Eurooppa Politiikka

Tutkijat loukkaantuivat normalisoidusta maahanmuuttopolitiikasta

Syyrialaisia turvapaikanhakijoita Ruotsissa. Kuva: Wikimepedia / CC BY-SA 4.0 DEED / Frankie Fouganthin.

Vuosikymmeniä kestäneen avoimien rajojen politiikan vallitessa, jolloin kuka tahansa on voinut tunkeutua maahan, on ollut tuhoisat seuraukset tuleville sukupolville. Ruotsi on nyt normalisoinut maahanmuuttopolitiikkansa ja yhdenmukaistanut sitä naapurimaiden kanssa, kuten pari tutkijaa toteaa.

Göteborgin yliopiston valtio-opin professori Jonas Hinnfors ja Södertörnin yliopiston valtio-opin apulaisprofessori Ann-Cathrine Jungar ovat kirjoittaneet yhteisen artikkelin, jossa kritisoidaan Ruotsin maahanmuuttopolitiikan suuntaa.

Kaksikon mukaan tapahtumien kehitys Ruotsissa ei ole yllättävää, kun otetaan huomioon muut Pohjoismaat ja ”maahanmuuttolainsäädäntöä on tiukennettu sen suhteen, kuka saa tulla maahan, kuka saa jäädä ja mitä pitäisi tapahtua niille, jotka ovat päässeet maahan, mutta joiden oleskelulupahakemus on hylätty”.

Tutkijakaksikko toteaa, että vakiintuneet puolueet ovat mukauttaneet politiikkaansa kilpaillakseen äänestäjistä, jotka ovat väitetysti radikaaleja oikeistopuolueita, joiden tärkein teema on maahanmuutto.

He väittävät myös, että äänestäjät eivät ole havainneet mitään suurta vikaa puolueensa maahanmuuttopolitiikassa, mutta eivät samalla mainitse Göteborgin yliopiston SOM-instituutin laajoja kansallisia tutkimuksia, jotka ovat jo pitkään osoittaneet, että enemmistö kannattaa maahanmuuton vähentämistä.

”Lisäksi ruotsalaisista vaalitutkimuksista saadut mielipideluvut (joita ei ole julkaistu ja jotka eivät kuulu tämän raportin piiriin) osoittavat, että ruotsalaiset äänestäjät eivät ole olleet tyytymättömiä oman puolueensa maahanmuuttopolitiikkaan sen enempää ennen kuin vuoden 2015 suuren muutoksen jälkeenkään. Maahanmuuton laajuudella ja äänestäjien mielipiteellä itsellään näyttää siis olevan vähäisempi rooli puolueiden käyttäytymisessä. Sen sijaan vakiintuneet puolueet muuttavat kantojaan vasta, kun radikaalioikeistolaiset puolueet voittavat äänestäjiä ja niitä tarvitaan hallituksessa.”

Hinnfors ja Jungar toteavat myös, että ”missään Pohjoismaissa heiluri ei ole heilahtanut takaisin sen jälkeen, kun maahanmuuttopolitiikassa on siirrytty rajoittavampaan suuntaan”, mitä he pahoittelevat.

”Rajoittavasta paradigman muutoksesta on tullut uusi normaali. Liberaalit perusarvot ovat heikentyneet pahasti.”

Lähde: Samnytt