Eurooppa Politiikka

Saksa lähestyy AfD-puolueen kieltoa, vihreiden mukaan puolue on ”turvallisuusriski ihmisille ja demokratialle”

Vaihtoehto Saksalle (AfD) -puolueen lentolehtisten jakelu kunnallisvaalien aikana vuonna 2016. Kuva: Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0 DEED / Oxfordian Kissuth.

Saksan valtapuolueet ovat yhdistymässä AfD:n kieltämisen ympärille väittäen, että puolue ”on turvallisuusriski ihmisille ja demokratialle”.

Vaihtoehto Saksalle (AfD) -puolue, joka on nyt maan toiseksi suosituin puolue, on siirtymässä lähemmäs kieltoa. Kristillisdemokraattien (CDU) kansanedustaja Marco Wanderwitz sanoo, että hänellä on tarpeeksi kansanedustajia puolellaan, jotta hän voi jättää AfD:n kieltämistä koskevan esityksen liittopäiville.

Hän totesi äärivasemmistolaisen taz-lehden kanssa puhuessaan, että hän on kerännyt 37 kansanedustajaa, jotka tukevat kieltoa.

Wanderwitz odottaa vielä Münsterin korkeimman hallinto-oikeuden päätöstä. Kyseinen tuomioistuin on sittemmin hyväksynyt AfD:n luokittelun ”epäillyksi äärioikeistolaiseksi” järjestöksi toukokuussa. Tuomioistuin ei kuitenkaan ole vielä julkaissut kirjallisia perusteluja päätöksensä takana. Wanderwitz sanoo odottavansa, että tuomioistuin julkaisee kirjallisen perustelunsa, ennen kuin hän tekee kieltoehdotuksen.

Saksan vakoilupäällikkö mustamaalaa konservatiivista AfD-puoluetta

”Kun tuomion perustelut ovat saatavilla, perehdymme niihin tarkkaan ja jätämme sitten päivitetyn ja perustellun kieltohakemuksemme”, Wanderwitz ilmoitti. Tuomioistuimella on vähintään viisi kuukautta aikaa julkaista kirjallinen raporttinsa päätöksen antamisesta, mutta on epäselvää, mitä tuomioistuin aikoo julkaista vastauksessaan.

Jos Bundestag äänestää kiellosta, Saksan korkein oikeus, perustuslakituomioistuin, tekee lopullisen päätöksen kiellon laillisuudesta. Todellinen kielto voisi joka tapauksessa sekoittaa Saksan poliittisen järjestelmän ja herättää kysymyksiä Saksan demokraattisesta legitimiteetistä.

Wanderwitz menetti oman paikkansa AfD-poliitikolle paikallisvaaleissa, joten kielto olisi hänelle henkilökohtainen asia. AfD:n menestys Saksan itäosissa, jossa se on ykköspuolue ja todennäköisesti voittaa syksyllä useita aluevaaleja, tarkoittaa myös sitä, että hallituspuolueet ovat vaarassa menettää kokonaan vallan useissa Saksan osavaltioissa. Joissain tapauksissa niiden äänimäärät voivat jäädä niin alhaisiksi, että ne potkitaan kokonaan ulos osavaltioiden parlamenteista, mikä antaa niille vahvan kannustimen pyrkiä kilpailevan AfD:n kieltämiseen. Nämä itäiset osavaltiot voivat jopa muuttua hallituskelvottomiksi ilman AfD:n osallistumista hallitukseen, mikä nostaa valtapuolueiden panosta kieltämisen nopeuttamiseksi.

CDU:n lisäksi muutkin puolueet pyrkivät kilpaa varmistamaan, että puolue kielletään, sillä se on noussut suosioon maahanmuutto- ja sodanvastaisten ehdotustensa ansiosta. Vihreä poliitikko Marcel Emmerich vaatii sisäministerikonferenssia perustamaan AfD:n vastaisen työryhmän, joka keräisi näyttöä kiellon tueksi.

