Eurooppa Muu maailma Politiikka Talous Uutiset

Ruotsi: JAS Gripen-hävittäjiä Ukrainaan?

Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson Kiovassa helmikuussa 2023. Kuva: Wikimedia Commons / (CC0 1.0) / https://www.flickr.com/people/165930373@N06

Sotaakäyvä Ukraina saa runsaasti aseapua taisteluunsa Venäjää vastaan eri puolilta läntistä maailmaa. Ruotsissa vastikään vieraillut Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi toivoo maansa saavan käyttöönsä ruotsalaisia JAS 39 Gripen- hävittäjiä.

Ruotsin pääministeri ei luvannut Gripen-koneita Ukrainalle, mutta ei myöskään sanonut suoraan ei. Ruotsin hallitus pohtii asiaa.

”Gripen on Ruotsin ylpeys”, sanoi presidentti Zelenskyi medialle. ”Ylpeys, joka voidaan jakaa Ukrainan kanssa”.

Ruotsin sotateollisuus näkisi mielellään ruotsalaishävittäjän taistelussa. Taistelussa testattu Gripen olisi helpompi myydä maailman markkinoille.

”Jos Gripen menestyisi taisteluissa Ukrainassa, se auttaisi vientiä”, sanoo Ruotsin Maanpuolustuskorkeakoulun tutkija Arash Heydarian Pashakhanlou.

Ruotsin puolustusministeri Pål Jonsonin mukaan tällä hetkellä ei ole mahdollista lähettää Gripeneitä Ukrainaan.

”Ne koneet, jotka meillä on, tarvitaan Ruotsin puolustamiseen”, kommentoi ministeri Jonson aiempaa ehdotusta lähettää Gripen Ukrainaan.

Tanskan ja Hollannin päätös auttaa Ukrainaa F16-hävittäjillä helpottaa myös Gripenien lähettämistä. Ruotsi on ollut vastahakoinen olemaan ensimmäinen maa, joka lähettää hävittäjiä.

Ukrainalaiset lentäjät koelentävät ja saavat jo koulutusta Gripen-koneisiin.

Tutkija Pashakhanlou arvioi Ruotsin voivan lähettää tusinan verran koneita, ja nekin vanhempaa mallia. Uusinta E-mallia tuskin Ukrainaan toimitetaan.

Pashakhanloun mukaan Gripenit olisivat oiva lisä Ukrainan ilmavoimille.

”Gripen on suunniteltu Venäjän uhkaa vastaan”, hän sanoo. ”Sen saa ilmaan kymmenessä minuutissa, ja tarvitsee lyhyen kiitoradan nousuun sekä laskeutumiseen”.

”Siksi koneet on mahdollista hajauttaa laajalle alueelle, mikä tekee niitten tuhoamisesta vaikeampaa”, hän jatkaa. ”Se on tärkeää, sillä Ukrainalla ei ole varaa suuriin menetyksiin”.

Gripenien toimittamisessa Ukrainalle on hänen mukaansa myös haittoja.

”Mikäli Venäjä saisi Gripenin sotasaaliina, he saisivat haltuunsa koneen teknologian”.

Riskinä on tutkija Arash Heydarian Pashakhanloun mukaan myös se, että jos Gripen osoittautuisi tehottomaksi aseeksi sodassa, sen mahdollinen vienti ulkomaille loppuisi alkuunsa.

JAS 39 Gripen oli yksi vaihtoehto Suomen ilmavoimien uudeksi hävittäjäksi. Suomi päätyi valitsemaan amerikkalaisen F 35- hävittäjän.

Lähde SVT

 

9 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Vappu Simanen

      Jos Ruotsi aikoo menestyä kansainvälisessä kilpailussa sotavarusteiden myyjänä, on sen pakko testauttaa koneensa Ukrainassa. Muuten kauppoja «ei vaan synny».

Ilkka

Ollaan nyt sitten sodasta mitä mieltä tahansa, niin sota-aikana on aina tehty erittäin mullistavia innovaatioita. Saksalaiset kunnostautuivat tässä muita enemmän, ja ihan vaan yhden asian mainitakseni, he kehittivät toimivat infrapunatähtäimet jo vuonna 1944. Niistä ei edes osattu haaveilla muissa maissa.

Jarno Tuominen

F35 hävittäjiä on syöksynyt maahan,ainakin 6 kappaletta.tunnetuista sekä tuntemattomista,syistä.huono valinta hävittjäsi.moni maa kuten australia on valittanut,koneen huoltojen korkeasta,hinnasta sekä koneen jatkuvista ongelmista.

John Quiman

F-35 on monien lentäjien mielestä aivan loistava. Kone on aika uusi, joten ei ole ihmeellistä, että on vähän ongelmia alkutaipaleella. Siitä on jo korjattu valtavasti erilaisia ongelmia tähän mennessä. Uskon enemmän lentäjiin kuin erilaisiin huhuihin.

Ilkka

Yksi ominaisuus jää monelta huomaamatta. Aina kun yksi F-35 on toiminnassa, sen mukana lentää kahdesta kolmeen F/A – 18 Hornettia. Miksi ? Siksi että F-35 on niin sanotusti tutkassa näkymätön vain silloin kun sen ulkoisiin ripustimiin ei ole lisätty mitään. Hornetit toimivat suojakoneina vieden huomion pois F-35:stä.

John Quiman

Koneen huoltojen hintoja ja koneidenkin hintoja on onnistuttu laskemaan. Se kone sisältää valtavasti enemmän sitä ja tätä kuin aiemmat, joten luonnollisesti siinä on enemmän värkättävää.

Toni Lajos

Svenssonien ei kannta tässä tilanteessa luovuttaa yhtään konetta muille maille, tarvitsevat pian itse kaikki liikenevän sotamaterian oman maansa puolustamiseen. Sotatilassa maa jo nyt, joskin maata ryöstävien ja raiskaavien kimppuun ei käydä riippeneillä, sen asian hoitoon riittää muutaman rahtikoneen täyttäminen mutiaisilla ja lento kohti synnyinmaata, parin kuukauden taukoamaton lentoralli rauhoittaa kummasti maan sisäistä levottomuutta, sama pätee myös meillä.

John Quiman

Kun Suomi tilasi Hornetit 90-luvulla, oltiin Ruotsissa happamia. juttelin asiasta yhden ruotsalaisen kanssa Tukholmassa ja hän totesi realistisesti, että ei kai ne tilaa Gripeniä, kun ei siitä ole muuta näyttöä kuin pari konetta, jotka ovat tippuneet taivaalta. Siihen aikaan Gripen oli vielä alkutaipaleellaan. Yksi tippui näyttävästi Tukholman keskustaan. Kukaan ei loukkaantunut, joka oli aika ihme. Lentäjä onnistui saamaan koneen sellaiseen kohtaan, missä ei ollut ketään.

Ilkka

Se sama lentäjä koki kaksi onnettomuutta sillä konetyypillä. Ensimmäinen koelento mikä päätyi kuperkeikkaan ja sittemmin Tukholmaan rysähtäminen. Hän ei enää sen jälkeen lentänyt mitään konetta, oli kuulemma sanonut että kaksi kertaa selviäminen lento-onnettomuudesta, ei takaa että kolmas kerta on yhtä onnekas. Tämä ei ole vitsi, siis oikeasti, lentäjä oli sama molemmilla kerroilla eikä kumpikaan onnettomuus johtunut lentäjästä.

Uusimmat uutiset