Eurooppa Politiikka

Saksa harkitsee ”äärioikeistolaisen” AfD:n kieltämistä

Alternative für Deutschland (AfD) -puolueen kampanjajuliste vuoden 2017 liittopäivävaaleissa. "Uudet saksalaiset? - Me teemme ne itse." Kuva otettu Münchenissä 22. syyskuuta 2017. Kuva: Wikimedia Commons / (CC BY-SA 4.0) / Valodnieks.

Saksassa kehotetaan nyt ”puolustamaan demokratiaa”, kun puolue on noussut mielipidemittauksissa 21 prosenttiin.

Saksassa keskustellaan siitä, pitäisikö ”äärioikeistolainen” Vaihtoehto Saksalle (AfD) kieltää, sillä puolue on noussut 21 prosenttiin mielipidemittauksissa. Tiedusteluviranomaiset ovat varoittaneet, että sen jäsenet ovat muuttumassa ”yhä radikaalimmiksi”.

Saksan presidentti Frank-Walter Steinmeier varoitti maan kotimaan tiedustelupalvelulle pitämässään puheessa, että ”meidän kaikkien tehtävänä on laittaa demokratiaamme halveksivat henkilöt kuriin”.

Hänen puheensa linnassa, jossa Saksan sodanjälkeinen perustuslaki luotiin, on laajalti nähty tukena kiellolle sen jälkeen, kun kotimaan tiedustelujohtaja Thomas Haldenwang varoitti äärioikeiston vaikutusvallan kasvusta puolueessa.

Haldenwang sanoi: ”Näemme tässä puolueessa huomattavan määrän päähenkilöitä, jotka levittävät vihaa kaikenlaisia vähemmistöjä vastaan täällä Saksassa.”

Samalla varoitetaan AfD:n johtajan Björn Höcken kasvavasta vaikutusvallasta itäisessä Thüringenin osavaltiossa.

Entinen historianopettaja Höcke mainitaan ”Hitlerin kaltaisesta kielenkäytöstään” – ja hänen liittolaisensa pyyhkäisivät Euroopan listoille Magdeburgissa elokuussa pidetyssä puoluekokouksessa.

Harvinaisena tekona arvostettu Der Spiegel -lehti otti osaa keskusteluun otsikolla ”Kieltäkää perustuslain viholliset!”.

Se varoitti, että ”AfD on radikalisoitunut yhä enemmän. On aika puolustaa demokratiaa paremmilla aseilla”.

Saksan perustuslaki tekee puolueiden kieltämisestä juridisesti vaikeaa

Myös Olaf Scholzin hallitsevien sosiaalidemokraattien toinen johtaja sanoi, että kieltoa pitäisi harkita, jos liittovaltion perustuslain suojeluvirasto luokittelee AfD:n ”todistetusti äärioikeistolaiseksi ryhmäksi”.

Kristillisdemokraattisen unionin johtaja Friedrich Merz varoitti kuitenkin, että ”puolueiden kieltäminen ei ole koskaan ratkaissut poliittisia ongelmia”.

Samaan aikaan Saksan ihmisoikeusinstituutti, valtiovallasta riippumaton järjestö, julisti viime viikolla, että ”AfD on saavuttanut sellaisen ”vaarallisuusasteen”, että se voidaan kieltää perustuslain mukaan”.

Se varoitti analyysissä, että puolue yrittää aktiivisesti ja järjestelmällisesti ”toteuttaa rasistisia ja äärioikeistolaisia tavoitteitaan” ja ”siirtää sallittujen ilmaisujen rajoja, jotta ihmiset tottuisivat heidän etnonationalistisiin kantoihinsa”.

Saksalla on ongelmallinen historia puolueiden kieltämisessä, sillä maan ensimmäinen kansleri Otto von Bismarck kielsi sosiaalidemokraatit, koska ne olivat epälojaaleja keisarille.

Kun natsit pääsivät valtaan, he kielsivät kaikki muut puolueet.

Saksan demokraattinen tasavalta (DDR) kielsi myös kaikki muut puolueet, jotka eivät liittyneet hallitsevaan sosialistiseen yhtenäisyyspuolueeseen.

