Eurooppa Politiikka Uutiset

Tanska tutkii Grönlannin kolonisointia

Kuvituskuva. Pixabay, Tiago Cipriano.

Viime aikoina Grönlannin alkuperäisväestö inuiitit ovat vaatineet Tanskalta selvitystä heihin kohdistetuista ihmisoikeusrikkomuksista. Tanskan hallitus on nyt päättänyt tutkia siirtomaahistoriaansa Grönlannissa. Pyrkimyksenä on saada aikaan sovinto inuiittien kanssa, jotta Grönlannin itsenäistymisaikeet saadaan suitsittua.

Tutkittavana on muun muassa kokonaisten inuiittikylien pakkosiirto sotilastukikohtien tieltä, ja 1950-luvulla tehty kokeilu, jossa inuiittilapsia pakkotanskalaistettiin Tanskalle myötämielisen eliitin muodostamiseksi siirtomaahan. Kokeilu epäonnistui, ja tanskalaistetut lapset eivät juurtuneet Tanskaan tai kotimaahansa Grönlantiin. Seurauksena lapsille oli myös varhaiseen kuolemaan johtaneita mielenterveys- ja päihdeongelmia.

Grönlanti Tanskan NATO-politiikalle tärkeä, ja siksi Grönlannin itsenäistymistä pidetään uhkana. Grönlannin hallussa pitäminen tekee Tanskasta kokoaan suuremman NATO:n jäsenen. Grönlannista käsin voidaan valvoa pohjoista pallonpuoliskoa, ja Venäjän toimia alueella. Myös lentoreitit Aasiaan kulkevat usein Grönlannin kautta.

Tanskalla on laaja siirtomaahistoria. 1600-luvulta eteenpäin Tanskalla oli satojen vuosien ajan siirtomaita Grönlannin, Islannin ja Färsaarten lisäksi Länsi-Afrikassa, Intiassa sekä Karibianmerellä. Viimeisenä Tanskan trooppisena omistuksena olleet Tanskan Neitsytsaaret myytiin Yhdysvalloille vuonna 1917. Saaret ovat nyt nimeltään Yhdysvaltain Neitsytsaaret.

Tanskan siirtomaista vain Grönlanti ja Färsaaret ovat yhä sen hallussa.

Lähde Ruotsin Radio

8 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Repe

Suurin osa grönlantilaisista elää Tanskasta tulevilla sosiaaliavustuksilla, niin että se siitä. Taas ollaan syyllistämässä itseään jostakin nykymuodin mukaisesti.

Jns. Man

Mitkä v.. tun ’inuiitit’? Tarkoittaa varmasti eskimoita! Ärsyttää tämä uuskieli. Siis, Grönlannissa asuu eskimoita.

Runtiti-pou

Grönlanti on elätettävä loinen, joka kinuaa lisää avustuksia uhrikorteilla

Anomaster

Se on tanskalaisille sen verran kannattava alue, että varmaan tekevät tutkimuksia vanhoista vääryyksistä, siis ihan todellisista. Kunhan selvittelevät sen, niin taas sopu syntyy. Jos Tanska haluaa pitää Grönlannin, tulee sen maksaa siitä ilosta tukia. Ei kai grönlantilaisille ole kannattavaa olla Tanskan alamaisia ihan ilmaiseksi. Heillä on tarjota Tanskalle jotain, josta voi ottaa hinnan.

Viimeksi muokattu 8 kuukautta sitten by Anomaster
ike

Miten oikein on tultu tähän. Ajatus demokratiasta on että periaatteessa enemmistö päättää, miten on tultu tilanteeseen että vähemmistöt päättävät. Se ei ole oikein. On oikein kuulla vähemmistöjä mutta päätäntävaltaa niille ei saa antaa, siitä seuraa vain,,,, sotia.

juha II

Suomihan on jo ITSENSÄ syylliseksi aivan KAIKKEEN saanut ”paukuteltua” pöytään ennätysajassa. Laivojen TERVA on ollut sitä YLIVALTAISTA tökötiä, jolla ME olemme alistaneet ”manttaalia” enemmän kuin konsanann Tsingis-kaani!! Lännen pitäisi kaivaa edellisen ”neuvottelutaktiikkaa” käyttäneen ”uhriutujan” luut haudasta ja ns. ”venäjän ongelma” olisi hoidettu pois päiväjärjestyksestä muutamassa lööpissä!!!.

juu

Mitenkäs euroopan kolonisointi?Tosiaan toivon että tässä ylen jutussa on virhe?
”Erityisesti suojelua hakevien joukossa on ollut viime viikkoina myös afrikkalaisia ja etenkin nigerialaisia. Tämä selviää Maahanmuuttoviraston tilastoista.
Tilapäinen suojelu on tarkoitettu Ukrainasta sotaa pakeneville henkilöille.
Tilapäisen suojelun hakemuksia oli alkuvuonna tullut vireille yhteensä lähes 50 000 kappaletta. ”
3-viikkoa on tätä vuotta mennyt, niin jos olisi 50 000 jo tullut niin….
https://yle.fi/a/74-20014251?origin=rss

Invasion sucks!

Niinpä, milloin aletaan tutkimaan tätä NEEKERÖINTIÄ (=p erseilyä) Euroopassa…?

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa