Eurooppa Muu maailma Politiikka

Venäläisten Taurus-vuoto: AfD kritisoi sotilasjohtoa ja Saksan hallitusta

Kuvakollaasi: Flickr / Wikimedia Commons.

Eräässä paljastavassa äänitallenteessa näkyy, että Saksan ilmavoimien päällikkö, kenraaliluutnantti Ingo Gerhartz ja muut korkea-arvoiset sotilasupseerit keskustelevat mahdollisista Taurus-toimituksista Kiovalle ja Naton sotilaille Ukrainan maaperällä. Liittokansleri Scholz lupaa selvitystä, oppositio on raivoissaan.

AfD:n eduskuntaryhmän puolustuspoliittinen tiedottaja Rüdiger Lucassen on arvostellut jyrkästi sotilastiedustelupalvelun (MAD) johtoa ja Saksan hallitusta. ”Liikennevalo-hallituksen huolimattomuus ja johtajuuden puute on ajamassa Saksaa kohti sodan osapuolta.” Lisäksi MAD:n johto ”ei ole kyennyt suojelemaan keskusteluja Bundeswehrin korkeimmalla tasolla, eikä virasto ole ilmeisesti onnistunut kouluttamaan ja herkistämään riittävästi komentotason sotilaita arkaluonteisten tietojen käsittelyssä”, Lucassen sanoi lauantaina.

Venäjän valtiollisen yleisradioyhtiön RT:n johtaja Margarita Simonjan julkaisi perjantaina noin 38 minuutin mittaisen äänitallenteen. Siinä ilmavoimien päällikkö, kenraaliluutnantti Ingo Gerhartz puhui prikaatikenraali Frank Graefen sekä everstiluutnanttien Fensken ja Florstedtin kanssa Taurus-risteilyohjusten mahdollisesta toimittamisesta Ukrainaan. Keskusteltiin myös hypoteettisesta Taurus-ohjusten käyttöönotosta Venäjän kansainvälisen oikeuden vastaisesti rakentamaa Krimin siltaa vastaan.

Tietovuoto: Keskustelussa todetaan, että Britannialla on ”muutama henkilö kentällä” tukemassa Kiovan armeijaa Lontoon toimittamien Shadow Stone -risteilyohjusten käytössä. Vielä viime viikolla liittokansleri Olaf Scholz oli perustellut saksalaisten Taurus-toimitusten hylkäämistä sillä, että ”sitä, mitä britit ja ranskalaiset tekevät kohteen valvonnan ja kohteen valvonnan tukemisen osalta”, ei voida tehdä Saksassa. Jotkut tarkkailijat ymmärsivät tämän tarkoittavan, että Britannia ja Ranska tukevat Ukrainaa omilla asevoimillaan. Britannian pääministeri Rishi Sunak (konservatiivit) kiisti tämän jyrkästi.

CDU:n eduskuntaryhmä: Taurus-argumentti on murenemassa

Saksan liittopäivien CDU/CSU-parlamenttiryhmän puolustuspoliittinen edustaja Florian Hahn (CSU) on nyt vaatinut Scholzia perustelemaan kantansa liittopäivien puolustusvaliokunnassa. Hahnin mukaan väitetty keskustelu todistaa, että saksalaisia Taurus-risteilyohjuksia voitaisiin käyttää Ukrainassa myös ilman Bundeswehrin joukkoja. Myös puolustusministeri Boris Pistorius (SPD) oli saanut tästä tiedon. Oli ”tuskin luultavaa”, että liittokansleri ei olisi tiennyt tästä. Scholz oli toistuvasti torjunut Taurus-risteilyohjusten toimittamisen väittäen, että se vaatisi saksalaisia sotilaita Ukrainan maaperällä.

Liittopäivien puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Marie-Agnes Strack-Zimmermann (FDP) vaati parempaa vakoilun torjuntaa. Saksa on ”selvästi haavoittuvainen” tällä alalla, 65-vuotias sanoi Redaktionsnetzwerk Deutschlandille. Myös CDU/CSU:n eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Johann Wadephul (CDU) kehotti liikennevalo-hallitusta ottamaan käyttöön tiukemmat määräykset arkaluonteisen viestinnän suojaamiseksi.

Liittokansleri Olaf Scholz (SPD) on puolestaan luvannut selvittää asian nopeasti. Tämä on tärkeää, jotta vältetään mahdolliset vahingot ulkopolitiikalle, sanoi sosiaalidemokraatti lauantaina Vatikaanin vierailun yhteydessä.

Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Maria Zakharova vaati Saksaa antamaan ”pikaisesti” selityksen ja väitti äänitallenteen ”olevan todiste hybridisodasta, jota länsi käy Venäjää vastaan”.

