Maahanmuutto Muu maailma

Tansanian presidentti haluaa lähettää yli 250 000 pakolaista takaisin lähtömaihinsa – vetoaa taloudellisiin kustannuksiin ja turvallisuusuhkaan

Kuvituskuva. Kuva: Flickr/ Public domain /

Maanantaina 22. tammikuuta Tansanian presidentti Samia Suluhu ilmoitti aikovansa palauttaa Tansanian maaperällä olevat yli 250 000 pakolaista alkuperämaihinsa. Vaikka pakolaisten on virallisesti lähdettävä vapaaehtoisesti, heihin kohdistuva paine kasvaa.

Samia Suluhu Hassan ilmoitti aikomuksestaan lähettää kaikki Tansanian maaperällä olevat pakolaiset takaisin kaksi päivää sitten Dar es Salaamissa tapaamisessa Tansanian armeijan TDF:n ylipäällikön kanssa, joka oli juuri pyytänyt häntä tekemään niin. ”Valtionpäämiehenä olen ottanut huomioon suosituksenne tunnistaa kaikki Tansaniassa asuvat pakolaiset, jotta voimme katsoa, miten voimme palauttaa heidät kotimaahansa”, Tansanian presidentti sanoi.

YK:n pakolaisasiain päävaltuutetun (UNHCR) lukujen mukaan Tansaniassa asui kesäkuussa 2023 yli 250 000 pakolaista, joista kaksi kolmasosaa oli paennut Burundista vuoden 2015 kriisin jälkeen. Loput ovat pääasiassa kongolaisia pakolaisia Kongon demokraattisen tasavallan itäosasta, jossa on ollut toistuvia aseellisia väkivaltaisuuksia.

Tansania on jo muutaman vuoden ajan katsonut, että nämä pakolaiset ovat kasvava taloudellinen taakka ja saattavat muodostaa turvallisuusuhan, joten se haluaa heidän poistuvan maasta. Kaikki vapaaehtoisen paluun kampanjat ja kaikenlaiset rajoitukset eivät kuitenkaan ole onnistuneet saamaan pakolaisia, etenkään burundilaisia, palaamaan kotimaahansa suurissa määrin.

Vaikka Samia Suluhu syyttää YK:n pakolaisasiain päävaltuutettua siitä, että se ei ole tehtäviensä tasalla, hän lupasi maanantaina 22. tammikuuta armeijalleen, että hän jatkaa ”yhteistyötä” YK:n järjestön kanssa. Hän sanoo luottavansa ennen kaikkea ”poliittiseen vuoropuheluun” asianomaisten maiden kanssa tämän kysymyksen ratkaisemiseksi.

Lähde: RFI

5 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Marko Kristian

No hätä hei, kyllä Ursula ja Ylva heidät ottaa heti ensimmäisessä luokassa eurooppaan.
Sellaista kongolaista joukkoraiskaus ja AIDS kulttuuria täältä aivan selvästi vielä puuttuukin.

John Quiman

Islamilaiset arabimaat eivät ,ota vastaan lainkaan islamilaisia arabipakolaisia, koska he ovat arabimaiden mukaan ongelmallisia. Nytkin Egypti ja Jordania kieltäytyvät laskemasta ns. palestiinalaisia maihinsa.

Marko Kristian

Kysehän on siitä että heitä ei ole aivopesty samallalailla kuin länsimaalaisia viimeisen reilun vuosikymmenen.
Tietävät itse että aiheuttavat vain ongelmia, meillä kun tiedetään että aiheuttavat vain ongelmia niin se kielletään, siis se tietäminen ei ongelmien aiheuttaminen.

Ilkka

Eikö olekin outoa kun kaikki kehitysmaat joissa on ongelmia, voivat ilman sen suurempaa hälinää lähettää joutojätkät matkoihinsa, mutta EU:sa se on valtava ihmisoikeusrikkomus. Saudi – Arabia ei ota vastaan yhtään Somalia, mutta se hyväksytään itsestään selvyytenä. Pakistan heittää Afgaanit pihalle, ja taaskaan ei jakamattomat ihmisoikeudet vaarannu.

Marko Kristian

Suomessa nyt oli taas laskettu että nämä tyttöjä ahdistelevat ählyt tuottaa voittoa.
Hallituksessa pitää aina tehdä kompromisseja, näyttää nyt vaan pahasti siltä että ainoa joka ei ole joutunut on kokoomus.
No minkäpä sille voi, voi jättää äänestämättä, mutta eipä se lopputulosta mihinkään muuta.
Olemme tuhottuja, ihan omasta toimestamme.