Eurooppa Muu maailma Politiikka

Putin: Ydinasevoimamme ovat valmiina

Venäjän presidentti Vladimir Putin. Kuvakaappaus: Telegram.

Venäjän presidentti Vladimir Putin kutsui torstaina Ruotsin Nato-jäsenyyttä ”uhkaksi”, joka on ”neutralisoitava”. Samassa puheessa hän mainitsi toistuvasti ydinaseet. ”Ydinasevoimamme ovat korkeassa valmiustilassa taattua käyttöä varten”, hän sanoi.

Putinin keskiviikkona pitämä puhe on virallisesti osoitettu Venäjän parlamentille, mutta Gostiny Dvorin kongressisalissa Moskovassa on paikalla myös satoja muita kutsuvieraita.

Puhe alkaa kunnianosoituksella Venäjälle ja Venäjän kansalle sekä minuutin hiljaisuudella Ukrainan sodassa ”kaatuneille Venäjän sankareille”.

Putin: ”Me emme aloittaneet sotaa”

Venäjän presidentti jatkoi seuraavaksi ylistämällä maan armeijaa – joka on viime viikkoina edistynyt jonkin verran Itä-Ukrainassa.

”Me emme aloittaneet sotaa Donbassissa. Mutta, kuten olen sanonut useammin kuin kerran, teemme kaikkemme sen lopettamiseksi. Poistamme natsismin ja ratkaisemme kaikki sotilaallisen erikoisoperaation haasteet sekä suojelemme kansalaistemme itsenäisyyttä ja turvallisuutta”, hän sanoi ja lisäsi:

”Ydinvoimamme ovat korkeassa valmiustilassa taattua käyttöä varten.

”Uhkien neutralisoimiseksi”

Ydinaseet ovat seikka, johon Putin palaa puheessaan useaan otteeseen. Hän torjuu muun muassa länsimaiset spekulaatiot, joiden mukaan Venäjä suunnittelee ydinaseiden sijoittamista avaruuteen. Samalla hän syyttää länttä ”kilpavarustelusta”.

”Ja kaikki mitä he nyt tekevät, miten he pelottelevat koko maailmaa. Kaikki tämä uhkaa todella johtaa konfliktiin ydinaseiden kanssa ja sivilisaation tuhoutumiseen. Eivätkö he sitä tajua, vai mitä?” hän kysyy.

Toinen Venäjän presidentin mainitsema ”uhka” on kahden uuden jäsenen liittyminen sotilasliitto Natoon vuoden sisällä.

”On todella välttämätöntä vahvistaa ryhmittymiä läntisellä strategisella suunnalla, jotta Naton itälaajentumisen aiheuttamat uhat voidaan neutralisoida, ja että Ruotsi ja Suomi liittyvät liittoon”, hän sanoo.

Toinen irtautuva tasavalta

Putinin puhe tulee päivä sen jälkeen, kun Transnistria vetosi Venäjän apuun. Transnistria on Ukrainan ja Moldovan välissä sijaitseva alue, joka julistautui itsenäiseksi Moldovasta vuonna 1990 – ennen Neuvostoliiton hajoamista.

Transnistrian sijainti Euroopassa. Kuva: Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0 DEED / TUBS.

Keväällä 1992 käydyn lyhyen sisällissodan jälkeen, jossa irtautunut tasavalta sai sotilaallista tukea Venäjältä, osapuolet sopivat tulitauosta, joka on pitänyt siitä lähtien. Viimeiset 32 vuotta sitä on hallinnoitu tosiasiallisesti itsenäisenä valtiona, mutta yksikään YK:n jäsenvaltio ei ole tunnustanut sitä. Maaliskuusta 2022 lähtien Euroopan neuvoston parlamentaarinen yleiskokous on tunnustanut alueen Venäjän miehittämäksi.

Transnistrialla oli aiemmin suhteellisen hyvät suhteet Ukrainaan, mutta osittain EU:n painostuksesta ne heikkenivät vähitellen, minkä seurauksena rannikkotasavalta on yhä enemmän eristyksissä. Tämän vuoden tammikuun 1. päivänä Moldova asetti lisäksi erityistullin kaikille Transnistriaan tuotaville tavaroille, minkä vuoksi Moldova pyysi apua Moskovan hallitukselta.

Lännessä spekuloidaan nyt, että Venäjä yrittää puuttua tilanteeseen auttaakseen Transnistrian noin 360 000 asukasta.

Lähde: Samnytt

8 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
John Quiman

Mies, joka uhkailee ydinsodalla Ukrainan saadakseen, on kuin typerys, joka lähtee panssarivaunulla ryöstämään R-kioskia.

