Eurooppa Muu maailma Politiikka

Venäjän presidentti syyttää Yhdysvaltoja Nord Streamin räjähdyksistä: ”Joku kiinnostunut ja kykenevä”

Venäjän presidentti Vladimir Putin. Kuva: Wikimedia Commons.

Venäjän presidentti Vladimir Putin syytti Yhdysvaltoja ja keskustiedustelupalvelua (CIA) Nord Stream -putkistojen räjähdyksistä, jotka katkaisivat tärkeän reitin Venäjän kaasun viennille Eurooppaan ja lisäsivät geopoliittisia jännitteitä.

Hän sanoi, että tällaisen räjähdyksen voi tehdä vain joku, joka on ”kiinnostunut” ja joka ”kykenee” toteuttamaan tällaisen hyökkäyksen.

Ex-Fox Newsin toimittajan Tucker Carlsonin haastattelussa Putin sanoi: ”En aio mennä yksityiskohtiin, mutta tällaisissa tapauksissa sanotaan aina: ’Etsikää joku, joka on kiinnostunut'”. Mutta tässä tapauksessa meidän ei pitäisi etsiä vain jotakuta, joka on kiinnostunut, vaan myös jotakuta, jolla on kykyjä.” Nord Stream -kaasuputkia vastaan hyökättiin Itämerellä syyskuussa 2022, mikä katkaisi tärkeän reitin Venäjän kaasun viennille Eurooppaan ja lisäsi geopoliittisia jännitteitä.

”Koska kiinnostuneita voi olla monia, mutta kaikki eivät kykene vajoamaan Itämeren pohjaan ja toteuttamaan tätä räjähdystä. Näiden kahden osatekijän pitäisi olla yhteydessä toisiinsa: kuka on kiinnostunut ja kuka kykenee tekemään sen”, hän sanoi, kuten Venäjän presidentin transkriptiossa siteerataan.

Kysyttäessä, miksi Saksa, jolle onnettomuus aiheutti valtavia taloudellisia seurauksia, ei reagoi siihen juurikaan, Venäjän presidentti sanoi, että Saksan nykyistä johtoa ohjaa ”kollektiivinen länsi sen omien kansallisten etujen sijasta”. Hän vihjasi myös, että Venäjä on valmis toimittamaan kaasua Eurooppaan Nord Stream 2 -kaasuputken kautta, mutta Saksa ei ole avannut sitä.

”Loppujen lopuksi kyse ei ole vain Nord Stream 1:stä, joka räjäytettiin, eikä Nord Stream 2:sta, joka vaurioitui, vaan yksi putki on turvallinen ja ehjä, ja sitä kautta voidaan toimittaa kaasua Eurooppaan, mutta Saksa ei avaa sitä. Olemme kyllä valmiita”, Putin sanoi.

Nord Stream AG ilmoitti 27. syyskuuta 2022 ”ennennäkemättömistä vaurioista”, jotka tapahtuivat Nord Stream 1- ja Nord Stream 2 -kaasuputkien kolmella linjalla. Ruotsalaiset seismologit rekisteröivät kaksi räjähdystä, jotka tapahtuivat 26. syyskuuta lähellä putkilinjan reittiä, TASS kertoi.

Erityisesti Venäjä on syyttänyt Yhdysvaltoja räjähdysten lavastamisesta, jota se on kuvannut ”terrori-iskuksi”. Yhdysvallat on kuitenkin kiistänyt osallisuutensa.

Maaliskuussa 2023 saksalaiset tiedotusvälineet väittivät, että Ukraina-myönteinen ryhmä olisi sabotoinut putkilinjoja Rostockin satamasta lähteneen aluksen avulla. Ukraina torjui väitteet siitä, että se olisi voinut tilata iskun, ja saksalaiset virkamiehet ilmaisivat varovaisuutta raportin suhteen, kertoi Al Jazeera.

Ruotsi ilmoitti hiljattain lopettaneensa tutkinnan, joka koski Venäjän Nord Stream -putkistoja rampauttaneita räjähdyksiä vuonna 2022.

Ruotsin viranomaiset, jotka ovat aiemmin sanoneet epäilevänsä tuntematonta valtiollista toimijaa vastuulliseksi, sanoivat lopettavansa tutkinnan varmistettuaan, että tapaus ei kuulu sen toimivaltaan, kuten Al Jazeera kertoi.

Lähde: ANI

8 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Kalle Pelttari

Eihän noilla kaasuputkilla ollut enää mitään merkitystä. Kaasun osto oli jo lopetettu. PutkiPaavo saattaisi tietää jotain sisäpiirin tietoa, miksi Venäjä tuhosi putkensa. Räjähdysjäljet olivat sen näköisiä, että räjäheet ovat olleet putken sisällä ja siten Venäjän varmuuden vuoksi asentamia, jos tulee tilanne, kuten tulikin, missä Saksaa ja Eurooppaa voi kiristää kaasuaseella. Rähdykset saattoivat olla vahinkokin, kun tietää Venäläisen työkulttuurin eli ryssäksi meni.

Ilkka

En yhtään epäile ettei Venäjä olisi valmis myymään kaasua ja vaikka öljyä Eurooppaan, mutta kyse ei nyt olekaan siitä haluavatko he, vai annetaanko Putinin tuhota lisää Ukrainaa. Olisi suorastaan ironista jos ostaisimme venäjältä kaasua ja öljyä, jos samaan aikaan valitamme että EU maiden aseteollisuus ei vieläkään ole reagoinut venäjän uhkaan riittävästi. Mitä järkeä olisi ostaa miljardeilla jotain venäjältä kun ilmankin olemme nyt oppineet pärjäämään. Putinin sotakassan kasvattaminen koituisi myöhemmin kasvaneena hyökkäysuhkana, jota vastaan pitäisi joka tapauksessa varautua.

