Eurooppa Muu maailma Politiikka

Putin: Moskova lähettää Valko-Venäjälle ydinkäyttöön soveltuvia ohjuksia

Vladimir Putinin (oik.) ja Aleksandr Lukašenkon (vas.) tapaaminen (2021). Kuva: Wikimedia Commons.

Venäjä toimittaa Valko-Venäjälle ydinkärkiä kantamaan kykeneviä ohjuksia lähikuukausina, presidentti Vladimir Putin sanoi lauantaina tavatessaan Valko-Venäjän johtajan Aleksandr Lukašenkon.

”Lähikuukausina luovutamme Valko-Venäjälle Iskander-M-taktisia ohjusjärjestelmiä, joita voidaan käyttää ballistisilla tai risteilyohjuksilla, sekä tavanomaisina että ydinohjuksina”, Vladimir Putin sanoi Venäjän television lähetyksessä Pietarissa Aleksandr Lukašenkon kanssa pitämänsä tapaamisen aluksi.

Hän tarjoutui myös päivittämään Valko-Venäjän sotakoneet niin, että ne voivat kuljettaa ydinaseita, kun jännitteet lännen kanssa kärjistyvät Ukrainan vuoksi.

”Valko-Venäjän armeijan palveluksessa on useita Su-25-koneita. Niitä voitaisiin päivittää sopivalla tavalla”, Venäjän johtaja sanoi.

”Tämä nykyaikaistaminen olisi toteutettava lentokonetehtaissa Venäjällä, ja henkilöstön koulutus olisi aloitettava tämän mukaisesti”, hän lisäsi sen jälkeen, kun Lukašenko oli pyytänyt häntä ”mukauttamaan” koneita.

”Sovimme siitä, miten tämä toteutetaan”, Putin sanoi.

Putin on viitannut useaan otteeseen ydinaseisiin sen jälkeen, kun hänen maansa aloitti 24. helmikuuta sotatoimet Ukrainassa, mitä länsi on pitänyt varoituksena länsimaille olla puuttumatta asioihin.

Lukashenko sanoi viime kuussa, että hänen maansa on ostanut Venäjältä Iskander-ydinohjuksia ja S-400-ilmatorjuntaohjusjärjestelmiä.

Lähde: Moscow Times

19 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
ike

On tuo Putinin kaipuu rauhaan aika kova. Joku hänen venäläisistä pitkäaikaisista tuttavista aikoinaan totesi että Putin on tosi agressiivinen tyyppi, no sehän on tullut jo toteen näytetyksi.

John Quiman

Putin on mies, joka katkeroitui Neuvostoliiton hajoamisesta. KGB-mies, joka räjäytteli kotimaassaan kerrostaloja, syyttääkseen Tsetsenejä, saadakseen kansan silmissä oikeutuksen Tsetsenian sotaan. Se sota oli hyvin raaka. Ukrainassa soditaan hyvin raa’alla tavalla, jotta Venäjästä tulisi suuri. Kaikki viittaa siihen, että on hyvin agressiivinen, eikä piittaa ihmishengistä pätkääkään. On kuin perinteinen Kremlin tsaari, jolle vain valta ja Venäjän suuruus ovat pyhiä arvoja.

ike

Noilla pienillä miehillä on aina ollut komplekseja vaikka muille jakaa.

John Quiman

Etenkin henkisesti pienillä, joille veriset valloittajat ovat historian suurmiehiä.

Ilkka Forsten

” Napaleonista ” lähtien.

Lieväasteinen
Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Lieväasteinen
juha II

Ja niin hyvä kuin tämä maailma olisi ollut ilman tätäkin!

John Quiman

Putin vaatii toisia toimimaan tavalla, joka vähentäisi sitä uhkaa, jota Putin pitää Venäjälle vaarallisena. Itse hän lisää sitä uhkaa, joka Euroopassa koetaan uhkana Euroopalle.

Putin ei ole muistavinaan, että Euroopassa on puolustusmenoja supistettu ja suorastaan laiminlyöty pitkään ja Venäjällä on armeijan kalustoon ja sen kehittämiseen panostettu jo kauan ja reilusti.

Summa summarum on, että Putin haluaa voimakkaan Venäjän ja vaatii heikkoa vastustusta. Niinpä oli tavoitteena olevinaan Ukrainan demilitarisointi. Siis hänen ajatuksensa on, että naapurit heikoksi ja Venäjä vahvaksi. Siksipä naapureiden liittoutuminen Venäjän uhkaa vastaan on hänelle myrkkyä.

Eikä hän ole huomaavinaan sitäkään, että vain Venäjä on pullistellut ja hyökkäillyt naapureihin jo pitkään.

Jegros..

Vieko ne sut vankilaan jos sanot, että ryssä voisi poistaa ydinaseet keskeltä eurooppaa?

