Eurooppa Politiikka

Romanian on valmistauduttava sotaan Venäjän kanssa, sanoo maan puolustusvoimien komentaja

Romanian puolustusvoimien ko mentaja, kenraali Gheorghe Vlad. Kuva: Wikimedia Commons / Public domain.

Kenraali kehottaa myös alle 35-vuotiaita vapaaehtoiseen sotilaskoulutukseen.

”Romania ei ole valmistautunut mahdolliseen sotaan Venäjän kanssa ja sen on valmistauduttava”, sanoi maan puolustusvoimien komentaja, kenraali Gheorghiță Vlad viime torstaina.

Vlad sanoi Europa Liberă România -lehdessä torstaina julkaistussa haastattelussa, että ”jos Putin voittaa Ukrainassa, pääkohde on Moldovan tasavalta. Olen vakuuttunut siitä, että Putinin politiikka kärjistyy lähitulevaisuudessa”, romanialainen kenraali lisäsi.

Kenraali vaati vapaaehtoista sotilaallista peruskoulutusta alle 35-vuotiaille miehille ja naisille.

”Kohderyhmänä on 18-35-vuotiaat, sukupuolesta, kansallisuudesta, uskonnollisesta vakaumuksesta riippumatta, nuoret, jotka haluavat pukea päälleen asepuvun. Maksetaan tästä palveluksesta ja koulutetaan heidät sodankäynnin perusperiaatteiden mukaisesti”, Vlad sanoi ja siteerasi Ruotsin esimerkkiä.

”Annan teille Ruotsin esimerkin. He tekivät kyselyn 40 000 nuorelle ja 8 000 nuorta ilmoittautui ohjelmaan. Romanian pitäisi ottaa käyttöön samanlainen järjestelmä”, hän sanoi. ”Kohdistetaan ohjelma niille, jotka haluavat oppia ampumaan aseella, navigoimaan vaikeassa ympäristössä, selviytymään vaikeassa ympäristössä, suojautumaan kemiallisilta aseilta, tekemään henkilökohtaista dekontaminaatiota. On monia asioita, joita halukkaat voivat oppia ja oppia.”

Kenraali mainitsi Romanian asevelvollisuuden päättymisen syynä armeijan puutteelliseen valmiuteen. Hän vaati myös lakiuudistuksia, jotta Romania voisi puolustautua venäläisiä drooneja vastaan.

Kremlin droonin roskat putosivat Romaniaan viime syyskuussa, eikä miehittämätöntä ilma-alusta (UAV) voitu ampua alas, koska Romanian lainsäädäntö ei salli sitä, kenraali sanoi. Hänen laaja-alainen kehotuksensa toisti samankaltaisia viimeaikaisia varoituksia muilta länsimaisilta sotilas- ja puolustusjohtajilta, kuten Britannian armeijan päälliköltä kenraali Patrick Sandersilta, joka kehotti viime viikolla Britannian viranomaisia ”mobilisoimaan kansakunnan” valmistautumaan mahdolliseen sotaan Venäjän kanssa.

Lähde: Remix

4 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Vappu Simanen

      Se että valtiot hankkivat itselleen turvaa varustautumisesta — eivätkä «turvaudu vieraan apuun», — on vaaraksi sotilasliittoutumille ja niille, jotka kilvan ovat myymässä «turvatakuita» alamaisille valtioille. Seurauksena voi olla suvereenien valtioiden muodostuminen, jotka ajavat oman kansan etua.
      EU ja nato ovat uhattuna.

Marko Kristian

Uutisointia ja ”asiantuntijoiden” höpinöitä kun seuraa päivittäin, niin veikkaisin että joku natomaa tekee ”false flag” iskun joka laitetaan venäjän piikkiin ja siitä sitten sota laajenee.
Meillehän kerrottiin jatkuvasti että Venäjä ei hyökkää natomaahan, eikä kyllä varmaan hyökkääkään, ei siitä olisi heille kuin haittaa.
Nyt kuitenkin joka ainoa päivä euroopassa ja Suomessa on uutisia että ihan kohta venäjä on hyökkäämässä sinne ja tänne.
Johan tämä politiikka/uutisointi on vuosia ollut sellaista, että joku syyttää toista jostakin mitä itse tekee.

Kääpä

Sinähän se varmaan tiedät enemmän kun koko aikuisikänsä armeijassa toiminut kenraali. Sinun ajattelulla rajat olisi auki ja ryssät juoksisi maahamme ilman minkäänlaista vastustusta. Turha varmaan edes kysyä mitä mieltä olet hallituksen aikeista kieltää ryssiltä kiinteistöjen oston suomessa, varmaan itket ja hakkaat päätäsi seinään tuosta tulevasta päätöksestä kieltää maamme valloitus ryssiltä ostaa koko maa itselleen.

John Quiman

Nato-maat eivät ole valmistelemassa hyökkäystä, vaan varautumassa tarpeeseen puolustautua. Venäjä on osoittanut käytännössä useamman kerran, että se on valmis ajamaan tahtoaan sotimalla. On siis syytä valmistautua siltä varalta, että Venäjä todellakin hyökkäisi. Mitä heikommin on valmistauduttu, sen helpommin Venäjä hyökkäisikin. Puolustukseen ei aleta valmistautua sitten, kun uhka on todennäköinen tai jo toteutuva. Mahdolliseen uhkaan pitää varautua vuosikausia ennakkoon. Se ei suinkaan tarkoita, että haluttaisiin sotia, mutta se tarkoittaa, että halutaan puolustautua.

Ajatus, että lännessä suunniteltaisiin Venäjälle hyökkäämistä, on vailla perusteita. Mutta venäjämielisten mielestä lännessä on jo pitkään valmistauduttu hyökkäämään Venäjälle ja sen todistaa se, että länsimaissa puolustusvoimia on supistettu reippaasti vuosikymmenten ajan. He eivät näe mitään siinä, että Venäjä on puolestaan panostanut sotavoimiensa kehittämiseen jo pari vuosikymmentä.

Venäjämielinen ajattelu ja Venäjää tukeva ajattelu pyrkii vähättelemään sitä mahdollisuutta, että Venäjä tulevaisuudessa hyökkäisi johonkin länsimaahan. Tällainen mielipidemuokkaus onkin Putinille todella mieleen. Mukavampaa suunnitella imperiumia, kun kohdemaat ovat heikkoja.