John Quiman

Ei kannata rahoittaa Venäjää kehityksessä, johon se pyrkii. Tyhmyyttään länsimaat rahoittivat Kiinaa, joka on nyt mitä on vain siksi, että länsimaat veivät sinne teknologian osaamista saadakseen halvalla haluamiaan tavaroita. Nyt se kostautuu kommunistisen puolueen voimistumisena ja Kiinan haluna hallita maailmaa sekä kiinalaisina autoina, puhelimina ym.

Vappu Simanen

      Energiaa ja geopolitiikkaa

      Lähtökohta on se, että Venäjällä on valtavat energia-rikkaudet ja energiainfrastruktuuri, joka on saatava «hallintaan». Tähän asti on yritetty saada Venäjä polvilleen ilman astumatta sotilassaappaalla sen maaperälle, yrittämällä kuihduttaa sen saamat energiatulot. — Ennen pitkää tässä tullaan onnistumaan. Kun lännen teollinen tuotanto on ajettu alas, energialle ei yksinkertaisesti ole enää ostajia lännessä.

      Venäjän kaasu piti korvata Qatar – Eurooppa kaasuputkella. Se edellytti Syyrian maaperän haltuunottoa, mutta väliin tuli Venäjä.

      Nord-Stream liittyy samaan energiakuvioon, mutta en tekijästä tällä kertaa enempää. Ruotsin Nаtо-jäsenyys saattaa kohdata «odottamattomia vaikeuksia», jos se ei lopeta tutkimuksia ja kerta kaikkiaan.

      USA lupasi rakentaa Saksalle kaasuputken Nigeriasta, jos miehitetty Saksa pysyy hiljaa ja tottelevaisena, mutta väliin tuli Nigerian vallankaappaus.

      Eipä huolta mistään, annetaan lisää lupauksia: otetaan Euroopan kaasu Palestiinan edustalla olevista valtavista öljy- ja kaasuvarannoista, mutta ensin ne pitää saada «hallintaan» …

John Quiman

Tarkoittanet Gazaa, kun kirjoitat Palestiina. Palestiina kattaa koko Israelin, Gazan, Länsirannan ja vielä osan Jordaniaa.

Gazan edustalla on toki öljy- ja kaasuesiintymiä, mutta esiintymien alue on niin suuri itäisellä Välimerellä, että ei Gazalla ole siitä rannikollaan kuin mitätön pieni siivu. Ei riitä motiiviksi ottaa niitä hallintaan.

Esim. Israelilla esiintymät ovat koko rannikon mittaiset. Lisäksi Libanonilla on myös koko rannikon mitta. Syyriallakin on liki koko rannikon verran.

Israelille kuuluvilla alueilla on öljyä ja kaasua lähes yhtä paljon kuin Saudi-Arabialla.

Ilkka

Tuntuu oudolta kun joka hetki puhutaan vihreästä siirtymästä, jolla halutaan lopettaa öljyn käyttö ja kuitenkin kaikki kilpailevat siitä kuka saa omistaa maaperästä tai merestä löytyvät esiintymät. Tilanne olisi sama jos päätettäisiin ettei timantit ole minkään arvoisia, mutta samaan aikaan tapeltaisiin timanttikaivosten omistuksesta. Teen tästä hätäisen johtopäätöksen. Mitään vihreää siirtymää ei todellisuudessa edes haluta, mutta ilmastopelottelulla ajetaan kuluttajat olettamaan että pikapuoliin vanha maailma on mennyttä ja sähkö korvaa kaiken. Kun ilmastovalhe vielä kuorrutetaan sanomalla että hyvin älykkäät ja korkeasti koulutetut ryhmät ovat tulevaisuuden sankareita, lähtee peräkylän heinähatutkin ostamaan Teslan voidakseen kuvitella olevansa osa sitä suuren älyn keskittymää.

Vappu Simanen

> ei Gazalla ole siitä [öljystä]
> rannikollaan kuin mitätön pieni siivu
      Aika pelaa Saksan miehittäjän pussiin. Olennasita on saada Saksa millä tahansa verukkeella tuhoamaan omaa talouttaan niin nopeassa tahdissa kuin mahdollista.
      On huomattava, että itsenäinen ja taloudelliseti vakaa Eurooppa on globalistien vihollinen. Vanha kaava edellyttää alueellisia sotia, joiden jokaiselle osapuolelle voidaan myydä aseita ja «suojelua».

      Israel tarjosi aikanaan «sopimusta» [Palestiinalle] kaasun ja öljyn ottamiseksi välimerestä. Jasser Arafat hylkäsi tarjouksen, koska piti ehtoja silkkana ryöstönä.

      P.S.
      Egypti on uhannut irtisanoa Camp David’in sopimukset.

      Toinen P.S.
      Öljyn lisäksi tavoitteena on toteuttaa «The Ben Gurion Canal Project», eli Suezin kanavan kanssa kilpaileva kanava Gazan kautta ja Siinain itäpuolelta Punaiselle merelle.
      Tästäkin hankkeesta Egypti on «hyvin kiinnostunut». Sota on pudottanut erittäin merkittävästi Egyptin tulot Suezilta ja jos vielä rinnalle rakennetaan kilpaileva kanava, niin …

      Laitan linkin toiseen kommenttiin, jos ottaa vastaan.

Vappu Simanen

Ei ottanut linkkiä