Eurooppa Kotimaa Muu maailma Politiikka Uutiset

Venäjän ydinaseiden käytön mahdollisuus Ukrainassa kiihdyttää Suomen Nato-keskustelua

Kuva: Flickr.

Ulkoministeri Pekka Haavisto sanoo suomalaisten olevan huolissaan ydinasekysymyksestä Guardianille antamassaan haastattelussa.

 

Suomen ulkoministeri on sanonut, että Venäjän uhka ydinaseiden käytöstä Ukrainassa on keskeinen tekijä Suomen keskustelussa Natoon liittymisestä.

Pekka Haavistolla on takana kiireiset viikot. Suomen ulkoministerinä Haavisto, 64, saattaa pian olla mukana suurimmassa poliittisessa muutoksessa, jonka Suomi on kokenut sen jälkeen, kun se liittyi EU:hun lähes kolme vuosikymmentä sitten. ”Suomi tekee parhaillaan valintojaan. Ja näiden valintojen joukossa Nato-jäsenyys on myös sellainen”, Haavisto sanoi Guardianin haastattelussa torstaina.

Suomen eduskunta aloitti eilen kauan odotetun keskustelun mahdollisuudesta jättää Nato-jäsenyyshakemus. Viimeaikaiset mielipidetutkimukset ovat osoittaneet dramaattisen käänteen Suomen yleisessä mielipiteessä, ja enemmistö kannattaa nyt Natoon liittymistä Ukrainan hyökkäyksen jälkeen.

”Turvallisuusympäristömme on muuttunut dramaattisesti Venäjän hyökättyä Ukrainaan 24. helmikuuta”, vihreiden veteraanipoliitikko sanoi.

Haavisto jatkoi luettelemalla, millaisia johtopäätöksiä Suomi on tehnyt suuresta naapuristaan, jotka ovat johtaneet poliittiseen keskusteluun Suomessa. Moskova on osoittanut olevansa valmis ottamaan yhä suurempia riskejä sotilaallisissa operaatioissaan ja osoittanut kykynsä mobilisoida nopeasti yli 100 000 sotilasta naapurimaata vastaan ilman yleistä liikekannallepanoa.

”Venäjän käyttäytyminen on entistä arvaamattomampaa, ja se on valmis ottamaan suurempia riskejä kuin aiemmin. Jos tarkastelemme Georgiaa vuonna 2008 tai Krimiä vuonna 2014, voimme sanoa, että näissä tapauksissa Venäjä otti laskelmoituja riskejä”, ministeri sanoi viitaten Georgian sotaan ja Krimin liittämiseen.

”Tilanne on nyt erilainen, koska näemme, että Venäjän alkuperäinen tarkoitus hyökätessään Ukrainaan oli vaihtaa hallintoa 40 miljoonan asukkaan maassa. Tämä on Venäjälle riskialtis operaatio, mutta Venäjä osoitti olevansa valmis ottamaan nämä riskit.”

Puheet ydinaseiden käytöstä nousseet esille

Haavisto sanoi olevansa syvästi huolissaan myös tiedoista, joiden mukaan Venäjä voisi käyttää ydinaseita Ukrainassa, koska sen armeija on edelleen vaikeuksissa.

”Venäjän naapureille Venäjän löysät puheet epätavanomaisten aseiden, kuten taktisten ydinaseiden ja kemikaalien käytöstä, ovat hyvin epämiellyttäviä.”

”Tämä on meille todella huolestuttava asia. Se on herättänyt Suomessa keskustelua omasta turvallisuusasemastamme Euroopassa”, Haavisto myönsi.

Läntiset tiedusteluviranomaiset ovat alkaneet varoittaa julkisesti, että Kreml saattaa turvautua taktisiin tai muihin rajoitettuihin ydinaseisiin omassa arsenaalissaan, jos sen hyökkäys Ukrainaan epäonnistuu toistuvasti. Bloomberg kertoi keskiviikkona, että näitä pelkoja jakavat myös eräät korkeat venäläisvirkamiehet ja valtionyhtiöiden ylimmät johtajat.

Venäjä, joka on aiemmin kiistänyt suunnittelevansa sotilasoperaatiota Ukrainaa vastaan, on ilmoittanut olevansa sitoutunut välttämään ydinsotaa. Keskiviikkona Moskova kuitenkin koelaukaisi mannertenvälisen Sarmat-ohjuksensa, joka on uusi lisäys sen ydinasearsenaaliin. Presidentti Vladimir Putin sanoi, että se antaa Moskovan vihollisille ”ajattelemisen aihetta”.

Suomalaisten huoli ydinsodan mahdollisuudesta kasvanut merkittävästi

Haavisto sanoi, että ensimmäistä kertaa hänen pitkän poliittisen uransa aikana suomalaiset ovat huolissaan ydinasekysymyksestä.

”Tyypillinen kysymys, jonka nyt saan ihmisiltä kaduilla tai ostoskeskuksissa – mitä minulle ei ole esitetty koko poliittisen urani aikana – on se, mitä Suomi tekee, jos sitä uhkaavat ydinaseet tai kemialliset aseet. Siihen pitää poliitikkona pystyä vastaamaan”, hän sanoi.

Kun Suomi, joka perinteisesti on käynyt vuoropuhelua Kremlin kanssa, ottaa avoimesti esille Venäjän ydinaseiden käytön mahdollisuuden, on osoitus siitä, kuinka suurena uhkana länsi pitää Venäjää sen Ukrainan hyökkäyksen jälkeen.

Presidentti Sauli Niinistö – jota on kutsuttu ”Putin-kuiskaajaksi” suorien yhteyksiensä vuoksi Kremliin – oli käynyt pitkiä keskusteluja yrittäessään taivutella Venäjän presidenttiä olemaan hyökkäämättä Ukrainaan.

Haavisto totesi olevan ”suuri pettymys, että Venäjä valitsi sotilaallisen tien Ukrainassa” suomalaisista ponnisteluista huolimatta.

Ministeri sanoi Suomen pitäneen diplomaattiset kanavansa auki Venäjän kanssa sodan aikana, ja hän viittasi Niinistön puheluun Putinin kanssa 10. maaliskuuta yhtenä keinona, jolla hänen maansa yritti saada Putinin neuvottelupöytään.

Päätös Nato-jäsenyydestä lähiviikkoina

Suomen odotetaan tekevän päätöksen Nato-jäsenyyden hakemisesta lähiviikkoina, ja kestää neljästä 12 kuukauteen, ennen kuin liittouman 30 jäsentä hyväksyvät Suomen jäseneksi virallisesti.

”Tuona aikana olemme valmistautuneet kaikenlaisiin (Venäjän) häiriötilanteisiin, kyberhyökkäyksiin, hybridihyökkäyksiin ja niin edelleen. Siihen pitää vain varautua”, Haavisto sanoi.

Keskiviikkona Helsingin eduskunnassa keskusteltiin paljon niistä muutoksista, joihin Suomi joutuu, jos se liittyy puolustusliittoon. Suomen ja Venäjän yhteinen raja on yli 1 300 kilometriä pitkä.

”Mielestäni Naton perusajatus on tämä yhteinen ja jaettu turvallisuus, joka aktivoituu kriisiaikana, konfliktin aikana saat apua muilta jäseniltä”, Haavisto sanoi ja lisäsi, että Suomi aikoo säilyttää asevelvollisuuden ja 280 000 sotilaan reservin.

”Mutta rauhan aikana en näe suurta muutosta puolustuksessamme. Venäjä on ja tulee aina olemaan naapurimme. Olemme aina arvostaneet rauhanomaista rajaa, haluamme pitää sen sellaisena”, Haavisto totesi lopuksi Guardianin haastattelussa.

 

Lähde: The Guardian

25 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
juha II

Suomi pilai suhteensa 80-vuoden jälkeen Neuvostoliitto/Venäjään yhdellä sanalla: NATO!!!

Kyllä sillä nimensä historian kirjoihin saa.

Kuten maailmassa muutoinkin on aina ollut. Ihmiten kaikki työt heidän elinaikanansa ovat olleet hukkaan heitettyä aikaa ja turhuutta suurta!!!

Purkupallo ei milloinkaan rakenna entistä eikä uutta!!!

Nykyidiootit kuvittelevat olevansa jotain suurta ja näkyvää, mutta he ovatkin ymmärrykseltään pientä sorttia ja sillä on tehty maailmassa aina ne kaikkein suurimmat virheet!!!

Puolueeton

Jos Venäjä ei ole edes pommittanut kaupunkeja muusiksi kuten on tehty esim Irakissa, miksi se ottaisi käyttöön ydinaseen.
Haavisto valehtelee Nato kiimassaan tai voipa hän olla typeräkin eikä ymmärrä.

Ilmari

On Venäjä pommittanut kaupunkeja muusiksi. Seuraa uutisia.

Maila Laukas

Tämän pienen vihreän miehen voisi köyttää yhteen atomiohjukseen ja lähettää sen hevon Perseukseen.

Eka Kettunen

Viimeaikaiset mielipidetutkimukset ovat osoittaneet Suomen enemmistön kannattavan myös hoitajille lisää liksaa, mutta mitään ei tapahdu.

luke

Hoitajien liksat on kohdillaan kun verrataan muihin ammattiryhmiin Suomi ei ole varakas muu pohjoismaa julkisen puolen eduista ei paljon puhuta jos yksityisellä puolella uhkaa joukkoiirtisanomisella takaisin ei pääse vanhoilla eduilla vaan alkaa taas nollasta meni talviloma ja palvelusvuosilisät julkisella kun jostain kumman syystä edut säilyy kun otat uuden pestin lisäksi työttömyys irtisanomiset pakkolomat jotka ovat yksityisellä riskinä vuodesta toiseen olisin paremminkin huolissani todella raskasta työtä tekeville siivoojille ei heidän puolestaan kukaan meuhkaa vaikka liksa lienee puolet hoitajan palkast.

tillintallin

Äidinkielesi oli varmaan peruskoulussa nelonen kun et osaa käyttää pisteitä ja pilkkuja.

Perkele

Täällä pitäisi olla mahdollisuus käänteispeukuttaa ryssän nuoleskelijoita.

Piikkilampaat

Hiphurraa taas kun putinistit täyttää kaiken tällä saitilla.

Oot kova aivopieremään

Mitä se siionistien NWO -tukija ja Great resetoija siellä taas vinkuu.

Mutta asiaan. En usko, että vielä tässä vaiheessa käyttävät. Vasta sitten, jos totaalinen tappio häämöttää.

Piikkilampaat

Kyllä se teille tekee kipeeää kun pitää alkaa esittelemään täysiä aivopieruja.
En tosiaakaan ole mikään siitä mitä sinä lapsukainen väität.
Mitä luulet että Suomalaiset ajattelee kaltaisestasi punikista jotka haluaa että tämä maa muuttuu samanlaiseksi kun tuhottu Ukraina.

tillintallin

Olet vain sanomalehtien aivopesemä typerä lammas. Tuota putinisti p..kaa on helppo jauhaa kun ei tiedä muuta kuin omat kotinurkkansa. V..tuako kukaan välittää sun mielipiteistäs, juntti.

Piikkilampaat

Minä en lue ”sanomalehtiä” enkä ole joku seniili.
Voi olla ikää, mutta liikun päivittän yli 30 kilometriä, kävelemällä, pyörräillen ja kuntosalilla ollen.
Seuraan kylläkin suoria lähetyksiä Ukrainasta, kuten myös sotilastiedustelulähteitä.
Sinä taasen osoitat täyden tietämättömyytesi, tai sitten tiedät ja olet täysi psykopaatti.
Kukaan ihminen ei nimittäin halua että lapsia,naisia tai vanhuksia raakalaismaisesti murhataan.
Voit kuvitella itsestäsi mitä haluat, se ei poista sitä että olat ”putinisti” tuttavallisemmin historiasta tuttu, punainen punikki.

Runtiti-pou

Venäjäkö varjelee resetiltä? Sota vaikuttaa pikemminkin olevan osa sitä

Zardex

USA:n koneisto ja NATO on hyökännyt valheillaan ja toiminnallaan Venäjää vastaan Ukrainalla, mutta valheillaan se on sen tehnyt mitä selvimmin myös Suomessa. Käytännössä kaikki mitä ministereiltämme kuulemme on valheita joiden tarkoitus on viedä kansalta päätösvalta. Mitään päätösvaltaahan ei ole kansalla, joka uskoo kriisitilanteesta pääasiassa vain valheita ja on valmis tekemään sen pohjalta hätäisiä päätöksiä. Mitä Suomelle halutaan tehdä? On tunnettua, että valheet johtavat sotaan. Suomalaiset tuskin haluavat sotaan, mutta voivat olla siihen päätöksillään hyvinkin menossa, jos eivät välitä selvittä mikä on todellisuuden laita.

Runtiti-pou

Sodan syy siis Lännenvalheet. Voi juku

Zardex

Tyypillisesti valheet tarvitaan, jotta saadaan aikaan epäedullinen sota luonnollisten liittolaisten välille, luonnollisen vihollisen eduksi. Euroopan romuttamien hyödyttää vain USA:ta ja Britanniaa, kaikki muut tahot maailmassa haluaisivat toimivan menestyvän kumppanin mannereuroopasta. Vain USA:lle Eurooppa edustaa vaarallista kilpailijaa ja uhkaa sen hegemonialle, varsinkin Eurooppa, jolla on toimivaa yhteistyötä Venäjän ja Kiinan suuntaan. Tämä Euraasian uhka on keskeinen sotilaspoliittinen teesi USA:lle ja sen ohittaminen poliitikkojen ja median toimesta on tietämättömyyttä tai tahallista valhetta ja kaikkien Euroopan maiden kannalta sabotaasin omaista epäisänmaallisuutta.

Juha

Fakta: P E L K O on syy Suomen Nato jäsenhakemukseen. Sinne mennään ihan tunnereaktion pohjalta kun hallitusta ja kansaa kovasti pelottaa. Sannaakin ihan itkettää.

https://www.is.fi/politiikka/art-2000008764892.html

marko

Juu. Luulis, että poliitikot sais vähän parempaa tietoa tilanteesta, mutta tuntuu siltä kuin olisivat ulkoistaneet ajattelun medialle.

Pidetään välimatka

Ja juuri näinhän se on. En tiedä missä kuplassa politikot elävät mutta ne on todella kaukana todellisuudesta. Viimeksi kun näin jonkun vapaan äänestyksen nato-liittymisestä niin siinä puoleta oli 36%. Kansalaisella olisi mahdollisuus tehdä oma galluppi ja olen sitä ehdottanutkin, mutta ei oikein ole iskenyt kipinää. Saattaisi tulla totuus julki.

Historian tuntemus tuntuu kadonneen blogisteiltakin kun eivät muista edes Georgian tai Krimin tapahtumia. Georgiassahan nimenomaan nato-viikarit kuiskuteli että ”hyökätkää venäjälle, kyllä me tuetaan teitä”. Ja kun sitten tuli tosipaikka, niin nato-jermut ensimmäisinä pakeni paikalta.

