Eurooppa Kotimaa Politiikka

Ukrainan sota tuo Suomen bunkkeriverkoston uuteen tarkasteluun

Kuva: Wikimedia commons.

Helsinki on rakentanut 1960-luvulta lähtien pommisuojien verkostoa, johon mahtuu nyt enemmän kuin pääkaupungin väkiluku. Guardian-lehden toimitus teki aiheesta haastattelun.

Helsingin keskustassa sijaitsevassa maanalaisessa urheilukeskuksessa ryhmä teini-ikäisiä pelasi salibandya, joka on Pohjoismaissa suosittu pelimuoto pitkien talvikuukausien aikana.

Kauempana toisen maalin takana pieni ovi johti ”valvomoon”, hämärästi valaistuun tilaan, jossa oli suuria happilaitteita ja sähkögeneraattoreita.

Jos Euroopan pahimmat pelot toteutuvat ja Moskovan sota Ukrainassa leviää mantereen yli muihin Venäjän naapureihin, tällaiset urheilukeskukset voidaan nopeasti muuttaa hätätilanteessa pommisuojiksi, jotka ovat valmiita ottamaan vastaan tuhansia suomalaisia.

”Nukun yöni paljon paremmin, kun tiedän, että meillä on nämä pommisuojat. Varsinkin nyt, kun Ukrainassa on tilanne käynnissä”, sanoi Helsingin väestönsuojelukeskuksen turvallisuuskouluttaja Tomi Rask. Hän johti kierrosta pommisuojaan, johon mahtuu jopa 6 000 ihmistä.

Rask sanoi, että Suomi alkoi rakentaa laajaa pommisuojien verkostoa ensimmäisen kerran 1960-luvulla, mikä johtui osittain kokemuksesta Neuvostoliiton kanssa käydystä talvisodasta 1939.

Koska maassa ei ole ollut sotatoimia vuoden 1945 jälkeen, pommisuojia on käytetty urheilutiloina, uima-altaina, pysäköintialueina ja varastoina.

”Suomalainen pommisuojateknologia on yksi parhaista”

Suomen puolustusstrategia, jolla on 1 340 kilometrin pituinen raja Venäjän kanssa, on kuitenkin noussut uudelleen esiin sen jälkeen, kun Moskova hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta. Tämä käynnisti Euroopan suurimman geopoliittisen kriisin sitten toisen maailmansodan.

Suomi aloitti tällä viikolla neuvottelut liittymisestä Yhdysvaltain johtamaan sotilasliitto Natoon. Suomen ulkoministeri kertoi Guardian-lehdelle, että hänen maansa on todella huolissaan siitä, että Venäjä voisi käyttää taktisia ydinaseita Ukrainassa.

”En halua kehuskella, mutta suomalainen pommisuojateknologia on yksi parhaista. Olemme tehneet tätä jo jonkin aikaa”, Rask sanoi ja osoitti suojien sisäänkäynnin kahta massiivista teräsovea, jotka hänen mukaansa kestävät raskaita pommituksia – myös ydinpommituksia – sekä kemiallisia iskuja.

Rask sanoi, että kaikilla tietyn kokoisilla rakennuksilla maassa on oltava omat pommisuojat. Hän arvioi, että pelkästään Helsingissä on noin 5 500 väestönsuojaa, joissa on noin 900 000 paikkaa, mikä on enemmän kuin pääkaupungin väkiluku.

”Näillä väestönsuojilla voidaan suojautua käytännössä kaikilta pommi- tai kemiallisilta iskuilta. Meillä on vettä, puhdasta ilmaa ja sänkyjä, joiden avulla ihmiset pärjäävät useita viikkoja.”

Väestönsuoja oli sokkeloinen. Kävellessämme sen läpi eri tilat avautuivat näkyviin, kuten kahvila ja lasten leikkihuone.

”Se rakennettiin tarkoituksella tällaiseksi”, Rask sanoi. ”Tutkimukset ovat osoittaneet, että ihmiset reagoivat paremmin tiloihin, joissa on seinät ja rajatut tilat, jotka luovat tunteen yksityisyydestä.”

Raskin ilme synkkeni, kun häneltä kysyttiin, ovatko Ukrainan tapahtumat vaikuttaneet kaupungin väestönsuojeluyksikön työhön, joka vastaa väestönsuojien kunnossapidosta.

”On surullista nähdä, mitä Ukrainassa tapahtuu. Näen siellä usein ihmisparkoja, jotka piileskelevät metrossa tai teattereissa. Se on osoitus jälleen kerran siitä, miten tärkeää meidän työmme on.”