”AfD on turvallisuusriski ihmisille ja demokratialle”, hän sanoi taz-lehdelle.

Hallitsevien valtapuolueiden avoimia rajoja koskeva politiikka on ruokkinut väkivaltarikollisuuden valtavaa kasvua Saksassa: vuonna 2023 noin kuusi kymmenestä väkivaltarikoksesta on ulkomaalaisten tekemiä, mikä on ennätyskorkea luku. Myös väkivaltarikollisuus saavutti ennätyskorkean tason samana vuonna. Viime aikoina Saksassa on ollut jatkuvasti otsikoissa veitsihyökkäysten aalto, johon kuuluu muun muassa afganistanilainen radikaali, joka tappoi saksalaisen poliisin Mannheimissa. Lisäksi toinen afganistanilainen hyökkäsi saksalaisten jalkapallofanien kimppuun, kun nämä olivat katsomassa jalkapallon Euroopan mestaruuskilpailuja Wolmirstedtissä. Jälkimmäinen puukotti yhden 23-vuotiaan miehen kuoliaaksi ja hyökkäsi sitten toiseen juhlaan, jossa hän haavoitti kolmea miestä, kahta vakavasti, ennen kuin hänet ammuttiin kuoliaaksi.

AfD on jo pitkään todennut, että nämä iskut ovat todellinen turvallisuusuhka Euroopassa.

Myös Bremenin punapunavihreä hallitus tukee tällaista työryhmää, ja sosiaalidemokraattien (SPD) sisäministerit aikovat keskustella AfD:n kieltämisestä keskiviikkona pidettävässä konferenssissa.

Lähde: Remix News

Lue lisää aiheesta:

”Demokraattinen” Saksa: kansallismieliseltä puolueelta kiellettiin puoluetuki poliittisin perustein – seuraavana kohteena AfD

Saksa: Vaihtoehto Saksalle (AfD) -puolueen kieltoehdotus ei saa kannatusta parlamentissa, mutta ensi vuodesta voi tulla erilainen

Saksan kovavasemmistolainen Wagenknecht: AfD:n kieltäminen olisi vaarallista demokratialle

5 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Ilkka Manttari

Vihreiden mukaa demokratia on sitä että toista mieltä olevat puolueet kielletään. Herää kysymys ovatkohan koskaan lukeneet edes kyseisen sanan määritelmää.

John Quiman

Heidän käsitysmaailmassaan heidän diktaturiansa on kaikkein aidointa demokratiaa, koska se on sitä mitä ihmiset tarvitsevat ja oikeasti haluavat.

Toni Lajos

Suomessa aloitettava heti toimet, joilla vihreät ja vasemmistopuolue luokitellaan yhteiskuntaa alati rapauttavaksi. Puolueeet asetettava elinikäiseen toimintakieltoon uhkasakkojen kera, mikäli toimintaa ilmenee, osallistujat suljettava vankilaan..vähäksi aikaa.

Marko Kristian

Ja tuosta puolueen kieltämisestä seuraa vain se että jos ihmisten osallistuminen laillisesti puolueen kautta kielletään, niin sitten syntyy niitä laittomia ryhmiä jotka sitten varmaan tekee laittomuuksia.
Mutta tuota kieltoahan ne ajavat vain siksi, että pelkäävät oman kannatuksensa puolesta vähän kuin persut Suomessa.

Marko Kristian

On suorastaan raivostuttavaa poliitikkojen revittely Oulun puukotuksilla, siis kahdesta joissa uhrina oli ulkomaalaistaustainen, sen sijaan ei kiinnosta ollenkaan ne joissa tekijänä on ulkomaalaistaustainen, Niitäkin ollut Oulussa viikon aikana ainakin kaksi tapausta.
Ilmeisesti suomalaisten henki ei ole niin arvokas kuin ulkomaalaistaustaisten? Ei tätä oikeen muuten voi ymmärtää?
Mitä sillä on väliä ihmiselle kuoleeko se rasistisen motiivin omaavaan puukotukseen, tai vaikka ryöstömotiivin takia?