Eurooppa Politiikka Talous

Unkari taipuu EU:n 50 miljardin euron suuruiseen Ukrainan sotakassan rahoittamiseen

Kuva: Wikimedia Commons / CC BY 4.0 DEED / president.gov.ua.

Torstaina Brysselissä pidetyssä huippukokouksessa kaikkien EU-maiden johtajat sopivat, että Ukrainalle lähetetään uusi 50 miljardin euron EU:n veronmaksajien rahoittama tukipaketti Venäjän vastaisen sodan jatkamiseksi. Unkari vastusti sopimusta siitä lähtien, kun sitä ehdotettiin vielä muutama päivä sitten, mutta perääntyi viime hetkellä ja suostui sopimukseen.

Mikä lopulta muutti Unkarin mielen, ei ole täysin selvää, mutta maata on painostettu kovasti, ja sitä on uhattu äänioikeuden menettämisellä EU:n parlamentissa. On painostettu niin ankarilla pakotteilla, että ne upottaisivat koko Unkarin talouden.

Pääministeri Viktor Orbán kirjoittaa kuitenkin X:ssä, että on saatu takeet siitä, ettei jäädytettyjä unkarilaisia EU-rahoja päädy Ukrainaan, ja että sopimuksen matkan varrelle on pystytetty tarkastuspisteitä, jotta päätöstä voidaan harkita uudelleen tai tarkistaa. Orbánin mukaan ei tarvita lisää sotarahaa vaan tulitauko ja rauhanneuvottelut.

Vaikka Unkari on ainoa EU-maa, joka on yksimielisesti vastustanut valtavaa rahansiirtoa, myös muiden maiden yksittäiset puolueet ja puolueryhmät, kuten Ruotsin ruotsidemokraatit, ovat esittäneet kritiikkiä.

Ne ovat viitanneet siihen, että Ukrainan julkishallintoa vaivaa vakava ja laajalle levinnyt korruptio. Juuri toissa päivänä paljastui, että lähes 450 miljoonaa euroa vastaava summa, joka oli tarkoitus käyttää Ukrainan sodan aseistamiseen, päätyi sijaan korkeiden valtion virkamiesten taskuihin.

Tästä näkökulmasta, mutta myös perusteellisemmin, on pidetty vääränä tai jopa luvattomana ottaa näin paljon rahaa verovaroin rahoitetusta EU:n talousarviosta tällaiseen tarkoitukseen. Sen sijaan kriitikot ovat kannattaneet sitä, että rahat lainattaisiin EU:n budjetin ulkopuolelta ja tarjottaisiin myös Ukrainalle lainana.

Ukrainan tuki koostuu 17 miljardin avustuksesta ja 33 miljardin lainasta. Ukrainaa tuetaan nyt ensimmäistä kertaa myös suorilla avustuksilla lainamuotoisen tuen rinnalla.

Jos Unkari olisi jatkanut kieltäytymistä ja jos uhkausta, jonka mukaan sen parlamentin jäseniltä riistettäisiin äänioikeus niin sanotun 7 artiklan säännön  liiallisen tulkinnan vuoksi, sitä ei olisi pantu täytäntöön, ja ehdotus olisi epäonnistunut, koska päätöksen on oltava yksimielinen. Tällöin olisi pitänyt keskustella muista ratkaisuista Ukrainan tukemiseksi sodassa Venäjää vastaan.

”Meillä on sopimus. Yksimielisyys. Kaikki 27 johtajaa sopivat EU:n talousarviosta otettavasta 50 miljardin euron lisätukipaketista Ukrainalle. Näin Ukrainalle saadaan pitkäaikainen ja ennakoitavissa oleva rahoitus. EU ottaa johtoaseman ja vastuun Ukrainan tukemisesta. Tiedämme, mistä on kyse”, Euroopan neuvoston puheenjohtaja Charles Michel kirjoittaa X:ssä.

Zelenskyi kiittelee

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kiittää EU:ta 50 miljardin EU:n veronmaksajien rahoittamasta tukipaketista.

”Kiitollinen Michelille ja EU:n johtajille. EU:n jatkuva tuki Ukrainalle vahvistaa pitkän aikavälin taloudellista ja rahoituksellista vakautta, mikä on vähintään yhtä tärkeää kuin sotilaallinen apu ja Venäjän vastaiset pakotteet”, hän kirjoitti X:ssä.

Lähde:

2 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Marko Kristian

Eurostoliitto näytti voimansa kiristys, uhkailu ja lahjonta.
Nuo miljardithan ei ole tarkoitettu sodankäyntiin jos joku niin luulee, ne on tarkoitettu ”palkkoihin”.
Riittää varmaan juuri ja juuri Zelenskyin ja hänen lähipiirinsä palkkoihin..

John Quiman

Asiaa voi katsoa noin päin, mutta sitä voi katsoa toisinkin päin samoilla sanoilla.