Eurooppa Kotimaa Rikos Uutiset

Viranomaiset tarkastivat maatalousalan kohteita ihmiskaupan vastaisessa valvonnassa

Kuvituskuva: PxHere (CC0 1.0).

Viranomaiset valvoivat tehostetusti maataloustoimialalla esiintyvää työperäiseen ihmiskauppaan liittyvää rikollisuutta Euroopassa. Suomessa valvontaa tehtiin elokuussa muun muassa marjatiloilla yhteistyössä poliisin, Aluehallintoviraston ja Rajavartiolaitoksen kesken. Valvonnan perusteella tilanne Suomen maatalousalalla on yleisesti ottaen hyvä.

Maataloudessa esiintyvään työperäiseen ihmiskauppaan liittyvä teemavalvontaviikko järjestettiin Suomessa 8.-19.8.2022 osana Europolin koordinoiman yhteistyöryhmän toimintaa. Poliisi, Aluehallintovirasto ja Rajavartiolaitos valvoivat yhteistyössä muun muassa maa- ja marjatiloja, kasvihuoneita ja asuintiloja eri puolilla Suomea.

Valvonnan yhteydessä tarkastettuja kohteita oli Suomessa 1647, joista paikkoja oli 117, henkilöitä 753 ja asiakirjoja 777. Merkittävä osa valvonnassa tarkastetuista henkilöistä oli Ukrainan sotaa paenneita, jotka työskentelevät maatalousalalla pääasiassa kausityöntekijöinä.

– Valvonnan keskeisenä tavoitteena oli paljastaa ja ennalta estää rikollista toimintaa. Tulokset olivat Suomessa yleisesti ottaen hyviä, eikä mittavia väärinkäytöksiä tämän valvonnan yhteydessä ilmennyt. Tietoja käydään kuitenkin edelleen läpi, ja on mahdollista, että uusia asioita nousee esiin. On hyvä myös muistaa, että työperäiseen ihmiskauppaan liittyy paljon piilorikollisuutta, kertoo rikoskomisario Johannes Siirilä Keskusrikospoliisista.

Kausityöntekijät ovat haavoittuvaisemmassa asemassa

Maatalousalalla työskentelee kausityöntekijöinä paljon ulkomaalaisia, jotka eivät välttämättä ole tietoisia Suomen lainsäädännöstä ja voivat olla haavoittuvaisemmassa asemassa työntekijöiden oikeuksien toteutumisen näkökulmasta. Tähän voi liittyä muun muassa palkanmaksun ja työaikakirjanpidon ristiriitaisuuksia ja puutteita sekä vähimmäispalkkoja koskevia rikkomuksia.

– Valvonnassa tuli esiin neljä epäiltyä tapausta, joissa työntekijät olivat joutuneet maksamaan työnvälittäjälle niin sanottua kynnysrahaa, eli maksamaan siitä, että he saavat työpaikan. Tapauksissa epäillään työnvälityksen maksukiellon rikkomista. Lisäksi havaittiin 20 tapausta, joissa oli työskennelty ilman työlupaa sekä kolme tapausta, joissa epäillään luvattoman ulkomaisen työvoiman käyttöä. On hyvä huomioida, että työnantajan tulee olla perillä ulkomaalaisten työntekijöidensä työnteko-oikeudesta niin työsuhteen alkaessa kuin myöhemmin työsuhteen aikana, Siirilä toteaa.

Valvonnassa tehdyillä havainnoilla kehitetään rikoksiin puuttumista ja ennalta estämistä

Maatalouteen kohdistunutta valvontaa tehtiin Euroopan laajuisesti loppukesän ja syksyn aikana osana Europolin monialaisen rikosuhkien torjuntafoorumin (EMPACT) toimintaa. Valvontaoperaatiota johti Ranska ja koordinoi Europol. Toimintaan osallistui viranomaisia yhteensä 16 maasta.

Valvontaviikoilla keskityttiin paitsi tunnistamaan ja paljastamaan rikollista toimintaa sekä rikosten uhreja myös lisäämään eurooppalaista yhteistoimintaa rikollisen toiminnan sekä rikosten ehkäisemiseksi ja paljastamiseksi. Tehdyn valvonnan tarkoituksena on lisäksi parantaa ilmiöön liittyvää ymmärrystä ja tuottaa siihen liittyvää ajantasaista tietoa, joka palvelee ihmiskauppa- ja lähirikollisuuden tilannekuvatoimintaa.

– Monialainen yhteistyö viranomaisten kesken on tärkeää ja osoittautunut toimivaksi valvontaviikoilla. Pelkkä valvominen ei yksin riitä, vaan työperäisen ihmiskaupan kitkemiseksi tarvitaan monenlaisia keinoja. Viranomaiset tekivät valvonnan aikana tärkeitä havaintoja, joiden avulla pystytään kehittämään työperäisen ihmiskaupan tutkintamenetelmiä sekä keinoja ennalta estää sitä. Esimerkiksi mahdollisten uhrien puhuttaminen on usein haastavaa, ja tätä ollaan pystytty havaintojen pohjalta kehittämään, Siirilä sanoo.