Venäjän hyökkäyskynnys oltava mahdollisimman korkea

Laaja väestönsuojaverkosto on kuitenkin vain yksi osa Suomen ”kokonaisvaltaisen turvallisuuden” strategiaa, joka on alkanut herättää kiinnostusta Venäjän hyökättyä Ukrainaan.

”Maa on vuosikymmenien ajan tehnyt yhteistyötä yhteiskunnan kaikkien tasojen kanssa valmistautuakseen mahdolliseen konfliktiin naapurinsa kanssa”, sanoo Suomen Ulkopoliittisen instituutin turvallisuusasiantuntija Charly Salonius-Pasternak.

”Venäjää ei koskaan erikseen mainita. Mutta aina on ymmärretty, että maan pitäisi varautua siihen, että Venäjän hyökkäyskynnys olisi mahdollisimman korkea.”

5,5 miljoonan asukkaan Suomi pystyy kokoamaan sodan ajan 280 000 sotilaan armeijan, ja yhteensä sillä on 900 000 koulutettua reserviläistä.

Helsinki on säilyttänyt korkeat puolustusmenonsa, vaikka muissa maissa niitä leikattiin 1990- ja 2000-luvuilla Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen.

Suomi ilmoitti hiljattain korvaavansa ikääntyvät taistelukoneensa 64:llä F-35-koneella ja asejärjestelmällä 8,378 miljardin euron arvoisella kaupalla. Salonius-Pasternak sanoi sen olevan ”symbolista”, että maan johto ajoi kalliin lentokoneen hankinnan läpi juuri kun pandemia iski vuonna 2020.

”Meillä ei ollut pandemian alussa aavistustakaan siitä, miten pahaksi se muuttuu ja mitä se tekee taloudellemme. Mutta sitten pääministerimme tuli julkisuuteen sanomaan, että kauppa toteutetaan. Se osoittaa, että maan turvallisuus on ensiarvoisen tärkeää”, kertoi Salonius-Pasternak.

Suomi on säilyttänyt asevelvollisuuden kylmän sodan päättymisen jälkeenkin

Suomi on myös jatkanut kaikkien nuorten miesten asevelvollisuutta vielä kylmän sodan päättymisen jälkeenkin, kun monet muut Euroopan maat luopuivat käytännöstä.

”Se oli hieno yhdistävä kokemus”, sanoi helsinkiläinen opiskelija Jon Lehtinen, 24, joka suoritti palvelusvuotensa loppuun viime vuonna.

”Samalla se antaa sosiaalisen vastuun tunteen. Olemme pieni kansakunta ja jokainen käsipari voi jonain päivänä olla tärkeä”, Lehtinen muistuttaa.

Huolimatta maanlaajuisista ponnisteluista maan turvallisuuden vahvistamiseksi Salonius-Pasternak kuitenkin korosti, että ”Suomi, joka usein sijoittuu ‘maailman onnellisimpien’ maiden joukkoon, on militarisoituneen yhteiskunnan vastakohta”.

”On ihan luonnollista ottaa sadetakki mukaan, kun saattaa tulla pilviä”, hän huomautti haastattelun lopussa.

 

Lähde: The Guardian

48 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Rudi

En olisi uskonut että olen vielä joskus samaa mieltä Tuomiojan kanssa, mutta totta se on: Suomi on sotapsykoosissa. Onhan siitä toki hyvätkin puolensa, josta osoituksena se että mietimme väestönsuojien kuntoa ja riittävyyttä. Kumpa olisi samanlaista tarmoa miettiä maan taloudellista kestävyyttä, se kun on perusteltu huoli. Kun taas ilman omaa provokaatiotamme meitä ei uhkaisi mikään sotilaallisesti.

Natoon

Sotapsykoosi ja nato-kiima ovat pelkästään natoa kannattamattoman suomettumisen aikaan jämähtäneen vasemmiston katkeraa panettelua. Naton kannattajilla ei ole mitään tarvetta kiihkoilla. Puolustusliittoon liittyminen ei ole provokaatio! Jännä juttu, että neukkulasta ei edes yritetä tehdä mitään vakuuttavaa vastatarjousta, että Suomen ei tarvitsisi liittyä natoon?

Lieväasteinen

Sotapsykoosissa on nyt Suomen itänaapuri.

juha II

Pommisuojat ovat kuin Jumalakin. Ne muistetaan vasta sitten kun suurin hätä käsissä!

