Eurooppa Politiikka Rikos Uutiset

Ruotsi: Metoo-rahasto lakkautetaan

Pixabay, Markus Winkler.

Taannoin käynnissä ollut #metoo-kohu sai Ruotsissa suuret mittasuhteet. Seksuaalirikoksista ja ahdistelusta syytetyt miehet joutuivat toisinaan suuriin vaikeuksiin median tuomion perusteella, ilman väitetyn rikoksen oikeuskäsittelyä.

Miehille annettiin kuitenkin myös oikeutta. Ilman todisteita tapahtunut syyttäminen ja tekijän nimen paljastuminen johti useisiin panetteluoikeudenkäynteihin syytöksiä esittäneitä naisia vastaan.

Panettelusta tuomitut naiset määrättiin maksamaan korvauksia miehille, joita olivat syyttäneet ilman todisteita. Summat olivat mediassa huomiota saaneissa tapauksissa korkeimmillaan noin 12 000 euroa.

Vuonna 2021 tunnetut ruotsalaiset feministit Lo Kauppi ja Maria Sveland perustivat aatteellisen Förtalskassan- nimisen yhdistyksen. ”Panettelurahasto” tuki rahallisesti panettelusta tuomittujen naisten korvausten maksamista.

Förtalskassan on Instagram-tilillään ilmoittanut lopettavansa toiminnan.

”Olemme pohtineet tätä jo vuoden päivät”, Maria Svelund kommentoi lopettamispäätöstä.

Hänen ja Lo Kaupin mielestä oli järkyttävää, että ahdistelusyytöksiä esittäneet naiset joutuivat maksamaan korvauksia väitetyille ahdistelijoille.

”Panettelurahasto oli hätätoimenpide metookohun jälkimainingeissa”, sanoo Maria Svelund.

Förtalskassanin toiminta kahden vuoden aikana oli vaatimatonta. Tukea annettiin kolmelle panettelusta tuomitulle naiselle, yhteensä noin 20 000 euron verran.

Yhdistys sai tukihakemuksia useampia, mutta osa rahanpyynnöistä torjuttiin. Syynä oli useimmiten, että hakijalle määrätyt korvaukset eivät liittyneet metookohuun.

Lähde SVT

5 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Marko Kyllönen

Koko ”metoo” oli kyllä melko farssi, vaikka asia tärkeä onkin.
Samoihin aikoihin tapahtui tuhansien ihmisten joukkoahdistelua, raiskauksia ja mitä lie taharrusta.
Mutta vaikka ne tapahtui täysin julkisella paikalla, niin ne käytännössä vaiettiin täysin.
Jokainen varmaan tietää mistä se taas johtuu..

John Quiman

On kauheaa, jos naiset joutuvat maksamaan korvauksia miehille, joita ovat valheellisesti panetelleet? Oikeustajuni ei oikein matsaa noiden feministien oikeustajun kiemuroiden kanssa. Onkohan tämä samaa sarjaa niiden intersektionaalisten sekoilujen kanssa?

Ilkka

Ehkä tämä kuuluu samaan sarjaan kuin Marinin Hornet lahjoitukset Ukrainalle. yhä pääministerimme jorisee EU:n käytävillä että harkitsemme asiaa, ja onhan meidän annettava apua kun muutkin tekee niin. Sitä paitsi ” hornetithan ” ovat jo ROMUJA sillä meille tulee F-35:t ja nykyisistä koneista olisi vain harmeja.. Näin siis sanna marin, siitä huolimatta että hänen toimivaltaansa ei kuulu luvata mitään eikä avata keskusteluja aiheesta. Vastuullinen demari, eikös vaan ?

n/a

Marin maksaa Hornetit omasta taskustaan aivan kuten teki aamiaisensa kanssa

Ilkka

S. Marin vai Samarin ?

Uusimmat uutiset