Saksan sodanjälkeinen perustuslaki, jossa haluttiin välttää tällainen autoritaarinen ylilyönti, teki puoluekiellosta juridisesti vaikeaa. Yritykset kieltää Saksan kansallisdemokraattinen puolue NPD vuonna 2003 ja 2017 epäonnistuivat molemmissa tapauksissa korkeimmassa oikeudessa.

Politiikan tutkija Volker Boehme-Nessler sanoi, ettei hän usko puolueen täyttävän kieltoon vaadittuja korkeita oikeudellisia esteitä.

Hän varoitti itäsaksalaiselle MDR:lle antamassaan haastattelussa., että epäonnistunut yritys antaisi AfD:lle vain lisäpotkua vaalikampanjassa.

”Ei voi yksinkertaisesti kieltää puoluetta, joka saa 20-30 prosentin kannatuksen eri osavaltioissa”, hän huomautti.

Saksalaiset ovat tasaisesti jakautuneet sen suhteen, pitäisikö puolue kieltää. Kansasta 47 prosenttia kannattaa kieltoa ja 47 prosenttia vastustaa sitä.

Kielto on suositumpi länsiosissa ja liberaalien vihreiden keskuudessa.

Lähde: Telegraph

20 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
ilkka

Ja kaikenlaiset ” vähemmistöt ” siis saavat levittää vihaa Saksassa, mutta siihen ei puututa, niinkö ?

John Quiman

Niin ja suvakit saavat vihata sekä alistaa kanta-asukkaita toimillaan ja puheillaan mielin määrin.

Marko Kristian

Ja jos joku ei tiennyt niin ”havaji paitakin” on nykyään äärioikeiston merkki.
Nää on kyllä aivan sairaita nää ylen jutut, ja tämmösestä vielä pakkoveroa maksetaan.
https://yle.fi/a/74-20045133

John Quiman

Äärioikeiston edustajien joukon on nähty syövän omenoita, joten tästä lähin omenien syötiä, ainakaan julkisesti, ei suositella, koska se on nykyään äärioikeiston symboli.

Eräs valkoisen ylivallan kannattaja pieraisi kuuluvasti marssiessaan. Siksipä on syytä vältellä pieraisemista toisten kuullen, ettei tule yhdistetuksi valkoisen ylivallan kannattajiin.

Kovin käy ahtaaksi elämä, jos menee mukaan noihin vihervassujen ja muiden suvakkien harhoihin.

ilkka

SDP on nyt suosituin puolue Suomessa ( kuulemma ), mutta siitä huolimatta tämä hallitus jatkaa seuraavat neljä vuotta. On aika ihmeellistä että vaiheessa kun uusi hallitus ei ole vielä tehnyt mitään, huudetaan kuinka sitä kannattaneet ovat muka vaihtaneet mielipiteensä. Eihän tämä kovalla metelillä mainostettu demarien suuri harppaus ykköseksi, selittyisi millään muulla kuin sillä että PS:n ja Kokoomuksen kannattajat olisivat nyt vaihtaneet näkemyksiään. Miksi he olisivat sen tehneet, sitä ei gallup sitten kerrokaan.

John Quiman

SDP:n ja Kokoomuksen ero gallupin mukaan on 0,1 prosenttia ja gallupin virheprosentti on 2. Sitten huudetaan uraata, kun sossut on suosituin.

Jostain syystä PS tapaa olla gallupeissa alempana kuin todellisuudessa. Vaaleja ennen yleensä gallupeissa näkyvä kannatus on ollut pienempi kuin vaalien tulos.

Peter Kreisler

Ja ilman paitaa on Putinisti, tosin Suomessa on perinteitä ”paitalakien” laadinnasta, joten nyt Hawaji-paita kieltolakia säätämään.
Muuten, jos housut roikkuu ja persvako näkyy, on todennäköisesti YLE:n toimittaja

ilkka

Antifan tarra läppärin kannessa ei merkitse mitään. Bostiktuubi nenän alla ei merkitse mitään, mutta pandakuviollinen solmio on ilmiselvä viittaus natseihin..

Marko Kristian

Näinhän se länsimaissa menee, vasemmisto/vasemmistomedia hölöttöö jostain puolueesta ja luokittelee sen ”äärioikeistoksi” ja turvallisuusuhaksi, ja sitten sen kieltämistä vaaditaan.

John Quiman

Äärioikeiston edustajien joukon on nähty syövän omenoita, joten tästä lähin omenien syötiä, ainakaan julkisesti, ei suositella, koska se on nykyään äärioikeiston symboli.

