiset näyttävät pilkanteolta. Tarvitsemme yhteisiä päätöksiä, rationaalisia päätöksiä, jotta pääsemme ulos tilanteesta.”

Zelenskyi sanoi, että vain viisi prosenttia Ukrainan maataloustuotteiden viennistä kulkee Puolan kautta, ja valitti, että hidastuminen heikentää ”solidaarisuutta” päivittäin. Näiden kahden maan sekä kaikkien, jotka välittävät ”Euroopan kohtalosta”, on ratkaistava ongelma, hän lisäsi.

Ranskan, Belgian, Portugalin, Kreikan, Espanjan ja Saksan maanviljelijät ovat protestoineet rajoituksia vastaan, joita EU:n toimenpiteet ilmastokriisin ratkaisemiseksi ovat asettaneet heille, sekä nousevia kustannuksia ja heidän mukaansa epäreilua kilpailua ulkomailta.

Puolassa mielenosoitukset ovat saaneet Ukrainan vastaisen luonteen. Maanviljelijät väittävät, että halvat maataloustuotteet ovat heikentäneet heidän liiketoimintaansa. He haluavat lopettaa ukrainalaisen viljan tuonnin ja laajentaa kiellon koskemaan myös muita tuotteita, kuten hedelmiä, munia ja lihaa.

Viime syksynä puolalaiset kuorma-autonkuljettajat tukkivat Länsi-Ukrainan rajanylityspaikat väittäen, että he joutuivat kohtaamaan epäreiluja käytäntöjä. Traktorilla ajavat maanviljelijät liittyivät mukaan. Toiminta päättyi joulukuussa, kun Donald Tuskin johtama Puolan uusi koalitiohallitus astui valtaan.

Viime viikolla mielenosoitukset jatkuivat uudelleen. Tiistaina puolalaiset maanviljelijät dumppasivat ukrainalaista viljaa Medyka-Shehynin rajanylityspaikalle pysäköidyistä tavaravaunuista. Mielenosoittajat heiluttivat Puolan lippuja ja huutelivat: ”Tämä on Puola, ei Bryssel. Me emme tue ukrainalaisia.”

Ukrainalaiset kommentaattorit sanoivat, että viljelijöiden toiminta toi mieleen kipeät muistot holodomorista, Stalinin järjestämästä nälänhädästä vuosina 1932-33, jossa kuoli neljä miljoonaa ukrainalaista. Neuvostoliiton sadonkerääjät kulkivat kylästä kylään takavarikoiden viljan ja maataloustyökalut, jolloin talonpojat ja heidän perheensä jäivät nääntymään nälkään.

”Älkää tehkö mitään tyhmää. Nämä kuvat ovat äärimmäisen huolestuttavia ukrainalaisille”, Itä-Euroopan asiantuntija Sergej Sumlenny kirjoitti X:ssä. Hän sanoi: ”Se herättää muistoja holodomorista, kun Moskova tuhosi ukrainalaisen viljan. Näin kommentteja yleensä hyvin rauhallisilta ukrainalaisilta, jotka ovat järkyttyneitä. Tämä on ehdoton kielto.”

Saarto on lamauttanut 2 900 rahtiauton liikkumisen, jotka odottavat pääsyä Puolasta takaisin Ukrainaan, ilmoittivat Kiovan viranomaiset. Ukrainan valtion rajavartiolaitoksen tiedottaja Andrii Demtšenko sanoi, että reitit olivat lähes kokonaan tukossa kuuteen suuntaan.

Kuvakaappaus: YouTube.

Niihin kuuluivat Yahodynin, Ustyluhin, Uhrynivin, Rava-Ruskan, Shehynin ja Krakivetsin tarkastuspisteet. Ukrainan infrastruktuuriministerin sijainen Serhiy Derkach sanoi, että humanitaarista apua ja polttoainetta ei saatu läpi. ”Tällä on suora vaikutus puolustuskykyymme”, hän kirjoitti Facebookissa.

Viikonloppuna puolalaiset maanviljelijät pysäyttivät Yahodynin rajanylityspaikalla kolme Liettuaan matkalla ollutta kuorma-autoa, joiden lasti valui tielle. Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba kehotti Puolan viranomaisia ryhtymään toimiin ”provokaattoreita” vastaan.

