Eurooppa Politiikka Talous Uutiset

Venäjä syyttää EU:ta rasismista, kun venäläisten autoja, meikkejä ja pikkuhousuja takavarikoidaan

Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Maria Zakharova. Kuva: Flickr /Public Domain Mark 1.0 / Trong Khiem Nguyen.

”EU harjoittaa rasismia venäläisiä kohtaan”. Näin sanoo Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Maria Zakharova. Taustalla on unionin kasvava lista pakotteista ja pakkokeinoista ”kaikkia venäläisiä henkilöitä, yhteisöjä tai elimiä” vastaan.

Euroopan neuvoston asetus N:o 833/2014. Tämä on EU:ssa 1. elokuuta 2014 voimaan tulleen lain nimi.

Kun laki otettiin käyttöön, sen tarkoituksena oli iskeä Venäjän energia-alaan kieltämällä porauslauttojen, putkistojen, pumppujen ja muiden teknisten laitteiden tuonti ja vienti, joita voidaan käyttää öljyn ja kaasun louhintaan ja jalostukseen. Yritys vahingoittaa Venäjän taloutta kostona Krimin niemimaan liittämisestä muutamaa kuukautta aiemmin.

Merkittävä laajentuminen

Lakia laajennettiin kerran joulukuussa 2014 ja kerran kahdessa vuodessa vuosina 2015, 2017 ja 2019. Kaikki ne kohdistuivat Venäjän öljy- ja kaasuteollisuuden koneisiin ja laitteisiin.

Venäjän hyökättyä Ukrainaan viime helmikuussa asetusta 833/2014 on kuitenkin laajennettu huomattavasti. Sitä on sen jälkeen täydennetty 13 kertaa uusilla tavaroilla ja tuotteilla, joita ei saa tuoda Venäjältä tai viedä sinne.

Venäjän vastainen laki sisältää nyt yli tuhat eri tuoteryhmää, jotka on jaettu yli 30 niin sanottuun liitteeseen. Gazpromin tai Lukoilin ylimpien johtajien ei enää tarvitse olla huolissaan.

Venäläiset autot

Tämän vuoden heinäkuussa Venäjän ulkoministeriö varoitti matkustajia ottamasta autojaan mukaansa EU:n vierailuille, koska on olemassa vaara, että Euroopan viranomaiset takavarikoivat heidän autonsa rajalla.

Viime vuoden lokakuussa asetusta 833/2014 muutettiin siten, että se kattaa ”moottorikäyttöiset autot ja muut moottoriajoneuvot, jotka on tarkoitettu ensisijaisesti < 10 henkilön kuljettamiseen”.

Varoitus ei ollut perusteetonta propagandaa. Kun varoitus annettiin, useat venäläiset turistit olivat jo joutuneet kärsimään, ja EU oli takavarikoinut heidän autonsa.

Yksi autonsa menettäneistä ei ollut edes turisti. Hampurissa asuvan venäläisen Ivan Kovalin Audi hinattiin pois hänen silmiensä edessä, ja tästä takavarikosta kertoi saksalainen Berliner-Zeitung.

Syynä oli se, että autossa oli venäläiset rekisterikilvet. Vaikka auto oli tullut Saksaan ja EU:hun asianmukaisesti ja kaikki paperit olivat kunnossa, tämä ei merkinnyt mitään uusien venäläisvastaisten sääntöjen nojalla.

Koval valitti päätöksestä ja sai lopulta autonsa takaisin. Monet muut eivät saaneet.

Alusvaatteet ja meikit

EU:n viranomaiset eivät takavarikoi vain autoja. Laki kattaa myös matkapuhelimet ja muun kalliin elektroniikan sekä tietenkin venäläisen kaviaarin ja votkan.

Mutta myös vessapaperia, saippuaa, hammastahnaa ja hajuvesiä ei saa tuoda rajan yli. Jopa meikit, alusvaatteet, pikkuhousut ja lastenvaatteet ovat nyt EU:n kiellettyjen tavaroiden luettelossa.

Lain tarkoituksena oli alun perin puuttua tällaisten tavaroiden kaupalliseen vientiin. Euroopan komissio kuitenkin selvensi, että monissa tapauksissa sääntöjä sovelletaan myös ”henkilökohtaisiin tavaroihin ja ajoneuvoihin”. Tämä tarkoittaa, että EU:n viranomaisilla on oikeus takavarikoida ”venäläisten henkilöiden” henkilökohtaisimmiksi määriteltyjä tavaroita.

