Eurooppa Kulttuuri Urheilu ja liikunta

Ranska: Transsukupuolinen sprintteri tuomitsee olympiakiellon: ”Meitä syrjitään ja vainotaan!”

Ranskalainen transsukupuolinen sprintteri Halba Diouf. Kuvakaappaus: Twitter / Oli London.

Ranskalainen transsukupuolinen sprintteri Halba Diouf kokee joutuneensa ”syrjityksi ja kiusatuksi” sen jälkeen, kun hänen unelmansa ensi vuoden Pariisin olympialaisiin osallistumisesta murskaantui, kun World Athletics (WA) kielsi transsukupuoliset naiset naisten eliittikilpailuista.

Halba Diouf oli harjoitellut kovasti parantaakseen 200 metrin juoksuaikaansa siinä toivossa, että hän voisi juosta kotikentällään vuoden 2024 kisoissa. Hänen kunnianhimoiset tavoitteensa kuitenkin kariutuivat maaliskuussa, kun hallintoelin WA kielsi miesten murrosiän läpikäyneitä transsukupuolisia naisia kilpailemasta naisten lajeissa vedoten tarpeeseen suojella naisten sarjaa.

”En voi ymmärtää tätä päätöstä, sillä transsukupuoliset naiset ovat aina saaneet kilpailla, jos heidän testosteronipitoisuutensa on ollut alle tietyn raja-arvon”, Diouf valitti Reutersin haastattelussa.

”Ainoa turva, joka transsukupuolisilla naisilla on, on heidän oikeutensa elää niin kuin he haluavat, ja meiltä evätään se, meitä vainotaan… Tunnen itseni syrjityksi, koska minut suljetaan pois kilpailuista.”

Senegalissa syntynyt Diouf saapui Ranskaan nelivuotiaana. Aikuisena hän muutti Aix-en-Provenceen, jossa hän aloitti hormonihoidon vaihtaakseen sukupuoltaan. Ranskan viranomaiset tunnustivat hänen sukupuolenvaihdoksensa vuonna 2021.

WA:n määräämät tiukemmat toimenpiteet, jotka koskevat yhtä urheilun kiistanalaisimmista ja mielipiteitä jakavimmista kysymyksistä – miten tasapainottaa osallisuutta ja varmistaa samalla, ettei epäreilua etua synny – ovat seurausta World Aquaticsin vuonna 2022 tekemästä samankaltaisesta toimenpiteestä.

LGBTQI-järjestöjen mukaan trans-urheilijoiden poissulkeminen on syrjintää, mutta WA:n puheenjohtaja Sebastian Coe on sanonut: ”Päätökset ovat aina vaikeita, kun niissä on kyse eri ryhmien tarpeiden ja oikeuksien ristiriitaisuudesta, mutta olemme edelleen sitä mieltä, että meidän on säilytettävä naisurheilijoiden oikeuksien toteutuminen kaikkien muiden näkökohtien yläpuolella”.

Ennen uusien sääntöjen voimaantuloa transsukupuoliset naiset ja urheilijat, joilla on sukupuolenkehityseroja (DSD), saivat osallistua 400 metrin ja kilometrin välisiin huippukilpailuihin vain, jos heidän plasmansa luonnollinen testosteronipitoisuus oli alle viisi nanomoolia litrassa, vaikka 100 metrin ja 200 metrin sprintterit saivatkin kilpailla.

Nämä säännöt vaikuttivat DSD-urheilijoihin, kuten kaksinkertaiseen 800 metrin olympiavoittajaan Caster Semenyaan ja Francine Niyonsabaan, joka sijoittui Semenyan jälkeen toiseksi vuoden 2016 olympialaisissa. Kumpikaan heistä ei saanut kilpailla vuoden 2020 kisoissa. Namibian Christine Mboma siirtyi Tokiossa 400 metriltä 200 metriin ja voitti hopeaa.

Maaliskuussa WA:n neuvosto puolitti DSD-urheilijoiden plasman testosteronin enimmäismäärän viidestä 2,5 nanomooliin litrassa. WA:n säännöissä todettiin myös, että taso on säilytettävä vähintään 24 kuukauden ajan, ennen kuin DSD-urheilijat voivat kilpailla naisten kilpailuissa.

Dioufin endokrinologi Alain Berliner sanoi, että 21-vuotias Diouf ”on nainen fysiologisesta, hormonaalisesta ja oikeudellisesta näkökulmasta”.