”Ukrainalaisen viljan pilaamista Puolan rajalla ei voida hyväksyä”, hän sanoi.

Sotilastoimitusten lisäksi myös matkustajaliikenne on kärsinyt, ja raporttien mukaan busseja on pysäytetty.

Neuvottelut EU:n virkamiesten kanssa Brysselissä ja Puolassa ovat jatkuneet useita viikkoja, ja viime viikolla raportoitiin myös Baltian maihin tarkoitettujen viljalastien menetyksistä.

Euroopan komission maataloudesta vastaava tiedottaja Olof Gill kuvaili keskusteluja ”melko myönteisiksi ja rakentaviksi”, mutta sanoi joidenkin kysymysten olevan ”pitkäaikaisia ja haastavia”.

Hän lisäsi, että komissio halusi ”löytää ratkaisuja, joiden avulla voimme säilyttää mahdollisimman suuren taloudellisen tuen Ukrainalle”.

EU poisti kaksi vuotta sitten Ukrainan tuontitullit sen jälkeen, kun Venäjä tunkeutui maahan. Puola, Unkari ja Slovakia asettivat sittemmin viljan tuonnille kansalliset tuontikiellot.

Tusk kutsui Varsovassa koolle kiireellisen kokouksen maatalousministerinsä kanssa. Puolan pääministeri on ilmaissut myötätuntonsa mielenosoittajia kohtaan ja luonnehti heidän muun muassa EU:n vihreää sopimusta koskevia vastalauseitaan ”suurelta osin oikeutetuiksi”. Sopimuksessa maanviljelijöitä kehotetaan vähentämään hiilidioksidipäästöjään ja edistämään biologista monimuotoisuutta.

Hän vaati hiljattain tasapainoa ilmastohuolien ja ”sosiaalisten ja ammatillisten ryhmien” ”eksistentiaalisten etujen” välillä. Puolan maatalousministeri Czesław Siekierski sanoo haluavansa ”säännellä” kauppaa Ukrainan kanssa ja ”laajentaa” maataloustuotteita koskevien nykyisten kieltojen soveltamisalaa.

Lähde: The Guardian

10 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
S. “seant” A

Täytyy muistaa kenen viljaa sieltä viedään ja mihin raha päätyy. Sillä Ukrainan tilojen keskikoko 485 peltohehtaaria, kun on pieniä tiloja myös valtavan suuria oligarkien omistavia tiloja n. kymmenen suurimman kotipaikka, jokin muu maa kuin Ukraina.

John Quiman

Siellä viedään sitä viljaa, joka antaa Ukrainalle vientituloja ja edesauttaa Ukrainan taloutta.

Ruoste Iskee

Aika sekapäinen vertaus. Eikö ne viljat olisi tarpeen käyttää Ukrainassa? Mikä nälänhätävertaus on että nimenomaan maasta kuskataan kallisarvoista ruokatarviketta pois.

Ilkka

Kyllä ne sielläkin on tarpeen, mutta aina kun on sota pyritään kuitenkin turvaamaan kauppareittejä. Eihän sitä viljaa ilmaiseksi mihinkään viedä, sillä saadaan tuloja jotta voidaan ylläpitää edes jonkinlaista maksusysteemiä aseiden tuonnille. Se että EU on sössinyt oman maataloutensa surkeaan jamaan ” ilmastohätätilansa ” kanssa, ei ole Ukrainalaisten vika.

Ruoste Iskee

Suomi on pistänyt rahaa menemään Ukrainaan lähes 3 miljardia euroa, tuon voi lukea persujen omalta nettipainokselta ja lisää laitetaan koko ajan. Luulisin että muutamia eurosatasia viljasta ei ehkä tarvita. Lisäksi e-unioni tatuoi 50 miljardian paketin Ukrainaan. Euroja heittelemällä ryssien naamallekko sota voitetaan?

Ilkka

Ihan ilman sarvia ja hampaita kysyn sinulta kysymyksen. Näkyykö se Ukrainaan annettu 3 miljardia jollakin tavalla sinun arjessasi. Siis oletko jäänyt ilman ruokaa, sosiaaliturvaa, asuntoa tai jotain muuta mitä arjessa voidaan tarvita ? Jos et ole, mitä sillä on väliä vaikka se 3 miljardia laitetaankin avustukseen. Jos Ryssä pääsee länteen ei mikään summa riitä kompensoimaan sitä haittaa. Kukaan ei laupeudentyötä tänä päivänä tee pitäähän rahaakin käyttää. Mieluummin annan rahaa ukrainan sotatarvikkeisiin kuin ählämien elättämiseen.

