Eurooppa Politiikka

Saksan ilmavoimat ”keskustelivat risteilyohjusten hyökkäyksestä Krimin keskeiselle sillalle”

Taurus KEPD-350 -risteilyohjus Slovakian Kansainvälinen Ilmanäyttely, 2022. Kuva: Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0 DEED / Boevaya mashina.

Berliini leimaa ilmavoimiensa huipputason keskustelujen julkaisemisen Kremlin ”informaatiosodankäynniksi”.

Venäjän ulkoministeriö kutsui maanantaina 4. maaliskuuta Saksan Moskovan-suurlähettilään Alexander Lambsdorffin selittämään Saksan ilmavoimien virkamiesten vuotanutta keskustelua, jossa he keskustelivat hypoteettisesta hyökkäyksestä Venäjän hallussa olevalle Krimille Kertshin sillalle Ukrainassa saksalaisilla pitkän kantaman risteilyohjuksilla.

Suurlähettiläs Lambsdorff kieltäytyi vastaamasta kysymyksiin saapuessaan ulkoministeriön päämajaan Moskovassa. Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov sanoi aiemmin äänitallenteen osoittavan, että Ukraina ja sen länsiliittolaiset ”eivät halua muuttaa kurssiaan lainkaan” ja sen sijaan, että he tutkisivat tulitaukovaihtoehtoja, he ”haluavat aiheuttaa Venäjälle strategisen tappion taistelukentällä”.

Vaikka vuotanut materiaali ei viittaa siihen, että Saksasta olisi toimitettu varsinaisia risteilyohjuksia, Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov sanoi maanantaina, että nauhoite itsessään riittää todistamaan ”kollektiivisen lännen suoran osallistumisen Ukrainan konfliktiin”.

Venäjän valtion omistaman RT-kanavan johtaja Margarita Simonjan julkaisi perjantaina vuotaneen 38 minuutin mittaisen keskustelun, joka on ilmeisesti peräisin neljän saksalaisen Bundeswehrin upseerin nauhoitetusta videopuhelusta.

Nauhoitteessa näkyy, että upseerit, mukaan lukien Saksan ilmavoimien päällikkö Ingo Gerhartz ja prikaatikenraali Frank Gräfe, keskustelevat mahdollisuudesta lähettää Taurus-risteilyohjuksia Ukrainaan ja hyökätä niillä Krimin ja varsinaisen Venäjän yhdistävään Kertshin siltaan.

Puheluun osallistuneet virkamiehet eivät vaikuttaneet kovinkaan tyytyväisiltä ajatukseen sillalle hyökkäämisestä. He kuitenkin myönsivät, että se olisi yksi Kiovan ensisijaisista strategisista kohteista, kunhan se saisi Taurus-ohjukset käyttöönsä, joten he keskustelivat siitä, miten he voisivat minimoida osallistumisensa hypoteettiseen skenaarioon.

Yksi ohjus ei riittäisi ohittamaan ilmapuolustusta ja tuhoamaan siltaa, upseerit arvioivat ja totesivat, että hypoteettiseen hyökkäykseen tarvittaisiin vähintään 10-20 Taurus-ohjusta, jotka laukaistaisiin samanaikaisesti. Saksalla on tiettävästi yli 600 pitkän kantaman Taurus-risteilyohjusta, joista noin neljännes on valmiina luovutettavaksi Ukrainalle milloin tahansa, jos Berliini niin päättää.

Toistaiseksi liittokansleri Olaf Scholz on kuitenkin kieltäytynyt lähettämästä Taurus-ohjuksia välttääkseen uusia eskalaatioita. Ellei Berliini lähetä ohjusten mukana tukihenkilöstöä, joka sitten vastaisi niiden uudelleenohjelmoinnista, ei ole mitään takeita siitä, ettei Kiova käyttäisi aseita iskemään kohteisiin syvällä Venäjän alueella – molemmat ilmeisiä kipukohtia Saksalle.

Siitä huolimatta Saksaan kohdistuvat paineet lahjoittaa ainakin muutama kymmenen tällaista asetta kasvavat jatkuvasti, varsinkin kun otetaan huomioon, että Britannia ja Ranska ovat jo luvanneet Ukrainalle samanlaisia (vaikkakaan ei yhtä tehokkaita) pitkän kantaman aseita. Englantilais-ranskalaisten Storm Shadow -ohjusten tehollinen kantama on 250 kilometriä, kun taas ruotsalais-saksalainen Taurus pystyy iskemään 500 kilometrin päässä oleviin kohteisiin – teoriassa jopa Moskovaan asti.

Vaikka vuotanut äänitallenne ei sisällä mitään yllättävää tai epätavallista, poliittiset punaiset viivat tämän mahdollisen sotilaallisen avun ympärillä tekevät keskustelusta erityisen arkaluonteisen. Skandaalissa ei siis ole kyse siitä, että Saksa vaarantaisi Naton ja Venäjän välisten suhteiden kärjistymisen – sillä se ei ole tähän mennessä lähettänyt yhtään ohjusta – vaan ilmeisestä vastavakoiluvirheestä, kun puhelu nauhoitettiin ja vuoti Venäjälle.