”Hänen testosteronitasonsa ovat tällä hetkellä alle niiden, joita keskimäärin esiintyy naisina syntyneillä naisilla…”, hän sanoi ja näytti Reutersille 2. toukokuuta otettujen verinäytteiden tuloksia.

Diouf on ”harras muslimi”, joka rakastaa shoppailua ja käyttää minihameita sekä pitkiä djellaba-kaapuja sanoi, ettei hän ole säilyttänyt kuvia itsestään poikavuosien ajalta.

”Se en ollut minä”, hän väitti.

Lähde: Reuters

7 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Toni Lajos

..ruma sana sanotaan niinkun se on….voi herttileidi sentään, näiden ällötysten kunnioitusta tässä vielä puuttuu, noissa älämölö ählämeissäkin on liikaa..aivan liikaa.

Ilkka

En saa jättää verotusta pois oman päätökseni mukaan. Koen että minua syrjitään. Minun näkemykseni on oltava yli kaikkien muiden, oikeuteni ei toteudu ellen saa jättää veroja maksamatta. HTUPKUBWEQWTYBNNUTR vahvistaa, minun olevan oikeassa vaatimuksineni. Protestiksi en osallisti Helsinki maratoniin, ( en ole koskaan osallistunutkaan ) mutta nyt en varmasti osallistu. Olen harras kristitty, tämäkin tulee huomioida.

John Quiman

Jos maailma olisi vapaa, olisi veronmaksu vapaaehtoista. Nythän se otetaan kyselemättä ja lisää keksitään, jos sinulla on lompsassa jäljellä vielä jotain muutakin kuin pölyt.

Jos nyt näytetään vaikapa elokuvassa, miten 1500-luvulla kuninkaan miehet ottivat väkisin veroina mm. kaiken viljan mitä löysivät. Köyhälle tuskin jäi mitään itselleen, ellei onnistunut piilottamaan jonnekin metsään viljaa. Näitä pahoitellaan raa’asta veronkeruusta ja siitä, että köyhältä viedään kaikki.

Nykyään, kun verottaja vie mielin määrin köyhänkin tilistä tai vouti käy noutamassa mätkyt, ei juuri liikututa, koska ajatellaan, että noinhan asian kuuluukin olla. Ihan sama asia, mutta modernimmassa ajassa. Taitavat monet olla jopa innokkaita ilmiantajia, jos joku onnistuu tekemään vähän pimeää tiliä.

Viimeksi muokattu 11 kuukautta sitten by John Quiman
Ilkka

Silloin WANHOINA HYVINÄ AIKOINA oli kuitenkin olemassa sääntö, ettei edes kuningas saanut verottaa talosta kaikkea ohraa. Siihen aikaan verot saattoi maksaa myöskin viljana. Lain mukaan taloon oli pakko jättää ohraa ” oluenpanoon ” koska olut oli siihen aikaan vakiojuoma. Muistaisin että esimerkiksi Savonlinnassa, ( siis siinä linnassa ) palvelleiden sotilaiden yksi palkan osa oli päivittäiset olut annokset. Taisi olla peräti yhdeksän litraa päivässä, joten nyt herää kysymys, miten ne pysyi siellä linnan muurilla edes pystyssä. Selitys tälle oluelle on myöskin toisenlainen. Kaikki liha ja kalaruoka suolattiin mielettömästi säilyvyyden takaamiseksi, joten juotavaakin piti olla.

Niin ikään jossain vaiheessa maamme historiaa papeilla oli velvollisuus kiertää keräämässä verot kotikunnastaan. Jo tässä kohdassa astui kuvioon ” veronkierto.” pappis-säädyn kesken ei ollut ihan tavatonta että pastori oli äärimmäisen ahne alkoholille. Kun talolliset tiesivät oman kuntansa kirkonmiehen tavat, he juottivat liperikaulan umpikänniin ja niin jäi verot maksamatta. 🥴

John Quiman

Tuo oli mielenkiintoinen lisä tähän.

John Quiman

Ei mitenkään syrjitä. Pääsee miesten sarjaan, jos juoksee tarpeeksi lujaa. Hänen kehonsa on mieskeho, tekipä tai kuvittelipa hän mitä vaan.

Marko Kyllönen

hmm, miksi ei ole yhtään naisena syntynyttä ja elänyttä mennyt missään lajissa kilpailemaan miesten sarjaan? niinpä niin