John Quiman

On Suomen etu, että Ukraina pystyy puolustautumaan Venäjän hyökkäystä vastaan. Sitä suurempi etu, mitä paremmin Ukraina onnistuu.

Venäjä tulisi sitä hankalammaksi naapuriksi, mitä paremmin se onnistuisi sodassaan Ukrainaa vastaan.

Yksinkertaista matikkaa, paitsi venäjämielisille, joiden mielestä Venäjä ei tekisi kärpäsellekään pahaa.

Ilkka

Viime aikoina on paljon puhuttu, lähinnä putinistien suulla kuinka venäjä pystyy masinoimaan vaikka miljoonia miehiä lisää rintamalle, laittamalla pystyyn yleisen liikekannepanon. Epäilemättä näin olisi, mutta sitä ei oikein haluta muistaa miten kävi jo viimeksi kun osittainen liikekannallepano toteutettiin. Joukkopako Venäjältä sai huomattavat mittasuhteet. Sen lisäksi on hyvä muistaa ettei pelkkä miesten lisääminen rintamalla ole ratkaisu mihinkään, heidät pitää myöskin aseistaa ja ruokkia. Tässä kontekstissa jokainen rintamalle siirretty nuori mies, tai mies ylipäätään on pois jostain muualta. Sotateollisuus ei pyöri ilman työvoimaa eikä ammattitaitoista osaamista. Venäjän kansa tuskin katsoisi tsaariaan kunnioittavasti, jos samaan aikaan kun nuoret miehet juoksutetaan lihamyllyyn, joudutaan elämään yhä niukemman talouden varassa. Putin pelkää tilannetta, ja on aihettakin. Sotatalouteen siirtyminen on jo nyt vienyt pois sellaista mitä musikka olisi halunnut arjessaan olevan. Hintojen nousu ja tuotteiden vähyys yhdistyneenä siihen että jonkun mies, poika, setä tai eno on keskellä sotaa jota ei saada päätökseen, ei lisää Putinin kannatusta.

Kun Ukraina saa lisää pitkän kantaman ohjuksia, veikkaan että iskut venäläiseen infrastruktuuriin lisääntyy. Mitä pidemmälle iskut voidaan ulottaa rintaman taakse, sitä enemmän venäjä joutuu lisäämään suojausta myöskin sinne missä on nyt voinut olla ihan rauhassa. F-16 hävittäjien tuominen mukaan leikkiin on myöskin tekijä johon on suhtauduttava eri tavalla kuin nykyisyyteen. Venäjä ei ole saavuttanut minkäänlaista ilmaherruutta kahteen vuoteen, päin vastoin he ovat joutuneet viemään koneensa kauemmas rintamasta. Mustanmeren laivastoa on siirretty pois menetysten minimoimiseksi ja siitä huolimatta Ukrainan iskut ovat onnistuneet. Sota ei suju ollenkaan sillä kaavalla mikä Kremlissä piirrettiin ja minkä oletettiin olevan itsestään selvyys.

Ruoste Iskee

Ai näkynyt mitenkään, no vaikka hintanousuina ja verojen nousuna sillä kaikki mikä virtaa ulos suomesta otetaan kyllä verojen kiristämisenä ulos suomalaisten verilihoista. Luuleeko joku tosissaan että 3 miljardia ei tunnu missään muodossa yhteisunnassa kun se viskotaan ikkunasta pihalle. Toki, Ukrainaa pitää auttaa, mutta ei rahallisesti. Tuon kun vielä joku tajuaisi. Mutta varmaan turha kuvitella.

John Quiman

Sattuu olemaan niin, että vaikka autettaisiin lähettämällä yksi tulitikku, tarvitaan siihen rahaa.
Ei se Ukrainan kolme miljardia juuri merkittävästi tunnu, mutta lukemattomat miljardit kehitysmaihin ja ulkomailta hankittujen elättien ylläpitoon tuntuvat.

Suomella on poskettoman paljon täysin turhia kuluja, jotka karsimalla saisi velat nopeasti maksetuksi, verot alennetuiksi ja ja talouden nousuun.