Scholz kuvaili tilannetta ”erittäin vakavaksi asiaksi”, kun taas toinen Saksan sotilastiedustelupalvelun meneillään olevaan vuodon tutkintaan perehtynyt virkamies sanoi, että ”päitä putoaa” turvallisuusvirheestä, joka johti äänitallenteen joutumiseen Venäjän käsiin.

Saksan puolustusministeri Boris Pistorius vahvisti nauhan aitouden, mutta sanoi, että nauhan julkaiseminen on ilmeinen Venäjän juoni. ”Se on hybridi disinformaatiohyökkäys – sen tarkoituksena on jakaa ja heikentää yhtenäisyyttämme”, Pistorius sanoi ja lisäsi: ”Emme saa langeta Putinin lankaan.”

Suuri kysymys on kuitenkin se, onko Moskova siepannut saksalaisilta tai muilta eurooppalaisilta sotilaslähteiltä lisää salaista viestintää, jonka se voi paljastaa strategisena aikana.

Julkaisun ajankohdan perusteella tallenne voisi olla vastaus Ranskan presidentin Emmanuel Macronin viime viikolla esittämiin huomautuksiin, kun hän yritti painostaa Saksaa lähettämään risteilyohjuksia Ukrainaan. Jos näin on, kampanja oli onnistunut, sillä se pakotti liittokansleri Scholzin tehokkaasti toistamaan kieltäytymisensä Taurus-ohjusten lähettämisestä.

Tallennus voi kuitenkin olla myös vastaus muutamaa päivää aiemmin vuotaneisiin ”Kremlin tiedostoihin”, jotka paljastivat luottamuksellisia venäläisiä sotapeliskenaarioita, mukaan lukien strategioita taktisten ydinaseiden käyttöönotosta, jotka on tarkoitettu käytettäväksi vain taistelukentällä. Tässä tapauksessa Kreml yrittää yksinkertaisesti viestittää, että vakoilu toimii molempiin suuntiin ja että mihin tahansa julkiseen vuotoon voidaan vastata uudella muutamassa päivässä.

Lähde: European Conservative

4 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Kalle Pelttari

Sergei Lavrov sanoi: ”haluavat aiheuttaa Venäjälle strategisen tappion taistelukentällä”. Eihän tässä ole mitään ihmeellistä, totta kai näin halutaan. Epäilen, että tämäkin on ehkä harkittu vuoto. Tosin keskustelijat ovat niin korkea-arvoisia, että olisiko tuo mahdollista. Putin ei kuitenkaan kovin paljon pilkannut lännen apua Ukrainalle vuotuisessa tilannekatsauksessaan. Voi olla, että tämä uutinen ja Macronin puheet Nato-joukoista Ukrainassa vähensivät Putinin riemua nopeasta voitosta Ukrainassa. Saksan toisen maailmansodan aikainen V1-ohjus oli muuten myös risteilyohjus kuten Tauruskin on. Taurus tosin ohjautuu vähän paremmin kohteeseen.

Ilkka

V1 oli vasta raakile, V2 toimi paremmin ja oli tehokkaampi. Kumpikaan ei ollut risteilyohjus, tarkennetaan vielä sekin. Niissä ei ollut mitään navigaattoreita eikä muitakaan laitteita joilla olisi saatu osuma pisteeseen mihin tähdättiin. Risteilyohjus on nimen omaan ohjus joka kykenee koordinaattien ja GPS paikannuksen avulla löytämään maalin, ja se vaihtaa myöskin lentokorkeutta maaston mukaan. V1 ja V2 lensivät vain kohti Englantia ja putosivat polttoaineen loputtua mihin sattuu. Tietyssä mielessä ihan tavallinen lentokoneista laukaistava raketti on sitä samaa toiminnaltaan.

Ilkka

No niinpä, Onkin suuri salaisuus että länsi antaa tukensa Ukrainalle. Ja totta kai me haluamme aiheuttaa Venäjälle strategisen tappion, ei tässä suunnitella mitään toverillista poskisuutelua despootille tai hänen lakeijoilleen. Venäjä häviää tämän sodan, ja nyt aletaan levittämään ” suuria salaisuuksia ” kuvitellen että länsimaat reagoivat niihin jättämällä ukrainan yksin. Putin, olet kaput ja siltakin vielä lähtee taivaan tuuliin, eihän sitä ole mitään järkeä pitää ehjänä koska sen kautta voit varustaa armeijaasi ja jatkaa kuviteltua oikeamielisyyttä. Venäjä menee vararikkoon, kansa nousee barrikadeille ja kuvitelmat Venäjästä maailmanvaltana hyytyy ukrainan pelloille. kannattaisi nyt pohtia muun ohessa sitäkin, miksi Navalnyin haudalle tulvi enemmän surevia ihmisiä kuin Presidenttien hautajaisiin.

Ruoste Iskee

Toivoa tosiaan voi että hyökkäys venäjälle tulee maan sisäpuolelta oman kansan tekemänä sisällissotana.