Euroopassa tunnistettiin 874 työhön liittyvien rikkomusten kohteeksi joutunutta

Europol huomioi, että erityisesti kausityöntekijät ovat riskissä joutua työperäisen hyväksikäytön ja ihmiskaupan uhriksi Euroopassa. Maataloustoimialalla Euroopan unioniin kuuluvista maista tulleita uhreja havaitaan hyväksikäytettävän ympäri vuoden, kun taas EU:n ulkopuolelta tulleita käytetään usein hyväksi osana kausityövoimatarvetta.

Valvontaviikkoihin osallistuneissa Euroopan maissa tarkastettiin yhteensä yli 37 000 henkilöä, joista 874:ään oli kohdistunut työhön liittyviä rikkomuksia. Heistä 231 tunnistettiin mahdollisiksi ihmiskaupan tai työperäisen hyväksikäytön uhreiksi. Tarkastettuja paikkoja, kuten maatiloja ja viinitarhoja oli yhteensä noin 4200. Valvontaoperaation pohjalta aloitettiin osallistujamaissa yhteensä 36 uutta tutkintaa.

Europol tiedotti valvontaviikkojen kansainvälisistä tuloksista viime viikolla. Linkki Europolin tiedotteeseen.

Itä-Suomen poliisilaitos tiedotti alueensa valvonnasta elokuussa. Linkki Itä-Suomen poliisilaitoksen tiedotteeseen.

Poliisi tiedotti edellisen kerran EMPACT-valvontaviikkojen tuloksista heinäkuussa. Tuolloin valvonta kohdistui siivousalaan. Linkki poliisin edelliseen EMPACT-valvontaa koskevaan tiedotteeseen.

Poliisin kuvia valvontaviikolta:

Kuva 1

Kuva 2

Kuva 3

Kuva 4

Kuva 5

Poliisi

29 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Kepra

Ruoan hinta nousee suomessa. Maatalousalahan on käyttänyt täällä ulkolaista orjatyövoimaa, että hinnat on pysyneeet edes kohtuullisena kun K ja S vedättää.

Jomppe

Ja Kokoomus sitten vielä vaatii lisää orjia suomeen. Taitaa mustat olla sittenkin oikeassa siinä, että suomi on täysin osallisena ja syyllinen orjakauppaan. Tuollahan nuo orja katukuvassa kuljettaa läskeille suomalaisille kokoomuslaisille ruokaa sinisissä neliskanttisissa selkärepuissa polkupyöräillä, satoi tai paistoi. SDP ja ammattiiliitot ei ole kiinnostuneet työolosuhteista.

Kata

https://www.youtube.com/watch?v=8HnZ3o8JEPE

Suomi mainittu Australiassa ja jopa meän vihiriät… 😀

Ja Ruotsi on kuuluisa pikku paukuista ja nyt vihreet ulos!Näin pitäs olla kaikkialla.

Juha

99.9 %a suomaalaisista haluaa maalle lisää ulkomaalaisia polkemaan palkkoja.. ja kaupunkeihin myös halutaan lisää matalapalkkaisia maahantulijoita. Edellisissä eduskuntavaaleissa 99.9 %a äänestysikäisistä suomaalaisista kannatti EU-itsemurhaa. Maalaisjärjellä ajateltuna näissä suomaalaisissa ei näyttäisi olevan ollenkaan maalaisjärkeä päissänsä.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Juha
vesku

niinkuin, joku 40 vuotta yrittäjänä toiminut viime viikolla totesi,,,ISO OSA suomi nuorisosta ,,,, ei kiinnosta työ,,, on sen verran hyvät tuet lisukkeineen,,,,ei kiinnosta,,, vaan elämän tapa on notkuminen,,,,

Ilkka Forsten

Montako ” kausityössä ” olevaa Somalia löytyi tässä tarkastuksessa ? Mina ullattunut jo löyttä uksi, tyo ei kuulu soumaliperinne. He ola kalastaja Aadeninlahti, pahat rasissistit sanoa piraatti, muta he ola vääräsä..

John Quiman

Eipä tainnut löytyä zomaleja, eikä sen paremmin muitakaan suvakkien lemmikkejä. Eihän heille työ kuulu. Se on vääräuskoisten hommaa, jolla allah rahoittaa oikeauskoisten tulot.

Jukka

Ei loutu uksi, kaksi, koli neli vaan pelka noli somali. Kasi voi tula kuin nokiliki ja iho hiki. Silon ei hjyvä mili. Parempi työ kela.