EU:n edustaja kuitenkin sanoi uutistoimisto Reutersille, että on ”epätodennäköistä”, että rajavartijat takavarikoivat venäläisten matkailijoiden vaatteita.

”Se on eri tilanne kuin kallis auto”, hän sanoi.

Venäjä: ”Tämä on rasismia”

Venäjä on tuominnut Brysselin poliitikkojen yhä enemmän Venäjän vastaisen lainsäädännön. Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Maria Zakharova sanoi maanantaina, että Eurooppa-neuvoston asetus 833/2014 on rasistinen.

”Mielestäni tämä on yksinkertaisesti rasismia. Tämä ei ole pakotepolitiikkaa. Kyse ei ole etujen luomisesta EU:n vajoavalle taloudelle. Tämä on rasismia”, hän sanoi Venäjän Tassille.

Zakharova otti esille myös kysymyksen siitä, että venäläisiä toimittajia on estetty osallistumasta Emmanuel Macronin lehdistötilaisuuteen G20-huippukokouksessa tänä viikonloppuna, ja väitti, että ”Venäjä ei koskaan kohtelisi länsimaisia toimittajia samalla tavalla”.

Venäjän ulkoministeriön tiedottajan mukaan ”lännen käytös Venäjää kohtaan on yksi monista erilaisista rasismin ilmenemismuodoista lännessä kautta historian, kuten kolonialismi, imperialismi, natsismi, fasismi ja segregaatio.” Nämä säännöt ovat hänen mukaansa ”länsimaisen rasismin uusin muoto”.

”Nyt se on puhkeamassa. Kuin paise, jota ei ole hoidettu ja josta on nyt tullut fisteli. ”Tämä on länsimaisen rasismin fisteli”, Maria Zakharova sanoo.

Lähde: Samnytt

19 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Marko Kristian

Miten tahansa miettii niin venäläisten kohtelu on todellakin sitä kohkattua trasismia.
Miettikää itsenne tilanteeseen että joku hallitus jota et kannata aloittaa sodan.
Sen jälkeen sinä olet lopun ikää epätoivottu henkilö jokapaikassa.

Ilkka

Nyt siis autotkin ovat rotu, kuinka niihin muuten voisi kohdentaa rasismia ?

John Quiman

Oliko Ford rasisti vai ei, kun halusi tehdä vain mustia autoja. Pitääkö nähdä niin, että Fordin mielestä valkoisten tuli ratsastaa teillä mustien päällä? Vai siten, että musta väri kunnioitti mustia amerikkalaisia? Vai oliko kenties kyse sorrosta muun värisiä autoja kohtaan?

Ilkka

Henry Ford:n sanotaan tokaiseen, ” Auton värillä ei ole väliä kunhan se on musta. ” Nykyisin hän joutuisi todennäköisesti muutamaan lauseen muotoon, kunnioitamme BLM liikettä, ja emme puhu mustista autoista, suosittelen kaikkia hankkimaan värittömän version tai pyrimme kutsumaan sitä afroamerikkalaiseksi liikkumavälineeksi, jolloin emme syyllisty rasismiin.

John Quiman

Tuo kuuluisa lause saattaa monien mielestä tarkoittaa sitä, että Henry Ford piti mustasta väristä. Mustan auton suosiminen johtui kuulemma siitä, että sen aikaisista maaleista musta kuvui paljon nopeammin kuin muut värit ja siksi musta maali oli tuotannollisesti edullisin valinta.

Peter Kreisler

Minua ei lainkaan yllätä, että EU:n wokettajat yms. kummajaiset keräilevät turistien alusvaatteita.

John Quiman

Japanissa kuulemma nuorten naisten käytetyt pikkuhousut ovat rahan arvoista tavaraa. Jotkut jopa antavat naisille pikkuhousut päiväksi ja sitten pakkaavat ne myytäväksi.

Ilkka Manttari

Muistan jossakin nähneeni että niitä saa ostaa kadulla olevista automaateista.

John Quiman

Venäjä jaksaa puhua rasismista lännessä, mutta omassa maassaan aina ilmennyt pienten kansojen sorto ei tule mieleenkään, koska se on venäläiselle luonnollista ja oikein, koska venäläiset ovat parempia.

Ilkka

Zakharovan listasta jäi puuttumaan sana EU:n natsit, sillä onhan se ilmiselvää natsismia kun venäläisiin kohdistuu sanktioita. Putinin vakiomarmatusta odotellessa voimme olettaa että hän kertoo pikapuoliin Venäläisyyden olevan uhattuna, slaavilaisuuden keikkuvan lähellä katoamista, ja venäjän kirkon hävityskin lähestyy. Mutta mikä pahinta, NATO hyökkää koko itärajan leveydeltä viedäkseen musikoilta kaalimaat ja vodkan. Hän muistuttaa puheissaan kansan syviä rivejä siitä, että vain putinin kulttia palvomalla länsimaat pysyvät rajan toisella puolella. Pyhä ja tuhoutumaton slaavilaisuus ei kaadu, jatkamme erikoisoperaatiota jos Pohjois- Korean kävelevä lihapulla vaan antaa ammuksia ja muistaa kiukutella länsimaille.

Ilkka Manttari

Kuitenkin, jos tuo otsikko on totta, EU on ylittänyt itsensä laittomuuksissa. Kukahan on se joka vielä yrittää väittää että EU toteuttaa edes alkeelista moraalista oikeutta.

Peter Kreisler

Kansa on kansaa ja poliitikot ja johtajat eri porukkaa, tämä pitäisi EU:ssa ymmärtää. Tosin EU on uusi Neuvostoliitto, joten se kait selittää moiset kansan kyykyttämiset.

John Quiman

EU on karannut suvakkien kösissä kohti keskusvaltaista hullutusta ja vieläpä omia lakeja ja sopimuksia rikkoen. Vasureillehan lait ovat jotain, mitä taivutellaan omien päämäärien tarpeiden mukaan vaikka nurinpäin.

John Quiman

Tuota en ymmärrä, että jos joku on autonsa laillisesti ajanut EU:n alueelle, miksi ei saisi viedä autoaan Venäjälle kaikessa sovussa? Nuo pikkuhousujen ja muun takavarikointi kuulostaa aika hupaisalta hullutukselta, mutta ei varmaan ole venäläiselle henkilölle yhtään hupaisaa. Vaikuttaa ylilyönniltä, olipa sitten vaikka millaiset pakotteet päällä.

EU:n maineelle Venäjällä tuo ei varmaan tee hyvää. Se vain vahvistaa Putinin kertomuksia lännen kamaluudesta.

Ilkka Manttari

Vähän epäilen., faktoja kun ei ole. Selvä sisäpoliittinen siirto Venäjältä. Huhusta tulee faktaa. Ei se niin kummaa ole, onhan se toiminut jo vuosikymmeniä. Nyt kun Putin on vähän heikoilla tuo ei ole niin kummallista, tuon Venäläiset osaavat. Sekoittaa faktat ja propagandan. Viesti on: Älkää ylittäkö rajaa, hukka perii.

John Quiman

Paha sanoa, että onko pelkkää huhua, mutta oudolta kuulostaa. Putin on kyllä kekseliäs ja saattaa keksiä itsekin tällaisia huhuja.

Valtamediassa ei ole sattunut silmiin sellaista uutista, että olisi takavarikoitu tien päällä yksityisen venäläisen henkilön auto, saatikka sitten pikkuhousut.

Putkosuutimissa sellainen tarina on kyllä videoineen, mutta videoitahan voi lavastaa mielin määrin.

John Quiman

Niin, lisättäköön, että putkosuutimet on Venäjän propagandatorvi.

Ilkka Manttari

Onhan se ymmärrettävää. Sen laluja laulat joka palkankin maksaa. Venäjä on antanut tilat ja vastaa kustannuksista. Ammatti kai se on tuokin. Pysyy leivän syrjässä kiinni, jos sen siltä kannalta ottaa. Jos vielä sopii omaan ideologiaan, niin mikäs siinä.

Vappu Simanen

      Tullimiesten tulisi kiinnittää erityistä huomiota naisten pikkuhousuihin. Niitä usein salakuljetetaan vaatteiden alle piilotettuna pukemalla ne jalkaan.
      Vaginatarkastuksilla pitää selvittää, että länsimaisia kuukautissuojia ei yritetä salakuljettaa EU:n alueelle. Arkaluonteisuuden takia tutkimuksia saavat suorittaa vain transgenderi-miehet naiseksi naamioituneina.

Uusimmat uutiset