Horace Smith

Juu, mutta pommisuoja tarjoaa suojan. Jumala ei pysäytä yhtään pommia tai ohjusta, vaikka kuinka rukoilisi.

jaeger233

Suomi on valmis lopettamaan energiantuonnin Venäjältä vaikka heti. Se voi olla aluksi epämukavaa, mutta se on mahdollista.Demokratian puolustaminen vaatii nyt keinoja, jotka voivat olla meille aluksi epämukavia.Demokratian voitto ei ole taattu, nyt on demokratian itsepuolustuksen aika. Ukraina ei puolusta vain itseään, vaan demokraattista yhteiskuntaa. Yllä Vihreiden Ville Niinistön kommentteja.
Zelensky pisti kieltoon 11-oppositio puoluetta.
Volodymyr Strok, Kreminnan pormestari Luganskissa. Gostomelin pormestari Juri Prylipko. Dennis Kireev, Ukrainan neuvotteluryhmän huippujäsen. Kaikki tapettu Zelenskin toimesta. Tästä hepusta on jumaluus ja demokratia kaukana.

Sarjavalehtelija Putin

Ukraina tekee historiaa ja osoittaa, että heikommistakin lähtökohdista on mahdollista pistää ylivoimainen hyökkääjä tiukille. Ukrainan aseet ovat sukupolven jäljessä, mutta järkevällä käytöllä niillä on saatu ihmeitä aikaan. On mielenkiintoista nähdä miten ryssät tekevät valehtelemalla voitonpäivästään voittoisan. Alla yli 20000 kaatunutta tai hävinnyttä ja kaksin- tai kolminkertainen määrä haavoittuneita ja paraati täynnä paskoja aseita.

Vai että vanhaa kalustoa

Ööö… otahan asioisat selvää. Juuri eilen Pentagon julkisti mitä aseita se on toimittanut Ukrainalle ja sielä oleville palkkasotilaille:

 • Over 1,400 Stinger anti-aircraft systems;
 • Over 5,500 Javelin anti-armor systems;
 • Over 14,000 other anti-armor systems;
 • Over 700 Switchblade Tactical Unmanned Aerial Systems;
 • 90 155mm Howitzers and 183,000 155mm artillery rounds;
 • 72 Tactical Vehicles to tow 155mm Howitzers;
 • 16 Mi-17 helicopters;
 • Hundreds of Armored High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicles;
 • 200 M113 Armored Personnel Carriers;
 • Over 7,000 small arms;
 • Over 50,000,000 rounds of ammunition;
 • 75,000 sets of body armor and helmets;
 • 121 Phoenix Ghost Tactical Unmanned Aerial Systems;
 • Laser-guided rocket systems;
 • Puma Unmanned Aerial Systems;
 • Unmanned Coastal Defense Vessels;
 • 14 counter-artillery radars;
 • Four counter-mortar radars;
 • Two air surveillance radars;
 • M18A1 Claymore anti-personnel munitions;
 • C-4 explosives and demolition equipment for obstacle clearing;
 • Tactical secure communications systems;
 • Night vision devices, thermal imagery systems, optics, and laser rangefinders;
 • Commercial satellite imagery services;
 • Explosive ordnance disposal protective gear;
 • Chemical, Biological, Radiological, Nuclear protective equipment;
 • Medical supplies to include first aid kits.

Ja tässä VAIN USA:n toimittamat asemateriaalit. Sitten tulee Ranska ja Saksa ja Puola ja Suomi päälle. Vai että ukupolven jäljessä?

Ajatelkaa sitä että Ukrainalla on palkkasotilaita 30:stä maasta ja tällaiset asearsenalit käytösssä eikä ne pärjää tän paremmin Venäjälle. Mitenkäs Suomelle kävisi? Laskettaisiinko Suomen valtaus päivissä? Minuuteissa?

Sarjavalehtelija Putin

No mietipä ite vähän. Paljonko noista aseista oli käytössä day one? Montako vierastaistelijaa oli Ukrainassa day one? Suomella on ajantasalla oleva aseistus joten arvaile vaan itse Kremlin tyyliin minuutteja ja päiviä.

Ukraina hyökkäsi Krimiin

Venäjä on tässä yksin NWO-globalisteja ja Cabalia vastaan. Ukraina (oikeammin Nato, CIA) ei tule tätä voittamaan. Lehdistö on NWO-mediaa ja antaa kuvaa että Putinia vihattaisiin enemmän kuin ketään koskaan ympäri maailmaa.
Näin ei ole. Putin esti suuremman eskalaation ja kansanmurhan menemällä Donbassiin väliin. Mutta NWO-media huutaa vain että Venäjä hyökkäsi brutaalisti ja ”Sarjavalehtelija Putin” -tyyliset nimimerkit komppaavat vailla mitään ymmärrystä asioiden oikeasta tolasta.

Sarjavalehtelija Putin

Olet sisäistänyt hyvin Kremlin propagandan! Faktahan on se, että Venäjä hyökkäsi Krimille ja Ukrainaan ilman, että Ukraina teki edes liikekannallepanoa. Samoin Krimin valloituksen yhteydessä aloittivat Venäjän tukemat separatistit vallata asein itä Ukrainassa hallintorakennuksia ja murhaamaan ukrainalaisia. Putin on sairas kansanmurhaaja ja sotarikollinen, joka ei ansaitse muuta kuin syvää halveksuntaa.

Vuoroin vieraissa

Niin, mitä nyt Kiovan fasistit murhasivat venäläisiä ja venäläismielisiä 8 vuoden ajan. Mutta ”ryssiähän” saa teidän kaksinaismoralististen k..aaris..nistien käsinukkien mielestä tappaa, eikö vaan? Kun ette tajua sitä, että meistä suomalaisista on tulossa seuraavat tapettavat juuri sen takia mitä te kannatatte: NATO-jäsenyyden.

Sarjavalehtelija Putin

Sinulla on ryssän propagandalta väärää tietoa. Ne nimittäin ryssien tukemat separatistit aloittivat ensin ampumaan ja valtaamaan Ukrainan hallintorakennuksia. Kyllä ukrainalaisten on pakko t..paa ryssiä jos meinaavat elää. Ryssät eivät jätä ukrainalaisille muuta mahdollisuutta! Ryssien propagandan mukaanhan mitään sotaa ei ole edes olemassa. Muuten vaan kansanmurhataan veljeskansaa ja pommitetaan maata maan tasalle. Ryssä hyökkäsi maahan ilman, että Ukraina teki edes liikekannallepanoa ja ilkeää vielä valehdella, että ei ole sotaa.

Vuoroin vieraissa

Älä Sarjavalehtelija viitsi jauhaa roskaa! Kiovan fasistit alkoivat murhata venäläisiä ja venäläismielisiä jo Maidanin aikoihin, esimerkiksi Odessassa saartoivat näitä kaupungintaloon sisälle ja sytyttivät sen palamaan samalla kun tulittiviat taloa, mihin talosta vastattiin. Kun talossa olijoilla loppuivat patruunat, niin nämä halusivat antautua ja tulivat ulos, jolloin Kiovan fasistit teloittivat kaikki ulos tulijat talon eteen. 34 ihmistä murhattiin.
Valheesi eivät muutu tosiksi, vaikka kuinka monta kertaa niitä toistaisit.

jegros vekkuli

haa ha haa graahh köh ha haa a a a ha ha haa haa jos et tota oikeasti tarkoituksella levitä niin on suuri suru, ettei isäsi käyttänyt ehkäisyä. Älä ainakaan erehdy haukkumaan mitään muita ryhmiä vähä-älyisiksi siihen v..tuiluun kun pitäisi olla varaakin…
Ihan muistutukseksi, että nyt se venäjä ihan itse sieltä pommitti muuten niitä venäläisiä oikein urakalla, vapautti ryssän taivaisiin sanotaan…

epäkorrekti

Ukrainalaisten siviilien joukkohaudat ovat todiste puta-armeijan eeppisestä barbaarisuudesta
Putinin mahdollisesti estämät verukepahuudet ovat mitättömiä verrattuna hänen hitlermäiseen hyökkäykseensä.

Tuumailija

Kaverin vaimon isä joutui jäämään Harkovan lähelle ihan terveydellisistä syistä, mutta ei tulleet ukrainalaiset hakemaan häntä turvaan vaikka ”viranomaille” oli ilmoitettu.
Tämä herra on yli 90v. ja paljon samanikäisiä jäi tälle alueelle. Kuukaudessa sai eläkettä 54€, kaasu (jota käytetään asuntojen lämmitykseen sekä ruoanlaittoon) maksaa halvimmillaan 94 euroa/kk.
Samalla asuinalueella oli kerrostaloja joissa oli ulkohuussi, todella panostettu avustusmiljardeilla infraan siinä maassa.

Venäläiset tulivat ja kysyivät häneltä (ovelta ovelle menivät) että haluaako jäädä vai evakuoidaanko venäjän puolelle. Tämä herra suostui evakuointiin ja sai mukaansa kaiken tarpeellisen ja haluamansa, pääsi venäjän puolelle omaan asuntoon jossa on ilmainen vesi+kaasu+terveydenhoito, teveydenhoitaja käy ilmaiseksi parin päivän välein katsomassa ja eläke nousi 194€/kk.

Moni saman alueen vanhus ja heidän perheensäkin pääsi venäjän puolelle samoihin oloihin.

Aika brutaalia kohtelua on saanut kestää epäinhimillisten venäläisten käsissä.

Kaverin vaimo pitää isäänsä yhteyttä aina kuin vain pystyy, väh. pari kertaa viikossa, jos lännen hybridikeskukset eivät satu häiritsemään puhelinyhteyksiä.

Natoon

Kumma kun noin hienosti menevillä ryssän sotilailla on sitten tarvetta ryöstää käytettyjä kodinkoneita Ukrainasta valloitetuilta alueilta ja lähettää niitä kotiinsa. Ja vaikka on noin ihana maa niin ryssien postinkin on sitten varastettava näitä kodinkoneita matkalla.

Tuumailija

Niin, sitä kannattaa miettiä ihan ilman tunteita. Ei länsimaat ole ainoat jotka venäjälle toimittavat kodinkoneita yms. hyödykkeitä jotka kuitenkin valmistetaan suurimmilta osin aasiassa ja siellä valtiot taasen eivät ole yhtyneet kauppasaartoon.

Riippuu näkökulmasta mikä on ihanaa ja mikä ei, ei hedonismi ja materialismi ole se korkein johon kaikkien on pyrittävä.

Mutta mainitsemani henkilön kohtalo oli parempi, kuin jäädä kituuttamaan oman onnensa nojaan ukrainaan, kuten moni muukin tavallinen kansalainen joka ei asu Lvivin, Harkovan tai Kievin keskustassa kuten ns. parempi luokka.

Tiesitkö että Ukrainan rautatiet nosti, kriisin syttyessä, lippujen hinnat 5x:si, jottei liian moni pääse maaseudulta (jota koko maa suurimmaksi osaksi on) pakenemaan sekä aiheuta ruuhkaa rajoilla.
Amerikkalaiseen malliin toisten hädällä alettiin tekemään pisnestä, eikä valtiojohto edes puuttunut tähän.

Sotapropaganda on se mitä suurin osa mediasta toistaa ja se on hyvin yksisilmäinen.

Natoon

Nämä kodinkoneet eivät olleet toimitettuja vaan ryöstettyjä. Muistan kun poliisit pidättivät Suomessa mökkejä tyhjennelleen venäläiskoplan ja takavarikoivat koko omaisuuden, jossa oli osa varastettua ja osa omia tavaroita ja lupasivat palauttaa heidän omat tavaransa postissa niin venäläiset olivat olleet todella hädissään, että postissa lähetetyt tavarat varastetaan Venäjän postissa. Nuo lippujen hinnat ovat täyttä soopaa. Juttelin just yhden pakolaisäidin kanssa joka kertoi päässeensä Harkovasta ilmaiseksi. Mielenkiintoista oli myös havaita, että Venäjän uutisiin hetkiseksi päässeet ministeriön luvut kaatuneista olivat aika lähellä Ukrainan lukuja ja olivat kymmenkertaiset Venäjän virallisiin lukuihin verrattuna. Venäjä on varastelun ja valehtelun suurvalta ja tällaisen naapurin varaan osa aivottomista suomalaisista olisi jättämässä maansa turvallisuuden.

epäkorrekti

Noista ”rikoksista” jää kyllä vaakakuppi aika kevyeksi kun sinne toiseen kuppiin kerätään rypälepommit, hyppymiinat, nuoliammukset ja siviilien joukkohaudat.

jegros vekkuli

Juu kirjoituksistasi on huomattu kyllä, että kaikki kaverisi ovat venäläisiä…

jegros vekkuli

Niin teille vissiin kansallismieliset on uhka niin koitatte noilla teksteillänne saada ne kaikki näyttämään idiooteilta kakkaa nieleviltä räkäposkella olevilta ryssien nuolijoilta, että kun keskimääräisellä järjellä oleva katsoo näitäkin sivuja niin törmää teidän juttuihin ja kelaa, että noi on kaikki idiootteja, se on luultavasti teidän ryssän kakkaa levittävien yksi tarkoitus…

jegros vekkuli

Ja ihan turhaan tuota wanhentunutta sotakakkaa enää levitätte venäjän omat uutistoimistot on jo myöntänyt suuren osan:
https://oikeamedia.com/o1-179100

Vuoroin vieraissa

Vierastaistelijoita Ukrainassa on ollut Maidanin päivistä asti ja paljon. Myös ammattisotilaita, mutta ”vihreinä miehinä”. Muistanpa miten eräs siviili haastatteli Maidanin aikoihin maastopukuista miestä jolla oli käsissään M16. Vastaukseksi tuli lontoon kielellä ja amerikkalaisella aksentilla ”no pictures, please”. Eikä ollut ainoa.

jegros vekkuli

Niin ensimmäiset vierastaistelijat saapuivat venäjältä jo 2014 ja siitä asti niitä siellä on ollut ja jo ennen sitä venäjä sinne oli joukkojaan tunkenut

Moskva sukellusvene

Ei maalata piruja seinille, mutta jotain sieltä tulee, ennenkuin suomi on natossa. Olisiko ohjusisku stadiin? No tuskin, mutta ei niistä prkleistä tiedä.

