Eurooppa Politiikka Terveys ja hyvinvointi

Ruotsi: ”Nainen”-sana muutetaan ”kohdulliseksi” – termien on oltava poliittisesti korrekteja

Kuva: Wikimedia Commons / (CC BY-SA 2.0) / Ted Eytan.

Västra Götalandin alue on korvannut sanan ”nainen” valtakunnallisessa kampanjassa, jonka tavoitteena on hävittää kohdunkaulan syöpä ja kannustaa naisia ottamaan rokotuksia HPV:tä vastaan. Tätä päätöstä on kritisoitu.

”Ota HPV-rokote”-kampanjassa vuosina 1994-1998 syntyneille naisille tarjotaan ilmainen rokotus HPV-virusta vastaan. Västra Götalandin alueen sanavalinta on saanut sairaanhoitajan ja Dagens Nyheterin vapaan kolumnistin Hanne Kjöllerin reagoimaan.

Kjöller toteaa pääkirjoituksessaan, että ”pieni joukko aktivisteja on suoraan tai epäsuorasti saanut huolestuneet virkamiehet käyttämään kieltä, joka sulkee suuret naisryhmät rokotustarjouksen ulkopuolelle”.

Tappava sanavalinta

Kjöller huomauttaa myös, että Ruotsin Terveysneuvonta ja Försäkringskassan ovat aiemmin päättäneet poistaa termit ”mies” ja ”nainen”, jotta eivät olisi vaarassa loukata transsukupuolisten henkilöiden tunteita.

”Västra Götalandin alueen tekemä valinta on käsittämätön, haitallinen ja ehkä joillekin jopa kohtalokas”, Kjöller toteaa. Hän viittaa siihen, että ei ole lainkaan varmaa, että ”kohdullinen” on jotain, minkä huonon kielitaidon omaavat maahanmuuttajat ja ehkä jotkut syntyperäiset ruotsalaiset ymmärtävät.

Lähde: Samnytt

31 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Toni Lajos

Eikö hulluuden rajat ole tullu jo täytettyä, ei näköjään!!

John Quiman

Kuten tiedämme Einsteinin sanoneen, että on olemassa kaksi ääretöntä: maailmankaikkeus ja ihmisen typeryys, tosin tuosta ensimmäisestä en ole ihan varma.

Ilkka Forsten

Naapurimaame mulku***liset keksi uusiosanan kohdullinen, jota ei ählylliset ymmärrä ja tämä on nyt lähes katovuosiin verrattava probleema. Mitäs jos ei koko ajan sorkittaisi jo olemassa olevia sanoja, kun vaarana on ettei muutenkaan ruotsin kieltä oppimattomat, ja yleensä mitään oppimattomat opi niiden merkitystä. Ja olisiko sittenkin parempi että poistetaan ählylliset koko maasta, niin pääsy NATO:n kotijoukkueeseenkin helpottaisi kummasti ?

John Quiman

Moni mies kokee järkyttävän loukkaavana, kun lääkärin vastaanotolla kysytään, että ”oletko raskaana”. Transut ovat hyvin pieni vähemmistö ja niiden tunteita suojellaan alistamalla 99,5 prosenttia miehistä täysin naurettaville kysymyksille. Kulttuurimarxismia parhaimmillaan.

Marko Kyllönen

Yksikään mies ei voi olla raskaana, se on biologisesti mahdotonta.
Korona -aikana kun sanottiin että pitää uskoa tieteeseen ja tutkimukseen, niin miten ihmeessä tää sopii siihen?
Jestas että on hulluksi maailma mennyt.
Yhdelläkään miehellä ei ole myöskään kuukautisia, vaikka niin vasemmisto Suomessakin yliopistolehtoreita myöten yrittää väittää.

Ilkka Forsten

Pukamat on uudelleen nimetty kuukautisiksi, oliko tämä ” uudistus ” välttämätön ?

Viimeksi muokattu 3 kuukautta sitten by Ilkka Forsten
John Quiman

Kohta keksivät nimittää peräaukon vaginaksi. Eihän näillä ole mitään rajaa.