Ilkka Forsten

Sina puhu sujuva soumalin kieli, misä olet opinut ?

Jukka

Mina oli suvela, siela kuula somali ja oppi. Mina muos ope ja mula moni somali.

Ilkka Forsten

Huva, mina anttaa sinule khattia kun tavatan..

John Quiman

Siellä on kohta khatti-jono tonttisi reunoilla.

vesku

somaliassa kuivaa,,, viime vuonna satoi,,, mutta kun muriaani saa patongin palan tai puoli desiä hirssiä,,,,se kiertää päivässä 5-6 savimajaa, ja astuu,,,väkiluku nousee,,,nyt olisi ainoa toive,,,KEHITYS-KOMISSAARI URPILAINEN menisi paikan päälle ja näyttäisi miten täältä lähetetty kortonki pujotetaan n–kerin aisaan,,,,tyveen,, juureen,,,

Kata

https://www.aamulehti.fi/tiedejateknologia/art-2000008996101.html?fbclid=IwAR3LERNlEKMl9Yemj4lGOHjNkqD2gsKNqD4yA8GTK119Xft4FnfICYGdvJg

Mutta ei meillä ole rahasta pulaa…kakkaa tutkitaan koska emme ole tasa-arvoisia siinäKÄÄN….ei halavattu ja Saarikko sai pultin kun juttu ehdollistettiin Eduskunnassa hahahaaaa….

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Kata
Kata

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000008796235.html?fbclid=IwAR0cOCj5jF7RtNKHql09XNY_6VJDX7n86DTrCntN7HXdMUJiOnb-wFLlcC0

Hitsi vielä toinenkin,maksumuurin takana mutta apurahan suuruus näkyy….Uskomatonta!

John Quiman

”Ulostetutkimuksen tekijän mielestä ulosteesta ei puhuta tarpeeksi vakavasti eikä siihen liittyviä eettisiä tai poliittisia näkökohtia käsitellä riittävästi.”

Mitähän tekstiä tulee tuokin kirjoittamaan ulosteeseen liittyvistä eettisistä näkökohdista? Entä poliittisista? Katsoin pönttöön, kun olin siististi rutistanut sinne hyvälaatuista ulostetta, mutta en keksinyt miten sen voisi politisoida. Keski-Euroopassa kyllä on uloste maanviljelijöiden politisoimaa, kun protestoivat poliitikkojen mielipuolisia päätöksiä ja suunnitelmia vastaan. Mielestäni heidän protestinsa on myös eettisesti hyvää.

Siinä vaan ei käytetä ihmisen ulostetta, vaan lehmän, jonka rakenne on erilainen, koska se on märehtijän heinätuotetta. Siksipä sitä ei voi ainakaan suoraan rinnastaa ihmisen ulosteeseen, joka tuotetaan eri tavalla. Ehkä ne ovat poliittisesti erilaisia? Onkohan tuleva tutkimus arvioimassa valkoisen ihmisen ja tummempien ulosteita eettisestä näkökulmasta?

Täytyy olla vilkas mielikuvitus, joka tuli esille jo tuossa apuraha-anomuksessa, mutta kaipa se uppoaa nykyisiin ideologisesti seonneisiin.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by John Quiman
Kata

Juu kohta on kakantarkastajat käynnillä ettei ole ”väärää sorttia” ei perskutarallaa on tää mielipuolista touhua!
Poliittinen pökäle voi olla jopa todisteena käräjillä…hahahahahahahahaaa!

Ilkka Forsten

Älä naura se on varmaa että kökkäreitäkin kuullaan joku päivä todisteena rakenteellisesta rasismista. Etenkin jos siitä tehdään laki.

Noista typeristä lapipykälistä puheen ollen poimin kaksi erikoista, mutta täysin todellisesta maailmasta saatua esimerkkiä. Kummatkin ovat USA:n lakeja, joten tässä ne tulee. Jos muuttaa osavaltiosta toiseen, ja asia riitautuu, on kuultava molempia osapuolia. Eräältä mehiläistarhaajalta karkasi koko populaatio naapuriosavaltion puolelle, jolloin omistaja vaati saada ne takaisin, oikeus päätti että on kuultava myöskin mehiläisten mielipide haluavatko ne palata entiseen osavaltioon. Hah hah hah, mutta ei ole vitsi. Tällainen oikeudenkäynti todellakin pidettiin. Meihiläiset saivat jäädä valitsemaansa osavaltioon, laki tarjosi siihen mahdollisuuden.