Äänitallenteen aitoutta parhaillaan selvitetään.

Lähde: Deutsche Welle, Junge Freiheit

6 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
John Quiman

Ei tuo todista, että länsi kävisi hybridisotaa Venäjää vastaan. Se on ihan normaalia toimintaa tarvikkeiden myyjän ja asiakkaan kesken. Kaikenlaiseen kauppaan kuuluu myös opastus käyttämiseen ja keskustelu tuotteen ominaisuuksista.

Kyllä Venäjä tietää tuon. Onhan sillä itsellään pitkät perinteet asekaupasta milloin minnekin tukemaan jonkin sodan miellyttävämpää osapuolta.

Kyllä Venäjän propaganda puree hyvin moniin, koska moni pitää asian ajattelun lähtökohtana sitä, mitä Venäjä sanoo asiasta.

Viimeksi muokattu 1 kuukausi sitten by John Quiman
Vappu Simanen

Ampukaa viestituoja!

      Putinin syyttäminen on vain huomion kääntämistä pois itse pääasiasta:

      – Onko nauhoitus aito?
      – Onko Saksan tarkoitus hyökätä Venäjää tai Kerchin siltaa vastaan?
      – Puhelivatko kenraalit ihan vain lämpimikseen hyökkäyksestä?
      – Jos saksalaisen kenraalin sanaan ei voi luottaa, niin kenen sanaan sitten? Poliitikkojenko?
      – Miksi Saksa käyttää viestinnässään vain USA:n hyväksymiä salausohjelmia, jotka tarkoituksellisesti on tehty täyteen takaportteja ja ne ovat helposti hakkeroitavia? Kun salaus on USA:n helposti purettavissa, on se myös kenen tahansa helposti purettavissa.

      Tilanne näyttää olevan sama kuin Hillary Clintonin sähköpostien kanssa. (Valtion virkatehtäviä hoitaessaan hän hoiti lain vastaisesti valtiollisia asioita yksityisen kaupallisen firman kautta.) Hän ei voinut koskaan kieltää, että syytökset olivat todellisia. Niinpä hän hyökkäsi viestintuojan kimppuun. Juuri samoin Saksa nyt leimaa Venäjän propagandasodaksi. Mutta tässäkin tapauksessa viestin sisältö kertoo totuuden.

Vappu Simanen

Valheellisen tiedon levittäminen

      Kenraalit ja korkeat sotilaat syyttävät Venäjää valetiedon levittämisestä vaikka itse tunnustavat nauhan sisällön olevan oikea.
      Valtiollisen tulkinnan mukaan disinformaatio, valetieto, ei tarkoita valhetta vaan aivan jotain muuta.
      Tähän kansan on alistuminen: ketä tahansa voidaan syyttää disinformaation perusteella minkä tahansa tiedon tai mielipiteen julkaisemisesta.
      Syyttäjän niin halutessa syytteet ja tuomio voidaan sotasalaisuuden perusteella luokitella salaiseksi. Kansalaisesta jää jäljelle vain se, että yöllä tuli musta auto pihaan ja «he» veivät hänet pois.

Marko Kristian

Onhan se ihan selvää ilman vuotojakin että natomaiden/länsimaiden kesken keskustellaan tämmöisistä. Mutta melko tyhmää on keskustella niin että tietävät keskustelujen tallennettavan ja mahdollisesti vuotavan.
Mutta hinku näkyy lännessä olevan siihen kolmanteen maailmansotaan.
Suomen tilanne siinä on vain olla taistelutanner, ei ole enää kuin rauniot sen jälkeen.

John Quiman

Eikös tässä tuo Venäjä ole sitä sotaa luomassa? Tämä pikkuseikka unohtuu lukuisilta, jotka ovat omasta mielestään puolueettomia. Venäjämielisten näkemys on, että länsimaat yllyttivät Ukrainan sotaan puolustamalla Ukrainan kansan tahtoa Venäjän jumalallisia oikeuksia vastaan. Heidän mielestään Venäjä on täysin syytön sotaan Ukrainassa.

Mikäli Venäjä haluaa kasvattaa sodan maailmansodaksi, ei Suomi sitä välttäisi leikkimällä puolueetonta tms. Suomi olisi puolueettomuusleikin vuoksi paljon turvattomampi kuin mitä Suomi on nyt liittoutuneena.

Ilkka

Ryssän propagandaa ei vastinetta todellisuudelle. Kuulisin kernaasti miten tämä tallenne saatiin aikaan, mutta sitä tietoa ei taidakaan tulla.