Horace Smith

On hyvä, että varaudutaan. Paikat pitää ollla kunnossa, jos/kun alkaa tapahtumaan. Natoon hakeutuminen on todellinen vaaranpaikka, mutta se on pakko tehdä. Muuten saamme kumarrella ryssää loppuun asti. Kumartelu ei silti takaa, etteikö ryssä hyökkää tänne. Tosin on perusteltua epäillä ryssän kykyjä, kun katsoo Ukrainan touhua.

Puolueeton

Ukraina on Venäjälle pikkuinen sota. 5% maan voimista kai osallistuu sotaan. Paljon helpompaa ja halvempaa on kumarrella kuin pröystäillä, kaiken lisäksi se on sivistynyttä käyttäytymistä, jota opetetaan jo koulussa.
Mariupolin tehdasalueen nopea valloitus vaatisi molemmilta osapuolilta paljon uhreja. On helppo eristää alue ja odotella antautumista vaikka kuukauden parikin.

Piikkilampaat

Natoon liittyminen on ”pröystäilemistä?
Helpompi ”kumarrella”?
Mihin luulet kumartelulla pääseväsi kun ryssä Suomeen hyökkää, se ei pyllistelyllä lopu.
Nato on sensijaan ryssälle täysi seinä, nuo saastaiset rotat ei uskalla natomaiden kimppuun hyökätä, se vain on totuus.

Hh1488

Joo, eikä natomaat uskalla hyökätä venäjän kimppuun

Horace Smith

Kerro yksikin syy, miksi joku Nato maa haluaisi hyökätä Venäjälle? Kukaan täysijärkinen ei halua aloittaa sotaa.

Runtiti-pou

Jos oltaisiin oikeasti hyvällä asialla, niin nimenomaan kaikki täysjärkiset ajattelisivat, että nyt Venäjä olisi syytä kukistaa suursodalla ja hajottaa pikuosiin. Sota on osoittanut, että se ei mahtaisi mitään laajalle koalitiolle

Vuoroin vieraissa

Horacelle tässä muutamia syitä:

 • Venäjän Pohjoiskalotin öljy- ja kaasuvarojen varastaminen USA:n kasaarisionistien omaisuudeksi.
 • Murmanskin ydinsukellusvenetukikohdan eliminoiminen.
 • Pohjoisen rintaman avaaminen Venäjää vastaan.
 • Putinin saaminen pois vallasta.
 • Venäjän tuhoaminen.
 • Valkoisen rodun tuhoaminen.

Tiedän ettei Horace, kuten eivät muutkaan NATO-kiimaiset, osaa nähdä omaa nenäänsä pidemmälle ja on täysin sotia sytyttävien kasaarisionistien manipuloima. Tätä se niiden luoma ja levittämä kulttuurimarxismi on saanut aikaan tässäkin kansakunnassa: Kriittisen ja itsenäisen ajattelukyvyn katoamisen.

Lieväasteinen

Venäjästäkö muka valkoisen rodun pelastajaksi? Putin on pikkuhiljaa kieltänyt natseina kaikki valkoista rotua puolustavat kansallismieliset liikkeet Venäjällä, kaikki niiden johtojäsenet ja moni rivijäsenkin on pistetty tyrmään. Samalla enimmäkseen valkoiset miehet t*appavat toisiaan nyt rintamalla. Niiden tilalle tulevat ilmeisesti ja globaalin suunnitelman mukaan muslimit ja afrikkalaiset. Venäjällä kuolee miljoona ihmistä vuodessa, lähinnä valkoisia. Niitä korvaavat muslimit Kaukasiasta ja Keski-Aasiasta. Kasaarit ja diasporat rulleezz, valkoisia kuolee ennätysvauhtia sukupuuttoon, väestö vaihtuu, globaali sionistinen oligarkia on tyytyväinen. Samalla EU:n tahot saavat ukrainalaispakolaisina kaipaamaansa halpatyövoimaa. Kasaarit Putin ja Zelenskyi tekevät tehtävänsä. Kaikkialla on samaa globalistista p*skaa, kumpaankaan ei voi luottaa, mutta Venäjä tällä hetkellä on vielä pahempi kuin NATO ja Länsi. Valinta ruton ja koleran väliltä valitettavasti.

