Historia Kotimaa Politiikka

Purra ja Kaleva vaativat Tiitisen listan julkaisua

Kuva: Pixabay

Riikka Purra ja Atte Kaleva vaativat Tiitisen listan julkaisua: ”Nykyään näyttää olevan muotia kaivella vanhoja asioita. Kaivellaan siis kerrankin kunnolla: Tiitisen lista pitää julkistaa välittömästi!”

Kokoomuksen Atte Kaleva ja perussuomalaisten Riikka Purra ovat hiljattain vaatineet Tiitisen listan julkaisemista. Myös sisäministeri Mari Rantanen on kannattanut sen julkaisua. Tiitisen listaksi kutsuttu nimilista luovutettiin 1990-luvulla suojelupoliisin päällikkö Seppo Tiitiselle Länsi-Saksan turvallisuuspalevelu BND:n toimesta. Listalla mainittiin kahdeksantoista suomalaista jotka olivat yhteyksissä Itä-Saksan turvallisuuspalvelu Stasiin. Suojelupoliisin 60-vuotisen salassapitoajan takia lista pysyy toistaiseksi arkistoissa vuoteen 2050 saakka.

Kaleva otti salattuun listaan kantaa Twitterissä, jossa hän vaati sen välitöntä julkaisua. Myös valtiovarainministeri Riikka Purra ilmoitti tahtonsa julkaista Tiitisen lista. Julkaisuissaan molemmat ministerit huomauttivat miten vanhojen asioiden julkituominen on nykyään muodissa, viitaten selvästi Wille Rydmania koskeviin media kohuihin. Olisi siis aika kaivaa esille harmittomiin yksityisviesteihin verrattuna paljon vakavaluonteisempaa tietoa.

Suojelupoliisin silloinen päällikkö Seppo Tiitinen on kertonut että listalla mainitut suomalaiset olivat enimmäkseen ”yhteiskunnallisia asioita harrastavia ihmisiä” sekä tutkijoita. Helsingin Sanomien lähteiden mukaan listalla oli myös muutama silloinen kansanedustaja. Muistelmissaan Tiitinen on ilmoittanut unohtaneensa listalla mainitut nimet. Hän on kuitenkin melko varma että listalla ei ollut esimerkiksi Kalevi Sorsan tai Tarja Halosen kaltaisia vaikutusvaltaisia poliitikkoja. Vaikka lista ei pitänyt sisällään niin sanottua yhteiskunnan kermaa, otti Tiitinen sen jokatapauksessa puheeksi presidentti Mauno Koiviston kanssa heinäkuussa 1990. Miehet tulivat siihen yhteisymmärrykseen ettei listan nimistä aloiteta esitutkintaa. Nyt jo edesmennyt presidentti Koivisto on ilmoittanut tukevansa listan julkaisemista Helsingin Sanomien tekemässä haastattelussa vuonna 2007. ”Salaamisesta on enemmän haittaa kuin sen julkistamisesta”, Koivisto totesi. Suojelupoliisi puolestaan on ilmoittanut että listan julkaiseminen loukkaisi mainittujen henkilöiden yksityisyyttä, minkä takia sitä ei tulisi julkaista.

Lähde: MTV Uutiset, Iltalehti, Helsingin Sanomat, Uusi Suomi, Ilta-Sanomat

8 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Ilkka Manttari

Ei Tiitisen listaa voi julkistaa, Olemmehan demokraattinen valtio ja kansalaisten mielipiteellä ei ole väliä, etenkään jos joku listassa mainittu hebkilö on vielä elossa. Voisi vaikeuttaa uudelleenvalintaa.

Peter Kreisler

Aivan, meidän maailman onnellisimman maan demokratiassa tällaiset listan julkistamisen vaatimukset ovat salaliittoteoreetikkojen foliohattuilua, joille kaikkien vastuullisten kansalaisten tulee nauraa.

