Koti ja perhe Kulttuuri Muu maailma Terveys ja hyvinvointi Tiede ja teknologia Uutiset

USA: Intiaaniheimot haastavat somejätit oikeuteen- ”Some aiheuttaa riippuvuutta ja itsemurhia”

Kuva: Pixabay / (CC0)

Viime vuonna 42 Yhdysvaltain osavaltiota haastoi Facebookin ja Instagramin omistavan Meta-yhtiön oikeuteen nuorten terveyden vahingoittamisesta. Nyt kaksi intiaaniheimoa Yhdysvalloissa on nostanut kanteen useaa sosiaalisen median jättiyhtiötä vastaan. Haastetut yhtiöt ovat Meta, Snapchat, ja Alphabet, joka omistaa YouTube-videopalvelun sekä Googlen.

Heimojen mukaan yhtiöt ovat tarkoituksella tehneet nuorista riippuvaisia sosiaalisesta mediasta.

”Nyt saa riittää”, sanoo Wisconsinin osavaltion Menominee- heimoa edustava Gena Kakkak. ”Loputon sivujen vieritys vaikuttaa nuorison aivoihin. Vaadimme, että nämä sosiaalisen median yhtiöt kantavat vastuunsa sellaisten toimintojen luomisesta, jotka aiheuttavat pakonomaista sometusta reservaattimme nuorten parissa”.

Kanteen nostaneitten intiaaniheimojen mukaan mediayhtiöitten toiminta on osittain vastuussa intiaanien muuta yhteiskuntaa suuremmista itsemurhaluvuista. Intiaanien todennäköisyys tehdä itsemurha, on suurempi kuin millään muulla rotudemografisella ryhmällä Yhdysvalloissa.

Google on vastannut nostettuun kanteeseen julkilausumalla.

”Turvallisemman ja terveellisemmän kokemuksen antaminen nuorille, on aina ollut työmme ydin”, sanoo Googlen edustaja José Castaneda. ”Yhteistyössä vanhemmuuden, psyykkisen hyvinvoinnin ja nuorisoasiantuntijoitten kanssa, olemme luoneet menettelytapoja antaaksemme nuorille ikään soviteltuja kokemuksia, ja vanhemmille vankan kontrollin”.

Lähde SVT

3 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Mad CatMan

Kotoahan se kontrolli lähtee ja esimerkin voima on suuri. Jos vanhemmat hakkaavat kännyään koko hereilläoloaikansa, niin mitähän ne lapset sitten?

Ilkka Manttari

Uskomatonta. Kuuluu sarjaan: On ihmisiä joista kaikki vaikeudet ovat aina toisten syytä. Ratkaisukin on helppo jos tilanne on noin ylivoimainen. Keräisivät vain kaikki puhelimet ja läppärit ja sinkauttaisivat lähimpään jokeen tai järveen ja taas kelpaisi elää esi-isien tapaan.

Viimeksi muokattu 1 kuukausi sitten by Ilkka Manttari
John Quiman

Niin. Aina on ollut tarjolla informaatiota. Jotkut ovat siihen hullaantuneet ja sekoittaneet itsensä ennenkin. Nyt se on vaan helpompaa, kun netti on informaation tsunami, jota voi selata loputtomiin.

On kyllä itse osattava ymmärtää, että kohtuu selailussakin, etenkin, jos selailu on pelkkää tyhjää sosiaalista lätinää. Mitä nuoriin tulee, on vanhempien ymmärrettävä, että nuorten pitää tehdä muutakin kuin roikkua netissä. Nuoretkin voisivat paremmin, jos olisi vähemmän nettiä ja enemmän todellisuutta.