Viimeksi muokattu 2 vuotta sitten by Lieväasteinen
jegros vekkuli

Jaa mitäs se venäjä on vaikka norjalta varastanut tai vaikkapa ihan niiltä siperian alkuperäisiltä asukkailta? Miksi venäjän joka uutinen on muuten valetta jos se on niin hieno paikka? Miksi aika iso osa sieltä lähteneistä kertoo jotain ihan muuta venäläisistä? Jos joku vetää sua joskus turpaan onko tuo verilöyly kasaarisionistien manipuloima vai oman tyhmyytesi?

Vuoroin vieraissa

Jos joku vetää sua joskus turpaan onko tuo verilöyly kasaarisionistien manipuloima vai oman tyhmyytesi?”
Tuota sopii kysyä kohta NATO-kiimaisilta, kun täältä käsin aletaan härkkiä Venäjää ja se – oikeutetusti – vastaa siihen. Pärjäsimme paljon vihamielisemmän kasaaribolshevikkien OMISTAMAN Neuvostoliiton kanssa sen 70 vuotta Paasikiven-Kekkosen linjalla, mutta nyt omat maanpetturipoliitikkomme haluavat tänne sodan ja meistä tykinruokaa.
Ja lännessähän ei sitten valehdella ollenkaan, ei. Ainoastaan kasaarisionistien kulttuurimarxismin raiskaamat ovat tuota mieltä ja niitä riittää, oikealta vasemmalle. Valitettavasti myös tyypeissä jotka pitävät itseään kansallismielisinä.

Horace Smith

Olisit siis mieluummin sortovallan kusipäädiktaattorin armoilla Venäjän etupiirissä? Ja vaikka kuinka nuolisimme ryssän per..ttä, ei takaisi yhtään mitään. Putleri voisi silti yhtäkkiä päättää, että Suomi pitää ”denatsifioida” tai tulla ”pelastamaan” Venäjän kansalaisia. Nato on instanssi, jonka voimaa ryssän on pakko kunnioittaa.

”Paljon helpompaa ja halvempaa on kumarrella kuin pröystäillä, kaiken lisäksi se on sivistynyttä käyttäytymistä, jota opetetaan jo koulussa.”
Missä koulussa opetetaan diktaattorille alistumista, pelkäämistä ja p..seennuolemista? Itsenäisyys ja suvereeni valtio ei ole asia, johon pyydellään putlerilta lupia.

Lieväasteinen

Mistä on tuommoiset numerot (5 %) peräisin? Venäjänkielinen Wikipedia mainitsee 25 % maavoimista. Muut lähteet kuten Inosmi ja BBC kertovat jopa 50 %:sta.

Nationalisti

Koko Nato-keskustelu on äärimmäisen yksipuolista ja vain globalistien agendaa palvelevaa. Valtamedia on valjastettu tuottamaan isot määrät propagandaa, tulee ihan ”koronapandemia” mieleen, kansaa harhautetaan nyt täydellä teholla.
Suomen politiikka on globalistisen EU:n, yritysmaailman johdon ja j..talaisen pankkieliitin hallussa.
Suomalaiset poliitikot eivät ole enää aikoihin toimineet kansallisesta näkökulmasta.

finne igen

Olet todella oikeassa Nato-keskustelu on ainoastaan globalistien agendaa palveleva ja myös täällä kiihkomielisimmät eivät edes pysty lukemaan, saati ymmärtämään Paunion erittäin laajaa analyysia Oikea Media sivuilta. Puusilmäisyys on hyvin todettu suomalainen kansantauti ja se testattiin tällä loistavalla ”plandemialla” eli laboratorioissa kehitetyllä Covid-19 viruksella!
Nöyryys luottaa Ylen antoon ja muuhun massamediaan osoittaa suomalaisten olevan maailman tyhmin ja ”onnellisin” kansa kuten norjalainen ystäväni totesi. Rivitaloja Uralille ja omakotitaloja Siperiaan rakentelee jo moni täällä kommentoija. Onnea yritykselle!
finne igen

Vuoroin vieraissa

Muistellaanpa hieman tehtyjä rikoksia:

