Maahanmuutto Muu maailma Politiikka Uutiset

USA: jälleen sarjakuva rasismikohun keskellä

Kuvituskuva. Tumisu, Pixabay.

Viikolla herätti kohua Disney-yhtiön päätös sensuroida piirtäjä Don Rosan rasistisina pidettyjä Roope Ankka- sarjakuvia, ja nyt on valloilla uusi kohu piirretystä viihteestä.

Sarjakuva Dilbert kertoo tietotekniikkayhtiössä työskentelevästä insinööristä ja hänen puhuvasta koirastaan. Huumorisarjakuvaa on julkaistu vuodesta 1989 lähtien, ja Suomessa sitä julkaistaan nimellä Pentti Perusinsinööri.

Dilbert-sarjakuva on nyt poistettu useista yhdysvaltalaisista lehdistä, sen piirtäjän Scott Adamsin rasistisina pidettyjen kommenttien johdosta.

Scott Adams kommentoi YouTubessa nettikyselyä, jonka mukaan 26% Yhdysvaltain mustista oli eri mieltä väitteen ”on OK olla valkoinen kanssa”.

Tutkimus tehtiin puhelinkyselyillä ja nettilomakkeella.

Striimissä Scott Adams sanoi kyselyyn liittyen, että valkoisten tulisi pysyä erossa mustista, kertoo brittiläinen The Guardian- lehti.

”En halua olla heidän kanssaan tekemisissä”, lainaa uutinen Adamsia.

Kommentti sai aikaan Dilbert-sarjakuvan cancelointivyöryn. Dilbert on kadonnut Los Angeles Times-, Washington Post- ja useista muista lehdistä.

”Sarjakuvapiirtäjä Scott Adams puhui rasistisesti YouTuben livestreamissa 22.2. ja Los Angeles Times torjuu tällaiset puheet”, perustelee LAT päätöstä canceloida Dilbert.

Kyselyn tehnyt mielipiteitä tutkiva yritys teki saman väitteen ”on OK olla valkoinen” myös aiemmassa kyselyssään. Tämän tulosten mukaan 12% kaikista Yhdysvaltain äänioikeutetuista, riippumatta ihonväristä, oli väitteen kanssa eri mieltä.

Yritystä on kritisoitu sopimattomien kysymysten esittämisestä. Yritys sanoo itse olevansa riippumaton ja puolueeton.

Lähde SVT

19 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Tare

No mikä siinä itse sarjakuvassa oli vikana?

kotoutuskotkottaja

”Jotkut ihmiset” myrkyttäneet koulutyttöjä Qomissa, sanoo maan varaterveysministeri – Ulkomaat | HS.fi
 ”…tarkoituksenaan lopettaa tyttöjen kouluttaminen, uutisoivat Iranin valtion tiedotusvälineet”

Maailmasta ei taitaisi löytyä epäsopivampaa maahanmuuttaja-ainesta kuin mitä tänne Tornion kautta tupsahti.

kasimir

Se on jännä, kuinka esim ammattikoripalloilija Colin Kapernikin väriset tyypit lasketaan aina mustiksi – vaikka hän on selvästi lähempänä valkoista. Hän lienee 1/8 tai 1/4 musta ulkonäöstä päätellen. (Jäbä joka taannoin aloitti koko NBA-liigan omaksuman polvistumisrituaalin kansallishymin aikana).

Nuo ”liberaalit” identifioivat usein itsensä mielummin mustaksi, vaikka olisi vain 1/64 musta. Eikä ihme, koska mustana/vähärinä esiintyminen on eduksi länsimaissa. Valkoisuus on haitta. Kuten heterous ja kristillisyyskin. Siksi niin moni haluaa olla jotain muuta kuin valkoinen, vaikka sitten huijaamalla, kuten esim. vitivalkoinen Rachel Dolezal. Presidenttiehdokas Elizabeth Warren on varmaan tunnetuin esimerkki. Hänhän haki (ja pääsi) Harvardin huippuyliopistoon ruksaamalla hakemukseen olevansa inkkari, vaikka hän on umpivalkoinen. Inkkarin on nimittäin helpompi tulla hyväksytyksi sisään, rasis.. siis diversiteetin nimissä. Aasialaisten taas vaikeinta. Tää on sitä parempaa kulttuurista omimista, jota demokraatit saavat kyllä tehdä. (Vertaa Justin Trudeau tai Riku Nieminen jonka Blackface ei ole ongelmallista, koska Riku on Vas. ehdokkaana).
Samalla logiikalla, jolla Barak Obamaa kutsutaan mustaksi, voidaan sanoa tämän olevan valkoinen ihan yhtä lailla. Kaverihan on fifty-fifty vitivalkoisen äitinsä takia. Mutta silti häntä tituleerataan ekaksi mustaksi presidentiksi. Kyynisempi voisikin väittää, että Obama tuli valituksi mustan ihonvärinsä sijaan nimenomaan valkoisuutensa ansiosta.

Pulteri

Jani Toivola oli ”ensimmäinen musta Suomen eduskunnassa” vaikka oli yhtä paljon musta kuin valkoinen.

