Eurooppa Kulttuuri Maahanmuutto Terveys ja hyvinvointi

Ruotsi: Uutta kritiikkiä vanhustenhoidon kieliongelmista

Kuvituskuva. Kuva: Pxhere / (CC0).

Huolimatta jatkuvista kehityslupauksista heikko ruotsin kielen taito on edelleen laajalle levinnyt ongelma monissa Ruotsin kuntien vanhainkodeissa.

Ruotsin terveys- ja sosiaalihuollon tarkastusvirasto (Ivo) arvostelee kaikkia Örebron läänin kuntia siitä, että osa vanhustenhuollon henkilökunnasta puhuu erittäin huonosti ruotsia. Toinen havaittu ongelma on ammattitaidon puute.

Apulaisosastonhoitaja Ruth työskentelee Södermalmshemmetin hoito- ja hoivakodissa, ja hänellä on työpaikallaan suuria ongelmia kielitaidon kanssa.

”Emme pysty kommunikoimaan keskenämme, ja myös lääkityksessä ja kaikenlaisissa tähän hoitoon liittyvissä asioissa voi tapahtua vakavia virheitä”, hän kertoo Ruotsin yleisradiolle.

Hän sanoo myös, että vanhukset hakeutuvat sellaisten ihmisten luokse, joiden kanssa he tuntevat olonsa turvalliseksi ja joita he ymmärtävät.

Suuri ongelma

Hän kuvailee kielitaidon puutteen ongelmaa ”erittäin suureksi” ja toteaa, että vanhukset eivät oikeastaan saa sitä hoitoa, mitä he tarvitsevat ja ansaitsevat.

Örebron kunnan sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstöyksikössä yksikön johtaja Katrin Winarve kertoo, että heillä on kielikoulutusohjelma, johon sitä tarvitseva henkilöstö voi osallistua yhtenä päivänä viikossa.

Samaan aikaan he sanovat tarvitsevansa kaiken mahdollisen henkilökunnan.

”Jos meiltä vaadittaisiin sujuvaa ruotsin kielen taitoa, meillä ei olisi yhtään työntekijää työpaikalla”, sanoo Kumlassa sijaitsevan Akvarellen-kodin sairaanhoitaja Malin Strandfors kuvaillessaan tilannetta, jossa kaikki kielitaidottomat työntekijät olisivat yhtä aikaa kielikoulutuksessa.

Lähde: Samnytt

6 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Reijo

Vanha äitini sai jonkin tulehduksen. Vein hänet palvelutalolle päiväkerhoon. Lääkkeet laitoin dosettiin, joka oli suunniteltu ko. tilanteita varten. Viedessäni hänet kerhotilaan tuli joku kumihuuli, rastatukkainen, musta kädellinen vastaan ottamaan hänet. Näytin tälle kädelliselle lääkkeet ja kerroin milloin ne annetaan.
Iltapäivällä hain äitini pois kerhosta. Dosetissa oli kaikki lääkkeet antamatta. Soitin heti kerhon johtajalle ja moitin toimintaa. Hän selitteli ettei tämä Somaloidi osannut suomea sanaakaan. Onneksi valitin asiasta. Tätä Somaloidi tyttöä ei näkynyt jatkossa työntekijänä.

Peter Kreisler

Ruotsissa ongelma ei ole uusi, jopa pelastuslaitoksella on kielitaidon puutteen vuoksi tapahtunut ”vahinkoja”. Joskus vahingot ovat olleet jopa koomisia, kuten seuraavakin. Liikenne onnettomuuspaikalle pysähtyi taksi, johon onnettomuuden uhrit vietiin lämpimään odottamaan pelastajia. Kun pelastajat saapuivat he tulkitsivat tilanteen väärin ja ”pelastivat” uhrit taksista leikkaamalla auton katon irti. Joten kyllä maan kielen osaaminen vähintään keskustelutasolla pitäisi edellyttää.

ilkka

Talviaikaan avo-auto ei ole hankala, mutta kesän koittaessa sen kyydissä on ainakin allahuiden parta täynnä hyttysiä. Niin, ja ainahan sen katon voi hitsata paikalleen kun pitää huolen siitä ettei somaliasta tullut palopäällikkö heitä sitä biojätteiden joukkoon. Toki muistat että metsät eivät ole uusiutuva luonnonvara, mutta peltikatto on maatuva biojäte ja soveltuu siten myöskin kompostointiin.