Ja entäs se Krimi sitten? No, sielähän oli vaalit joissa kansa sai äänetää. Mutta kun ne äänesti NATO:in mielestä väärin, niin Venäjähän ne valloitti. Paitsi että sielä oli yli 300 vaalitarkkailijaa joista yksikään ei raportoinut vaalivilpistä.

Eli ei kannata koittaa väittämällä kirjoittaa historiaa uusiksi. Pitäydytään faktoissa.

Entäs sitten Suomi, NATO ja Ukraina? Venäjä sanoi Lavrovin sulla että ”Ei salli että Suomi liittyy NATO:on”. Sama sanottiin myös Ukrainalle ja kummallekkin maalle sanottiin että ”siitä tulee sotilaallisia seuraamuksia”. No, Ukraina sai omansa, mutta miten käy piskuisen Suomen? Papereiden allekirjoituksen jälkeen sitä maata, Suomea, ei ole.

Meidän pieneltä kylältäkin seitsemän kokonaista perhettä lähtee kuukaudenmittaiselle kesälomalle juhannuksesta…Espanjaan. Tulevaisuus näyttää onko se järkevä liike vai ei. Mutta että sinne lähtevät että näkevät mitä heinakuussa tapahtuu.

finne igen

Politiikot ovat Suomessa ehkä selvimmin kuin muualla Euroopassa ulkoistaneet ajattelun medialle ja siksi todellista tietoa pantataan kansalta. Jäsenhakemuksen jättäminen johtaa juuri siihen mihin sen ei olisi tullut johtaa eli konflikti Venäjän Federaation ja Suomen välillä ja se on jo kesällä edessämme.
Mikko Paunion analyysi jäsenyyden hakemisesta on sellaista tietoa, että jokaisen tulisi lukea se, ennekuin ryhdytään suunnittelemaan Uralilta uusia asuntoja suomalaisille! Useimmat täällä kommentoijista ovat onneksi parempaa älyllistä tasoa kuin Vauva fi henkilöt, mutta valitettavan usea henkilö ei voi käsittää sitä tosiasiaa, että USA ei ryhdy sotaan Venäjää vastaan Suomen vuoksi. Pat Buchanan on kommentoinut asiaa hyvin selkeästi ja siksi myös ko.kirjoitus olisi hyvä saada hieman laajempaan levitykseen. Kolmen eri ppresidentin neuvonantajana ja kongressin jäsenenä hän analysoi myös ”kuuluisan” imperiumin tuhoajan Winston Churchillin kirjassaan!
finne igen

Äänestäminen auttaa NOT

Kyse ei ole siitä mitä poliitikot tietävät tai eivät tiedä. He tekevät kuten sanotaan. Uskokaa ainakin se nyt jo. Kaikki muistavat kuinka Sannakin tuli Bilderberg-kokouksesta täysin muuttuneena ihmisenä kaikin puolin.

Ihan varmana

Käsky hakea jäsenyyttä on tullut ulkomailta samoin kuin kielto kansanäänestyksellä.

Ihan varmana

Vitun puhelin..kansanäänestykselle.

Tuumailija

Se on kun ympärillä pyörii suojatyöpaikkalaisina kaikenlaista ”avustajaa” pilvin pimein kovalla kuukausiliksalla ja ainoa mihin nämä kykenevät on somen selaaminen ja sieltä ”tiedon” hankkiminen.

Nämä sitten antavat ”tietonsa” ministerille, että tällaista kuuluu ja kirjoitetaan ”kentällä” varmoista lähteistä (kuten usan tiedustelupalvelu), joka taas perustaa oman hyvin rajallisen harkintakykynsä mukaan mielipiteen/lausuman asian tiimoilta.

On kummallista että aikanaan kun ei ollut hännystelijöiden joukkoa juoksemassa perässä, kykenivät päättäjät tekemään huomattavasti tarkempia havaintoja missä mennään, mitä tapahtuu ja miten toimitaan, niillä oli sellainen syntymävika kuin oma ajattelu.