Kata

Lukasenko tämän..?Ei jaksa….

Ilkka Forsten

Huitasenko vai potkasenko.. ? Ajattelin jaksaa vielä tämän yhden kerran.

Rysta mussä

Meinaako putler, tämä hullu pieni vihreä mies, käyttää nukketeatterivaltiota (vjalkovjenäjä) taktisten ydinaseiden laukaisupaikkana. Kostoiskut osuisivat sitten sinne, eikä neukkulaan..

Puolueeton

Venäjä pärjää hyvin itäisen Aasian valtioiden kaupan kanssa, ei olemitään tarvetta sotia lännen kanssa. Mutta länsi ei pärjää ilman idän kauppaa, joten sotauhkaan on pakko turvautua ja kovin uhkauksin.
Realismi ei ole aina putinismia.

Tehdäänkehitysmaayhdessä

Olet niin oikeassa.

Jegros..

Milloin teillä on häät tulossa?

John Quiman

Vaan väittämäsi ei ole realismia, eikä totta.

Mitä kaupantekoon tulee niin:

Kiina tarvitsee länsimaita, ei Venäjää, sekä vientiin että tuontiin. Eri maat pitkin Kaakkois-Aasiaa eivät tarvitse Venäjää, mutta tarvitsevat länsimaita.

Eurooppa ei tarvitse Venäjää, mutta Venäjä tarvitsee Eurooppaa.

Mitä sotimiseen tulee:

Venäjällä ei olisi mitään tarvetta sotia. Käymällä kauppaa ja olemalla ihmisiksi naapureiden kanssa se voisi kukoistaa ja vaurastua.

Vaan, kun tsaarina on vallanhimoinen ja mistään muusta piittaammaton hullu, ei tuo rauhanomainen eleleminen käy millään. Kansaa ohjataan propgandalla, oppositio vaiennetaan, Putinin kanssa erimieltä olevista lausunnoista pääsee tuomiolle.

Se on Putinin käsitystä Venäjän edusta. Se ei kehitä Venäjää, eikä ole Venäjälle eduksi millään tavalla. Se ei ole kenellekään tässä maailmassa eduksi, vaikka putinismiin retkahtaneet niin uskoisivatkin.

Sodan uhka Euroopan suunnalla on puhtaasti Putinin keitosta. Länsi oli jo pienentänyt puolustusmenojaan ja armeijoita oli heikennetty, koska elettiin uskossa, että ei ole Venäjästä uhkaa. Vaan niinpä Putin päätti hyökätä Georgiaan, mutta länsi ei herännyt. Putin päätti miehittää Krimin, mutta länsi ei herännyt. Putin miehitti Itä-Ukrainan, eikä länsi edelleenkään herännyt. Nyt Putin hyökkäsi Ukrainaan ja länsi vähän heräilee vähän varovasti ja vastentahtoisesti realismiin Venäjän suhteen.

Ilman Venäjän agressioita, ei olisi sotaa Euroopassa, eikä länsikään päättäisi lisätä puolustusmenojaan sodan uhkan vuoksi.

Hieman epäloogista ajattelua väittämässä, että Venäjällä ei ole mitään tarvetta sotia lännen kanssa. Putin on uhkaillut ja uhonnut, ei kukaan muu. Putin on pyrkinyt laajentamaan Venäjän vaikutusvaltaa miehittämällä useita alueita naapurimaissaan ja myös Moldoviassa, joka ei ole naapurimaa. Putin pelaa valtapeliä, jonka selkeä tarkoitus on levittää Venäjää ja sen vaikutusvaltaa länttä kohden.

Jotkut vaan ovat sokeita leikkiessään puolueettomia Putinia kumarrellen ja valkopesten.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by John Quiman
ike

Olin jo vastaamasa vähän tuon suuntaisesti mutta vastasit jo niin tyhjentävästi että olennaiset tuli kerrttua, joten ei muuta kuin juurikin näin.

Ilkka Forsten

Ne samat vänkärit oli silloin kun ostettiin Hornetit sanomassa, että ei pidä ostaa ” vanhan-aikaista ” jenkkien ” romurautaa, ” mutta jostain syystä he eivät vastustaneet mahdollista ajatusta Venäläisten MiG-29:n ostoista. katsokaapas koska MiG – 29 teki ensilentonsa. ( 1977 ) ja Hornet F/A 18 ( 1978. ) Ullatus ullatus… Se että oltaisiin taas ostettu venäläistä kalustoa ei olisi tuonut mitään uudempaa tarjolle, mutta se olisi sitonut suomen venäläisten liittolaiseksi ja saneluvallan alle.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Ilkka Forsten
Jegros..

Arvoisa duuman hyväksymä puolueeton, realismi ei ole koskaan putinismia vaikka sinun kirjoituksesi ovatkin.