Eurooppa Muu maailma Politiikka Rikos Uutiset

Ruotsi: Tekoäly avuksi terrorismin torjuntaan

Kuva: Wikimedia Commons / (CC BY-SA 4.0) / Queenfadesa

Yksin toimivat terroristit ovat viranomaisten mukaan suurin Ruotsia uhkaava terroristinen vaara ja näitten löytäminen ennen iskua on erittäin vaikeaa. Ruotsalaiset tutkijat ovat kehittäneet tekoälyn käymään läpi sähköposteja, somekirjoittelua ja muuta Internetissä tapahtuvaa viestintää mahdollisten terroristien löytämiseksi.

Lisa Kaati on yksi Dechefr-tekoälyn kehittäneistä Tukholman yliopiston tutkijoista.

”Ihmiset eivät kykene käymään läpi kaikkea ongelmallista viestintää”, Kaati sanoo. ”Siksi tarvitaan työkalu haravoimaan viestejä”.

Tutkija Kaatin mukaan on useita merkkejä, jotka voivat viitata henkilön suunnittelevan väkivaltaista iskua.

Ensimmäinen merkki on kiinnostus aiempiin väkivaltaisiin iskuihin ja niitten tekijöihin, kuten kouluampujiin ja poliittisiin terroristeihin. Jos henkilö mainitsee iskuja tehneitä henkilöitä nettiviesteissään, tämä herättää Dechefr-tekoälyn huomion.

Toinen merkki ovat kielteiset tunteet. Mikäli somessa tai sähköposteissa käyttää esimerkiksi vihaa tai katkeruutta kuvaavia sanoja tai emojeja, Dechefr käy henkilön viestiliikennettä tarkemmin läpi.

Lisa Kaati painottaa, että Dechefr-tekoälyn käymän viestien haravoinnin jälkeen ihminen käy havainnot läpi, ja tekee lopullisen ratkaisun jatkotoimista.

”Vaikka henkilöllä olisi yksi, kaksi tai kolme varoittavaa tekijää viesteissään, se ei tarkoita että hän syyllistyisi väkivaltaan”, Kaati kertoo. Hänen mukaansa epäillyn arviointiin tarvitaan laajempi kokonaiskuva ennen viranomaistoimia.

Ruotsin turvallisuupoliisi SÄPO ei vastannut Ruotsin television kysymykseen, käyttääkö se Dechefr-tekoälyä tai vastaavia tutkimustyökalunaan.

Lisa Kaatin mukaan eri poliisilaitokset ja yritykset Yhdysvalloissa käyttävät tekoälyä turvatakseen muun muassa kouluja.

”Tälle on kysyntää myös Ruotsissa”, hän arvioi.

Ruotsi on muslimiterroristien hampaissa viimeaikaisten Koraanien polttamisten vuoksi, ja maassa tapahtuu ulkomaalaisperäisten rikollisliigojen välien selvittelyjä ampumalla sekä pommeilla lähes päivittäin.

Lähde SVT

3 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Ilkka

Tässä pähkinä tekoälylle. 😠☠ 🐽. Oikea vastaus on vihainen, jopa vaarallinen pekonijihadisti.

Vappu Simanen

Nykyistä keinoälyä voi verrata koneeseen, joka pelaa shakkia. Se on siinä ylivertainen. Mutta sitä ei voida opettaa pelaamaan pokeria.
      Kuinka opetat keinoälyn tunnistamaan sen, milloin vastustaja bluffaa? — kun vastustajana vieläpä on toinen keinoäly, tässä samassa pokeripöydässä.

Nykyinen reaalimaailma, pörssit, politiikka, jne on pokerin pelaamista. Ei shakin.

Kun poliitikot ovat kyvyttömiä tekemään inhimillisiä päätöksiä ihmisistä koostuvan yhteisön sisällä, he lopulta vetoavat Jumalaan, natoon, keinoälyyn tai mihin tahansa, joka on ymmärryksen yläpuolella ja joka vaatii vain ehdotonta tottelemista.

Artificial Intelligence – The Reality of Complexity

– Lähestymistavan ongelmana on, että odotat koneen kehittävän ihmisen vaiston ikään kuin pelaisit pokeripeliä. Kuinka saada sikaan tilanne, että sinulla on henkilö, joka varoittaa sinua etukäteen, jos hän bluffaa tai on tosissaan. Sitä ei voi koodata, eikä koneoppiva tietokone pysty hankkimaan sellaista «suolituntumaa» pokerin pelaamiseen. Pokeri on täysin erilainen peli kuin shakki.

Peter Kreisler

Niinpä niin, tekoäly on älykäs mutta ei viisas, ei ainakaan elämänviisas.
Viisautta ja älykkyyttä voi erottaa esimerkillä ”Älykäs osaa huijata ihmisiä, mutta viisas tajuaa sen olevan väärin ja kollektiivisesti haitallista.

Uusimmat uutiset