Eurooppa Politiikka

Von der Leyen: EU jatkaa 20 miljardin euron jäädyttämistä Unkarilta

Euroopan komission nykyinen puheenjohtaja Ursula von der Leyen. Kuva: Flickr.

Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen sanoi keskiviikkona parlamentin keskustelussa, että EU pidättää Unkarilta 20 miljardin euron rahoituksen.

Von der Leyen varoitti: ”Ne keskeytetään syistä, jotka koskevat muun muassa LGBTIQ-oikeuksia, akateemista vapautta ja turvapaikkaoikeuksia. Osa on estetty ehdollisuusmekanismin nojalla. Ja ne pysyvät estettyinä, kunnes Unkari täyttää kaikki tarvittavat ehdot.”

”Nämä ovat säännöt”, hän sanoi. ”Olemme kaikki hyväksyneet ne ja noudatamme niitä. Tämä erottaa oikeusvaltioperiaatteen mielivaltaisesta vallasta.”

”Jokainen euron sentti olisi maksettava Unkarille viipymättä. Ideologista kiristystä ei voida hyväksyä”, sanoi Balazs Hidveghi, joka kuuluu Unkarin hallitsevaan Fidesz-puolueeseen.

Vastauksena unkarilainen sanomalehti Magyar Nemzet kysyi jäädytetyistä varoista valtiotieteilijä Bernadett Petriltä.

”EU:n komission ja Unkarin välillä on edelleen avoimia kysymyksiä, sillä sukupuoli-ideologian tyrkyttäminen ja EU:n maahanmuuttopolitiikka, jota tyrkytetään vastoin jäsenvaltioiden tahtoa, ovat kaikki asioita, joissa Unkarin arvovalinta on kaukana Euroopan komission näkemyksestä. Neuvottelut ovat parhaillaan käynnissä, ja Brysselin tulisi noudattaa tervettä järkeä ja ymmärtää, että yhtäkään jäsenmaata, Unkari mukaan lukien, ei voida pakottaa luopumaan omista eduistaan, itsemääräämisoikeudestaan ja arvovalinnoistaan”, Petri sanoi.

”Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun tämä uhkaus esitetään, eikä myöskään ensimmäinen kerta, kun tämä kanne nostetaan, sillä syksyllä 2021 Euroopan parlamentti oli jo nostanut kanteen Euroopan unionin tuomioistuimessa syyttäen komissiota velvollisuuksien rikkomisesta tai tarkemmin sanottuna perussopimusten vastaisesta laiminlyönnistä, koska se ei ollut soveltanut hiljattain hyväksyttyä oikeusvaltioperiaatteeseen perustuvaa ehdollisuutta koskevaa asetusta Unkariin ja Puolaan”, hän lisäsi.

”Komissio taipui sitten painostuksen edessä ja keskeytti asetuksen nojalla Unkarille myönnetyt EU:n varat. EU:n toimielimille, joiden on tehtävä lojaalia yhteistyötä sekä keskenään että jäsenvaltioiden kanssa, tämä mahdollinen uusi oikeusjuttu on käänne, joka osoittaa, että hitaasti lähtevät Euroopan parlamentin jäsenet käyttävät kaikkia mahdollisia keinoja kiristääkseen Unkaria taloudellisesti.”

Petri sanoi, että armottomassa kampanjassaan Unkaria vastaan EU:ta ohjaa selvästi kaksinaismoralismi.

”Tämä kaksinaismoralismi on ilmeistä, sillä Bryssel ei puutu asiallisiin kysymyksiin, jotka kuuluvat oikeusvaltioperiaatteen ja demokratian perusedellytyksiin. EU:n omat kyselytutkimukset osoittavat, että myös äänestäjät ovat huomanneet tämän eivätkä ole tyytyväisiä EU:n toimielimen käytäntöihin”, hän sanoi.

”Samat mielipidemittaukset osoittavat, että vuoden 2024 eurovaaleissa äänestysprosentti on paljon korkeampi kuin koskaan aiemmin, ja äänestäjien kritiikki on ennennäkemättömällä tasolla”, Petri lisäsi. ”Vaalitulosennusteita tarkasteltaessa Euroopan politiikassa on mahdollista tapahtua uudelleenjärjestelyjä, joissa oikeistopuolueet vahvistuvat merkittävästi ja liberaalit ja vihreät puolueet kärsivät nykyisten tietojen perusteella historiallisen tappion. Vuodesta 2024 voi siis tulla konservatiivisen etenemisen ja vastuullisuuden vuosi Euroopassa.”

Lähde: Remix

2 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Marko Kristian

Miksi nämä haluaa baltian maita ym EU jäseniksi, kun vaativat että kaikkien jäsenien on oltava liberaalivasemmisto globalisteja, ihan riippumatta haluaako kansa sitä.
Ukraina, Moldova, Georgia jne.. Tietysti haluavat EU:n jäseneksi saamaan ilmaisia satoja miljardeja meiltä, .mutta ei ne ihmiset siellä ole mitään vasemmistoglobalisteja, ja halua puolta afrikkaa elätettäväkseen.

Pekka Viherä

Demokratian perusajatuksena on, että hallintovallan edustajat nousevat kansan joukosta ja että hallintovalta toteuttaa kansan tahtoa. EU ei toimin demokratian perusajatuksen mukaisesti mutta eipä ole toiminut Ukrainakaan.