Eurooppa Politiikka

Ruotsi on nostanut sotilasvalmiuttaan Venäjän ja Ukrainan välisen kriisin takia

Ruotsin puolustusvoimien ylipäällikkö Micael Bydén palasi kotiin viime maanantaina tapaamisesta Yhdysvaltain korkeimman puolustusjohdon kanssa. Hänen päivänsä ovat olleet hektisiä, Dagens Nyheterin mukaan.

 

Tilannetta Ukrainan ja Venäjän välisellä rajalla seurataan maailmalla nyt hyvin tiiviisti. Läntisten tiedotusvälineiden mukaan Venäjä on hyökkäämässä naapurimaahan, kun taas Venäjän presidentti Vladimir Putin vaatii Natolta takuita sen itälaajentumisen pysäyttämiseksi.

“Emme istu ja odota. Teemme enemmän ja olemme valmiita toimimaan tavallista nopeammin. Olemme myös valmiita toimimaan erilaisissa skenaarioissa, emme vain omassa ympäristössä. Gotlanti on tietenkin mukana tekemissämme varautumissuunnitelmissa”, Micael Bydén sanoi. “Tekemämme muutokset vahvistavat Gotlannin ja Itämeren asemaa. Meidän on oltava valmiita toimimaan useaan suuntaan”, hän korosti.

Bydén lisäsi myös, että “henkilöstön vahvistamisen lisäksi puhumme tiedustelutoiminnan vahvistamisesta, joka kattaa sekä Itämeren että ilmatilan valvonnan”. ”Asevoimamme eivät ole enää sitä, mitä ne olivat vuonna 2013. Meillä on erilaiset olosuhteet, ja meidän on oltava siellä, missä jotain tapahtuu”, hän kiteytti.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg varoitti 10. joulukuuta Venäjää siitä, että sen hyökkäys Ukrainaan tulisi kalliiksi, ja kehotti palaamaan diplomaattiseen ratkaisuun konfliktissa. Samana päivänä Venäjä tarjosi Nato-maille keinoja purkaa muun muassa Ukrainasta syntyneitä jännitteitä Euroopassa.

Venäjän ulkoministeriö kehotti Washingtonia liittymään Venäjän yksipuoliseen keskimatkan ohjukset kieltävään INF-ohjussopimukseen, joka koskee maanpäällisten ohjusasemien sijoittamista Eurooppaan. Lisäksi sopimaan ja ottamaan käyttöön tarvittavat toimenpiteet molemminpuolisten velvoitteiden noudattamisen varmistamiseksi.

 

Lähde: Dagens Nyheter

28 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Ilkka Forsten

Ruotsi nosti valmiuttaan, palkkasi hakkapeliitat tekemään pas****aduunit kuten on aina tehnyt. Pridelippua heiluttavat Håkanit ei osaa sotia, eikä muuttuminen kalifaatiksi edesauta asiaa.

Aleksanteri Tuppi

Kemuttuva Ruotsi heikkenee vähitellen sotilaallisesti.

Koska se haparoi jo sisäisen turvallisuutensa kanssa, niin eihän se pysty olemaan uskottava hoitamaan ulkoistakaan turvallisuutta

ike

No vähän samaa ajattelin. Ehkä Ruotsi taas haistaa mahdollisuuden tehdä rahaa välittämättä kuka maksaa, kuten toisen maailmansodan aikoihin. Ajat kuitenkin muuttuvat.

Kata

Tulikin mieleen yksi stand-up koomikko joka kysyi miksi ruottin sotilailla on heijastinnauhat sotilaspuvuissaan…johon Håkon että ”Pitää vähän näkyä kun ei tiedä kuka on kiven takana…”Josko vaikka…. 😀

Lieväasteinen

Ruotsalaissotilaat poterossa:
— Håkan, venäläiset hyökkäävät!
Håkan (hieman toiveikkaasti):
— Komeita vai rumia?
Toinen katsoo kiikareilla:
— Aika rumia.
Håkan pettyneenä:
— No sitten tulta.