Ismo Meinander

Tämä nyt ei suoranaisesti liity tähän uutiseen, eikä paholaista tulisi ruokkia tai provosoida, mutta en malta olla sanomatta tänä päivän 1.3.2024, että:
EXCLUSIVE NEWS FROM FINLAND
Events today:
The perfect running toyboy of (((them))) got as his follower a Perfect Mask of Globalism and the Pseudo-Elite of the klippothic powers of the Dark Age.
So go and watch the pompous coronation of one the golden spoon born lackeys of the destroyers of nations and the merchant who sold our national treasures to Zionists together with Jyrki ”Käteinen” Katainen in the 2000’s.
The King is Dead! All hail the King!

Ismo Meinander

Toistan itseäni:
Would the modern world end
With a blast or a whimper
The regal presence of the Saturnian sphere
Shall still rise
From the Ashes
of the Modern World Age
(From the ending song of Gangleri: Odinic Mysteries – Emanations from the Saturnian Sphere)

ÄLKÄÄ OLKO HUOLISSANNE TAI PELÄTKÖ MITÄÄN
TOIVO KANNATTAA MYÖS MENETTÄÄ

(Caps Lock -huutaminen on joskus loputtomassa erämaassa paikoillaan.)

Ilkka

Laitetaan Putinin puheet tiivistettyyn muotoon. Emme ole syyllisiä mihinkään, emme vain halua että itsenäiset maat saavat päättää mihin kuuluvat. Emme uhkaa ketään, mutta käytämme ydinaseita jos katsomme sen tarpeelliseksi, natsismi on jälleen vastustajamme, sotilaamme ovat sankarillisesti puolustaneet ihmisoikeuksia. Kaikki muut paitsi Venäjä uhkaa koko maapallon elämää, ja kilpavarustelu on jälleen lännen lempipuuhaa, mutta me olemme systemaattisesti vain lisänneet aseistusta kymmenet vuodet tämän torjuaksemme. Lännessä ei ymmärretä, toisin kuin me, että koko maapallon sivilisaatio on uhattuna jos emme saa varastaa Ukrainaa itsellemme, ja sen jälkeen yrittää muiden maiden valloitusta. Tavarits kiitos että jaksoitte nukahtamatta kuunnella propagandaani, olemme rauhankyyhkyjä, varsinkin kun laitamme myöskin avaruuteen ydinaseita, ja syytämme siitä länsimaiden hallituksia koska se on helpoin tapa vääristää asiat. Kiitos myöskin Pohjois – Korean demokraattisesti valitulle vinosilmälle joka tuottaa tykistön ammuksia käyttöömme, ainoa tosi ystävä tässä kavalassa lännen kyllästämässä ja natsisimin uuvuttamassa maailmassa.

Pekka Viherä

Ilkan kannattaisi kääntää puhe suomeksi ja tutkia puheen propaganda ennen kommentointia. Puhe kyllä poikkeaa selvästi länsimaitten johtajien puheista, se on pakko myöntää.

Ilkka

En viitsi uhrata aikaani käännöksiin kun puhujana on mies joka vaati poistamaan kansansa historiasta kohdan missä kerrottiin kuka talvisodan todellisuudessa aloitti. Se osa puheesta jossa hän ( Putin ) puhuu natsismin poistamisesta, on suunnattu myöskin EU:n sisällä oleville äärivasemmiston edustajille kuten Antifa. Hän pyrkii esittämään itsensä pahuuden vastustajana koko maailman laajuisessa kontekstissa, mutta ei oikeasti pyri mihinkään muuhun kuin valtansa kasvattamiseen. Hän puhuu kaiken aikaa kansalaistensa oikeuksien turvaamisesta, ikään kuin joku olisi ne ottamassa pois. Aiemmissa puheissaan Putin on tehnyt selväksi ajatuksen jossa mikä tahansa teko, tai laki joka voidaan ” tulkita ” Venäjällä hyökkäykseksi heidän kansalaisiaan vastaan myöskin maan rajojen ulkopuolella, oikeuttaa puuttumaan asiaan voimakeinoin. Siis arkisemmin sanottuna, jos länsimaissa Venäläisiltä kielletään jotain turvallisuusuhkana, on Putin oikeuttanut itsensä puuttumaan asiaan. Kun jopa pelkkä ” tulkinta ” oikeuttaa mitä tahansa, ilman että tulkintaa vahvistaisi totuus mikä riittää ” erikoisoperaatioon ”, ollaan sellaisen despootin kanssa tekemisissä ettei hänelle saa antaa milliäkään periksi. Venäjä ei kunnioita muuta kuin voimaa, jos sitä ei ole alkaa venäläistäminen. Jos venäläisyys olisi niin ihanaa, miksi entiset Varsovan liiton maat juoksivat kilpaa lännen syliin kun mahdollisuus tuli. Eihän joukkopako paratiisista olisi mikään järkevä teko, mutta jos paratiisi onkin jotain muuta siitä on hyvä hankkiutua eroon. Tätä Putin ei ole saanut nieltyä, ei ole, koska silloin joutuisi sanomaan ääneen sen minkä kaikki jo tietävät.

