Eurooppa Politiikka Talous Uutiset

Saksassa pelätään maanviljelijälakkojen pelaavan ”äärioikeiston” pussiin

Maanviljelijöiden ja rahtikuljettajien protesti. 8.1.2024, Saksa. Kuva: Wikimedia Commons / CC BY 4.0 DEED / Bybbisch94.

Saksalaiset maanviljelijät aloittivat uuden vuoden osoittamalla hallitukselle tyytymättömyytensä sitä kohtaan. Koko maan kattava kahdeksan päivän maataloustyöntekijöiden protesti, johon kuuluu moottoriteiden sulkemista ajoneuvoilla ja jota maanviljelijäyhdistyksen johtaja on kuvaillut ”sellaiseksi, jota maa ei ole ennen kokenut”, toteutetaan huolimatta hallituksen osittaisesta peruutuksesta dieselkustannusten leikkauksissa ja maatalousajoneuvojen verohelpotuksissa, jotka toimivat viimeisenä niittinä mielenosoituksille.

Nyt vasemmistolaiset pelkäävät, että mielenosoitukset pelaavat maahanmuuttokriittisyydellä itseään markkinoivan Vaihtoehto Saksalle-puolueen pussiin. Puolue itse on asettunut tukemaan protestoijia.

Sosiaalisen median kanavillaan puolue on maalannut kuvan tavallisista ihmisistä, jotka ”ajetaan raunioon vastuuttoman poliittisen johdon toimesta kuin keskiajalla”, ja kehottanut kansalaisia liittymään siihen, mitä se on kutsunut ”yleislakoksi”.

Telegram-viestintäkanavilla jotkut protestoijat ovat jakaneet tekoälyllä luotuja kuvia palavasta valtiopäivätalosta ympäröitynä traktoreilla ja varustettuna tekstillä: ”Tule Berliiniin ja aja liikennevalo (viittaus hallituspuolueiden väreihin, toim. huom.) pois! Saksa muuttuu siniseksi,” viitaten AfD:n väreihin.

Saksan maanviljelijäyhdistys on yrittänyt etäännyttää itsensä ”väkivaltaisista vallankaappausfantasioista”. ”Nämä protestit ovat vesimyllyjä AfD:lle,” sanoi Clemens Risse, pienmaanviljelijöiden yhdistyksen pääsihteeri Saksissa, jossa AfD johtaa kyselyjä ennen syyskuun vaaleja.

”Kasvaneet byrokraattiset taakat ja kustannusten nousu viimeisen 10 vuoden aikana ovat aiheuttaneet valtavan turhautumisen, joka nyt purkautuu,” hän lisäsi.

Saksan varakansleri ja talousministeri Robert Habeck joutui torstaina maanviljelijöiden estämäksi yrittäessään poistua lautalta Pohjois-Saksassa, kun hän palasi joululomaltaan. Noin 100 maanviljelijää esti varakansleri ja talousministeri Robert Habeckinia poistumasta lautalta Pohjois-Saksassa, mikä sai lautan palaamaan takaisin saarelle, jossa hän oli viettänyt lomansa.

Vihreiden poliitikko oli ilmeisesti kutsunut joitakin protestoijia esittämään huolensa lautalla, mikä he hylkäsivät. ”Se saa minut mietteliääksi, jopa huolestuneeksi, että maan tunnelma kuumenee tällaiseen mittaluokkaan,” Habeck sanoi lausunnossaan perjantaina.

Protestit laajenevat

Rahtikuljettajat sanovat liittyvänsä maanviljelijöiden protesteihin ilmaistakseen tyytymättömyytensä raskaiden ajoneuvojen tietullien korotuksiin, jotka astuivat voimaan joulukuun alussa. Protesteihin kuuluu ainakin tiesulkujen asettamista kaupunkien keskustoihin ja kuorma-autojen kulkue liittovaltion pääkaupungissa Berliinissä 18. ja 19. tammikuuta.

Matkustaminen junalla tiekaaoksen välttämiseksi ei todennäköisesti ole vaihtoehto matkustajille: Saksan junankuljettajien ammattiliitto GDL:n liittyneet rautatietyöntekijät ovat ilmoittaneet aikomuksestaan jatkaa maanlaajuisia lakkojaan palkkojen ja työaikojen osalta maanantaista alkaen joulun aikaisen tulitauon jälkeen.

Itsensä työllistävien maanviljelijöiden ja rahtikuljettajien protestit sekä valtion omistaman junasektorin lakot eivät ole koordinoituja, keskittyen eri vaatimuksiin ja joissain tapauksissa liittyen kiistoihin, jotka ovat alkaneet ennen nykyistä hallitusta. Mutta niiden samanaikaisuus on antanut äärioikeistolle täydellisen tilaisuuden lietsoa ”populistisia vallankaappausfantasioita”, kuten hallituksen puolesta puhuvat papukaijat asian ilmaisevat.

Saksan maatalousala, joka koostuu noin 256 000 yrityksestä ja työllistää noin 2 % kansallisesta työvoimasta, voi vaikuttaa pieneltä. Mutta maanviljelijät hoitavat noin puolta Saksan maapinta-alasta, ja alan edustajat korostavat, että maan maantieteellinen sijainti ja maaperän laatu tarkoittavat, että alalla pitäisi olla tulevaisuus jopa globaalin lämpenemisen aikana.

Lähde: The Guardian

6 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
John Quiman

Ns. suvaitsevaisten mielestä kaikki mikä vastustaa heidän pyrkimyksiään, on demokratian vastaista ja tulisi kieltää.

Jukka Severinkangas

Vallanpitäjät löytävät syylliset mellakointeihin peilistä, niin maanviljelijöiden kuin myös matujen!

Ilkka

En nyt tiedä pelaako kaikki ” äärioikeiston” pussiin, mutta toisaalta vassarien politiikallahan tähän tilanteeseen on tultu joten jos äänestyskäytös muuttuu, niin syyttäkää itseänne ituhipit ja sosialistit. Jonakin päivänä huomatte että vastaavaa kapinointia alkaa tapahtumaan matujen poistamiseksi, ja senkin olette itse synnyttäneet.

John Quiman

Heidän mielestään nämä asiat eivät kuulu kansalle, joten kansan tulee vain alistua heidän politiikkaansa ja ilmaista tyytyväisyyttään loistokkaaseen politiikkaan.

Ilkka

Jos nämä asiat ei kuulu kansalle, miksi kansan pitää maksaa asioista jotka ei heille kuulu ?

John Quiman

Kansan tulee maksaa, koska poliitikot ovat alistaneet kansan lypsylehmäksi ja kansa on siihen suostunut.