Eurooppa Politiikka

Ukrainalainen lainsäätäjä teki kranaatti-iskun neuvoston kokouksessa ja haavoitti 26:ta – EU oli sopinut vain tunteja aiemmin jäsenyysneuvottelujen aloittamisesta

Ukrainalainen lainsäätäjä Serhiy Batryn, 53, kuoli Kerets'kyn kyläneuvostoon Länsi-Ukrainassa tekemässään kranaatti-iskussa. Kuvakaappaus: X.

Ukrainan viranomaiset tallensivat tuhoisan hyökkäyksen kameralla ja julkaisivat sen sosiaalisessa mediassa.

Ukrainalainen lainsäätäjä on tappanut itsensä ja haavoittanut kymmeniä räjäytettyään useita kranaatteja täpötäydessä neuvoston kokouksessa.

Välikohtaus sattui perjantaiaamun istuntokokouksessa Kerets’kyn kyläneuvostossa Länsi-Ukrainassa Mukaševon alueella lähellä Unkarin, Romanian ja Slovakian rajaa.

Ukrainan poliisin Telegram-viestisovelluksessa julkaisemassa kuvamateriaalissa näkyy mustiin pukeutunut mies seisomassa sen pienen huoneen ovella, jossa valtuuston kokous on käynnissä.

Erään asukkaan ja valtuuston jäsenen välillä käydään kiivasta keskustelua, jonka mies keskeyttää huutaen: ”Saanko?”.

Mies vetää takin taskusta esiin ainakin kolme kranaattia, vetää sokan ulos ja heittää räjähteet eteensä lattialle.

Osallistujat eivät näytä käsittävän, mitä tapahtuu, ennen kuin kranaatit räjähtävät, mikä aiheuttaa paniikkia ja pakokauhua läsnäolijoiden keskuudessa.

”Tämän seurauksena 26 ihmistä haavoittui, joista kuusi on vakavassa tilassa”, poliisin lausunnossa sanottiin.

Viranomaisten mukaan pelastushenkilöstö yritti elvyttää tekijää, mutta hänen oletetaan kuolleen vammoihinsa.

Ukrainan tiedotusvälineet ovat nimenneet hyökkääjän 53-vuotiaaksi Serhiy Batryniksi, joka on Ukrainan presidenttiin Volodymyr Zelenskyin sidoksissa olevan Kansan palvelija -puolueen kansanedustaja. Pommimiehen kerrottiin hiljattain julkaisseen Facebook-sivullaan useita videoita, joissa hän kritisoi paikallisia viranomaisia.

Hyökkäys tapahtui vain muutama tunti sen jälkeen, kun Euroopan johtajat olivat äänestäneet Ukrainan kanssa käytävien EU-jäsenyysneuvottelujen aloittamisen puolesta, ja Zelenskyi piti tätä ”voittona Ukrainalle ja koko Euroopalle”.

Ainoa eri mieltä ollut ääni, Unkarin pääministeri Viktor Orbán, poistui huoneesta, kun muut EU-johtajat hyväksyivät suunnitelmat.

”Ukraina ei ole valmis aloittamaan neuvotteluja EU-jäsenyydestä. On täysin mieletön, järjetön ja väärä päätös aloittaa neuvottelut näissä olosuhteissa, eikä Unkari muuta päätöstään”, hän sanoi myöhemmin sosiaalisessa mediassa.

Unkari on edelleen vastustanut kiivaasti Ukrainan välitöntä liittymistä Euroopan unioniin monien eri tekijöiden vuoksi, eikä vähiten maassa meneillään olevan konfliktin vuoksi, jonka Budapest varoittaa ”tuovan sodan Eurooppaan”.

Unkarin hallituksen mukaan Ukraina ei voi aloittaa neuvotteluja, koska ei ole edes selvää, kuinka suuri osa Ukrainasta liittyy tai mikä on sen väkiluku. Orbánin hallinto on myös ilmaissut huolensa maassa asuvan etnisen unkarilaisvähemmistön kohtelusta.

Lähde: AP, New York Post

1 Kommentti
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Ilkka

Kohtelias henkilö, kysyi ensin ” saanko ” ,mutta kun ei saanut niin esitti protestin peräti kolmesti samalle yleisölle. Nyt varmaan saa, mutta missä ?