John Quiman

Vaikka se on biologisesti mahdotonta, oli vastikään jonkin suuren kuvalehden etuvisulla raskaana oleva mies. Sattui kuitenkin olemaan kohdullinen mies eli oikeasti nainen. Noiden jutuissa typeryys on rajatonta. Ideologia on heille totuus ja mielikuvitus korvaa todellisuuden.

Ilkka Forsten

On siinä kyllä hyvätkin puolensa. Kun sattuu oikein känkkäränkkäpäivä, voi vedota kuukautisiin. Tähän asti on ollutkin hankalaa sanoa että alkaa menemään kuppi nurin. Niin, ja ainahan voi myöskin sanoa että tämä raskaus-aika ottaa niin koville ettei jaksaisi millään kolata lumia pihalta.

John Quiman

Petteri etsiskelee naisseuraa ja tapaa transnaisen ja kysäisee ”oikeaoppisesti” naisena esiintyvältä mieheltä, että onko tämä kohdullinen. Transmies suuttuu ja loukkaantuu, koska hänen naiseuttaan kyseenalaistetaan kohtua kysellen. Transu vastaa, että etkö muka näe, että minä olen nainen, miksi haluat loukata minua tuollaisilla kysymyksillä.

Ilkka Forsten

Kun minä eli hän, ai kuka, no te, kerrotte rohkeasti tähän asti salassa pidetyistä ominaisuuksistanne, ei synny kommunikaatio vaikeuksia joka voisi saattaa kohdullistetun kiusalliseen asemaan. Onneksi tämä nykyinen puhetapa helpottaa myöskin muualta tulleiden mahdollisuuksia päätyä koodareiksi tai siltainsinööreiksi, joita Maria Ohisalo taas haluaisi lisää. Vihreiden keskuudessa on tehty huolestuttava havainto. Tuleva hallitus ei ymmärrä kuinka valtava voimavara vaeltaa kohti eurooppaa, ja nimen omaan koodareita sekä insinöörejä. Ranskassa nähtiin viimeisin insinöörityön näyte, mutta ei anneta tämän haitata todellisuuskuvaa. Niin ja bensiinin hinnan alennus toisi ääri-ilmiöt esiin ja lisäisi autoilua jolla ei kuitenkaan ole mitään tekemistä ääri-ilmiöiden kanssa. On siis parempi että ” kohdullistetaan ” kansa ja vaaditaan autoilulle täyskieltoa, muutenhan yhteiskuntamme ei koskaan näen vuotta 2035 eikä saada jakeluvelvoitetta koskemaan myöskin sähköautoja, jolloin vähintään 38 % sähköstä pitää tuottaa polkemalla kuntopyörää mihin on asennettu dynamo. Niin ikään on käytettävä propelihattua sillä pyöräilyn aikana syntyvä tuulivoima pitää ottaa talteen. Sillä voidaan lämmittää vatimattomat ja huonoesti eristetyt talomme, joista fuskaa lämmmintä harakoille kuten tiedämme. ME emme osaa rakentaa kylmäään ilman-alaan soveltuvia rakennuksia, mutta savannin laidalta tuleva hottentotti on siinä mestari. Hänen vuosituhansia kestänyt kamppailunsa kylmää vastaan on opettanut miten tehdään savimaja joka on ekologinen. Lämmitys hoituu kaukolämmöllä, kohdullinen kantaa joka päivä risukimpun selässään minkä hän hakee kaukaa isännän istuessa seinustalla tekemällä tutkielmaa, mikä vi****u saa varpaat haisemaan vaikka ne pestiin viimeksi kymmenen vuotta sitten.

John Quiman

Vihreät vaativat jatkossa purjeveneisiin energiaveron, koska ne käyttävät valtion tuulta maksutta veneensä liikkumisen energialähteenä.