Eräs valkoisen ylivallan kannattaja pieraisi kuuluvasti marssiessaan. Siksipä on syytä vältellä pieraisemista toisten kuullen, ettei tule yhdistetuksi valkoisen ylivallan kannattajiin.

Kovin käy ahtaaksi elämä, jos menee mukaan noihin vihervassujen ja muiden suvakkien harhoihin.

John Quiman

Valitettavasti tuo luiskahti väärään kohtaan, eikä voi korjata enää nykyään.
Mutta tässä tähän tarkoitettu:

Ovat kuin katoliset keskiaikana. Julistetaan pannaan tai poltetaan roviolla.

John Quiman

Vasemmalla ollaan sitä mieltä, että kaikki mikä ei miellytä itseä, pitää kieltää. He kun ovat kertomansa mukaan suvaitsevaisia ja liberaaleja. Siksi kiellolle löytyy kannatusta. He puolustavat demokratiaa niin innokkaasti, että haluavat kieltää kaikki muut paitsi itsensä. Viimeksi sitä halusivat Saksassa Kansallissosialistit ja Itä-Saksan kommunistinen puolue. Nämä suvaitsevaiset kuuluvat siis tuohon joukkoon.

Peter Kreisler

Valtaeliitti ja globalistit rientävät heti ”puolustamaan demokratiaa” kun se oikealla ja alkuperäisellä tavallaan on toteutumassa. Sananvapauden rajoittaminen on tässä näennäisdemokratisoinnissa oleellisessa osassa.
Ja tietenkin liberaalit Vihreät ova ensimmäisinä rajoittamassa oikeaa demokratiaa ja kansalaisten mielipiteen vapautta. Eikö juuri liberalismin pitäisi olla muidenkin mielipiteitä sallivaa ja enemmistön kannan huomioonottavaa.

Ilkka Manttari

Kotouttamisen ”asiantuntija oli A-Studiossa (7.8.23) kieltämässä vitsailun rasismista. Kuulun niihin ihmisiin jotka eivät halua että vitsailu kielletään mistään asiasta. Voitte päätellä kumpi vastaa käsitystänne vapaasta yhteiskunnasta. Totalitäärisen yhteiskunnan kannattajat ovat aina kieltämässä asian jos toisenkin.

John Quiman

Nämä ”kotouttajat” ovat ihan polvillaan kotoutettaviensa edessä. Toimivat juuri niin kuin lasten kohdalla ei saisi toimia eli lelliä lapsi pilalle. Tämä suvakkien halu lelliä laittomasti maahan tulleita, jotka hakevat turvapaikkaa täysin aiheetta ja keksityillä tarinoilla saadakseen oleskeluluvan ja siten ilmaisen elatuksen, ei voi johtaa mihinkään hyvään. Heidän ”asiakkaansa” tulevat vain vaatimaan yhä enemmän, kun huomaavat, että kiukuttelemalla ja vatimalla saa lisää. Suvakit tekevät heistä lellittyjä elättejä.

John Quiman

Nämä suvakit antavat pummien viedä rahat toisten taskuista ja uskovat olevansa jalompia ja parempia ihmisiä. Tosiasiassa suvakit eivät ole muuta kuin pummien apulaisia suomalaisten ryöstössä.

Peter Kreisler

Näistä huumorin kieltäjistä voisin sanoa, että he itse ovat juttuinensa sitä parasta huumoria, eli tahatonta huumoria ja komiikkaa.

John Quiman

Niin, ovat huumoria itsessään, kuin eläviä vitsejä.

Mutta heidän tekostensa tulosten kanssa elävät ovat keskellä tragediaa.

Kun ensimmäistä kertaa luin niitä ajatuksia, joihin heidän ajatuksensa perustuvat, ajattelin, että ei näin hulluja juttuja voi kukaan alkaa tehdä. Sittemmin näin, että hyvänen aika, nehän tekevät juuri sitä kulttuurimarxismia, josta ajattelin, että eihän näin pähkähulluja kukaan voi tehdä.

ilkka

Met olemma menosha luotsholle lusthin pithon, nunnukha nunnukha lailaa lailaa..🎵🎵

John Quiman

Siitä vaan. Petelius hoitaa anteeksipyytelyt.

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa