Kotimaa

Sukupuolineutraaleja vessoja muutettu takaisin miesten ja naisten vessoiksi

Sukupuolineutraali wc. Kuva: Wikimedia Commons / (Public domain) / AxelBoldt.

Viime vuosina yleistyneitä julkisia unisex-vessoja on muutettu takaisin miesten ja naisten vessoiksi. Erityisesti naisasiakkaat ovat vaatineet sukupuolisidonnaisuutta.

Sukupuolineutraalit unisex-vessat ovat yleistyneet Suomessa vuoden 2015 tasa-arvolain muutoksen myötä. Laki muun muassa kieltää syrjinnän etnisen taustan, vammaisuuden tai sukupuoli-identiteetin perusteella. Osa wc-kävijöistä on kuitenkin kritisoinut unisex-vessoja ja paikoin vessojen sukupuolisidonnaisuus on palautettu. Suurin osa palautteesta on tullut naisasiakkailta, jotka ovat olleet tyytymättömiä vessojen siisteyteen.

”Lähinnä naispuolisilta asiakkailta tuli palautetta, että kaikki asiakkaat eivät ole käyttäytyneet vessoissa kovin siististi. Sen takia palautettiin vessojen sukupuolijakoa”, kertoo Vaasan kauppakeskus Rewellin toimitusjohtaja Susanna Spak.

Julkisiin vessoihin erikoistuneen Novosanin toimitusjohtaja Hanno Airas on myös kohdannut kritiikkiä unisex-vessoja kohtaan.

”Jos tilassa on vain wc-koppeja, ne voivat olla hyvinkin epäsiistejä. Osa miehistä on tottunut asioimaan seisaallaan pisuaarilla, ja nyt kun kopeissa käy miehiä seisten, voi pissaa roiskua wc-istuimelle. Siitä tulee nopeasti todella likainen fiilis”, Airas kertoo.

Myös nolostuminen, turvattomuuden tunne ja yleinen epämiellyttävyys vaivaavat asiakkaita. Esimerkiksi meikkaaminen julkisessa vessassa koetaan kurjaksi, jos samaan aikaan paikalla on miehiä.

Lähde: Yle

8 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
ilkka

” Sukupuolineuroosinen ” vessa ei siis ollutkaan mahtava menestystarina. Kävi kuten Jussufien kanssa, puheissa ihanaa ja mahtavaa yhteis-eloa, käytännössä ei sitten ollutkaan.

ilkka

ja jälleen vain miehet tuottavat epäsiisteyttä.. Eikö se rakennekyntinen daami jolla on viiden sentin muovikynnet ole velvollinen selittämään miten hän pyyhkii per*****sä niin ettei siitä koidu muille käyttäjille ongelmia.

Minä kokisin olevani nolo jos meikkaisin missä tahansa vessassa koska olen MIES enkä haluakaan olla mitään muuta.

Tuo oikeanpuolimmainen kilpi näyttäisi olevan pedareille tarkoitettu, siinähän selvästi ala-ikäistä ronkitaan täysi-ikäisen toimesta.

Ilkka Manttari

Kyllä täytyy olla todellinen tyhjäpää joka tuonkin kokeilun on keksinyt eikä ruudinkeksijöitä ole sekään porukka joka on sen toteuttanut. Ehkä se onnistuisi jos mieskin voisi synnyttää, ai niinhän jotkut tosissaan väittävät. Kyllä näkee miten sekaisin maailma on. Ei sitten syttynyt edes pieni lamppu pään yläpuolella että eihän se kulttuurillinen historia joka on tuon erytyneet WC-tilat kehitellyt ole sitä hatusta temmannut. Se on muotoutunut käytännöistä jotka ihmiset kokevat luontevaksi ja helpoksi.

Lisäys: Tuon neutraalin WC:n ajatuksen keksijän täytyy olla joku punavihreä poliitikko, niin epäkäytännöllinen se on.

Viimeksi muokattu 2 kuukautta sitten by Ilkka Manttari
ilkka

Kinuskit taisi keksiä ruudin, mutta suunnilleen samaan aikaan euroopassa munkki nimeltään Schwarz veivasi myöskin kasaan yhtälön jossa oli puuhiilta, rikkiä ja kaliumnitraattia. Tuloksesta voidaan sanoa ettei se ollut vähä-äänistä. Sittemmin toinen kirkonmies kehitteli perkussioninallin leikittyään räjähdyselohopealla. Tämä kaksikko loi maailmaan jotain mullistavaa, toisin kuin arabit tai hottentotit. Ensimmäisen ilmakiväärin valmisti muuten Jakob Küntz niminen herra, ja se tapahtui joskus 1700 luvun lopulla. Siihen aikaan muslimit istuivat vasta terottelemassa sapeleitaan ja hottentotit juoksi jalkapohjat lätisten leijonia pakoon. Nyt meidät kuitenkin leimataan tyhmiksi, ja tulijat ovat siltainsinöörejä. Ja täten tiedoksenne saatan, että Espoon somalit lajittelee roskat siten että banaaninkuoret ja taulu TV ovat molemmat biojätettä. Tähän epäkohtaan ei kukaan puutu, mutta jos me ( valkoiset ) heitämme perunankuoret sekajätteisiin, kaatuu maailman herkkä biodiversitetti välittömästi. Ja nyplätkää nyt kiireellä itsellenne villapipo ja sukat, golf-virta pysähtyy vuoden kuluttua joten viileäksi menee vaikka lämpenemistä povataan. Tosin saatamme kuolla ennen sitä lintuinfluessaan, mikä vältetään kun otamme taas kuudesta kahdeksaan piikkiä tiskivettä injektioneulan kautta, ja pidämme kasvomaskeja seuraavat kaksi vuotta. Älkää kuitenkaan menettäkö uskoanne parempaan huomiseen, sillä Greta Thunberg sai vain sakot, ja on taas valmis rikkomaan yhteiskunnan sääntöjä puolestamme. Ehkä hän nyt jakaa kommunistista ilosanomaa kertoen että maapallon kylmeneminen ei viekään jääkarhuilta elintilaa, mutta lisää hiekotushiekan tarvetta josta seuraa pienhiukasia mitkä pimentävät auringon.

Ilkka Manttari

Kannattaa aina suhtautua aika varovasti noihin ”historiallisiin” tietoihin kuka keksi mitäkin. Aika moni asia on kehitetty maapallolla melko samaan aikaan monien ihmisten toimesta. En nyt mene tuohon tarkemmin mutta kyllä siitäkin tietoa löytyy.

ilkka

Jokin aika sitten väitettiin että jäätelön keksi alunperin Iranilaiset. Voi olla että keksivät mitä pitää sekottaa keskenään, mutta en oikein usko että jääkaappi olisi heidän työnsä tulosta. Jäätelö ei ole jäätelö jos sitä tarjotaan lämpimänä vellinä. Käsittääkseni kiinalaiset keksivät mustan ruudin, mutta eivät käyttäneet sitä muuhun kuin ilotulitteisiin. Euroopan puolella sitä alettiin käyttämään sotilastarkoituksiin.

Olen kritisoinut väittämiä siitä mitä keksintöjä on nimetty johonkin yhteen maailmankolkkaan, sillä samoja innovaatioita on tehty muuallakin kuten sanoit. Yhtenä esimerkkinä olen käyttänyt kirjoitustaidon kehittymistä. Meille opetetaan että arabit kehittivät aakkoset, ikään kuin mitään ei olisi ollut ennen sitä. Minä puolestani väitän että kirjoittaminen opittiin eri puolilla maailmaa. Aikana jolloin ei ollut mitään mahdollisuutta matkustaa tai joutua kanssakäymisiin toisten kulttuurien kanssa siinä määrin, että jotain olisi vasta opittu perille päästyä, antaa hyvän lähtökohdan ajatukselle keksinnöistä joihin ei yksi kulttuuri voi itseään liittää ohi muiden kulttuurien.

John Quiman

Ideologinen huuhailu kohtaa todellisuuden ja haihtuu tuulen mukana tietymättömiin.

Ihan odotettavissa ollut ilmiö.

Kuinkahan kauan kestää, että sukupuolisekoilu tulee tiensä päähän, ainakin käytännön tasolla. Kaikkein uskollisimmat ideologialleen käyvät sitten vähiin ja maailma palaa raiteilleen.

Marko Kristian

Jos nyt joku ei tiedä mitä siellä jalkojensa välissä on, niin kai niille voi olla erikseen ne seta vessat, mutta naisten ja miesten vessat silti erikseen.
Siis isoissa kauppakeskuksissa, uimahalleissa jne.
Aika harva nainen varmaan haluaa samaa yleistä vessaa käyttää miesten kanssa, jossain itäkeskuksessa tai laivalla ne lattiat lainehtii kusta ovelle asti.

Kansalaisen verkkokauppa