Eurooppa Politiikka Rikos Talous

Ursula von der Leyeniä epäillään korruptiosta rokotekaupassa

Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen (2024). Kuva: Kuvakaappaus: YouTube.

Euroopan huippusyyttäjät tutkivat rikosepäilyjä, jotka liittyvät Euroopan komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin ja lääkejätti Pfizerin toimitusjohtajan välisiin rokoteneuvotteluihin.

Euroopan syyttäjänviraston (EPPO) tutkijat ovat viime kuukausina ottaneet belgialaisten syyttäjien tehtävät hoitaakseen, kun he tutkivat Ursula von der Leyeniä ”julkisiin tehtäviin puuttumisesta, tekstiviestien tuhoamisesta, korruptiosta ja eturistiriidoista”, ilmenee Politicon saamista oikeudellisista asiakirjoista.

Belgian oikeusviranomaiset aloittivat tutkinnan alun perin Liègen kaupungissa vuoden 2023 alussa sen jälkeen, kun paikallinen lobbari Frédéric Baldan teki rikosilmoituksen. Myöhemmin häneen liittyivät Unkarin ja Puolan hallitukset, vaikka jälkimmäinen on parhaillaan vetämässä valitustaan pois Donald Tuskin johtaman EU-myönteisen hallituksen vaalivoiton jälkeen.

Baldanin kantelu keskittyi väitettyyn tekstiviestien vaihtoon von der Leyenin ja Pfizerin toimitusjohtajan Albert Bourlan välillä ennen EU:n suurinta rokotekauppaa pandemian huippuvaiheessa, joka tunnetaan nimellä ”Pfizergate”.

Komissio kieltäytyi luovuttamasta tietoja

New York Times -lehti, joka paljasti ensimmäisenä, että viestinvaihto tapahtui, kun johtajat olivat laatimassa sopimuksen ehtoja, on nostanut rinnakkaisen kanteen komissiota vastaan sen jälkeen, kun komissio kieltäytyi luovuttamasta viestien sisältöä asiakirjoihin tutustumista koskevan pyynnön jälkeen.

Rokotekaupan arvioitu arvo oli yli 20 miljardia euroa, ja komissio on toistaiseksi kieltäytynyt paljastamasta tekstiviestien sisältöä tai edes vahvistamasta niiden olemassaoloa.

Sopimusta pidettiin aluksi von der Leyenin voittona, mutta sittemmin ostettujen rokotteiden suuri määrä on asetettu kyseenalaiseksi. Myöhemmin paljastui, että rokoteannoksia meni hukkaan 4 miljardin euron edestä. Sittemmin rokotesopimus Pfizerin kanssa on neuvoteltu uudelleen.

Lähde: Politico

2 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Ismo Meinander

Toivottavasti tämä ketale saadaan kammettua pois vallasta, vaikka sillä ei taida olla paljon väliä, mikä psykopaatti tai korruptoitunut roisto täällä milloinkin on johtoasemassa. Eiköhän tämäkin kuitata lopulta jollain olankohautuksella ja kerrota ihmisille ”hajaantukaa, täällä ei ole mitään nähtävää”.

Koko rokotesirkus ja korona-diktatuuri oli vasta harjoittelua sille, mitä tuleman pitää.

Marko Kristian

Se oli selvää jo pari vuotta sitten, mutta mitään ei tehdä koska se voisi ”heikentää ihmisten luottoa demokratiaan”
Myös USA:ssa Bidenin korruptio on jo täysin selvää, että sai varapresidenttinä miljoonia Kiinasta, Ukrainasta, Kazakstanista jne jne, mutta onko meidän mediassa ollut yhtään uutista asiasta?
Trumppi voi olla ketku, mutta koko Bidenin suku on rikollinen.