Eurooppa Maahanmuutto Politiikka

Unkari valmistautuu EU:n puheenjohtajuuteen, vaatii toimia laittoman maahanmuuton suhteen

Kuva: Wikimedia Commons / (CC BY 2.0) / Joachim Seidler, photog_at from Austria.

Unkari on aloittanut neuvottelut jäsenvaltioiden kanssa valmistautuakseen vuoden toisella puoliskolla alkavaan EU:n puheenjohtajuuteen, kertoi ulkomaankauppaministeri Péter Szijjártó Wienissä käytyjen neuvottelujen jälkeen itävaltalaisen kollegansa Alexander Schallenbergin kanssa.

Neuvottelusarja käynnistettiin Wienissä, koska Itävallalta voidaan odottaa tukea Unkarin puheenjohtajuudelle ja Unkarin kansallisten etujen tavoitteille kahdessa tärkeässä asiassa: laittoman maahanmuuton torjunnassa ja EU:n laajentumisen nopeuttamisessa Länsi-Balkanin suuntaan, hän lisäsi.

Laittomasta maahanmuutosta puhuessaan hän totesi, että ”Itävalta on EU-maiden joukossa, jotka selvästi puhuvat ja toimivat sitä vastaan. Ja niin teemme me unkarilaisetkin. Olemme jo useaan otteeseen tehneet selväksi, että Brysselissä tarvitaan selkeä politiikan muutos, jotta laittomat maahanmuuttajat pysäytetään, eikä houkutella heitä.”

Maahanmuuttokriisistä Unkarin-Serbian rajalla Unkarin ulkoministeri totesi, että maalla on paljon kokemusta tässä asiassa suojellessaan omaa ja EU:n eteläistä rajaa. Jos maa ei olisi käyttänyt miljardeja euroja tähän, Unkarin rajalla pysäytetyt 100 000 laitonta maahanmuuttajaa olisivat kaikki Euroopassa, pahentaen turvallisuustilannetta, lisäten terrorismin uhkaa ja rinnakkaisyhteiskuntien esiinmarssin riskiä.

Unkarin tavoitteena on varmistaa, että Euroopan lainsäädäntö viimein kunnioittaa kansainvälistä lakia, jonka mukaan pakolaiset saavat asua väliaikaisesti ensimmäisessä turvallisessa maassa, hän korosti.

Szijjártó muistutti, että Unkari on ensimmäinen turvallinen maa, joka päästää sisään Ukrainan sodasta pakenevia, kun taas etelästä, kaukaa tulevat, eivät ole oikeutettuja tulemaan, koska he ovat kulkeneet läpi vähintään kolmen-viiden turvallisen maan matkallaan Eurooppaan.

Hän lisäsi, että Brysselissä tarvitaan voimakas poliittinen muutos varmistaakseen, että EU ei tuo maailman ongelmia sisään, vaan auttaa ratkaisemaan näitä ongelmia ulkomaiden kansalaisten Eurooppaan tuonnin sijaan.

Lähde: Remix