Ilkka Forsten

Minullekin tulee mieleen vitsi minkä taannoin kuulin. Oltiin toisessa maailmansodassa, ja suomalaisten puolelta, mäen takaa kuului huuto, ” yksi suomalainen vastaa kymmentä ryssää ” johon venäläinen upseeri päätti vastata lähettämällä ne kymmenen miestä mäen taakse. Kuului ankara pauke, eikä kukaan palannut takaisin. Sitten kuului huuto, ” yksi suomalainen vastaa kahtakymmentä ryssää.” Taas lähetettiin kaksikymmentä miestä matkaan ja kukaan ei palannut. Jälleen kuului huuto. ” Yksi suomalainen vastaa kolmeakymmentä ryssää. ” Venäläinen upseeri ajatteli että kokeillaan vielä kerran ja lähetti miehet hyökkämään. Taas tuli kova pauke ja sitten hiljaisuus, mutta nyt mäen yli ryömi haavoittunut venäläinen ja huusi upseerille, ” älkää lähettäkö enää miehiä se on ansa, niitä on kaksi.”

Kata

😀

Minuhe Kerettiläinen

Ensimmäisenä tupsahti ajatus, että mitä mielikuvitussotavalmiuttaan aikovat nostaa? Kun eivät pysty huolehtimaan sisäisestä turvallisuudestaankaan. Maassa kun kunniakansalaiset tekevät mitä lystäävät. Sitäpaitsi onhan fallerallemaan puskurina hölmölä…

I'm only assking

Mielenkiintoista Suomen osalta on se, että Kremlin tiedottaja Maria Zaharova huomautti jouluterveisissään, että vaatimus naton laajentumisen lopettamisesta koskee myös Suomea ja Ruotsia. Nämä terveiset Zaharova lähetti jouluaattona. Ruotsin valmiustilan nosto uutisoitiin Suomessa joulupäivänä ja Zaharovan lausunto Tapanin päivänä. Vaikka Ruotsin valmiustason nosto synnyttää meissä suomalaisissa lähinnä tirskuntaa, tuntuvat omat päättäjämne olevan lähinnä sikiunessa.

En ole itse mikään Venäjän ystävä, molemmat isoisäni kaatuuvat itsenäisen Suomen puolesta. Suomen nykypolitiikka herättää minussa kuitenkin yhtäaikaa kummastusta että kiukkua. Miksi puolueettomuuspolitiikka on toisaalta hylätty ja sotaharjoituksia järjestetään ja kalliita asehankintoja tehdään ainoastaan lännestä. Toisaalta esiinnytään Venäjän ystävänä, heidän annetaan ostaa maata Suomesta ja työskennellä täällä. Samalla valtamedian kommenttiosuudet täyttyvät suorastaan pöyristyttävästä suunsoitosta. Ikäänkuin tällä kaikella ei voisi olla poliittisia seurauksia samalla, kun osoitetaan, ettei ole kyvykkyyttä vastata näihin seurauksiin.

Puolueettomuuspolitiikka tuntuu monelle merkitsevän heikkoutta ja kaikkien nöyristelyä, kun se oikein johdettuna voisi merkitä ketään uhkaamatonta, kaikkia yhdenvertaisesti ja kunnioittavasti kohtelevaa suoraselkäisyyttä.

Me emme ole slaaveja emmekä anglosakseja. Me emme ole maakuopassa asuneita barbaareja, joille muut toivat sivistyksen. Me loimme Hyperborean, ensimmäisen korkeakulttuurin, jonka himmeät jäänteet näemme lännen ja idän sivistyneissä maissa.

pirjo

tehän olette juuri se itä

Lieväasteinen

On ilmeisesti kaikki diversity consultantit ja kenttäimaamit mobilisoitu sekä Pride-liput nostettu.

Hh55

Kävelkööt vaikka Helsinkiin, Min en näihe karkeloihin osallistu. Siinähän päättäjät räksyttää, tarttukoot ite pyssyihinsä. Min en tälläsen petturien puolesta taistele. Nykyään onneks kaikki voi lähteä minne huvittaa, sanoo vaan asylym ja ilmainen elämä on taattu

ike

Sanna – Marin vaan etulinjaan, siihenhän se on meitä kaikkia ajamassa, ainakin taloudellisesti. EU;n hu… Oikea paikka olisi valtakunnanoikeus mutta kun sitä ei enää ole.