Ilkka Forsten

Jyrki Katainen laittoi kansalle sokeriveron, sen piiriin kuului myöskin Vichyvesi. Olen epätoivon vimmalla koittanut löytää tuoteselosteesta paljonko siinä on sokeria, mutta löysin vain suolaa 0.05g. Onneksi katainen oli niin viisas mies, ja yhtä viisas oli sanna marin hallituksineen. He keksivät että on syytä korottaa roimasti alkoholittomien juomien hintoja, mutta alkoholillisten hintaa ei nostettu. Miksi minulle tulee mieleen aika, jolloin oltiin syvästi huolissaan kansalaisten alkoholinkäytöstä, ja sitä yritettiin hillitä verotuksella että ” siirtymä ” lähtisi kohti alkoholittomia. Nyt on siis parempi että kansa imee 43 % vahvuista ” mietoa alholijuomaa ”, mutta 0.0 % alhoholittomat ovat esteenä raitistumiselle.. Kansanterveytemme kuulemma rapautuu jos alkoholittomien juomien verotusta kevennetään, joka tuntuu vähintään omituiselta, sillä en ole kuullut yhdestäkään persoonasta jolla olisi maksakkirroosi juotuaan vichyvettä,. Sen sijaan tiedän monta jo hautaan kellahtanutta joille maistui se poliitikkojen mielestä kansanterveydellisesti parempi vaihtoehto.

Viimeksi muokattu 3 kuukautta sitten by Ilkka Forsten
Ilkka Manttari

Verojen nostolle ei ole koskaan liian huonoa syytä. Eiköhän tuo RKP aja hallitusohjelmaankin polttoaineveron korotuksen, jos ei varsinaista korotusta niin ainakin sekotevelvoitteen nosto johtaa polttoaineen kallistumiseen. Jos kaikki siirtyisivät köyttämään häkäpyttyä niin luulisitteko että liikkumisen hinta laskisi. Ei laskisi tulisi joku häkävero jne. Minua ihmetyttää että Kokoomuskin laskee niin väärin että täytyy mennä mukaan tuohon ilmastohumppaan. Olisi nyt edes joku puolue joka sanoutuisi siitä selvästi irti.

John Quiman

Luin jostain, että tuon jakeluvelvoitteen tämän hetkinen vaatimus on EU:ssa jotain 8 prosenttia, mutta Suomessa halutaan laittaa velvoiteeksi 28 prosenttia. Vuoteen 2030 mennessä EU:ssa tavoitellaan jakeluvelvoitteeksi 14 prosenttia. Jostain syystä suomalaiset poliitikot kuvittelevat tekevänsä jotain edistyksellistä, vaikka eivät tee muuta kuin ajavat maan talouden ahdinkoon.

Ilkka Manttari

Olen joissakin maissa nähnyt jopa keskusteluja (siunattu tämä netti) joissa saman pöydän ääressä keskustelevat sekä ilmastomuutoksen kannattajat sekä sen epäilijät. Kaikki vuorollaan saa perustella kantaansa. Ei ole näkynyt Suomessa. Jos aina äänessä ovat vain ilmastomuutoksen kannatta jat (Suomi) syntyy helposti käsitys että tiedeyhteisö on asiasta samaa mieltä. No ei ole.

John Quiman

Ilmastonmuutoksen uskovaiset, siis ne, jotka uskovat sen olevan ihmisen aiheuttamaa, ovat ehdoitta sitä mieltä, että se on tieteellisesti todistettu. Eivät ymmärrä, että IPCC on poliittinen järjestö, ei tieteellinen, ja se valikoi mitä tutkimuksia ja hutkimuksia otetaan mukaan arvioihin. Ennustelut eivät vaan ole koskaan pitäneet paikkaansa, vaikka niitä on kehuttu tieteen suuriksi saavutuksiksi ja loistavien tietokonemallinnusten tuloksiksi.

Tässä vähän ennustusten historiaa, alkaen 50-luvulta:
https://www.youtube.com/watch?v=E1e5HAZo4iw

Ilkka Manttari

Olipa hyvä video. Tuosta ainakin näkee mitä keskivertopoliitikoilla ja keskiverto ilmasotiedemiehillä on yhteistä, loputon halu dramatisoida asioita, kuuluu kai ihmisluonteeseen. Ei kuitenkaan pitäisi sekottaa todellisuutta ja draamaa, olen myös itse elokuvien ja draaman ystävä mutta ne pitää pitää erossa todellisuudesta.