Onko sellainen maa jotenkin hieno tekele, missä sama henkilö pystyy olemaan kerta toisensa jälleen Presidentti, ja sen lisäksi presidentti on muuttamassa perustuslakia niin että valta ei vaihdu vaikka kansa äänestäisi toista ehdokasta. Onko sellainen henkilö sisimmältään hyvä joka likvidoi kaikki oppositioon kuuluvat, siis omastakin kansastaan. Jos hänelle ei merkitse mitään oman kansan oikeudet, mitä hän piittaisi muiden oikeuksista. Hän pitää puheen jossa korostaa venäläisten oikeutta elämään omalla tavallaan, ja samaan aikaan on valmis hävittämään kaikki ne joiden ajatukset ei vastaa yhden miehen näkemystä. Miksi hän ei uskalla sanoa paljonko Ukrainassa on kaatunut sotilaita jos hänen sydäntään lähellä on omaisten hätä, ja miksi hän jatkaa yhä sotaa vaikka sen lopputulemana ei ole paraatimarssi Kiovaan eikä muuallekaan.

John Quiman

Putinin puheet eivät kerro mitään, mutta hänen tekonsa kertovat kaiken.

Valloitusretket alkoivat Tšetšenian sodalla, jonka oikeuttaakseen hän räjäytti kerrostalon Venäjällä ja syytti siitä tšetšeenejä.

Ilkka

Politkovskaja, Nalvalnyi, Prigothzin, Nemtzov, siinä vain muutama nimi osoitukseksi millaista demokratiaa Putin viljelee. Näiden lisäksi on paljon muitakin, ja tälläkin sivustolla väitetään silmät kirkkaina että länsimaissa meidän on huono olla, Venäjällä kaikki on paremmin. Täällä on korjattavaa, se on totta, mutta ei ainakaan toistaiseksi tarvitse olettaa kuolevansa jos ei olekaan samaa mieltä Presidentin kanssa. Yksikään Euroopan maa ei ole sitten toisen maailmansodan ollut niin totalitaristinen kuin Venäjä. EU maista ei yksikään ole havitellut naapurimaan alueita vetoamalla johonkin ” ikiaikaiseen ” oikeutukseen palauttaa rajalinjat toiseen kuosiin. Putinin ajalla on koko ajan ollut ilmiselvää mihin hän pyrkii. Nyttemmin virasta pois siirtynyt Sauli Niinistöhän sanoi silmiensä auenneen Putinin vierailun aikana, kun tämä oli ehdottanut että vanhat etupiirit voitaisiin jälleen palauttaa. Jo silloin Putinin tavoitteena oli suurvenäläisyys jossa ei kysyttäisi muiden mielipidettä.

Ja sanottakoon nyt vielä sekin, vaikka onkin toistoa aiemmin sanomastani, ettei Krimin alue ole mitään ikiaikaista Venäjää, sen varasti Katariina Suuri Turkilta. Jos jollain niin turkilla olisi ikiaikainen oikeus vaatia aluetta itselleen. Putinin tulkinnat siitä mitä Venäjä omistaa ja mihin sillä on oikeudet, tuntuu vaan koko ajan laajenevan vaikka hän syytää laajentumisesta länsimaita. Denatsifikaatio on naurettavin syy mitä kuvitella saattaa, sillä minä nyt kysyn ihan suoraan, voiko Ukraina jolla on Presidenttinä kipapääklaanin edustaja, ja jonka hallinnossa on muitakin kipapäitä, muka sallia uusnatsien idealismia ja suosia sitä ? Se on yhtä mahdoton ajatus kuin muslimi johtamassa kippapääklaanin maita Lähi-Idässä. Putinin syyt sodalle on vaihtuneet kaiken aikaa, mikä sekin kielii siitä että kyseessä on täysin mielivaltaiset päätelmät ja oikeutukset. Puhumalla natsien poistamisesta hän pyrkii vetoamaan oman kansansa kollektiiviseen muistiin viime sodan ajoilta, ja samalla hän viestittää EU sisällä oleville antifanteille että luokaa sekaannusta, minä tulen kyllä auttamaan meillä on yhteinen intressi.