 • Hornetit hankittiin salaa pienen sisäpiirin päätöksellä. Rehn on tunnustanut tämän, joten väittely on turhaa.
 • Stupido puski läpi perustus- ja rikoslakia halveksien MOU:n eli NATO:n antautumissopimuksen.
 • MOU sattui tulemaan samoihin aikoihin kuin NATO:n operaatio Atlantic Resolve.
 • Rumat Ankanpoikaset eli F-35:t hankittiin vain ja ainoastaan niiden NATO-yhteensopivuuden takia. Niiden ainoa ”hyödyllinen” häiveominaisuus on ulosmitattu, mikäli koneeseen laitetaan yli 4 pommia tai ohjusta. Muutenkin venäläisten moniaaltotutkat näkevät ne. Niidenkin valinta oli jo etukäteen päätetty pienessä sisäpiirissä, kilpailutus oli pelkkää poliittista teatteria.

Sota tästä tulee! Näin siksi, että USA:n kasaarisionistit haluavat varastaa Venäjän Pohjoiskalotin valtavat öljy- ja kaasuvarat, neutraloida Murmanskin ydinsukellusvenesataman ja avata pohjoisen rintaman Venäjää vastaan, eteläinenhän on Ukrainassa. NATO ei koskaan ole puolustanut ketään missään, mutta ollut USA:n mukana pommittamassa siviilejä hengiltä ympäri maailmaa: Libya, Syyria, Afganistan, Kosovo…lista sen sotarikoksista on pitkä.
Kuinka moni teistä NATO-kiimaisista haluaa tehdä isänmaasta sotatantereen ja suomalaisista tykinruokaa?

jegros vekkuli

Jos venäläiset sanoo, että niitä koneita ei pidä hankkia ne on silloin ehdottomasti paras vaihtoehto. <– Tuo tuossa on piste.

Juha

Aivan. Keskustelu liikkuu tunnetasolla, kun pääministeri itkee Putinin kauheutta ja media on sotapsykoosissa.

https://www.is.fi/politiikka/art-2000008770711.html

Stubbin mukaan P E L K O ajaa Suomen Natoon.

Tätä se on kun keskenkasvuset johtaa maata.. hysteria ohjaa päätöksentekoa

Rudi

Samoin ajattelen. Hämmästellen sitä kuinka helposti suomalaiset sitten kuitenkin alkoivat pelkäämään ja paniikkireagoimaan. Olin pitänyt kansaamme vakaana ja harkitsevana väkenä, mutta kuva muuttui säntäileväksi ja vapisevaksi.

jegros vekkuli

Kerrotko minkä takia 23.4 IA Regnum (venäläinen uutistoimisto) kertoi suomessa olevan hitleriläinen kultti ja mannerheim on venäläisten kansanmurhaaja jota suomessa palvotaan ja että suomi harrastaa kansallista ja kielellistä agressiivista laajentumista venäjän karjalassa, suomi on hitlerin ja mannerheimin suomi jne.

Vuoroin vieraissa

Kerrotko miksi täällä ja lännessä ylipäätään kansallismielisiä haukutaan fasisteiksi ja natseiksi, mutta ukrainalaisia, venäläisiä ja venäläismielisiä murhaavia Kiovan Fasisteja suorastaan suositaan?
Kertoisitko miksi eduskunnaksi väitetyssä Suomen suurimmassa ja turhimmassa ulkohuusissa pidettiin irvokas näytelmä, kun Zelenskyy puhui siellä? Oli oikein ennalta jaettu ohjelma milloin noustaan seisomaan ja taputtamaan! Meno oli kuin entisessä Neuvostoliitossa tai nykyisessä Pohjois-Koreassa.
Venäjä ei ole mikään ihannemaa eikä onnela, mutta länsi on nykyisin kasaarisionistien hallitsema dystopia. Te kaikki ryssävihaan sairastuneet kulttuurimarxismin nielleet hyödylliset idiootit ajatte omaa, lastenne ja ylipäätään koko valkoisen rodun tuhoa laulamalla kasaarisionistien lauluja ja ajamalla niiden UIutta Maailmanjärjestystä. Sitäkö haluatte?
Sopii miettiä. (Tuo oli turhaa, ette kriittiseen itsenäiseen ajatteluun enää kykene, mutta sanoinpahan silti.)

Viimeksi muokattu 2 vuotta sitten by Vuoroin vieraissa
Vuoroin vieraissa

”Stubbin mukaan P E L K O ajaa Suomen Natoon.
Tätä se on kun keskenkasvuset johtaa maata.. hysteria ohjaa päätöksentekoa”
Ei, eivät keskenkasvuiset, vaan WEF:n kasaarisionisti Klaus Schweinin per…nnuolijat. Niin Stupido, Marin kuin Saarikkokin ovat näitä.