Minua myös häiritsee tuo keskustelun puute Suomalaisessa yhteiskunnassa. Kaikki toimivat aivan kuin esim. ilmaston osalta jo asia olisi päätetty. Niinhän se taitaa olla mutta juuri näillä väärillä päätöksillä tehdään elämä Suomessa niin kalliiksi että täytyy olla aikamoinen idealisti että ainakaan nuorempana sitä kuppausta jaksaa.

Joku saattaa myös sanoa että tämän kehityksen vuoksi Suomi saa paljon hyviä ”vihreitä” investointeja. Kuinka paljon paremmin menisikään jos ihmiskunta ei aina ampuisi itseään jalkaan. Tottahan sekin tietysti on että joskus väärä tie voi johtaa oikeaan paikkaan. Saattaahan niitä investointeja jonkin verran tulla, mutta loppupeleissä laskin kuitenkin ratkaisee, ei se mitä mieltä ihmiset (manipuloituna) ovat. ”Vihreästä” energiasta on tehty verotuksen kautta kannattavaa nostamalla kaikkien muisen energiamuotojen hintaa. Tuo asettaa melkoisia haasteita asioiden luonnolliselle etenemiselle eli sille että kun esim. ölyn hinta nousisi vähyyden vuoksi, muut muodot voivat sitä korvata. Jos siihen olisi aikaa esim. 50 vuotta niin oltaisiin jo melkoisen toisissa lähtökuopissa. En edes ota huomioon näitä mustia hevosia, kuten 0-piste energiaa.

Siis yksinkertaisesti hallitukselle. Ei ihmisiä nyt ehdoin tahdoin tarvitsisi joillakin kummallisilla ympäristöveroilla kurittaa, kyllä ne ajat siitä vielä kurjistuvat, teistä huolimatta, vaikka parhaanne kyllä teette että niin tapahtuu.

Viimeksi muokattu 3 kuukautta sitten by Ilkka Manttari
John Quiman

Puhuvat, että kunnianhimoiset tavoitteet johtavat suuriin bisneksiin edelläkävijänä. Tuossa on vain sellainen heikkous, että suuriin bisneksiin johtaa teknologinen edelläkävijyys, ei itsensä tukahduttaminen poskettomilla ilmastovaatimuksilla. Kun saavat maan talouden heikoille, ei siinä sitä teknologista edelläkävijyyttä ole varaa luoda.

Lehtien palstoilla näkee paljon ihmisiä, jotka toistavat median ilmasto-oppeja kuin oikeaoppisten sanomaa. Muunlaiset ajatukset eivät uppoa, eivätkä tee niihin mitään vaikutusta, vaikka olisi selvät todisteet. Sulkevat korvansa ja jankuttavat oikeaoppisia liturgioita, jotta vaan kukaan ei pitäisi kerettiläisenä.

Ilkka Forsten

Muistat varmaan kun Lahden VOK:n edustalla oli valkoiseen lakanaan ja töttöröhattuun pukeutunut tyyppi ? Tuolloin pääministerinä oli A. Stubb joka otti kantaa tähän ” törkeään ja rasistiseen viharikokseen ” sanomalla, että teko vei suomelta mahdollisesti suuren määrän ulkolaisia sijoittajia, etenkin sijoittajat POHJOIS – AMERIKASTA ei nyt tule lainkaan tarjolle kavahdettuaan ” klaanin läsnäoloa …”

No ihan varmaan etelävaltioissa ikiaikaisesti toimineet yritykset nyt sitten ohittivat suomen sijoituskohteena, vaikka heidän omassa yhteiskunnassaan ja kotivaltioissa on ollut vuosisatojen verran näitä lakanatyyppejä, ja ihan tosimielellä. Sittemmin stubb ei koskaan esittänyt moniko Amerikkalainen yritys jätti suomen ulos laskelmistaan, joten uskallan epäillä ettei yksikään. Jos heitä ei ole haitannut Alabaman klaanilaiset, miten YKSI suomalainen teini rätti silmillä karkottaisi yritykset markkinoiltamme ?

