Eurooppa Politiikka Talous Uutiset

Ukraina ahdistaa Ruotsissa

Wokandapix, Pixabay

Korona, taloushuolet ja Ukrainan sota ovat saaneet aikaan ruuhkan Ruotsin auttavissa puhelimissa. Vuonna 2020 koronaepidemian ollessa otsikoissa, auttaviin puhelimiin tulevat soitot lisääntyivät 300%. Ukrainan sodan sytyttyä aiemmin tänä vuonna, puheluitten huolenaiheet ovat muuttuneet.

”Näemme selvän trendin, joka alkoi sodan syttyessä”, sanoo mielenterveysyhdistys Mindin auttavista puhelimista vastaava Niklas Gulin. ”50% puheluista koskee nyt ahdistusta ja huolta”.

Aiemmin soittajat halusivat purkaa mieltään yksinäisyydestä ja alakulosta, mutta nämä soitot ovat vähentyneet, kertoo Mind-yhdistys.

Korkea inflaatio, noussut ruuan hinta, lainojen koronnousut sekä uhkaava sähkökriisi ovat soittojen aiheena. Nämä ja Ukrainan sota aiheuttavat huolta ihmisille.

”Ihmiset murehtivat, miten tulevat pärjäämään ja kuinka heidän lastensa käy”, jatkaa Gulin.

Mielenterveysyhdistys Mind arvioi saavansa 2022 aikana 115 000 soittoa auttaviin puhelimiin. Aatteellinen yhdistys pystyy vastaamaan noin 20% soitoista.

Soittajia on kaikenikäisiä ja kaikenlaisista taustoista, mutta Niklas Gulinin mukaan auttaviin puhelimiin soittavat ovat enimmäkseen naisia. Hän mukaansa jopa 70% soittajista on naisia.

”Kuuntelemme soittajien huolia, ja autamme heitä löytämään tapoja käsitellä tunteitaan”, kertoo Niklas Gulin. ”Emme ratkaise ongelmia, vaan olemme myötätuntoisia kuuntelijoita”.

Lähde  SVT

28 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Timppis

Mitä onko ukraina mailmansuurin vaseliinintuottajamaa

Jukka

Eikö ruottalaisten masentuneisuus johdu katujen paukkeesta?!

Jose

Jos on hätä ja tuntuu turvattomalta, niin ruotsalaisethan voi aina hakea turvapaikkaa, Somaliasta, Syyriasta, Irakista tai Afganistanista. Sen kun lähtee läpsyttelemään Lähi-Itään ja sanoo rajalla taikasanan asylum, vai onko se siellä akrabadabra?

otto suni

Ruotsalaisten ahdistus toivottavasti johtaa siihen, että kantaruotsalaiset muuttavat Norjaan pakolaisina!

Sitä ruattalaiset haluu

Ei ne sieltä mihinkään mee vaan matut vetää niitä eka persiiseen ja sit ampuu.

Oraakkeli

Olemme todistamassa ihmiskunnan kehityksen käännepistettä. Toisen maailmansodan ja kylmän sodan jälkeinen ”suojasää” on päättymässä.

Vaikka teknologinen kehitys menee koko ajan eteenpäin, niin ylisuureksi kasvaneen ihmiskunnan aiheuttamien luontokadon ja hiilikuormituksen seuraukset tulevat johdattamaan ihmisten enemmistön jälleen niukkuuden ja jokapäiväisen selviämistaistelun nostalgiaan. Sotatorvet soivat.

juu

Mulla on kaikki sympatiat Ukrainan puolella.
Mutta en minä silti halua että Ollaan itsekin sodassa.

Puolueeton

Sympatiat on ukrainalaisten puolella eikä Ukrainan puolella. Ukraina ei ole sivistysvaltio, jossa ei tehtäisi aseellisia vallankumouksia, luonteeltaan sotaisat eivät käyttäisi natsisymboleja, kansalaiset eivät tappelisi keskenään, vaikka puhuvatkin eri kieliä.
Suomikaan ei ole tasa-arvoinen sivistysvaltio. Täällä enemmistö pakotetaan opettelemaan vähemmistön kieltä. Siihen aikaan kun suomalaiset tappelivat keskenään Ruotsi yritti valloittaa ruotsinkielisen Ahvenanmaan samaan tapaan kuin Venäjä otti venäjänkielisen Krimin. Saksa puuttui asiaan ja ajoi Ruotsin merivoimat muualle. Ahvenanmaasta kiisteltiin vielä myöhemminkin, mutta Kansainliitto selvitti, että Ahvenanmaa kuuluu Suomen mantereeseen ja kuuluu Suomen valtioon.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Pekka Viherä
ike

Nyt pitäisi muistaa että myös Ukraina on täysin korruptoitinut valtio. En nyt puutu tähän suurvaltiopolitiikkaan joka on toinen asia. Meillä on tapana mennä äärimmäisyydestä toiseen. Tässä tilanteessa on kai oikein että Ukrainaa tuetaan, se estää vielä suuremman totalitaarisen ajattelun saapumisen eurooppaan. Noin pitäisi myös toimia esim. kiinan suhteen. Jos sitten ajatellaan noita totalitäärisiä valtioita niin kai sitten täytyy ajatella myös eurooppalaisten maiden asemaa. Ovat kuitenkin sivistyksen kehto, sellaisena kuin me sen haluamme. Joten kaikki jotka täällä eivät viihdy, ovi on auki. Menkää kotiin. Ei kuitenkaan pitäsi maksa sosiaalituvaa ja työttömyyskorvauksia niille jotka eivät täällä asu. On tietysti aika paljon vaaittu että maa jolla on ehkä maailman suurin veroaste voisi käyttää jonkin osan keräämistään varoista muuhunkin kuin typeryyteen.

John Quiman

Kun on maa, jonka yhteiskunta on toimiva ja asiat ovat aika hyvin, pitää rajalla olla portti, josta kaikki pääsevät ulos, mutta vain valitut pääsevät sisään. Muussa tapauksessa maassa ei ole kauaa toimivaa yhteiskuntaa, koska loiseläjät tulevat ja tuhoavat sen.

John Quiman

Neuvostoajan korruptio on Ukrainassa vieläkin aika vahva. Tosin ei yhtä vahva kuin Venäjällä. Ukrainassa on kuitenkin yritetty tehdä jotain, jotta korruptio vähenisi. On kyllä vaikeaa kitkeä korrutiota, joka on pesiytynyt eliitin pariin. Korruption purkaja voi päästä vaikka hengestään.

juu

Siinä olrt oikeassa.
Mikään maa ei ole näin nopeasti muuttunut yhdestä maailman korruptoituneimmasta maasta valtioksi joka ”sotii läntisten arvojen ja demokratian puolesta”
Toi on oikeasti huono vitsi.
No entäs ne natsit? on siellä niitäkin ihan valtionjohdosta lähtien.

ike

On kumma kun natsit aina liitetään äärioikeistoon. Todellinen viiteryhmä olisi vasemmisto, ja ei ehkä edes sellainen ääri-.

John Quiman

Aivan. Natsithan ovat kansallissosialisteja, eli sosialisteja. Hi1ler oli lukemani mukaan sitä mieltä, että ei pidä sosialisoida yrityksiä, pitää sosialisoida kansa. Natsahtavassa Saksassa yritykset olivat itsenäisiä, mutta tärkeimmät hyvin vahvasti valtion holhoamina.

John Quiman

Ruotsi esitteli muokattuja karttoja todistellakseen miten Ahvenanmaa kuuluisi Ruotsille. He poistivat saariston siten, että heidän kartallaan Ahvenanmaa oli kuin yksittäinen saari Suomen ja Ruotsin välissä. Silloin se on lähempänä Ruotsia, mutta kun on kartta joka näyttää saariston, näkee, että se on Suomen sirpalaista saaristoa.

Muistaakseni Japani auttoi suomalaisia saamaan asiansa esille ja tosiasialliset kartat esille. Sen jälkeen päätettiin, että Ahvenanmaa kuuluu Suomelle.

Alunperin Ahvenanmaa oli muuten suomalaisten asuttama. Suomalaiset vetäytyivät sieltä Viikinki-aikona, koska ruotsalaiset harrastivat ryöstöretkiä. Sen jälkeen sinne tuli ruotsalaista asujaimistoa.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by John Quiman
juu

EU (eli me) jo sitoutui siihen että Ukraina tarvitsee 4 miljardia euroa joka kuukausi.
Ihan oikeasti.
Vaikka sota kestäisi 100-vuotta niin me maksetaan.
Me maksetaan vaikka itsellä ei olisi rahaa edes perustapeisiin.

