Eurooppa Politiikka Rikos Uutiset

Ruotsi: Vangit ja vartijat yhdessä rikoksen poluilla

Kuvituskuva. Kuva: Pixabay / CC0 / ErikaWittlieb.

Vuonna 2020 Ruotsin Vankeinhoitolaitos tutki 50 tapausta, joissa vartijaa tai muuta vankilan työntekijää epäiltiin sääntöjen, tai jopa lain rikkomisesta. Vuonna 2023 tapausten määrä lähes kolminkertaistui.

Viime vuonna 144 tapauksessa vankilan henkilökuntaan kuuluvaa epäiltiin tavaroitten salakuljetuksesta, tietojen vuotamisesta vangeille tai rikollisjärjestöille sekä viestien välittämisestä vankien kesken. Myös vankilan sääntöjen kieltämiä sukupuoli- tai rakkaussuhteita ilmoitettiin Vankeinhoitolaitokselle. Nämä usein ovat liittyvät aiemmin mainittuihin rikoksiin tai rikkomuksiin.

”Meillä on selkeä ryhmä vankeja, jotka yrittävät päästä käsiksi tietoihin tai vaikuttaa oikeusjärjestelmään”, sanoo Josefin Skoglund Rikosseuraamuslaitoksen tiedusteluyksiköstä.

Ruotsin Vankeinhoitolaitos uskoo tapausten määrän merkitsevän sitä, että yhä useampi sen työntekijä syyllistyy rikoksiin, mutta pitää mahdollisena että tapauksia vain raportoidaan nyt matalammalla kynnyksellä.

Skoglund kertoo, että vanginvartijoitten ja muun vankilan henkilökunnan värväystä tullaan tehostamaan epäluotettavien työnhakijoitten löytämiseksi ajoissa. Työpaikkahaastattelut tulevat olemaan tarkempia, hakijoitten taustat tutkitaan paremmin ja haastattelijoitten saamaa tukea lisätään.

Tuomioistuinten työntekijät ja asianajajat ovat hekin syyllistyneet laittomuuksiin.

Vastikään tuomittiin Attundan käräjäoikeuden naistyöntekijä salaisen tiedon vuotamisesta rikollisjengin jäsenelle. Myös asianajajat ja syyttäjät ovat palkkiota vastaan tai painostettuna toimineet rikollisten eduksi.

”Olemme havainneet, että rikollisjengit yrittävät vaikuttaa erityisesti rikoslakimiehiin, ja uusilla asianajajilla saattaa olla hankalampi vastustaa painostusta”, sanoo Mia Edwall, Asianajajaliiton pääsihteeri.

Uusien sääntöjen mukaan vaadittaisiin usean vuoden toimiminen asianajajana, ennen kuin sallitaan työskentely raskaitten rikosjuttujen parissa.

Lähde SVT

4 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Kauko Aalto

Tämäkin on muslimien tuoma ongellma.

John Quiman

Ranskassa muslimeja on vajaat 10 prosenttia väestöstä. Vankiloiden vangeista yli 70 prosenttia on muslimeja.

Marko Kristian

Kehitysmaalaiset tulee ensin maahan ja niiden elättäminen maksaa saman kun 10 vanhuksen elättäminen/hoitaminen.
Ja sitte ne keharit kuvittelee olevansa jotain syrjittyjä ja alkaa tekemään rikoksia, sitten kun jäävät kiinni niin niiden elättäminen vankilassa maksaa taas 10 kertaa enemmän kuin vanhuksen joka on ikänsä maksanut veroja.
Mut hei nyt meil on presidentti joka sanoo, Ruotsi on maailman turvallisin maa ja monikulttuurisuus on rikkautta.
En ois kyllä ikinä uskonut että stubbista tää tyhmä kansa vielä tekee presidentin..

Vappu Simanen

selkeä ryhmä vankeja

      Rasisti.