Ihan samaa kikkaa koittaa nyt vihreät. Pari skiniä Helsingin metroasemalla muka vie halut suurilta mustilta lahjakkuuksilta, ja menetämme koodarit, insinöörit ja herra ties mitä ? Miksi se välimeren aaltoliike on koko ajan voimissaan, jos pelkona on että perillä tulee lättyyn ja toiseutetaan ?

John Quiman

Nato-jäsenyydellä on vaikutus sijoittajiin, mutta vihreillä arvoilla tai haitallisella maahanmuutolla ei ole. Sijoittajat arvostavat Nato-jäsenyyttä, koska se tekee sijoitukset turvallisemmiksi. Ilman Nato-jäsenyyttä sijoittavat ottavat huomioon sen riskin, että Suomi voisi joutua sotaan ja häviäisi ollessaan yksin. Sijoittajia kiinnostaa mahdollisuus tehdä rahaa, siinä kaikki.

Mitä tulee turvapaikkaa hakeneiden haluihin ja sopeutumiseen, ei siihen liity mitenkään muutamat skinit tai muut turhan tummien vastustajat. Se on niistä itsestään kiinni. Pitää muistaa, että he itse kertovat motiivinsa matkallaan kohti Pohjolaa. He keskustelevat viesteillä keskenään, kyselevät mistä saa parhaat edut ja helpoiten oleskeluluvat ja mitä tarinoita pitää kertoa, että saisi oleskeluluvan. Tämä on julkista, koska se nähdään sosiaalisessa mediassa, mutta niistä puhuminen on vihreiden ja muiden suvakkien mielestä rasismia.

Ja kuten tiedämme, mistään turvapaikan hakijoiden luvatuista kyvyistä ei ole näkynyt jälkeäkään. Korkeasti koulutetulla tarkoittanevat niitä, jotka osaavat lukea, koska paljon sen korkeampaa koulutusta ei tapaa niillä olla. Oliko se kolmannes, kun ei osaa edes lukea ja kirjoittaa.

Viimeksi muokattu 3 kuukautta sitten by John Quiman
Ilkka Forsten

Suomen pitää olla hiilineutraali vuonna 2040, Kiina lupaa olla ´fossiiliton yhteiskunta ” jo ” 2085 joten hurratkaamme tälle kunnianhimoiselle tavoitteelle.

John Quiman

Kiinalla on nyllin kyllin aikaa keksiä vuoteen 2085 mennessä, että miksi se ei onnistu sittenkään, vaan siirretään parilla kymmenellä vuodella.

John Quiman

Sama koskee sähköautoja. Mikäli sähköautot yleistyvät ja ihmiset nauttivat halvasta sähköstä, joka tulee paljon edullisemmaksi kuin bensa kilometriä kohden, eipä aikaakaan, kun keksivät alkaa verottaa sähköautoilua niin, että se halpa liikkuminen lakkaa.

Ilkka Forsten

Viime talvenahan se jo nähtiin. Pelkkä oletus jostain nosti sähkön hinnat pilviin, joten oliko halpaa ajamista ? Jostain syystä Teslat ja muut leluautot hävisivät katukuvasta moneksi kuukaudeksi, ja vasta nyt kevään koittaessa niitä on tullut liikenteeseen. Kun tämä kesä taas saadaan pakettiin, nousee sähkön hinta talvea kohti kuin raketti alustaltaan. Nauttikaa sitten halvasta autoilustanne, vai joko meni kortteeri lunastukseen maksamattomien sähkölaskujen takia.

John Quiman

Hupaisa esimerkki sähköautohysteriasta on Kalifornia, jossa halutaan kaikkien hankkivan sähköautot pikaisesti. Nyt oli vähän ongelmia sähkön riittävyyden kanssa ja niinpä sanoivat poliitikot, että älkää ladatko sähköautoja.