Ilkka Forsten

Itse olen pohtinut sitä aikaa kun sota päättyy ja jälleenrakentaminen alkaa. Rakennustyö maksaa, etenkin silloin kun kaikki infra on tuhottu alkutekijöihin. Jos Ukrainalla ei ole varaa edes sotaan, millä se maksaa jälleenrakennuksen johon suomikin on lupautunut. Käykö tässä taas niin että suomi tekee ” hyvän diilin ”, eli rakentaa kaiken uusiksi ja maksaa siitä että saa olla rakentamassa + ottaa pakolaiset tässä välissä elättääkseen, jolloin voimme olla varmoja että tämän maan talous on kuralla ennätys nopeasti. Voihan olla että Kreikka, Italia ja Espanja lopultakin maksaa meille velkansa, ne Urpilaisen / Kataisen sinnepäin viemät miljardit, ja nousemme kukoistukseen jollaista ei ole ollut sitten Nokian huippuaikojen.

John Quiman

Vastapainoksi tuon miettimisessä pitää ottaa huomioon, että paljonko maksaisi, jos Venäjä saisi vapaasti riehua ja jatkaisi sitten pohjoisessa Suomi mukaanlukien. Sen se tekisi varmasti, jos sen touhuja ei pysäytetä. Olisi pitänyt pysäyttää jo 2014, mutta ei kun piti olla ymmärtäväinen ja vain nuhdella sekä jatkaa kaasuputkien tekemistä.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by John Quiman
Ilkka Forsten

Älä nyt ymmärrä väärin. En minä tarkoita etteikö asiat tule hoidettua. Mietin vain sitä yhtälöä ettei kukaan puhu edes puolivakavissaan venäjälle määrättävistä sotakorvauksista. Saksalaiset sotavangit palasivat, ( kuka palasi ) saksaan vasta 10 vuotta sodan päättymisen jälkeen. Heillä teetettiin rakennustyöt, vetomalla siihen että tehän ne rikoittekin. On melko kohtuutonta jos tuhotyön tehnyt saa jatkaa naurussa suin tekemisiään, eikä siitä joudu vastuuseen.

John Quiman

4 miljardia olisi 8 euroa per EU-kansalainen.

Ilkka Forsten

Tarvittiin näköjään ukrainan sota että ruotsalaistenkin mieliala alkaa laskemaan, ja huoli tulevaisuudesta painamaan. Matulaumojen täysin hallitsematon toiminta ei siihen vaikuttanut, vai eikö sen annettu vaikuttaa ?

Tuumailija

Niinhän tuon huulipunapääministerin (viiva liisa kavereiden kesken) omien sanojen mukaan hänkin ahdistui ennen kaikkea ukrainan sodasta, oli pakko päästä sidukalle ja tanssahtelemaan festareille.
Ammattisisar pääsi samalla hetkeksi kokeilemaan miltä se valta tuntuu kun toimi vt:na tärkeissä neuvotteluissa.

John Quiman

Ensin pelotellaan kansaa, etenkin lapsia, kaikin keinoin ja tehdään maasta turvaton. Sen jälkeen avataan palvelupuhelimia, jotta voi jollekin kertoa kuinka ahdistaa.

Yön timo

Kumma juttu, kun haitta-kemut ja väestönvaihto kehitysmaalaisiin ei tunnu haittaavan vajakkisuvakki-svenssonia..

juu

Kolmatta maailmansotaa pukkaa väistämättä.
Mutta on siinä pilvessä hopeareunus, nimittäin kaikki muka pakolaiset lähtee ekan vuorokauden aikana pois Suomesta.

Jukka

Näin on. Somalit häippäsee kikkurat suorana hakemaan turvapaikkaa Somaliasta, irakit Irakista,afgaanit Afganista. jne! Kummasti tulevat turvallisiksi maiksi. Suomi tietenkin maksaa edelleen pakenijoille Kela- korvauksia. Emmehän voi olla julmia!

Runtiti-pou

Enemmän kuin reunus: Venäjä tuhotaan muusiksi

Jukka

Kyllä haittaa, mutta musta valehdellaan valkoiseksi, totuus valheeksi!