Eurooppa Politiikka Talous Uutiset

Ruotsi: 200 miljardin euron liikevaihto Venäjän kaupalla

Kuva: Pixabay / CC0.

Hyökkäyksen Ukrainaan alettua viime vuonna, Venäjälle asetettiin kauppapakotteet, ja kansainvälisiä yrityksiä vaadittiin lopettamaan liiketoimensa maassa. Kaikki yritykset eivät kuitenkaan ole noudattaneet pakotteita tai kehotuksia, ja ovat ansainneet suuria summia kilpailijoitten poistuttua Venäjän markkinoilta.

Viranomaisten mukaan yhä Venäjällä toimivat ruotsalaisyritykset ovat pakotteitten voimaan tulon jälkeen tehneet Venäjällä noin 2 300 miljardin Ruotsin kruunun, eli lähes 200 miljardin euron liikevaihtoa. Ruotsalaisista yhtiöistä suurimmat voitot Venäjällä on tehnyt peliyhtiö Embracer.

Kiovan kauppakorkeakoulu arvioi tutkimuksessaan, että Venäjän valtio on saanut ruotsalaisten yritysten voitoista noin 3,2 miljardin euron verotulot.

Lähde SVT

11 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Ilkka

Yhäkö hyväksymme Ruotsin NATO:n jäseneksi ? Sehän pelaa samaa peliä kuin Turkki, veljeilee tsaarin kanssa ja selittää olevansa vahvasti sitoutunut vastustamaan putinia.

John Quiman

Nuo Putinin Venäjällä toimivat ovat yrityksiä, ei Ruotsin valtio. Valtion on vaikea määrätä yrityksiä tuollaisessa asiassa. Monet yritykset eivät millään haluaisi luopua tuottavasta toiminnasta. Julkisuus voisi saada heidät muutamaan mieltään, kosk huono julkisuus on kallista.

Vappu Simanen

Eikö sitten Ruotsalaisia yrityksiä koske Ruotsin laki? Kenen sana on ratkaiseva loppupelissä: Ruotsalaisen firman, Ruotsin valtion, Kansainvälisen pankkimafian vaiko Jumalan?

John Quiman

Niin kauan kuin ei ole lakia, joka antaa valtiolle oikeuden määrätä yrityksiä, yritysten oma sana ratkaisee.

Viimeksi muokattu 9 kuukautta sitten by John Quiman
Marko Kristian

Toivoisin että Suomessa olisi oikeasti riippumaton ja puolueeton media.
https://nypost.com/2023/07/07/hunter-biden-probe-shows-corruptness-in-americas-two-tier-justice-system/

Marko Kristian

Suomen käytännössä kaikki hyvinvointi ja menestys on tehty venäjänkaupalla.
Jatkossa ainoa mistä
Suomi saa rahaa on se että mädät poliitikot myy suomalaisten omaisuutta.

John Quiman

Venäjänkauppa ei suinkaan ole ollut kaiken hyvinvoinnin ja menestyksen takana. Sellaista uskovat vain venäjämieliset tahot ja tietysti putkosuutimet. Se väittämä on silkkaa uskontoa.

Neuvostoliiton aikaan vaihtokauppa ei ollut erityisen kannattavaa. Suomen talous alkoi nousta kunnolla vasta sitten, kun NL salli suomalaisten alkaa tehdä kauppasopimuksia länsimaiden kanssa. Neuvostoliiton aikaan viennistä tosin oli merkittävä osa suuntautunut NL:oon, mutta sen kannattavuus ei ollut järin hyvä. Länsikauppa alkoi tuottaa rahaa talouteen ihan eri tavalla.

Venäjälle, NL:n kaatumisen jälkeen, vienti oli kokonaisviennistä parhammillaan lähes kymmenen prosenttia. Kauppa ihan vaan Ruotsiin oli jonkin verran suurempaa. Kun venäjänkauppa pakotteiden myötä loppui, löydettiin maailmalta korvaavia markkinoita aika nopeasti, joten venäjänkaupan katoaminen ei loppujen lopuksi aiheuttanut merkittävää kuoppaa taloudelle. Joidenkin tuotteiden kohdalla se toki puri ikävällä tavalla, mutta ei kokonaisuutena.

Viimeksi muokattu 9 kuukautta sitten by John Quiman
Marko Kristian

Nykyään muakin haukutaan putinistiksi, en ole koskaan edes käynyt venäjällä.
Ainoa yhteys venäjään on se kun 18-vuotiaana tarttu baarista mukaan venäläinen ilolintu.
Mutta ihmisten leimaaminen otti kierroksia korona-aikana, sillon olin muunmuassa kulkutautimyönteinen, voiko olla typerämpää leimakirvestä?
Tämä ihmisten leimaaminen on osa sitä valtaapitävien tapa hallita ”alamaisia” ei kukaan halua tulla leimatuksi vaikka ”salaliittoteoreetikoksi” ja sen takia ihmiset lopettaa ajattelun ja uskoo vain sen mitä joku hesari kirjoittaa.

John Quiman

Suomen viennistä tieto löytyy muualta kuin Hesarista. Ne, jotka ovat olleet riittävän vanhoja seuratakseen tapahtumia jo 60-luvulla, tietävät tuon mitä yllä kirjoitin, vaikka siihen aikaan mm. Hesarissa Neuvostoliittoa esiteltiin suurena hyvänä ja ne jutut tukivat mielikuvaasi Neuvostoliiton hyvyydestä Suomen viennille.

Viimeksi muokattu 9 kuukautta sitten by John Quiman
Ilkka Manttari

Lähes koko ikäni itänaapurissa matkustaneena vielä muistan, kuten moni muukin, miten suomalainen voi ja juustot olivat siellä halpoja ja laatu hyvää myös paikallisten mielestä. Olihan ne halpoja kun suomalainen veronmaksaja niistä maksoi suuren osan. Ei se nyt oikein sovi käsitykseeni kannattavasta kaupasta. Sama juttu monen muun asian kohdalla.

Marko Kristian

kokonaisverotuhan on joku 96% eli käytännössä kaikki rahat mitä ihmiset tienaa menee valtiolle. Mutta kommunismi sana on kielletty 😀