Tässä pätee vanha viisaus: jos tuhanteen litraan pskaa laittaa litran puhdasta vettä, pska pysyy pskana. Jos tuhanteen litraan puhdasta vettä lisää litran pskaa, koko tuhannen litra vesimäärä on pilalla.

Tippa mustaa verta pilaa valkoisen ja puolet valkoista verta ei valkaise.

”Half white is all ngger”

Michaelsss

Eikös Colin Kaepernik ole NFL-jalkapalloilija eikä koripalloilija? Näitä osittain värillisiä varten taitaa olla sanonta ”person of color”, joka onkin sinänsä ihan osuva, koska eihän tämäkään tyyppi musta ole.

kasimir

Niin tietysti NFL-pelaaja, eikä NBA, mun moka. Taitaa tätä nykyä elättää itsensä ensisijaisesti Niken tms mainoskasvona ja sosiaalisen oikeudenmukaisuuden puolestapuhujana, kun ei ollut mikään erityisen hyvä pelaaja ymmärtääkseni.

Black lives matter – vaikka itse on valkoisen (yh-)äitinsä kasvattama.

Ali

On ihan ok olla ihminen,kun tietäs vaan minkä värinen,ettei loukais ketään.
Mitäs jos nyletäs kaikki ihmiset ,niin silloin kaikki olisi suurin piirtein saman näköisiä ja värisiä,,,ei muuta ku nahka pois kaikilta, niin hyvä tulee!!

Oletettu

Helpompi on laatia laki kuten sukupuolenkin kanssa tehtiin. Eli ihonväri on ilmoitusasia. Jos tuntuu olo mustalta, niin viettää vuoden mustana. Ja se väri aukaisee nykyään aikamoiset mahdollisuudet mm matkustelun ja majoituksen saralla

Vuohi

juu ja patjojen reidet aukeaa myös

Nimetön

Toi oli viikon paras:):):)

Ali

Voi että,minä kerkesi jo nylkeä itseni,,,kyllä Oletettu, sinun ehdotus on paljon parempi!

Ilkka Forsten

Yritys on yhtä riippumaton ja puolueeton kuin meillä Raija Toiviainen. Suomessa joku voisi alkaa julkaisemaan huumorisarjakuvaa nimeltään Muhamad siltainsinööri. Yhtään siltaa ei ole syntynyt niiden insinöörien toimesta, mutta muhamad alkaa olemaan kovin yleinen etunimi Espoossa ja Vantaalla. Ensimmäistä siltaa odotellessa, ” On OK olla valkoinen suomalainen.”

Kake S. ingers

”Me halutaan olla neeekereitä, pidetään salaa kekkereitä. Mustat kädet puutyötunnilla, Suomi-tytön pepulla..” 🎙️🎹🎷🥁

kauko kiito

Nyt jos koskaan kannattaa olla reekeli. Saa tehdä mitä mieleen tulee, mutta mieleen ei tunnu tulevan muuta kuin sukunuijan heiluttelu. Ja se on ihan ok asia sekin tässä suvaitsevaisuuden suurvallassa, eksoottista kulttuuria suorastaan

Vuohi

Juuri näin, matupatja ottaa mustaa syvälle kurkkuun ja kakkoseenkin. Allahihan muuten kieltää esiaviollisen seksin (ykköseen), joten pitää käyttää kakkosta, kolmosta ja muita aukkoja…

make

Tuo Adams voisi viedä asian oikeuteen jos sopparia on rikottu ainoana vaatimuksena, että lehdet täyttää yhden numeron etusivun lauseella ”It’s not ok to be white”.
Minkäköhän väriset noita lehtiä eniten tilaa? Heh, taas sahataan oksaa jolla istutaan. Kumpa useampi heräisi tähän propagandaan.

GLGL

Tämä kohuhan juontuu vain siitä, että Adams uskalsi aiemmin ilmaista kantansa Covid-rokotteista. Piti löytää joku ”rike” sivupolulta, jolla sitten tuhotaan toimeentulo.
Hyvä asia tässä on se, että jos jokin media edelleen julkaisee Dilberttiä, niin siihen mediaan voinee luottaa suuremmalla kertoimella. On eräänlainen markkeri siitä, millainen media on kyseessä.

jep

Luulisi jo, että rasismikortti on kulutettu loppuun, mutta vielä tuntuu tepsivän. Sen kun heittää, niin ei tarvi muita perusteluja enää esittää, ns. sivistyneistön mielestä.

Toope-setä

Suurin osa wannabe-älymystöä lienee jonkinlaisia wokesopuleita (vrt. takavuosien ”toimittajasopulit”)

Mikäli he huomaavat omien mielipiteidensä alkavan muistuttaa yleistä mielipidettä, he säikähtävät asiaa ja muuttavat äkkiä mielipiteitään.

T o d e l l i s e n älymystön harvalukuiset edustajat eivät sen sijaan kuvia kumartele vaan piirtävät niitä vaikka henkeä uhattaisiin.