Eurooppa Maahanmuutto Politiikka Rikos Uutiset

Ruotsi: Juutalaiset peruvat Kristalliyön muistojuhlan

Chabad-Lubavitch rabbeja New Yorkissa (2016). Kuva: Flickr (CC BY 2.0) Eliyahu Parypa / Chabad.org.

Malmön juutalainen seurakunta peruu suunnitellun Kristalliyön muistojuhlan turvallisuussyistä. Ruotsin poliisin mukaan antisemitistiset viharikokset ovat lisääntyneet merkittävästi viime aikoina.

Malmön synagogan tiedottajan mukaan muistojuhlan turvallisuutta ei kyetä takaamaan.

”Päällimmäisin syy (juhlan perumiselle) on turvallisuus”, sanoo Fredrik Sieradzki.

Vuoden 1938 Kristalliyönä, marraskuun 9. ja 10. päivän välisenä yönä Saksassa vandalisoitiin synagogia ja juutalaisten omistamia liikkeitä vastatoimena Pariisissa tapahtuneelle saksalaisen diplomaatin murhalle. Murhaaja oli juutalainen.

Tukholman juutalainen seurakunta aikoo muistaa Kristalliyötä, mutta tiukasti vartioituna.

”Valitettavasti olemme joutuneet vähentämään yhteisiä kokoontumisia”, kertoi rabbi Ute Steyer Ruotsin Radiolle.

Juutalaiset seurakunnat eri puolilla maailmaa saavat tukea turvallisuutensa ylläpitoon Israelin lisäksi mailta, joissa synagogat ovat. Suomen valtio lahjoitti vastikään 400 000 euroa Helsingin juutalaisen seurakunnan turvallisuusjärjestelyihin.

Lähde SVT txt-tv

8 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Marko Kristian

Se on mielenkiintoista kun nyt on mediakin hiljalleen väen väkisin kertonut että antisemitismi on suorastaan räjähtänyt euroopassa, mutta syyllisiksi ei voida kuitenkaan sanoa muslimeita ja vasemmistoa, vaikka se on ollut sama tilanne jo pari vuosikymmentä.
Ihan euroopanlaajuinen tutkimus muutamia vuosia sitten kertoi, että antisemitistisiin rikoksiin syyllistyi 1. muslimit, 2. vasemmisto jne ja kaukana kärjestä se kauhea oikeisto.
Sekin tutkimus uutisoitiin suomessa aivan ihmeellisesti, jättäen faktat pois.

Peter Kreisler

Vai niin, uhriutuminen jatkuu, että saataisiin hyväksyntä Palestiinan ja Gazan kansanmurhalle.

John Quiman

Palestiina on alue, josta itäinen osa muodosti Jordanin. Läntinen osa jaettiin j-laisten ja arabien kesken. Näille tarjottiin kahden valtion mallia moneen kertaan neuvotteluissa vuosikymmenten aikana, se kävi j-laisille, mutta ei arabeille. Arabit halusivat ainoastaan ajaa j-laiset mereen eli hävittää j-laiset viimeiseen yksilöön asti. Tämä on Hamasin opeissa edelleen keskeistä. Sitä ovat vuosikymmenten ajan toteuttaneet mm. ampumalla raketteja Israeliin, siivilien niskaan. Niitä on ammuttu jatkuvasti, vuodesta toiseen.

Palestiinan arabien hyökkäys Israeliin oli raakaa kansanmurhaa, vaikkakin pienessä mittakaavassa. Puolisentoista tuhatta siviiliä teloitettiin tieten tahtoen. Lisäksi ampuivat yli viisi tuhatta rakettia niiden päivien aikana, siviilien niskaan tietysti.

Isralin vastaisku kohdistuu sotilaskohteisiin. Siviilejä kuolee siksi, että Hamas tieten tahtoen piilottaa aseitaan ja ammusvarastojaan esim. sairaaloiden alle ja koluihin. Se tekee niistä sotilaskohteita ja Hamas tietää sen. Se tekee sen tahallaan, jotta saisi siviiliuhreja, kun Israel iskee, sillä siitä tulee hienoa propagandaa. Hamas kielsi gazalaisia lähtemästä Gazan kaupungista, kun Israel kehotti siviilejä poistumaan kaupungista. Israelilla on jopa kaunis tapa ”koputtaa” talon katolle ennen kuin laittavat ohjuksen, joka pistää talon päreiksi. ”Koputtaminen” on sitä, että he lähettävät tyhjän ohjuksen talon katolle. Se kuuluu, mutta ei aiheuta mainittavia vahinkoja. Sen tarkoitus on kertoa siviileille, että on aika lähteä, sillä kohta tulee ohjus, joka tuhoaa koko talon.

Vain sellaiset, jotka uskovat Hamasin propagandaan, feikki-videoihin ja Hamasin tiedotusta toistaviin kanaviin, saavat käsityksen, että Gazassa olisi menossa kansanmurha.

Peter Kreisler

Onneksi Israelilaiset eivät usko YK:n feikkipäätöksiin ja propagandaan vaan tekevät mitä huvittaa.

John Quiman

Ymmärtääkö joku YK:n olevan jalo, totuudenmukainen ja puolueeton asioiden tarkastelija?

Peter Kreisler

Israelilaiset, silloin kun se palvelee heidän tarkoituksiaan.

John Quiman

Joidenkin mielestä noin. Jotkut käsittävät, että ei kukaan valittele itselleen suosiollisista päätöksistä.

Peter Kreisler

Juuri tätä tarkoitinkin, koskien myös israelilaisia, mutta he ovatkin ryhmä josta ei saa mainita juuri mitään, paitsi tietenkin erioikeudet holokaustin vuoksi.

Kansalaisen verkkokauppa