Seuraava täysin mitään järkeä vailla oleva laki kieltää valaiden ampumisen käsiaseella sisävesialueella… Onko joku ylipäätään nähnyt valaita järvissä, ja vaikka olisi onko ensisijainen ajatus ollut ampua niitä pistoolilla ? Näitä ” helmiä ” löytyy jokaisen maan lainsäädännöstä, koska lakiteksti voi laahata vuosikymmeniä tai vuosisatoja jäljessä nykyhetkestä. Ne on ehkä joskus ollet perusteltavissa, mutta kun aika on muuttunut ja teksti pysynyt samana, on tuloksena naurettavia tekeleitä.

John Quiman

En ole varma, että onko Tanskassa vieläkin voimassa laki, että autoilijan on tarkistettava ennen ajamaan lähtemistä, että auton alla ei ole ketään. Erinäisiä vuosia sitten luin, että sellainen on Tanskassa edelleen voimassa, vaikka ei sitä kukaan käytä, eikä kai moni edes tiedä. On noita jäänteitä laeissa kai vähän kaikkialla.

Kata

Juu ”kökkäreen rakenteellinen rasismi” voisi ollakin mielenkiintoinen jos vaikka olis just ollu hirvee ripili ja antais purkissa tuotosta hahhaahahaaaaa….
Vai mehiläiset valitsi uuden osavaltion, no niin varmaan kuningatar sanoi että me ei haluta takaisin!Oli siinä pöydällä ja kuhnurit kanniskeli ja queen pisti kovan vastaan! 😀

USAssa on kova homma muuttaa toiseen osavaltioon.Kaikki pitää uusia,mm. ajokortista auton kilpiin ja terveysasiarumba jos haluaa hoitoa ikinä saada.

Ja kun käy entisessä osavaltiossa kylässä niin ne terveysasiat ei toimi jos jotain sattuu… ellet ole ihan koomassa.

ike

Eduskunta haisee. Ei ole mitään rajaa typeryydelle. Olisikohan uusi käytäntö paikallaan. Kun haluaa korostaa jonkin asian mielettömyyttä tulee vain sanoa että toimii kuin eduskunta.

Kata

Se vain että moni tallukka ylen pauloissa luulee että on mainiosti asiat jos noin sanoo.Se joka ymmärtää tietää mistä kyse.
Tämäkin on siis niin pashaa etten IKINä olisi uskonut että ”tortuista” tutkitaan rätsismiä…ei ei ei…oksettavaa.

John Quiman

Ehkä tutkija olettaa ulosteeseen jotenkin liittyvän politiikkaa, koska hän on huomannut saman hajun eduskunnassa?

Ilkka Forsten

Tampereen Yliopisto ja Suomen Akatemia… Tutkimusrahoitus taattu kun ilmoittaa että tekee pas***n kartoitusta ja yrittää löytää siitä monia rasistisia piirteitä. Siis oikeasti, mihin tämä maa on menossa ???????? Missä muualla ( Ruotsi poislukien ) ollaan näin tomppeleita ja avokätisiä jakamaan rahaa tutkimuksiin missä ei ole järjen häivää ? 😖

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Ilkka Forsten
Kata

No on se tuo jenkkilän pukusuolten etsiminen kyllä yhtä hullua ja aivan järkyttävää kun kouluissa paasataan sitäkin pashaa.Ja ennenkaikkea…nuo tiehyet näkyy kiinnostavan outoja tyyppejä…ja nyt saa vapaasti siitä kertoa ja jopa apurahaa pökäleen tutkimiseen…Siis tuolta kantilta.
En voi uskoa tätä….mutta siis syyllisyyttähän tässäkin haetaan(arvaahan sen kenelle) kun kaikilla ei ole vessoja ja plaaplaaplaaplaa….

Eri asia on kun haetaan tartuntatauteja kikkareista,siitä on hyötyä.

Ilkka Forsten

Kikkareeseen on voinut tarttua osa somalia, tällöin on syytä harkita tarkoin mitä asialle voidaan tehdä kajoamatta jakamattomiin ihmisoikeuksiin. 🚽

Kata

😀 Voi hitsi niinpä!

Tuumailija

On se kyllä ihmisoikeusrikkomus, kun valtio ei maksa kuin max.370€/kk/hlö ukrainan pakolaisille ja nämä kehtaavat mennä tällaisen ylellisyyden jälkeen viemään työpaikat työvoimareserviläisiltä!
Riistokapitalistit vielä työllistävät näitä ja maksavat palkkaa sekä muita etuja, ennenkuulumatonta rakenteellista rassismia kun suositaan liian vaaleita ihmisiä etnisyydeltään.
Heti leikkuri viuhumaan maatalouden tukiaisiin, jotta saadaan ylityöllisyys katkaistua ja tuotanto taannutettua ettei elintarvikkeiden hinta pääse notkahtamaan alaspäin tai oma huoltovarmuus nousemaan.

Anteri Salkio

Halpatyövoima kyllä passaa myös niille kepuisännille joiden lompsa kestää lyöntiä.