Mehän tiedämme että tulijoilla on luonnostaan suuri tarve kierrättää jätteet huolella. Espoossa biojäteastiaan päätyy banaaninkuoret, bataatin jämät ja taulu TV, siellä voi olla myöskin edellisviikolla saatu Iphone, koska kuorien väri oli väärä ja klaani ei arvostanut sitä. Joskus keräyspapereihin päätyy KELA:n toimeentulotukipäätöksiä, joita ei saa ulkopuolinen lukea syyllistymättä rikokseen, mutta hän saa kyllä maksaa paperissa esiintyvät summat vaikka ne olisi rikollisin perustein hankittu. Moniavioisuus on kiellettyä, joskin kahdeksan vaimoa ja kaikki eri asunnossa, muuttaa lain siten ettei kyseessä olekaan moniavioisuus. Niitä kahdeksaa ei saa myöskään nimittää huo****si koska ” isäntä ” ei maksa mitään toimituksesta, mutta me maksamme.

Peter Kreisler

Ehkä se avoauto on hankala ympäri vuoden, etenkin kun se on Mercedes C-mallin farmari, josta katon tolpat on katkaistu aivan alareunasta. Toisaalta paimentolaiset ovat ajelleet kotimaassaankin tuulilasittomilla kärryillä.

Toni Lajos

Tämä ylimielinen ja röyhkeä asenne murjaaneilla on meilläkin, vuosia täällä majailleet eivät opiskele maan kieltä, ei tarvitse, tulkkausapua järjestyy mm käräjille, erilaisten avustusten hakemiseen.

ilkka

Mutta ajattele asiaa positiivisesti. Käräjillä tarvitaan tulkki, joka on siis työllistynyt maahanmuuttaja, hän voi pyytää lisää tulkkeja paikalle jos syytetyn käyttämä murre ei olekaan sama mihin ensimmäinen työllistynyt maahanmuuttaja pystyy syventymään. Voi olla että tulkkeja tarvitaan jopa neljä, ( kaikki siis hyvin työllistyneitä ) ja jos syytetty, tai oikeammin oletetusti syyllinen saa tuomion, hän valittaa ja silloin hän työllistää jälleen samat tulkit, sekä lakimiehen joka tarvitsee tulkin ymmärtääkseen kaikkia viittä eri tulkkia. Kokonaislukuna 12 ihmistä on hyvin kiinni työelämässä. Näistä tosin vain yksi maksaa verot, ( lakimies ) kun loput eivät maksa mistään mitään. Käytännössä kukaan ei maksa mitään, koska kulut siirretään suoraan veronmaksajille. Tätä ei kuitenkaan tule nähdä ongelmaksi, sillä on viisaampaa katsoa miten moni maahanmuuttaja on työllistynyt, ja miten he työllistävät oikeuslaitosta sekä lakimiehen.

Kun oikeusistunto päätyy, esittää viisi, tai mahdollisesti kymmenen tulkkia laskun tarjoamistaan palveluista, saman tekee lakimies jolloin suomalaisen yhteiskunnan maksettavaksi jää joku vaatimaton 25 000 euron summa, ja mikä tärkeintä, syytettyä ei voitu osoittaa syylliseksi, joten hän on oikeutettu saamaan noin 45 000 euron korvaukset eikä katujengi menetä pomoaan. Valkonormatiivisuus ja avoin rasismi on jälleen torjuttu ja saatu aikaan harmonia, joka kulminoituu seuraavana viikonloppuna joukkotappeluun Espoon keskustassa illan hämärtyessä. Eikö tämä ole jotain mihin on syytä pyrkiä. Paljon työllistyneitä ja rasismille nollatoleranssi.

Kansalaisen verkkokauppa