ilkka

Halonen ja Lipponen siltä listalta ainakin löytyy, sen verran siitä on tietoa ” lipsunut ” ulospäin. Niin ikään edesmennyt kokoomuksen Kanerva taidettiin mainita ? Mutta tokihan ymmärrämme että ei se ollut yhteiskuntaa vaarantavaa kun pelitti kommunistien puolella, toista on kun kirjoittaa täysin politiikan ulkopuolisena henkilönä olevansa närkästynyt somalien touhuista helsingin metrossa 20 vuotta sitten. Kansakunnan tila vaarantuu myöskin silloin kun tekstaa naisystävälleen olevansa vähän eri mieltä siitä onko monikulttuurisuus rikkautta vai yhteiskuntaa rapauttava voima. Se että synnyttää lakeja joissa suositaan väestönvaihtoa joka sitten kiistetään sanomalla että kyseessä on salaliittoteoria, koska Pälkäneen hottentottien lukumäärä on vasta tehdyn tutkimuksen mukaan 0.3 %. ( joskin hyvää vauhtia kasvussa ) poistaa siis todellisuuden. On suorastaan ihmeellistä ettei kuoluja käyneiden järkeen mahdu mitä se 3.0 % on seuraavan kahdenkymmenen vuoden kuluttua. Silloin ollaankin jo eri lukemissa, ja Elviskin muutaa pois paikkakunnalta kun ei halua enää jatkaa herneiden viljelyä. ( Elvishän ei ole kuollut, hän on pyörittänyt luomuhernetilaa pälkäneellä kaikki nämä vuodet. ) Triviatietoa tietysti, mutta joillekin hyvin tärkeää sellaista. Niin ja Ridge Forrester on ollut kaikkien muiden kanssa naimisissa sarjan aikana, paitsi oman äitinsä.

John Quiman

Lipponen seurusteli ainakin ryssänsä kanssa jo 60-luvulla. Tapaili ravintoloissa. Konsultointihommakin, mitä teki kaasuputken kanssa, taisi olla vain sen jatkumoa.

Viimeksi muokattu 1 kuukausi sitten by John Quiman
Peter Kreisler

Antti Pelttari siis kertoo mitä Supo tekee ja sisäministeri kuuntelee ja mitä ilmeisimmin tottelee. On täysin käsittämätöntä, että Antti Pelttarin kaltainen omavaltainen henkilö voi vain ilmoittaa mitä Supo tekee tai on tekemättä.
Kun vielä otetaan huomioon Antti Pelttarin tausta venäläisten KGB-taustaisten oligarkkien juoksupoikana, hyvänä esimerkkinä Gennadi Timtsenkon kansalaisuuden järjestäminen ilman asiakirjoja, vain sanallisesti. Samaten ruotsista turvallisuuspalvelun karkoittaman KGB-upseeri Pannikovin toimien ”huomaamattomuus”, kun Pannikov tuli Suomeen oleskelemaan pysyvästi ja toimimaan liikemiehenä. Antti Pelttari käytti Timtsenkon kansalaisuushakemuksen ”käsittelijänä” Virolaisen Herman Simmin perheenjäsentä, joka oli tietenkin palkattu toimeensa ulkomaalaisvirastossa, täysin ilman turvallisuusselvitystä. Herman Simm oli Viron puolustusministeriön turvallisuusosaston päällikkö, vuonna 2008 hän jäi kiinni vakoilusta Venäjän hyväksi ja tuomittiin maanpetoksesta.
Tätä toimintaa ihmeteltiin julkisesti Yhdysvaltain ja Britannian turvallisuuspalveluissa.
Kaiketi Tiitisen listaa panttaa henkilö, jonka tulisi itse olla listalla. Tämä kommentti on vain pintaraapaisu Antti Pelttarin kaikista tekemisistä.

Kalle Pelttari

Tulee mieleen, että etenkin alaikäisten seksuaalirikosten (raiskausten) tapauksessa oikeudenkäynti julistetaan salatuksi esim. 30. vuodeksi. Uhrin suojelemiseksi. Mikä on ihan oikein. Mutta Tiitisen listan julistaminen aikoinaan 50. vuotta salaiseksi ei oikein käy järkeen. Olikohan se Tarja Halonen, joka teki tämän 50. vuotta salauspäätöksen? Keitä tai mitä nämä ”uhrit” ovat, joita tässä nyt suojellaan. Onko se uhri, joka on tehnyt mahdollisesti maanpetoksellista toimintaa DDR-Stasin kanssa? Ei muuta, kun lista julki, onhan tässä tosiaan kaiveltu muitakin vanhoja tekemisiä.

ilkka

Valtiopetos on eri luokkaa kuin somekirjoittelu jossa ilmaisee kantansa vähän kärkevästi. Toisin sanoen, nykyisen oikeuskäsityksen mukaan someteksti on vakavampi asia kuin oman kansan pettäminen, Onnea vaan ” Tavja ” kyllä se vielä paljastuu sinunkin osuutesi.

John Quiman

Vasurien mielestä maansa pettäminen on niin vakava juttu, että se pitää salata kansalta mieluiten ikiajoiksi.

Kansalaisen verkkokauppa