Eurooppa Muu maailma Politiikka Uutiset

Sodat entistä pitempiä

Kuva: Wikimedia Commons CC BY 2.0 .

Maailmassa on käynnissä seitsemän suurta sotaa, joissa kuolee vuosittain vähintään 10 000 ihmistä taistelussa, ja 23 pienempää, joissa surmataan vähintään 1 000 ihmistä vuosittain.

Vuonna 1985 sodat kestivät keskimäärin 13 vuotta, mutta 2021 noin 20 vuotta, kertoo brittiläinen The Economist- lehti.

Sodat vähenivät jyrkästi Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen vuonna 1991, mutta vuoden 2011 Arabikevään myötä sodat ovat jälleen yleistyneet.

Syinä sotien pitkittymiseen on useita: rankaisemattomuuden yleistyminen, ilmastonmuutoksen eteneminen, ja uskonnollisten ääriliikkeitten sekä järjestäytyneen rikollisuuden nousu.

Otsikoista ja yli 81 000 ihmisen kuolemasta huolimatta, vuoden 2022 verisintä sotaa ei käyty Ukrainan ja Venäjän välillä, vaan Etiopiassa, jossa viime vuonna surmattiin noin 100 000 ihmistä 2018 syttyneessä sisällissodassa, raportoi norjalainen rauhatutkimuslaitos PRIO.

PRIO raportoi ainoastaan taistelussa surmansa saaneet. Taisteluitten ulkopuolella surmattujen määrä nostaa kuolleitten kokonaismäärää.

Lähde Kehitys-lehti

10 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Ilkka

Sodat muuttuivat entistä pitkäkestoisemmaksi kun keksittiin pidemmät patruunavyöt.

Ilkka

Pitihän se ilmastonmuutoskin saada listalle että länsimaissa oltaisiin kuuliaisia ja jätettäisiin autoilu historiaan. Miksi KUKAAN ei koskaan mainitse Kiinan päästöjä sodan pitkittäjäksi, eikö Ukrainan sota, ( kohta kaksi vuotta tankeilla ajoa pitkin ja poikin peltoja + palavat rakennukset jne jätetään mainitsematta ? ) Väitän että sen aikana on päästöjä tullut enemmän kuin koko eurooppa tuottaa kahdessa vuosikymmenessä. Onko ” iivanan ” T- 72 vähäpäästöinen ja ympäristöystävällinen ajoneuvo vai voisiko sitttenkin olla, että se tuottaa aavistuksen enemmän ilmastolle haitallista pienhiukkasta ihmisten haisteltavaksi. Ilmastonmuutos ei sotia pitkitä, sen tekee typerät poliitikot joita tuntuu riittävän.

John Quiman

Eikä ilmastomuutoksestakaan puhuttaisi, mutta poliitikot löysivät siitä kätevän välineen vouhottaa ja pakottaa ihmiset alistumaan ideologisen hössötyksen ”totuudelle”. Puhuvat olevansa liikkeellä tieteen nimissä, mutta mutta eivät ole muuta tieteelle tehneet kuin raiskanneet sen omien tarkoitusperiensä hyväksi.

Ismo Meinander

Ei kai siinä sitten muuta kuin Bolt Throwerin ’Through the Ages’ soimaan, ainahan ihmiset ovat tämän homman osanneet.

Isossa kirjassa ja muissa perinteisen maailman teksteissä taidetaan puhua jossain määrin näistä lopunajan tapahtumista sotineen, tulivuorten purkauksineen, maaperän mullistuksineen ja kulkutauteineen. Olisikohan kirjoitukset käymässä toteen?

John Quiman

Noita sotia on ollut aina. Ihmisten lukumäärän lisäännyttyä ja aseteknologian kehityttyä on tietysti toisenlaiset mittakaavat, mutta suhteellisesti ottaen saattaa nyt sotia olla jopa vähemmän.

Tulivuoria on aina purkautunut vähän siellä ja täällä, toki ei Suomessa. Maaperä on tärähdellyt aina, eikä nyt ole sen enempää maanjäristyksiä kuin ennenkään.

Viimeaikoina kulkutaudeista merkittävin oli keksitty huijaus, joten sitä ei tarvitse laskea, mutta aina on ollut kulkutauteja, pahempiakin kuin mitä olemme viimeaikoina nähneet.

Mikä vaikuttaa myös siihen, minkä verran koemme kaikenlaisia vitsauksia olevan, on nykyaikainen viestintäteknologia. Joskus ennen viesti tulivuorenpurkauksesta kulki vuosia, ennen kuin siitä kuultii maapallon toisella puolella. Nykyisin se kestää sekuntteja. Joskus ennen uutinen liikkui, jos se oli iso uutinen. Nykyisin pienetkin tapahtumat, aina kissan jäämisestä puuhun, on maailman ulottuvilla hetkessä.

Ilkka

Jos leikitään ajatuksella ettei olisi nykyistä mediaa, olisi Covid jäänyt täysin ilman megaluokan vouhotusta. Olet oikeassa siinä mitä sanot median vaikutuksesta. Uutisten antihan ei ole enää pitkään aikaan ollut muuta kuin negatiivisten asioiden paisuttelua, ja vaikka uutisella ei olisi mitään totuuspohjaa, sitä jaetaan vistimissä koskaan korjaamatta virhettä. 1800 luvulla oli sanonta. ” Jos sinun pitää julkaista totuus tai fiktio, julkaise fiktio se myy paremmin. ”

John Quiman

Totuudella on kaksi heikkoutta sen käytettävyyden suhteen. Ensinnäkin ihmiset eivät halua tietää mikä on totta, vaan kuulla jotain mikä miellyttää. Toinen on, että puhumalla totta ei voi pompottaa kansakuntia mielensä mukaan.

Ismo Meinander

Yksi ”lopunaikojen” (pohjoismaisessa traditiossa susi-aika, hindulaisuudessa kali yuga, Kalevalassa aika ”jolloin veli ei tunne veljeään”) merkeistä onkin kaikkien tapahtumien merkittävä nopeutuminen; itse aika vaikuttaa kiihtyvän ennen ”muuttumistaan tilaksi”. Oli kyse sitten sivilisaatioiden pysyvyydestä tai yhteiskunnallisesta vakaudesta, kaikki muuttuu ja romahtaa kiihtyvällä tahdilla. Länneltä vei 200 vuotta muuttua ”ancient regimestä” kommunistisiksi leviathaneiksi, Kiinalta ja idältä siinä kesti 20 vuotta. Ja niin edelleen.
Esittäisin senkaltaisen näkökulman noihin Raamatun ja muiden perinteisen maailman kirjoitusten sisältöihin ja ennustuksiin, että kyse ei ole siitä etteikö vastaavia asioita olisi aikaisemmin tapahtunut, vaan että niiden ilmeneminen ja tietoisuus niistä tässä mittakaavassa ja laajuudessa kertoo ”ajan olevan lähellä”. Etenkin Ilmestyskirjan esitys ”kuninkaista, jotka ovat kaikki huoranneet porton kanssa” (korruptoituneet maailman johtajat) ovat yksi selvimmistä asioista, mitä näistä kirjoituksista voi nähdä pitävän paikkaansa.
Ruokaa ajattelulle linkin takaa: http://www.cakravartin.com/archives/the-end-of-the-kali-yuga-in-2025-unraveling-the-mysteries-of-the-yuga-cycle-by-bibhu-dev-misra

John Quiman

Asiaoiden kehitys nopeutuu siksi, että viestintä teknologia paranee. Onko se hyvä tai huono asia, on oma kysymyksensä. Ihminenhän on paremmalla teknologialla vain tehokkaampi sekoilemaan kuten ennenkin.

Korruptio taitaa olla ikivanha asia, mutta nykyajassa koemme sen voimakkaammin, koska tiedotus toimii ja korruptiokin on kehittynyt ja kasvanut ihmisten määrän ja vauraudfen myötä.

Sekoaminen enteilee kyllä lopun aikaa, siis vallalla olevan sekoiluajan lopun aikaa, koska sekoilu johtaa aina romahdukseen, kuten on ennenkin johtanut.

Kuinka syvä romahduksesta tulee, sen aika näyttää. Selvänä romahduksena voitanee pitää maailmansotia. Siinä saa ihmiskunta purkaa järjettömyyttään aina kunnes kaikki on päreinä ja lopulta tulee rauha, koska joku voittaa, eikä ole enää syytä sotia. Toisen maailmansodan jälkeen tulikin aika pitkä rauhallisempi ja selkeämpi aika, mutta uutta sekoamista alettiin kaikessa hiljaisuudessa rakentaa heti sen jälkeen. Nyt se sekoilu alkaa olla kehittynyttä ja varsin monipuolista ja sillä on vahva asema ihmiskunnassa. Saa nähdä koska poksahtaa ja kuinka lujaa. Kuka tietää olisiko seuraava sen verran hurja, että käy kuten, oliko Einstein, joka sanoi, että Kolmannen maailmansodan jälkeen neljättä käydään kepeillä ja kivillä.

Kaikissa noissa on kysymys aikakauden muutoksesta. Vanha korruptoitunut on tullut tiensä päähän ja uusi alkaa orastaa.

Ilkka

Putin kokee että hänen ” uusi ” aikautensa olisi lahja koko maailmalle.