Eka Kettunen

Jostain syystä Ruotsin puolustusvoimat tai ylipäätään koko maan viranomaiset eivät herätä minkäänlaista luottamusta, vaikka miten kehuisivat tekosiaan.

Sotilasvalmiuden nosto Ruotsin malliin tarkoittaa useampia rättisulkeisia ja pariin pridekulkueeseen osallistumista tulevan vuoden aikana.

Millä lihaksilla:):)

Eihän niiden puolustusvoimatkaan ole kuin jotain 10 000 sukupuolioletetun kokoiset.

Japa

Ruotsin puolustusvoimien vahvuus on nykyään n. 50000 sotilasta. Vaikka pitäisi täyden hälyvalmiuden kaiken aikaa, niin tuo määrä ei ketään pelota.

Silti millä lihaksilla:):)

Mä kirjotin tohon ylemmäs 10 000, mutta sinä olet oikeassa. Tarkistin asian ja aktiivioletettuja on 20 000 ja reservissä on oletettuja 30 000.

ggGG

Kannattaa venäjän olla varuillaan sillä ruotsi voi lähettää dialogisotilashenkilöitä venäjän rajalle. Siitä on leikki kaukana kun ne rupeaa lässyttämään venäjän sotamiehille transoikeuksista, seksismistä, rasismista ja homofobiasta. Voi rauhallisemmallakin kaverilla ruveta keittään ja sota syttyä.

Timppis

Ruåttin. Pojat vetää kypärän päähän ja valmistautuu hyökkäämään?niin naapurinpojat alkaa vetää peltipöksyjä jalkaan!

Ärsytystaktiikkaaa

En oikein ymmärrä tätä Amerikkalaisten:n touhua. Ne itse ajattavat itse tuhansia miehiä ja kalustoa Itärajalleen ja samaan aikaan NATO:n suulla komentavat Venäläisiä olemaan tulematta omalle länsirajalleen.

Eikä tuosta Ukrainaan hyökkäyksestä ole puhunut kukaan muu kuin Amerikkalaiset. Otetaampa hattu päästä ja mietitäämpä mitä etua Venäjä saavuttaisi hyökätessään Ukrainaan? Strategista? Taloudellista? Energiapoliittista?

Putin sanoi että he mielellään neuvottelisivat Ukrainan hallituksen kanssa ysyvstä rauhasta, mutta kun Ukrainassa on niin monta valtaapitävää aluetta, että ei ole sitä tahoa jonka kanssa neuvotella. Samaa sanoi lähes koko ikänsä Suomessa asunut ukrainalais-tuttuni. Hän viittasi kintaalla televisiossa oleviin ”survival” sarjoihin ja sanoi että jos oikeasti haluat survival-matkalle niin lähde hänen kanssaan Ukrainaan. Sielä joku kyläpäälikkö on aamulla saattanut saada päähänsä että ”Nyt tämä kylä on oma valtio”. Pistänyt puomit pystyyn ja sitten on rajamuodollisuudet ja rahanvaihto kylän omaan rahaan ja toisella rajalla samat jutut. Tietysti rahanvaihdosta pitää maksaa palkkio, sillä sillähän pankitkin elävät.

Mutta että nyt kaikki fokus on keskittynyt Ukrainaan. Katsotaan nyt vähän laajemmin ja mietitään mitä esim. Jäämerellä tapahtuu tai meidän Itämerellä. Mitä tapahtuu Balttian alueella jossa perinteiset balttianmaat ovat ymmärtäneet taas kerran että heidän yli kävellään ja että he jäävät yksin. Jos esim. Viro jää yksin vaikka sielä ovat jo amerikkalaiset joukot, niin miten Suomen käy. Täälä kun ei ole amerikkalaisia joukkoja eikä varmasti tule. Hyvä jos Ruotsiin uskaltavat.

Rullattu

En kannata natoa enkä pidä rapakon takana olevaa maata muuna kun ryöstöporukkana.
Mutta se ei muuta venäjää joksikin pyhimysmaaksi.
Ryssä on ryssä vaikka voissa paistaisi.
Ei osaa muuta kun uhlaikka ja keksiä syitä mikä oikeuttaisi hyökkäämään.
Ihan sama ajatusmaailma alkaa olemaan kun stalinilla.

ike

Oikeassa olet. Ei se nyt ole oikein että kaikki maat vedetään mukaan tähän suurvaltapolitiikkaan, niin se kuitenkin on. Kuitenkin käsitykseni on että Venäjä on agressiivisisempi noissa naapurivaltioissaan Sitä en voi hyvöksyä. On jokaisen maan oma asia päättää asioistaan, no eihän se suomessakaan oikein tapahdu. Pienellä vaalivilpillä voidaan saada aikaan suuria siirtymiä puolueiden kannatuksessa, se on kai hinta joka jostakin nk. vakaudesta joudutaan maksamaan. En oikein tiedä onko hinta oikein, vaihtoehtoja esitellään aika harvoin.

Kata

Minulle kuitenkin on ollut D-Day todella tärkeä koska jenkkien aseilla venäläiset ”vapautti” Euroopan idästä ja amerikkalaisten (ja brittien) maihinnousu muutti sodan suuntaa.
Turhaanko kuoli siis myös puoli miljoonaa jenkkiä?
Ja vasta Pearl Harborin jälkeen USA tuli sotaan mukaan.
No nyt ollaan menossa EU:ssa taas neljänteen valtakuntaan mutta myös rapakon takana häärii vasurit joten..

Tuumailija

”Vapautus” on aika suhteellinen käsite, todellisuudessa se oli alistamista. Jos olisi ollut perinteinen vapautus, olisi liitoutuneet pysähtyneet saksan rajalle eivätkä jatkaneet hyökkäys- ja valloitus sotaa, kuten tekivät.
Ketkä siellä taustalla silloin ja nyt luuraa, kenen etuja ajetaan tällaisilla sodilla avautuu tällaisesta dokumentista: https://odysee.com/@SnowTrooper-828:6/Europa—The-Last-Battle—Part-1:ad?lid=340c6bcffa21dec0c3afe474ce3ba577828cb1da
10 osaa, mutta antaa perspektiiviä sille kenen etuja silloiset ja nykyiset ”suurvallat” on valjastettu ajamaan.

Kata

No Saksa oli pakko pysäyttää…ihan minusta oikein että miehitettiin mutta sitten taas nämä muurimiehet eivät vapauttaneetkaan ketään koska eihän kukaan halua paeta sosialistimaan autuudesta…vai halusiko…mutta se oli taas toinen juttu tämä ihqu DDR.
Ja minullahan oli lainausmerkeissä ”vapautus”….
Sinulla on tietysti oikeus mielipiteeseesi ja minulla myös.
Myös tuohon videoon nähden joka oli aika asenteellinen eli kuka miltäkin tahola katsoo maailmanmenoa.
Kuten meidän komukat veteraaneillemme…ikäänkuin he olisivat olleet syyllisiä johonkin….

Tuumailija

Mitenkä Patton jr:lle kävikään kun mainitsi että taidettiin taistella väärää ”vihollista” vastaan, aivan sama kohtalo kuin myöhemmin JFK:lla.
Miten saksa oli ”pakko” pysäyttää, no tietty siten että se oli murtanut kansalaisten velkaorjuuden, taisteli bolsevismia vastaan, teki hurjan harppauksen tieteellisesti ja teknisesti muihin maihin verrattuna, sai taloutensa työllisyys mukaan lukien nousemaan englannin ja ranskan painostuksesta huolimatta (1ms:n sotakorvaukset vaikka ei ollut edes sitä aloittanut, kuten ei toistakaan). Mukaan saatiin edelleen LDC maa Usa keplottelemalla.
Saksahan on edelleen miehitetty, se ei ole päättynyt koskaan. Myös saksan valtion talous on muiden käsissä, koska varat on talletettu FED:n holveihin ja sen taasen omistavat valitun kansan edustajat (tämän vuoksi JFK, joka yritti estää yksityistämisen, jonka Jonsson kumosi samalla kun vannoi virkavalan lentokoneessa), saksalla edelleenkään ei ole omaa pankkitoimintaa.

skeptikko

Mites arvelevat 2 miljoonan ”tulijan” käyttäytyvän sodan tullen? Puolustavan Ruotsia vai näkevätkö paikan ottaa mitä haluavat?

Pirjo

Turhaan odottaa venäjän sinne. Eivät tulee, eikä Suomeen. Oksettaa jo tästä.