Viimeksi muokattu 3 kuukautta sitten by John Quiman
John Quiman

Tutkimattomat ovat poliitikkojen selitykset verottamiseksi, mutta varmaa on, että veroja keräävät saadakseen haltuunsa mahdollisimman paljon rahaa kansalaisten taskuista. He tykkäävät rahasta, koska sillä voi leikkiä hyvistä ja kehittää uraputkea.

Heitä ei liioin kiinnosta se, että kansalaisten talous heikkenee verotuksen vuoksi, eikä se, että maan talous ei voi kukoistaa, koska kansalla on heikommin rahaa. Mutta selityksiä osaavat keksiä ja aina saavat vakuutetuksi joukon kansalaisia verojen nostamisen tarpeellisuudesta. Ratkaisu kaikkiin ongelmiin on verojen nosto, olipa sitten kyse kansan terveydestä tai ilmastonmuutoksesta.

Lisäksi maahan on rakennettu tukien viidakko, jota yksikään poliitikko ei uskalla purkaa, koska suuri osa äänestäjistä on tukien varassa. Purkaja menettäisi kannatuksensa. Kun lupaa lisää tukia, saa taas ääniä. Tuilla lahjotaan kansalaiset äänestämään tukien jakajaa. Unohtuu vaan se, että rahat tukiin otetaan tietysti kansalaisilta itseltään.

Jos kuvittelisimme, että liki kaikki tuet lakkaisivat ja verotus pienenisi puolella, seuraisi siitä talouden nousu ja jonkin ajan päästä pienten mutkien kautta kulkien olisi tukiriippuvaisuuskin pienentynyt ellei lähes hävinnyt.

Tuilla nostetaan verotusta ja tehdään kansalaisista riippuvaisia valtiosta eli poliitikoista. Se vähentää ihmisten itsenäisyyttä ja intoa tehdä työtä, jolla voisi luoda omalle taloudelleen menestystä. Tukiviidakot ja valtion niiden avulla harrastama kontrolli pitäisi poistaa ja byrokratiasta pitää tehdä hyvin yksinkertaista, jotta asioita olisi helppo tehdä.

Tätä tuskin on odotettavissa näillä näkymin. Nyt saadaan olla tyytyväisiä, jos saa edes sanoa mielipiteensä ilman tuomioita.

Viimeksi muokattu 3 kuukautta sitten by John Quiman
Ilkka Manttari

Samoin listalla on haittavero variksenpelättimille koska ne karkottavat myös rauhotettuja lintuja ja eihän sellainen käy.

Ilkka Forsten

Poistin ennakoivasti pelättimen mansikkamaalta, mutta laitoin kyltin valkoposkihanhille jossa lukee ettei saa syödä mansikoita ilman maanomistajan lupaa. Ovat toistaiseksi pysyneetkin pois, josta teen kaksi johtopäätöstä. A ) Hanhet oppivat suomea nopeammin kuin Somalit, ja B ) Somalien kevätmuutto voi tänä vuonna viivästyä kun ei ole sanna eikä maria jakamassa kansalaisuutta jo tornion raja-asemalla. Kolmaskin johtopäätös on olemassa, siis C ) versio. Istun pellon reunassa haulikko poikittain polvien päällä ja huudan megafoniin minuutin välein olevani hullu ja ihan todistetusti.

Ilkka Forsten

Ilmoitus haetaan treffiseuraa palstalta. ” Luotaan työntävä mies etsii puoleensa vetävää naisseuraa.” PS: Kuulun seksiklubiin nimeltään väliinputoajat.

Marko Kyllönen

Taas oikea esmerkki ”länsimaiden noususta ja tuhosta”.
Oikeasti luulen että kun länsimaissa on viime vuosikymmenet määrätty mielialalääkkeitä jokaiselle joka valittanut vähän jotain ahdistusta, niin tää tämänpäivän sekopäisyys johtuu siitä. Mitä niissä lääkkeissä sitten on, niin en tiedä? Mutta vasemmiston takkutukathan niitä popsii kun karkkia jouluna.

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa