Eurooppa Talous Uutiset

Tutkimus: Sikojen ”puhe” tulkittu

Pixabay

Ihmisten ruokapöytään kuuluvilla sioilla on monimutkainen tunne-elämä, ja ne osaavat ilmaista tunteitaan eleillä ja äänillä.

Uusi tutkimus on onnistunut tulkitsemaan, mitä siat haluavat ”sanoa.”

Siat ovat hyvin älykkäitä, sanoo etologi Linda Marie Hannius Ruotsin maatalouskorkeakoulusta. Meillä ihmisillä vain on vaikeuksia ymmärtää sikoja.

Kahdeksasta maasta koottu kansainvälinen tutkijaryhmä seurasi noin 400 sikaa koko näiden eliniän, ja kartoitti sikojen ääniä eri tilanteissa. Sikojen sydämenlyöntien tiheyttä ja käytöstä verrattiin eläinten päästämiin ääniin.

Ollessaan iloisia siat röhkivät lyhyesti ja äänenkorkeus vaihtelee vain vähän. Myös sikojen utelias käytös ja eteenpäin osoittavat korvat merkitsevät iloista mieltä. Porsaat saivat tutkimuksen mukaan iloa emon imettäessä niitä ja saadessaan juosta vapaasti. Iloa antoi myös poissaolleen lajitoverin paluu.

Siat voivat huonosti esimerkiksi kastroitaessa, vietäessa teurastettavaksi ja ollessaan eristettynä muista. Kielteisiä tunteita siat ilmaisivat korkeilla kirkaisuilla ja pitkillä röhkäisyillä. Mitä huonommin sika voi, sitä enemmän ääniä se päästää. Myös yritys paeta tilanteesta tai apaattinen paikoillaan olo on merkki siitä, että sian asiat eivät ole hyvin.

Uusi tutkimus on ensimmäinen, joka tutkii sikojen viestintää kokonaisuutena. Aiemmissa tutkimuksissa on tutkittu, miten siat käyttäytyvät, kun ne voivat huonosti.

Linda Marie Hanniuksen mukaan nyt on tutkittu myös eläinten psyykkistä hyvinvointia.

Iloiset siat ovat ilon aihe myös sikatilallisille. Hyvinvoivalla sialla on parempi vastustuskyky tauteja vastaan, kuin huonosti voivalla.

Tutkimuksessa tallennetuilla 7000 äänitteellä on sikojen ääniä lähes kaikissa mahdollisissa tilanteissa. Äänitteillä tullaan luomaan sovellus, joka auttaa sikatilallisia tulkitsemaan sikojen ääniä ja saamaan selville, miten heidän eläimensä voivat.

Lähde SVT

32 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Tuota noin

Viiskytluvun alkuun saakka siat juoksentelivat vapaina pitkin kylää ja lähimetsiä – siis emakot ja lihotussiat ja sulan maan aikaan niillä oli rypyropakkonsa kokoontumispaikkoinaan. Silloin niillä varmasti olikin monipuolinen tunne-elämä ja jonkunlainen siankielikin.
Nyt en olisi kummoisestakaan kielestä kovin varma, kun niitä on karsinoissa pidetty jo monenmonta sukupolvea. Aika rääkkäämistä on nykyinen sianpito eikä ole se sianlihakaan hyvänmakuista ja vähärasvaistakin vielä…

ike

Tuo vähärasvaisuus juuri onkin kaksiteräinen miekka, vaikea löytää possua jossa olisi paksumpi rasva. Ihminen on luonnostaan eläinrasvan syöjä. Se ei yksin lihota vaan antaa kylläisyyden tunteen pitkään, toisin kuin hiilihydraatit. Tuossa pari ohjetta ja netistä löytyy kymmeniä muunnelmia tuosta eräissä maissa suosikkiruoasta, myös sellaisia joissa on käytetty vain rasvainen osa possua, ja säilyy pitkään ja voi pakastaa. https://www.youtube.com/watch?v=x5Bf5pnZYkg ja tuossa toinen https://www.youtube.com/watch?v=y0NBC9-ffSA

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Galina Manttari
Kata

Voi hitsi noita olis kiva maistella!
Vanhempani laittoivat aina kanan sisälle paljon suolaläskiä koska ”muuten son liian kuivaa”…elivät vanhoiksi.Ei paino-ongelmia.
Oli hyvää kanaa! 😀 Joku varmaan saa nyt viherhalvauksen.

Ilkka Forsten

Edesmennyt Isäni söi koko ikänsä nykykäsityksen mukaan epäterveellisesti. Hän käytti runsaasti sokeria, rasvaa, suolaa jne. Kuollessaan hän oli 95 vuotias… Äitini söi suurinpiirtein samalla tavalla ja eli 99 vuotiaaksi. Tiedän ituhippejä jotka on potkaisseet tyhjää reilun viidenkympin kantturoissa, että mahtaako se niin sanottu terveellinen ruokavalio ollakaan niin terveellinen ?

Kata

Totta!Lisäksi ituhippejä vaivaa angsti..koko ajan ja väliajatkin.

Ilkka Forsten

Oli aika kun julistettiin kovalla äänellä että voi on pahaksi ihmiselle. Sitten huomattiin että siinä on A vitamiinia, joka onkin hyväksi. Kananmunien piti koitua syöjien kohtaloksi, mutta siinäpä olikin hyvin ominaisuuksia. Maito katsotiin myrkyksi, kunnes se muuttui tarpeelliseksi koska siitä saa kalsiumia. Suolan piti olla myrkyistä katalin, mutta sitten tajuttiin ettei elimistö toimi ilman suolaa. Kahvista tehtiin myrkyn veroinen juoma, mutta sitten siinä olikin verenkierron kannalta hyviä ainesosia kuten kofeiini. Kaakao oli sama kuin olisi juonut mukillisen strykniiniä, mutta siinäpäs olikin flavonoideja. Liha kuvattiin paitsi vaaralliseksi elimistölle, niin myöskin ilmastolle, ja siinä oli kuitenkin proteiinia jota ei soijanakit korvaa. Tätä listaa voisi jatkaa lähes loputtomiin, ja vaikka uusin tieto kumoaa vihreän utopian, on yhä niitä joille nyhtökaura, kauramaito ja soijanakit riittää olemaan kaiken kattava ikuisen nuoruuden ja terveyden lähde. Niin, ja ilmastokin pelastuu…

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Ilkka Forsten
ike

Joskus kun olin nuori oli kova vouhotus voin vaarallisuudesta ja koko kansakuntaa kehotettiin käyttämään pehmeitä rasvoja ja margariinia. Onneksi en mennyt tuohon vaan säilyin voin ystävänä, jo kulinaarisista syistä. En voi kuvitella esim. margariinissa paistettua kalaa. Sittemmin on käynyt ilmi että nuo kovetetut rasvat ne vasta haitallisia onkin. Mitä vähemmän prosessoitua ruoka on, sen terveellisempää ja parempaa.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Galina Manttari
Kata

Tämäpä tämä!
Syököön nuo lattesoijat mitä haluaa mutta t**pa kiinni siitä mitä toiset syö!Tekopyhät lässyttäjät!
Ei tulis mieleenkään vinkua mitä toinen ostaa kaupasta syödäkseen koska syyä pittää ihimisen!
Se kissamargariinijupakka oli jännä 50-luvulla.Miten se loppui en tiiä…voita se pitää olla!

Rudi

Angsti ja sen myötä pakottava julistamisen tarve. vrt.uskonnot

Rudi

Kaikkipa nykyään on tunneasioita. En ainakaan muista että jokunen vuosikymmen sitten joka asiaan olisi suhtauduttu tunteet edellä, vaan elettiin käytännönläheisesti ja toimittiin ensisijaisesti rationaalisesti. Nyt esim. suuri osa kaikesta mediasta on sellaista jossa punnitaan erilaisia tunteita ja reagoidaan niihin tunteella. Vaikea sanoa että onko muutos ollut hyvä, vois ajatella että ihmiset ovat pehmeämpiä, mutta toisaalta kuten kaikki tietää niin tunnerikokset ovat usein rajumpia ja niille on vaikea löytää järkeä taustalta.
Kyllä sikojen tunteet tulevat vastaisuudessa vähentämään niiden kasvattamista ruoaksi, aivan samoin tulee käymään muillekin tuotantoeläimille. Ei voi kuin toivoa ettei tiede paljasta uusia tietoja kasvien ja sienien tunne-elämästä. Toisaalta, johonkin aiemmatkin sivilisaatiot ovat aina romahtaneet,

Ilkka Forsten

Nykyään riittää kun joku ” kokee ” jotain. Toisin sanoen mitään ei tarvitse tapahtua, mutta jos kokee jotain tapahtuneen, se on totta.

Rudi

Juur näin. Siten menee asiat monasti kummallisiin asentoihin

Zardex

Kaikki vaan massiiviseen karsinavankilaan mahdollisimman kontrolloituun tilaan, iloisuudesta ei tarvitse huolehtia, sillä se säädetään lailla pakolliseksi velvollisuudeksi. Tietenkin puhun ihmisistä ja The Great Resetistä.

ike

Pyydän anteeksi, luulin että kyseessä oli poliittinen uutinen. Vaihtakaa sanan sika tilalle poliitikko.

Kata

Voi hitsi näin kävi minullekin… 😀
No possut on kyllä kivoja.Lapsena hyppäsimme lätin ”eteisen” katolta ison karjun selkään sukuloimassa ollessa.Luultiin että se on kivaa (ja sallittua) mutta siitä seurasi tätin antama tukkapölly ja vaatteet…pashassa. 😀 Onneksi karju vain sanoi että no kaupunkilaislapset ei tiiä mittään..”rööööh,rööhöh,röhröhröhröhrööööh!” Tai niin me se tulkittiin jo silloin…

Joo näitä tutkimuksia…eiköhän sikatilallinen tunne ääntelyt…

Ali

Ihan hyvä idea Ike,,,mutta sehän olisi loukkaus noita älykkäitä posuja kohtaan,että heitä verrataisi noihin älyttömiin ministereihin 🙂
Laitetaan ministereiden tilalle 19 tyttö-sikaa,ne varmasti hoitavat Suomea paljon paremmin! Nämä nykyiset ministerit eivät päästä mitään järkevää suustaan ,kun heiltä kysyttään jotain.

Kata

Mutta jos se Napoleon karju Eläinten vallankumouksesta astuu esiin tyttösikasena niin huonosti käy..kaikille vaikka kaikki ovatkin tasa-arvoisia mutta…
Kirjahan on kertomus naapurimaan vallankumouksesta….

ike

Olet oikeassa.

Ilkka Forsten

Oma tutkimukseni josta tein Pro Gradun vuonna 2015, käsitteli samaa asiaa. Vietin aikaa sikaloissa, keskustelimme emakon kanssa äärioikeiston uhasta ja siitä, äänteleekö siat millä tavalla jos niille kerrotaan että heilläkin on oikeus äänestää ? Tulkinani mukaan pitkä ikään kuin uikuttava ääni kertoi että emme ole ottaneet tarpeeksi huomioon Somaleiden hätää, ja että Afganistanin hallinto toiseuttaa sikojen elämää. Lyhyt röhkäisy oli tulkintani mukaan sama kuin ” kyllä ” ihmisten kielelle muutettuna. Hyvin syvällisen ajatustenvaihdon aikana tein kirjallisia muistiinpanoja, joiden pohjalta opin että poliitikot ovat tyhmempia kuin tutkimuskohteeni. Samalla huomasin tutkimuksen ikään kuin hakeutuvan sille kannalle, ettei Ruotsalaisetkaan ole täysipäisiä vaikka ovatkin parempaa kansan-osaa.

Iloiseksi siat tulivat aina kun vein tutkimusmateriaaliksi kermaleivoksia, sekä rommirusinoita. Keskustelumme yhdeksi ja samalla suurimmaksi tekijäksi nousi näkemys siitä, ettei noin 150 kiloista sikaa saa laittaa säilykkeenä 400 gramman purkkiin. Tämä ahdistaa ja luo lisää toiseuttavaa ilmapiiriä. Sanat ” sikaniska ” tai ” sikahyvää ” koettiin yleisesti suvaittavaksi, mutta tällöin tuli huomioida puhummeko ihmisistä vai sioista. Ensin mainittu sana oli ihmistä kuvaava, ja jälkimmäinen kertoi siitä että tutkimuskohteeni koki olevansa hyväksytty.

Emme tutkineet ” imemisestä ” aiheutuvan mielihyvän resonasseja, mutta loimme parametrit sille mikä voidaan katsoa suvaittavaksi. Huomasin että sydämen lyöntitiheys vaikuttaa päästettyihin ääniin, aivan kuten hernesoppa ihmisten kohdalla. Pakoyrityksiä emme huomanneet, ja apaattista seisomista vältimme koska turhan ” seisottaminen ” synnyttää hiertymiä ja voi herkemmillä tuottaa ejakulaation. Hämmästykseni oli suuri kun kävimme läpi sikojen tunne-elämää, sillä noin puolet tutkimukseen osallistuneista oli lukenut Shakespearen kootut teokset, ja osasi ne ulkoa. Tunne-elämän moninaisuus heijastui tutkimusteni mukaan myöskin tapaan röhkiä. Nöf nöf nöf, ja kruiiiiiik ilmensi ilmastohätätilan tajuamista, ja puolsi aiemman tutkimukseni tuloksia siitä että poliitikoilla ja sioilla on jotain yhteistä. Nauhotuksia kuunnellessani pystyin erottamaan lauserakenteita, joissa kavahdettiin lihan syöntiä ja suosittiin kasvispohjaista ravintoa. Tuulimyllyjäkin haluttiin lisää energiaa tuottamaan.

Yllätys oli vieläkin suurempi kun kävi ilmi, että siat vastustivat natoon kuulumista, sillä ne pelkäsivät että Amerikkalaiset tekee kaikista pekonia. Edes se että tarjouduin välittäjäksi tässä varsin tärkeäksi koetussa seikassa, ei auttanut. Sain palautettua jo rakoilevan luottamukseni kertomalla, että syön ainoastaan H&K:n sinistä jossa ei ole lihaa, mutta jauhoja sitäkin enemmän. Tutkimukseni päätteeksi jo kotona ollessani avasin sianlihasäilykkeen, ja kysyin tunteeko purkissa oleva klöntti joitakin siitä ryhmästä mitä olin tutkinut, mutta ikäväkseni näin ei ollut, sillä klöntti kertoi oleensa niin pitkään samassa tilassa, että hänen kaukaisetkin sukulaisensa on jo varmaan kuolleet. Yhdessä vietimme muistohetken, ja lauloimme hoosiannaa. Sittemmin sikaloista tallentamani äänitteet päätyivät Helsingin muslimivähemmistön haltuun, ja niitä käytetään rukouskutsuina neljästi päivässä. Ironista on että he eivät syö sianlihaa, mutta voivat kokoontua yhteen sen äänen kuullessaan.

Kata

😀 😀 😀 Kiitti taas kun kaffit näppäimistöllä hahahhahaaaaa!

einari

Kyllä on Ilkalla sanansäilä hallussa,kyllä käyp katteeks!

Ilkka Forsten

Käyp katteeks ko Ruukin valmiskatot.

Bling Bling

Hyvä! Saamme tulevaisuudessa takuulla iloisen sian kinkkua ruokapöytään.

gameover

Liha on vahingollista paitsi sitä paljon syövälle, mutta karjatalous on varsinkin ympäristölle ja ilmastolle vahingollista. Puhumattakaan siitä miten tuotantoeläimet kärsivät turhaan. On parempi kaikille että siat yms. saavat olla vapaina ja iloisina eikä meidän murhaamina ja syötävinä sekä parempi että me vaihdamme karjatalouden kestävän ja terveellisen ruokavalion linjalle. Täten myös me saamme olla ilosia ja terveitä tulevaisuudessa.

Vanhempi setä

Et selvästikään ole perehtynyt näihin ruokavaliojuttuihin ollenkaan, vaan tyydyt toistelemaan isojen elintarvikeyritysten mainosmateriaalia sellaisenaan.

Kirjoituksesi sisälsi useampiakin asiavirheitä – ja kaikki juuri sellaisia, joita nämä isojen firmojen lobbarit mielellään toistelevat.

Listan voi aloittaa vaikkapa väitteellä ”lihan epäterveellisyydestä”. Ei kuitenkaan ole olemassa ainuttakaan tieteellistä tutkimusta, jossa liha olisi pystytty osoittamaan ihmiselle epäterveelliseksi ravinnoksi. Päinvastoin, liha on ravinne-, vitamiini- ja hivanainepitoisuutensa suhteen selkeästi parempaa ravintoa kuin valtaosa kasvikunnan tuotteista. (Ainoastaan C-vitamiinia lihasta ei löydy, mutta kaikkien muiden tärkeiden ravintoaineiden suhteen liha ja kala ovat reippaasti kasvikunnan tuotteita parempia.)

Huomautan vielä, että lihasta puhuttaessa tarkoitan todella lihaa itsessään, en mitään keinotekoisesti prosessoituja lihavalmisteita, joissa (huonolaatuisen) lihan lisäksi on käytetty nitriittejä ynnä muita lisäaineita. Tällainen moska kieltämättä onkin epäterveellistä, mutta sepä ei olekaan lihaa. Harhauttamistarkoituksessa valtamedian toimittajat kuitenkin niputtavat nämä kaksi asiaa säännöllisesti yhteen, eli ei puhutakaan lihasta vaan ”lihavalmisteiden” ryhmästä (johon siis on ympätty mukaan nuo epäterveelliset keinotekoisesti prosessoidut valmisteet) jotta saataisiin koko kokonaisuus näyttämään huonolta.

Ainuttakaan sellaista tutkimusta ei kuitenkaan ole olemassa, jossa varsinainen käsittelemätön liha itsessään olisi kyetty osoittamaan epäterveelliseksi. (Kyse siis hyvälaatuisesta lihasta, jonka tuottamisessa eläimet ovat saaneet nauttia aitoa luonnollista ravintoa eikä mitään keinotekoista soijarehua yms. eikä niihin ole myöskään pumpattu mitään ylimääräisiä hormoneja ym. kemikaaleja.)

Ilkka Forsten

Luin joskus tutkimusta ihmiskunnan kehityksen avaintekijöistä. Tuolloin ilmeni että kun siirryimme lihansyöjiksi, kehittyi aivomme ja meistä alkoi muokkaantumaan enemmän ihminen, kuin lähtökohtana ollut banaania naposteleva kädellinen puun latvassa. Lihan syönti teki lajistamme myöskin vahvempia, koska se tarjosi paremmin proteiineja sekä hivenaineita.

Nykyinen hössötys lihan vaarallisuudesta, ei perustukaan tieteeseen, vaan vihreän lahkon luomaan mielikuvaan. Heidän ajattelussaan on kantavana teemana kaiken aikaa ilmastöhömppä, joka nostetaan kaikkialla etusijalle. Kasvisruoka ei tarjoa samaa mihin liharuokien kautta päästään. Tämä ei tietenkään tarkoita että kasvisruokia pitäisi jättää syömättä, mutta niistä ei pidä tehdä ruokavalion keskiötä.

Mitä sitten tulee ympäristökysymyksiin jne, voidaan todeta ettei nykyinen populaatio, liki 8 miljardia sierainparia, tulisi koskaan kylläiseksi pelkällä kasvisruokaan keskittyneellä valinnalla. Kun vielä muistamme vihreän aatteen kulmakivet eli tehomaatalouden täyskiellon, joutuu kysymään millä ihmeellä sitä kasvisruokaa tuotettaisiin ? Pas**aa ei saa laittaa pelloille, veistöt rehevöityy, kemiantuotteita ei saisi käyttää eikä mitään mikä lisäisi kasvua, niin totuus nyt vaan on ettei joku puolentoista vuosisadan takainen kaskiviljely riitä mihinkään. Höpinät siitä että jokainen voi kasvattaa parvekkeella palkokasveja, ja laittaa kukkapurkkiin itämään tomaatteja, on huttua mikä uppoaa ryhmään jolta on oma ajattelu kokonaan kielletty. Sitten ihan oma lukunsa on nillittäminen ” luomusta.” Mitään luomua ei ole enää olemassakaan. Kaikki siemenvilja on geenimanipuloitua, koska ajat sitten huomattiin ettei ne vanhat lajikkeet tuota satoa riittävästi.

Vihreä aate on uskonto. Se on lahko ja kuten lahkolaiset aina, juostaan yhden totuuden perässä siitä välittämättä pitääkö lahkonjohtajien puheet paikkaansa. Vaarallista siitä tekee se, että he pakottavat muutkin elämään omalla tavallaan ja uskomaan lässytyksiin maailmanlopusta ilmastohätätilan tai muun seurauksena.

Kata

Palmuöljyä gameoverille ja soijamaitoa…niin ekologista ja niinhän esi-isämmekin tilasivat..vai miten se meni?
Myös iso läjä vitamiineja joita et saa kasveista..missähän ne tehdään?
Mahdollisia kasvisruokavalion puutoksia (proteiinin ja tiettyjen aminohappojen saannin ohella) voi ilmetä seuraavissa vitamiineissa ja ravintoaineissa:

  • B12-vitamiini.
  • D- ja A-vitamiini (rasvaliukoiset vitamiinit)
  • rauta.
  • kalsium.
  • sinkki.
  • omega-3 -rasvahapot (EPA ja DHA).

Voit syödä vihermossakkaasi mutta älä tule neuvomaan muita kuten teillä vihersossuilla on tapana.
Kouluissakin jo aivopestään että liha on toiseksi ”vaarallisin” ruoka…oli se ammoisina aikoinakin voi halavatun tekopyhät pörriäiset.
Etovaa kurkkia toisen lautaselle paheksuen….

ike

Viittaan kommenttiini jossa on linkki pariin hyvään ruokaohjeeseen.

Kata

Juu katsoin ja oioiii näläkä tuli!

ike

Game on vasta alkanut.

Ilkka Forsten

Kuulutko siihen ryhmään joka katsoo että porkkanan raastaminen on kidutusta ? Jos kuulut, niin suosittelen menemään hoitojonoon ja kertomaan että päässäni on kapillaari-ilmiö, eli urea joka normaalisti valuu alaspäin, pyrkii nyt kohti ullakkoa. Kastuneet purut homehtuvat helposti. Älä odota liian pitkään.

juha II

On se hyvä, että sikojen tunne-elämä on kartoitettu iloineen ja suruineen!!!

Toista se on meidän suomalaisten lihaa syövien persjalkaisten heteromiesten kohdalla!

No, onhan sekin hyvä, ettei tässä enää voi pudota kuin ylöspäin!

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa